-
Grapefruit – dobrý sluha a zlý pán
Grapefruit – za i proti Popis a história Grapefruit alebo hovorovo grep je plod citrovníka rajského (lat. Citrus paradisi) z čeľade rutovitých (Routaceae). Grapefruit bol prvýkrát objavený na ostrove Barbados v Karibskom mori, odkiaľ bol odvezený do Ameriky a ďalších teplých krajín. Je zaujímavé, že divo rastúci grep sa…
Čítať viac →
-
Jarná očista organizmu
Človek by mal s prvými jarnými lúčmi očistiť svoju myseľ, ale aj svoje telo. Hovorí sa tomu detoxikácia, zbavovanie škodlivín. Náš organizmus je po dlhej zime vyčerpaný. Mal málo slnka, pohybu, vitamínov, je „otrávený“ z mäsa a údenín, oslabený prekonanými ochoreniami. Potrebuje sa naštartovať, zbaviť…
Čítať viac →
-
Kašeľ
Čo treba vedieť o liečbe kašľa? Kašeľ je fyziologický obranný reflex, ktorý slúži na odstránenie cudzích častíc a sekrétov z dýchacích ciest. Akútny kašeľ trvá menej ako 3 týždne u detí alebo menej ako 6-8 týždňov u dospelých. Najčastejšou príčinou akútneho kašľa bývajú respiračné infekcie…
Čítať viac →
-
Sme za zdravé stravovanie. Buďte aj VY!
1. Jedlo ochutnajte predtým, ako si pridáte soľ a/alebo namiesto soli vyskúšajte iné korenie; 2. Znížte spotrebu živočíšnych tukov a nahraďte ich rastlinnými olejmi; 3. Jedzte aspoň 5 porcií čerstvého ovocia/zeleniny denne; 4. Vyberte si typy varenia, ktoré neobsahujú veľa tuku (napr. varenie na pare,…
Čítať viac →
-
Vypadávanie vlasov
Vlasy – koruna krásy Vlasy okrem estetickej funkcie chránia hlavu pred UV žiarením a chladom. Za rôzny tvar a farbu je zodpovedná genetika. Vlasy sa tvoria už počas tehotenstva, v 14. týždni vznikajú prvé folikuly a v 18. prvé vlasy. Prvý porast plodu tzv. lanugo vypadáva…
Čítať viac →
-
Nenasýtené mastné kyseliny v rybom tuku
Nenasýtené mastné kyseliny sú tvorené voľnými reťazcami uhľovodíkov, obsahujúcich na konci karboxylovú skupinu –COOH. Najbližší uhlík ku karboxylovej skupine je označovaný alfa, ďalší beta atď., posledný je omega. Nenasýtené mastné kyseliny sú označované podľa postavenia prvej dvojitej väzby od konca. Ešte presnejšie sa tieto kyseliny…
Čítať viac →