• https://tradicnalekaren.sk/wp-content/uploads/2021/04/photo-1494869042583-f6c911f04b4c-150x150.jpg

    Výživa pre namáhané a unavené oči

    Zrak je pre človeka najdôležitejším zmyslom, pretože práve ním získavame najviac podnetov z vonkajšieho prostredia, viac ako 80%. Sídlom zraku sú oči, ktoré sú v dnešnej dobe vystavené stále viac pôsobeniu žiarenia z počítačov, smartfónov a umelého osvetlenia pracovísk. Tieto vplyvy spôsobujú nepríjemné pocity ako…
    Čítať viac →

  • https://tradicnalekaren.sk/wp-content/uploads/2016/05/dojcenie-1-150x150.jpg

    Dojčenie – najprirodzenejší spôsob výživy dojčiat

    Dojčenie Dnes už nemusíme zdôrazňovať, že dojčenie je najzdravšia a najprirodzenejšia výživa pre bábätká. Materské mlieko je svojím zložením priam ideálnou stravou, ktorá prináša bábätkám všetku výživu, ktorú potrebujú na vývoj a podporu rozvoja imunitného systému dieťaťa. A čo je veľmi dôležité, dojčením sa vytvára pevná väzba mamičky…
    Čítať viac →

  • https://tradicnalekaren.sk/wp-content/uploads/2016/06/pitna-voda-1-150x150.jpg

    Príjem vody do organizmu a pitný režim

    Voda je významnou súčasťou nášho organizmu. Bez príjmu vody alebo tekutín či potravín obsahujúcich vodu nie je možný život. Pitný režim nás nevyhnutne sprevádza celý život. Najväčšie množstvo vody v organizme sa nachádza u novorodencov a detí do 1. roka života (až 75% všetkých tkanív)….
    Čítať viac →

  • https://tradicnalekaren.sk/wp-content/uploads/2019/06/aditiva-150x150.jpg

    „Éčka“ v potravinách

    … alebo „aditíva okolo nás.“ Medzinárodný zoznam chorôb bude pravdepodobne onedlho doplnený o novú diagnózu – ORTOREXIU, chorobnú posadnutosť zdravou výživou, zdravými potravinami (z gréckych slov ORTHOS = správne, správny, OREXIS = chuť). Ak je anorexia chorobným odmietaním stravy a bulímia naopak, prehnaným príjmom stravy, ktorú ale pacient následne…
    Čítať viac →

  • https://tradicnalekaren.sk/wp-content/uploads/2016/05/omega-150x150.jpg

    Nenasýtené mastné kyseliny v rybom tuku

    Nenasýtené mastné kyseliny sú tvorené voľnými reťazcami uhľovodíkov, obsahujúcich na konci karboxylovú skupinu –COOH. Najbližší uhlík ku karboxylovej skupine je označovaný alfa, ďalší beta atď., posledný je omega. Nenasýtené mastné kyseliny sú označované podľa postavenia prvej dvojitej väzby od konca. Ešte presnejšie sa tieto kyseliny…
    Čítať viac →

1 2