Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Imunita
  • Koža, vlasy
39 rokov 05. 06. 2015
39 rokov 05. 06. 2015

Dobrý deň. Dcéra berie CEFZIL. Može von, respektive

Dobrý deň. Dcéra berie CEFZIL. Može von, respektive na slnko? Jaro

Dobrý deň. 
Pri užívaní Cefzilu nehrozia  fotosenzitívne reakcie, ktoré by obmedzovali pobyt na slnku. Napriek tomu by som odporúčala na pár dní pobyt vonku obmedziť kvôli samotnému ochoreniu. Liečba antibiotikmi zvyčajne vyžaduje kľud na lôžku.
Výnimkou je indikácia Cefzilu na niektoré zápalové ochorenia kože, kedy sa užíva dlhšie a pacient môže vykonávať bežné pracovné činnosti. 
Prajem dcére skoré uzdravenie.
Mgr. Viera Mokrišová  

 
 

  • Koža, vlasy
22 rokov 23. 04. 2015
22 rokov 23. 04. 2015

dobrý den, chcem sa Vas opytat ci nemate niaku skusenost

dobrý den, chcem sa Vas opytat ci nemate niaku skusenost s ochorenim keratosis piloris .Mam 22 rokov a mam ju od puberty. Moja kožná lekarka sa o to vobec nezaujima. Neviete o niakom liečive alebo čo by pomohlo zmiernit toto ochorenie? Dakujem vopred

Pekný deň,
pri ochorení keratosis piloris ide o poruchu rohovatenia kože, ktorá nemá vážne následky a je to podľa niektorých lekárov hlavne kozmetický problém. Možno preto sa o liečbu nezaujíma Váš kožný lekár. Lieči sa dlhodobou aplikáciou krémov s obsahom močoviny, kyseliny mliečnej, kyseliny glykolovej, kyseliny salicylovej, retinoidov (krémy s obsahom retinoidov sú len na lekársky predpis, ich hlavné použitie je pri liečbe akné, no môžu zmierniť príznaky aj keratosis piloris), ktoré zmierňujú priznaky. Celková liečba sa neodporúča. 
Ďalšie možnosti sú mechanické alebo chemické odstraňovanie odumretých kožných buniek ( exfoliácia ). Používanie olejov hlavne kokosového vnútorne i potierať pokožku po kúpeli, do stravy pridať omega nenasýtené mastné kyseliny, niektorí skúšajú aj rôzne diety, používanie biolampy.
Výsledky sú rôzne.
S pozdravom 
PharmDr. Daniela Filippová


  • Srdce a cievy
  • Koža, vlasy
16. 04. 2015
16. 04. 2015

Dobrý deň, môj manžel má už asi 4

Dobrý deň, môj manžel má už asi 4 mesiace problémy s palcami na nohách aj rukách.Má ich zapálene, až bordové, robia sa mu na nich ranky a hlavne ho to dosť bolí. Má ich aj studené. Užíva Enelbin 100 RETARD. To mu predpísal lekár na lepší krvný obeh. Ale mne sa zdá, že ako to začal užívať tak má tieto problémy. Predtým ich nemal.Nemôže mu ten liek vadiť? Alebo čo môže byť príčina?Cukrovku nemá.

Dobrý deň.
S týmito problémami je potrebné obrátiť sa  na svojho ošetrujúceho lekára, ktorý zhodnotí stav a prípadne doporučí ďalšie odborné vyšetrenia. Neuvádzate, či manžel neužíva aj iné lieky. Samotný Enelbin sa používa, okrem iného, na liečenie porúch periférneho prekrvenia a bunkového metabolizmu, kožné prejavy sprevádzané  bledosťou, a chladom končatín, zle hojace sa rany  a zvyčajne je veľmi dobre tolerovaný, len zriedkavo sa vyskytujú žalúdočné ťažkosti, nespavosť, či kožná vyrážka.  Samozrejme ako u každého iného lieku sa môže vyskytnúť precitlivelosť na samotnú účinnú látku, alebo ktorúkoľvek pomocnú látku. Preto je potrebné kontaktovať lekára
S pozdravom 
Mgr. Viera Mokrišová 

  • Koža, vlasy
31 rokov 19. 03. 2015
31 rokov 19. 03. 2015

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na vyrážky, na chrbte, ktoré vyzerajú ako hnedé fliačky a viac menej pod kožou. Mám to už niekoľko rokov, ale aj s tím niekoľko rokov, som chodil k lekárovi, až mi to už bolo trápne, že i samotný lekár mi na to povedal aby som s tím šiel do kozmetického salónu. Od rôznych zinkových, ružových vodičiek a bielej soľovej masti som prešiel k plateným mastičkám z lekárni od rôznych francúzskych značiek a stále niet výsledku.

Pekný deň,
je mi lúto, že už dlhodobo nemôžete vyriešiť svoj problém, no takto na diaľku je to ešte zložitejšie ako u lekára, u ktorého ste zatiaľ nedosiahli zlepšenie.Skúste sa ešte obrátiť na iného kožného lekára, možno konzultácia s iným odborníkom bude pre Vás prínosom. 
Veľa zdravia praje 
PharmDr. Daniela Filippová


  • Koža, vlasy
47 rokov 18. 03. 2015
47 rokov 18. 03. 2015

Zdravim, moze sa s aknenorminom uzivat rakytnikovy olej?

Zdravim, moze sa s aknenorminom uzivat rakytnikovy olej?

Dobrý deň,
Rakytníkový olej obsahuje  okrem flavonoidov, nenasýtených mastných kyselín, fytoncidov, trieslovín, vitamínov E, D, K aj karotenoidy a vitamin A, ktorý sa pri užívaní Aknenorminu nemá užívať, kvôli riziku vzniku hypervitaminózy A. Tá so sebou prináša celý rad nežiadúcich prejavov: hmlisté až dvojité videnie, olupovanie a suchosť kože, zhoršenie kvality a vypadávanie vlasov, kožné vyrážky, bolesť hlavy, zvracanie, ospalosť, zväčšenie pečene, či zníženú chuť k jedlu. Kombinácia teda nie je vhodná, rovnako tak si treba dať pozor na konzumáciu potravín s vysokým obsahom vitamínu A /napr. treščia pečeň, tuniak, maslo, mrkva, dyňa, paprika, špenát/.
Prajem Vám všetko dobré
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Koža, vlasy
70 rokov 14. 03. 2015
70 rokov 14. 03. 2015

Dobrý deń, prosím Vás poradte mi čo má

Dobrý deń, prosím Vás poradte mi čo mám robiť, ked po požití nebiletu 5 mg 1 x denne ma páli koža. Ďakujem.

Dobrý deň,
pálenie kože môže a nemusí súvisieť s užívaním Nebiletu /uvádza sa ako zriedkavý nežiadúci účinok/. Posúdiť by to mal Váš ošetrujúci lekár, prípadne lekár, ktorý Vám liek naordinoval. 
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica  Blahútová


  • Koža, vlasy
20 rokov 11. 03. 2015
20 rokov 11. 03. 2015

Dobrý deň, prosím Vás môžem užívat

Dobrý deň, prosím Vás môžem užívat Acnenormin Activis a k tomu Donna hair forte?? Ďakujem pekne :-)

Dobrý deň,
neodporučujem Vám používanie Donna Hair forte spolu s uvedeným liekom, práve pre obsah vitamínu A v danom prípravku na vlasy, a to z dôvodu rizika hypervitaminózy z vitamínu A. Pokiaľ chcete posilniť vaše vlasy a nechty použite prípravky, ktoré sú buď jednozložkové (napr. samotný kremík) alebo neobsahujú vitamín A, či napr. môžete použiť aj prípravky s obsahom čistého kolagénu.
S pozdravom
PharmDr. Štefán Grešák 

  • Koža, vlasy
13. 02. 2015
13. 02. 2015

Dobry deň. Štvrty mesiac užívam Roaccutane. Suchosť pier,očí

Dobry deň. Štvrty mesiac užívam Roaccutane. Suchosť pier,očí a pleti mám už pod kontrolou, ale neviem čo s vypadávaním vlasov. Vždy som mala jemné, redšie vlasy a mám dojem, že vlasy nadalej padaju. Čo môžem užívať na ich zlepšenie stavu?Dakujem

Dobrý deň.
Pri dlhodobom užívaní spomínaného lieku ROACCUTANE alebo podobných tzv. retinoidov sa zvyšuje nežiadúci účinok v podobe nadmerného vypadávania vlasov, ich oslabenia a rednutia. Dokonca pri vysadení sa môže nakrátko vyskytnúť tento prejav vo vyššej miere a takisto po vysadení lieku, odoznieť môže až po dlhšej dobe. Preto je možné a vhodné substitutívne dopĺňať potrebné minerály vo vyššej koncentrácií ako je to v bežnej strave. Ideálne sa v takom prípade zdajú byť zinok a selén poprípade ich kombinácia. V lekárni si môžete vybrať z viacerých druhov balení vhodných pre danú terapiu.
S pozdravom 
Mgr. Mário Mizera 

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Koža, vlasy
56 rokov 10. 02. 2015
56 rokov 10. 02. 2015

Môžem užívať spolu Roaccutane a Dorsiflex. Ďakujem za

Môžem užívať spolu Roaccutane a Dorsiflex. Ďakujem za skorú odpoveď.

Dobrý deň,
Dorsiflex nie je pri liečbe Roaccutanom kontraindikovaný, môžete ho užívať.
Samozrejme nie dlhodobo. 
Srdečne zdravím 
Mgr. Hana Gombošová

  • Koža, vlasy
63 rokov 09. 02. 2015
63 rokov 09. 02. 2015

Dobrý deň, prosím o radu pre manžela. Má

Dobrý deň, prosím o radu pre manžela. Má 63 rokov a pred 5 rokmi prekonal infarkt a štyri mesiace pred infarktom prekonal operáciu štítnej žľazy(odstránená pravá strana). Užíva nasledovné lieky:ráno L-Thyroxin 75g 1 tabletku pol hodinu pred jedlom, po jedle Anopyrin 100g 1 tabletka, Norvasc 5mg 1/2 tabletky, Concor 5 1/2 tabletky, Tritazide 5mg 1 tabletku a večer Tritace 5mg 1/2 tabletky a Norvasc 5 mg 1/2 tabletku. Poslednú dobu má nižší tak ( 110/60) a pomerne nízky pulz(okolo 50) a má kožné problémy. Má hraničný cukor a trošku zvýšený cholesterol. Istý čas užíval Omega-3. Prosím o radu či kombinácia týchto liekov by mohla spôsobovať aj kožné problémy. A tiež či by mohol užívať Kolostrum na zlepšenie imunity. Ďakujem

Dobrý deň, 
kombinácia Vami uvedenými liekmi, ktoré Váš manžel užíva, nespôsobujú kožné problémy. Kolostrum na zlepšenie imunity môže užívať. Prechodné zníženie tlaku a pulzu treba konzultovať s lekárom (vybrať vhodnejšiu kombináciu liekov).
S pozdravom
PharmDr. Rozália Šramová