Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
žena 30. 11. 2016
žena 30. 11. 2016

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť aký prí

Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť aký prípravok by som mala začať používať. Jedná sa o problém s vypadávaním vlasov, začervenaním vlasovej pokožky. Veľmi mi padajú vlasy už asi rok, odkedy mám začervenanú vlasovú pokožku. Keď som bola u kožnej, predpísala mi gelargin, belosalic a stieprox, prípravky mi zo začiatku pomohli, no po viac ako mesačnom používaní sa mi padanie ešte zhoršilo a oslabila sa mi vlasová pokožka. Gelargin, Belosalic ani Stieprox už nepoužívam asi mesiac a pokožka je stále ružovkastá a padanie vlasov neprestalo. Počas uplynulého mesiaca som vyskúšala Plantur ktorý mi absolútne nesadol a momentálne používam Eucerin dermocapillare hypertolerantný šampón, ktorý padanie mierne obmedzil, no pokožka je na jednom mieste stále ružovkastá a vlasy padajú. Ešte dodám, že ma pokožka nesvrbí a mierne sa mi mastí. Aký prípravok by ste mi doporučili?

Dobrý deň,
Problém s vlasovou pokožkou, sprevádzaný začervenaním a svrbením je prejavom mikrozápalu a narušenej kožnej bariéry. Lieky, ktoré Vám predpísala kožná lekárka, tlmia zápaly povrchových vrstiev kože, ale pri dlhšie trvajúcej liečbe možu vyvolať zvýšenú citlivosť pokožky, čo sa prejaví ako zhoršenie zdrav. stavu. Eucerin dermocapil. hypertolerantný šampón je dobrá voľba pre Vás, pretože jeho účinná látka  bisabolol /nachádza sa v harmančeku/ má protizápalový účinok, upokojuje pokožku a nevysušuje ju, čo je veľmi dôležité pre obnovu narušenej ochrannej kožnej bariéry. Toto vlastne aj sama vidíte na zlepšení stavu pokožky, takže používajte aj naďalej tento šampón a pre podporu rastu vlasov vo forme kapsúl napr. Revalid 3x1 alebo Fitoval 1x1, prípadne niektorý multivitamínový prípravok.
S pozdravom
PharmDr. Mária Uheláková

  • Koža, vlasy
žena, 35 rokov 26. 11. 2016
žena, 35 rokov 26. 11. 2016

DObry den, uzivam Bisoprolol 2.5mg rano, mozem navstevovat solarium?\

DObry den, uzivam Bisoprolol 2.5mg rano, mozem navstevovat solarium?
dakujem

Dobrý deň.
Nevidím problém v použití Vášho lieku spoločne so soláriom.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Koža, vlasy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 25 rokov 15. 11. 2016
žena, 25 rokov 15. 11. 2016

Dobry den,chcem sa spytat ci pri uzivani liekov spitomin,

Dobry den,chcem sa spytat ci pri uzivani liekov spitomin, escitil na tetaniu a desloratadin na alergiu mozem navstevovat solarium. dakujem

Dobrý deň.
Podľa dostupných informácií užívanie liekov Spitomin a Escitil nie sú kontraindikované so slnečným žiarením ani so soláriom. Ak užívate liek Desloratadín na iný typ alergie než je slnečná, tak kombinácia spomenutých liekov a slnka je v poriadku. 
S pozdravom 
Mgr. Alžbeta Kožuchová

  • Koža, vlasy
20. 10. 2016
20. 10. 2016

Dobry den,prosim vas je vhodny Capillan vlasovy aktivator pre

Dobry den,prosim vas je vhodny Capillan vlasovy aktivator pre 5 rocne dieta?Dakujem za odpoved.

Dobrý deň.
Vzhľadom na to, že sa jedná o kozmetiku, nemal by byť problém použiť Capillan pre 5 ročné dieťa. Treba len zvážiť, či za problémom s vlasmi nie je vážnejší zdravotný problém, napríklad so štítnou žľazou. Tu odporúčam dôverovať Vášmu pediatrovi, ktorý to dokáže zhodnotiť. Zároveň treba pri liečení problémov s vlasmi myslieť na psychologický aspekt, aby sa zbytočne neupriamovala pozornosť dieťaťa na tento problém a nevytváral sa tak určitý komplex. 
Držím palce
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena, 60 rokov 30. 09. 2016
žena, 60 rokov 30. 09. 2016

Dobry den,moze sa na fibrom cca 1-2mm

Dobry den,
moze sa na fibrom cca 1-2mm pouzit na odstranenie na krku Duofil roztok
dakujem

Dobrý deň,
Duofilm je prípravok určený na ostraňovanie bradavíc. Neviem kto Vám určil, že sa jedná o fibróm a preto by som akékoľvek útvary dala posúdiť kožnému lekárovi, ktorý navrhne aj ďalší postup liečby.
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová

  • Tráviaca sústava
  • Koža, vlasy
žena, 28 rokov 26. 09. 2016
žena, 28 rokov 26. 09. 2016

Dobrý deň,Liečim sa na hypofunkciu šítnej žľazy

Dobrý deň,
Liečim sa na hypofunkciu šítnej žľazy autoimunitného charakteru. Pred troma mesiacmi som zaregistrovala nadmerné vypadávanie vlasov (vyše 200 denne), takisto sa zhoršila ich kvalita, sú oveľa tenšie. Mám predpísaný L-thyroxin 100mg. Svoju dávku som však nezvýšila a beriem iba 50 mg, pretože mám pocit, že je to vedľajší účinok.
Pred liečbou mi vypadávali vlasy v rámci normy.
Chcem sa teda opýtať, či to môže byť vedľajší účinok liekov, alebo iný problém.
ďakujem

Dobrý deň,
v oficiálnych informáciách nie je vypadávanie vlasov pri užívaní L-thyroxinu popisované. Uvádzajú sa len iné, závažnejšie príznaky. Je teda ťažké určiť, či je príčinou práve spomínaný liek. Skôr to môže byť prejav samotného ochorenia. Viacerí autori uvádzajú zníženú kvalitu vlasov a ich vypadávanie medzi príznakmi hypotyreózy. To, že ste doteraz vypadávanie nepozorovali, je len tým, že ochorenie nebolo ešte rozvinuté a netrvalo tak dlho, aby sa prejavil aj tento jeho symptóm. 
Preto Vám odporúčam porozprávať sa s dôverou o tom so svojim endokrinológom a uvidíte, či Vám to potvrdí. Upozorňujem, že správne nastavenie liekov môže byť pomerne zdĺhavý proces a výsledné zlepšenie u vlasov sa prejaví až po 2 - 3 mesiacoch, vzhľadom na to, že vlasy rastú pomaly. 
Prajem skoré zlepšenie stavu.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Koža, vlasy
žena 08. 08. 2016
žena 08. 08. 2016

Zdravim chcem sa spytat svokre picham injekcie milgamma N i.

Zdravim chcem sa spytat svokre picham injekcie milgamma N i.m. Vytvorili sa jej hrcky a modrinky snád to zmizne staci na to mast heparoid ? Ďakujem ;-)

Dobrý deň,
niekedy môžu vzniknúť tzv. hrčky, lebo vitamíny skupiny B sa pomalšie vstrebávajú. Stačí to potierať masťou Heparoid alebo Ibalgin duo.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Srdce a cievy
  • Koža, vlasy
žena, 30 rokov 01. 07. 2016
žena, 30 rokov 01. 07. 2016

Dobrý deň, picham si Fraxiparin forte 0,8. liečim

Dobrý deň, picham si Fraxiparin forte 0,8. liečim sa na trombozu uz 4 mesiace. Začali mi veľmi padať vlasy. Chcela by som sa spýtať , či to môže byť z tých injekcií. Môžem skombinovať Fraxiparin a mezoterapiu m a vlasy? Dakujem

Dobrý deň. 
Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené niektorými liekmi, ale aj inými príčinami napr. stres, nedostatok zinku, železa, hormonálne zmeny, poruchy štítnej žľazy. Vo  vedľajších účinkoch lieku Fraxiparine nie je popísané vypadávanie vlasov. Nedá sa však vylúčiť, že nemôže byť spúšťačom vypadávania, pretože každý organizmu je iný. Mezoterapiu  môžete podstúpiť aj pri liečbe Fraxiparinom.
S pozdravom 
PharmDr. Veronika Petríková, 

  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena 22. 06. 2016
žena 22. 06. 2016

Užívam tablety Alfamil 100 mg - 2krat denne a má

Užívam tablety Alfamil 100 mg - 2krat denne a mám isť na dovolenku,
môžem sa na tento liek slniť?

Dobrý deň.
Ak ste doteraz nemali kožnú reakciu na tento liek, nemal by so slnením byť problém.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena, 38 rokov 22. 06. 2016
žena, 38 rokov 22. 06. 2016

Dobry den!..chcela by som sa spytat, ked mi 2r.

Dobry den!..chcela by som sa spytat, ked mi 2r.syn berie Zodac, ci moze na slniecko ....dnes bol 20.min a sa mu objavili flaciky hnedocervene ....ci to ma od slnka ci od zodacu? dakujem za odpoved

Dobrý deň,
Zodac, čiže liečivo cetirizin je antialergikum, ktoré sa používa na zmiernenie alergických príznakov /nosových, očných/, ale aj kožných. Nie je to liečivo, ktoré by bolo považované za fotosenzitívne, obsahuje však pomocné látky a tie môžu spôsobiť alergické reakcie s neskorším nástupom. Ak dieťa bolo na slniečku len krátku dobu, je málo pravdepodobné, že to bolo zo Zodacu. Boli súčasne podávané aj iné lieky, príp. nejaký opaľovací prípravok? V každom prípade, ak uvedené kožné prejavy pretrvávajú, príp. svrbia, je nutné to konzultovať s lekárom.
S pozdravom
PharmDr. Mária Uheláková