Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
žena, 73 rokov 21. 05. 2016
žena, 73 rokov 21. 05. 2016

co dat na popaleninu od elektrickej podusky na ploche cca

co dat na popaleninu od elektrickej podusky na ploche cca 20x20cm cervene flaky bez pluzgierov hlavne na bolest z hlbky pod nimi ake masti obklady lieky za radu dakujem

Dobrý deň,
popálenina prvého stupňa (červené fľaky, ako vo Vašom prípade) sa ošetruje hlavne studenými obkladmi, ktoré pomáhajú potlačiť aj bolesť. V lekárni si prípadne môžete kúpiť krém s obsahom kyseliny hyalurónovej alebo pantenolu, ktoré urýchľujú hojenie takýchto popálenín. 
S pozdravom
Mgr. Zuzana Budayová


  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena, 32 rokov 13. 05. 2016
žena, 32 rokov 13. 05. 2016

Vyrazky na hlave po zafarbeni vlasov. Strasne to svrbi miestami

Vyrazky na hlave po zafarbeni vlasov. Strasne to svrbi miestami mam az pluzgieriky .....moc to mokva a hlavne svrbi ...neviete mi poradit co si na to mam dat.

Dobrý deň,
takže sa pravdepodobne jedná o alergickú reakciu na použitý prípravok, neuvádzate aký druh ste použili, či sa jedná o peroxidový prípravok, či nebola prekročená doba expozície, a pod.
Na upokojenie a vysušenie pokožky by bolo dobré použiť rastlinný zábal napr. z repíku či rumančeku. Antihistaminiká na zmiernenie svrbenia Fenistil v tabletovej resp. v gélovej forme na potieranie. Po upokojení by som zvolil nejaký kolagenový prípravok, ktorý postihnutú oblasť zregeneruje.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák 


  • Koža, vlasy
žena, 57 rokov 09. 05. 2016
žena, 57 rokov 09. 05. 2016

Dobry den poprosim o radu na ruke cast od palca

Dobry den poprosim o radu na ruke cast od palca mam popraskanu zhrubnutu kozu svrbi supe sa nic nepomaha bola som u koznej dala mi triamciolon flucidin Excipial u Lipolotio premastujem aj infadolanom ale nic nepomaha a zacina mi to aj na chrbte v krizovej casti plocha 5x 6cm nikdy som nemala problemy s kozou uzivam Euthyrox na st. zlazu a na tlak Ebrantil Rilmex a Zodac a Flavobion 3 mesiace uzivam Tree 3 chlorella dakujem

Dobrý deň,
lieky, ktoré užívate by takýto kožný problém spôsobovať nemali. Chlorella však môže byť príčinou. Odporúčam Vám ju na niekoľko týždňov vysadiť. Opakovane sa vráťte na kožnú ambulanciu. Kožný lekár má k dispozícii aj účinnejšie prostriedky, keď prvá voľba liekov nezaberie. Kým pôjdete na ambulaciu, môžete vyskúšať bielu vazelínu alebo modrú Indulonu. Aj takéto jednoduché prostriedky zvyknú pomôcť.
S pozdravom
Lekáreň Nad nemocnicou - Košice


  • Obličky a pohlavné orgány
  • Koža, vlasy
žena, 34 rokov 07. 05. 2016
žena, 34 rokov 07. 05. 2016

Dobrý deň! Prosím Vás môj 8 roč

Dobrý deň! Prosím Vás môj 8 ročný syn dostal kiahne, ktoré sa dobre hoja, ale vyhodili sa mu aj dve na žaluďi. Jedna je rovno pri otvore ako ciká a druhá trochu nižšie. Máčame aj v repíku 3-4x denne, ale nepomáha. Prosím poraďte, čím by som mu to mohla natrieť. Doma mám imazol pasta krém, ale nikde na nete neviem nájsť, či sa môže použiť priamo na žaluď. Ďakujem za každú radu.

Dobrý deň, 
Imazol krémpasta obsahuje aj práškovú zložku oxid titaničitý, preto je vhodné aplikovať na kožu, ale nie na sliznice, teda ani na žaluď. Tú istú účinnú látku klotrimazol obsahuje aj Imazol Plus krém, alebo iné krémy, ktoré je možné aplikovať aj na spomínané miesto. Ranka po kiahňach by sa mala zahojiť aj bez ošetrovania, ale vzhľadom na umiestnenie a tým pádom zvýšené riziko sekundárnej infekcie je dobré aplikovať na celú oblasť žaluďa aj Imazol Plus krém. Ak by sa ranka nehojila, konzultujte stav s pediatrom a ten Vám môže predpísať antibiotickú masť, ktorá by mala lepší účinok proti prípadnej bakteriálnej infekcii rany. 
Prajem skoré uzdravenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Koža, vlasy
muž, 28 rokov 04. 05. 2016
muž, 28 rokov 04. 05. 2016

Na tvari na brade som mal najprv len zacervenane, svrbelo

Na tvari na brade som mal najprv len zacervenane, svrbelo to, miesta a na druhy den mokvave rany. Chcel som sa opytat co by mi pomohlo.

Dobrý deň,
miesto treba určite dezinfikovať minimálne 3xdenne – môžte použiť lieh alebo antisepticum (na tvár najlepšie bezfarebné) a potom by som doporučila masť s ichtamolom. Ten vytiahne z rany zápal, vysuší ju a aj prekryje. V najbližšej lekárni Vám určite poradia. Dávajte si na to miesto pozor, vhodné je to prekryť alebo prelepiť, zbytočne sa ho nedotýkajte, aby sa tam nepridružila ďalšia infekcia. Ak by sa to nelepšilo alebo zhoršovalo, návšteve lekára sa asi nevyhnete.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Koža, vlasy
02. 05. 2016
02. 05. 2016

Dobrý deň.Mohla by som sa opýtať, či

Dobrý deň.
Mohla by som sa opýtať, či mi neviete poradiť, ako odstrániť po leptavej lapisovej tyčinke striebro z okolitého zdravého tkaniva, na ktoré sa to nechtiac prenieslo?
Ďakujem

Dobrý deň,
zlúčenina striebra, ktorá je obsiahnutá v Lapise, zafarbuje vrchné vrstvy kože, ale tie sa dostupnými prostriedkami na kožu zmyť nedajú. Za niekoľko dní fľaky zmiznú, pretože tieto vrstvy kože sa prirodzene obnovujú. 
S pozdravom
Mgr. Zuzana Budayová

  • Koža, vlasy
  • Srdce a cievy
žena, 37 rokov 22. 04. 2016
žena, 37 rokov 22. 04. 2016

Dobrý deň.Chcela by som sa informovať,druhý týždeň

Dobrý deň.Chcela by som sa informovať,druhý týždeň beriem Prednizon 20 mg v dávkach 1- 1/2- 1/2,ktorý mi predpísala dermatovenerologička, mám výsyp po celom tele výražky. Ale od včera večera mi silno búši srdce/ tlakovo som natom dobre 117/68,len pulzy boli 98-104.Bolesti nemám len je to veľmi nepríjemný pocit hlavne v noci ked ste v kľude.Cgcem sa opýtať či je možné si dať na večer 0,5 mg Neurolu,ten mám predpísaný od neurologa, len neviem či ho môžem teraz kombinovať s Prednizonom. Dakujem veľmi pekne za odpoved.

Dobrý deň,
pri potrebe večerného použitia Neurolu, ho môžete užiť. Nie je známa vzájomná interakcia Prednisonu s Neurolom.
S pozdravom
PharmDr. Štefan Grešák

  • Koža, vlasy
žena, 25 rokov 18. 04. 2016
žena, 25 rokov 18. 04. 2016

Dobrý vecer, chcem sa opýtať čo pomáha pri

Dobrý vecer, chcem sa opýtať čo pomáha pri nadmernom potení ruk a v podpazusí. Ďakujem

Pozdravujem. 
Tradičný prostriedok proti poteniu na vnútorné použitie je šalvia, tá je dostupná vo forme záparu z čajovinovej zmesi Šalvia lekárska, prípadne je k dispozícii už hotový extrakt Florsalmin.
Na lokálne, teda miestne použitie existuje pomerne veľa prípravkov na elimináciu potenia, tzv. antiperspiranty, resp antitranspiranty. 
Tie účinnejšie môžu obsahovať hlinité soli alebo sú bez nich a fungujú na inom základe. 
Niekedy sa účinok antitranspiranta dopĺňa parfémami /sú to zároveň aj deodoranty/, alebo obsahujú antibakteriálne látky zabraňujúce rozkladu potu, napríklad striebro. 
Z obchodných značiek z našej lekárne by som spomenul prípravky značky Driclor, Vichy, La Roche Posay atď. 
Verím, že Vám aj v tejto oblasti poradí odborný personál vo Vašej  Tradičnej lekárni zo spoločenstva Družstva lekární , tú najbližšiu Vašemu bydlisku si ľahko nájdete na  www.dl.sk (reps.: http://www.dl.sk/pacienti/mapa-lekarni-dl/ )
S pozdravom 
Mgr. Ľuboš Ferenec 
Tradičná lekáreň na Sihoti, Martina Rázusa 1471, Trenčín

  • Koža, vlasy
žena, 60 rokov 11. 04. 2016
žena, 60 rokov 11. 04. 2016

dobry den mam exzem na dlani a stehne pomoze uzivanie

dobry den mam exzem na dlani a stehne pomoze uzivanie Tree3Chlorella na exzem a pomaha pri redukcii vahy mam hypotyreozu beriem Euthyrok 1 1/2 tab. rano dakujem

Dobrý deň,
v každom prípade je dobré navštíviť kožného lekára, ktorý stanoví o aký typ ekzému ide. Podľa typu by som zvolila aj inú podpornú liečbu, akou sú masti, ktoré postihnuté miesto premastia, dodajú pokožke potrebné látky. Chlorella je jednobunková sladkovodná riasa. Obsahuje všetkých 8 aminokyselín potrebných pre život, vitamíny, minerály, chlorofyl, mastné kyseliny, špecifický Chlorella rastový faktor  a vlákninu. Preto má dokonalú výživovú hodnotu. Chlorella pôsobí na ľudský organizmus bez nežiaducich vedľajších účinkov. Chlorella obsahuje viac ako 20 vitamínov a dôležitých minerálov.  50-60% chlorelly sušiny tvorí proteín. Je výborným zdrojom betakaroténu, chlorofylu. Má priaznivý efekt na zlepšenie trávenia, čo následne môže viesť k zníženiu hmotnosti. Euthyrox sa užíva prísne  
nalačno, preto užívajte chlorellu až po raňajkách.
S pozdravom
PharmDr. Andrea Jankovýchová, PhD., MPH
www.nanamesti.sk

  • Koža, vlasy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 26 rokov 29. 03. 2016
žena, 26 rokov 29. 03. 2016

Dobry den. Mam 26 rokov a akne uz od zaciatku

Dobry den. Mam 26 rokov a akne uz od zaciatku puberty. Skusala som toho uz dost, aj od koznej, ale nic poriadne nezaberalo, teraz mam acnatac. Pouzivam ho asi 2 tyzdne, ale ziadne zlepsenie, mozno skor naopak, mam zapalene akne a koza sa miestami supe a odlupuje..neviem, ci mozem pouzivat micelarnu vodu na cistenie, make up a korektor..ci radsej len s vodou si umyt tvar vecer ? Aby sa zbytocne este viac nevysusala...? Uz som rozmyslala aj nad liekmi ako roaccutane.no mam obavy z vedlajsich ucinkov a akne nemam AZ take tazke..no mam aj ine problemy, s chrbticou, zavraty, byva mi zle, nevolno..
teraz uzivam betahistin, rivotril, magnosolv, escitalopram- z ktoreho som dost pribrala a tiez neviem co s tym robit...mam aj histaminovu intoleranciu.moze zhorsovat akne ? Dakujem

Dobrý deň,
príčin akné môže byť viacero (zvýšená produkcia kožného mazu, zápal, hormonálna nerovnováha a iné), tomu by mala zodpovedať aj liečba.  
Prípravok Actanac obsahuje okrem antibiotika aj tretinoín, derivát vitamínu A s potvrdeným účinkom na liečbu akné. Nástup účinku je postupný, niekedy aj niekoľko týždňový, preto odporúčam trpezlivosť. Vhodný lokálny prostriedok na čistenie pleti si budete musieť nájsť a vyskúšať, micelárna voda by mala byť v poriadku, v každom prípade odporúčam šetrnejšie prípravky bez alkoholu.
Zvýšené hladiny histamínu vedia priebeh akné výrazne zhoršiť. Histamínová intolerancia si zaslúži pozornosť, správnu diagnostiku (nie vždy sa diagnóza potvrdí) a následne aj vhodný liečebný prístup. Úprava diétneho režimu a užívanie chýbajúceho enzýmu DAO by v tomto prípade mal priniesť zlepšenie.
Podávanie prípravkov s obsahom escitalopramu môže byť spojené so zvýšeným apetítom, čiastočne aj vďaka zlepšeniu zdravotného stavu. Preto sa pri jeho užívaní odporúča prísnejšia kontrola diétneho režimu. Riešením by mohlo byť prerušenie liečby prípravkov (závisí od Vášho zdravotného stavu a vyžaduje si konzultáciu s lekárom) alebo diétne opatrenia vrátane dostatku pohybu.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
www.paracelsus.dl.sk