Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
muž 12. 11. 2015
muž 12. 11. 2015

Už tretí týždeň mám bolesti a opuch kolena, č

Už tretí týždeň mám bolesti a opuch kolena, čo mohlo byť spôsobené DNOU, na ktorú sa liečim asi 4 roky. Dnové záchvaty prichádzali raz za 3-6 mesiacov a po použití protizápalových liekov po 1 - 2 dňoch bolesť a opuch ustúpili. Teraz to ani po troch týždňoch bolesť a opuch neprechádza. Kolíše to. Keď bolesť a opuch ustupuje a myslím si, že už to bude dobre, tak bolesť a opuch sa opäť vráti a je to ešte horšie. Obrátil som sa aj na ortopéda a reumatológa. Robili mi aj punkciu, 4X mi vytiahli kolena asi 150 ml tekutiny. Úraz kolena som nemal a lekári vylúčili aj infekciu. Robili mi aj testy na kyselinu močovú v krvi a tú som mal v norme. Mal som však niekoľkonásobne zvýšené zápalové parametre. Od vtedy kedy problém nastal lekári mi predpísali tieto lieky : obvodný lekár: novalgin a milurit,- ortopéd Flector /prášok v sáčku/ a pre istotu aj antibiotika cyprinol, ak by som mal v kolene infekciu, ale tú ako som písal lekár vylúčil. Všetky tieto lieky som užíval okrem miluritu, ktorý som na radu lekára prestal užívať. Reumatológ mi predpísal Voltaren Rapid, ktorý momentálne užívam / od včera rána /. Bolesť však neustupuje, ale sa zhoršuje. Včera ani dnes som nebol schopný stúpiť na nohu, nemôžem ju ohnúť v kolene, ležím na posteli. Viete mi poradiť kde môže byť problém? A či môžem proti zápalu a bolesti súčasne užívať voltaren rapid a mig 400? Ďakujem

Dobrý deň,
je naozaj ťažké takto „na diaľku“ odhadnúť príčinu Vášho problému, a nie je to ani zameraním tejto poradne. Príčin môže byť viacero – ak vylúčime zhoršenie dny (má typický priebeh – silný opuch, napnutá pokožka, začervenanie) i prebiehajúce zápalové ochorenie (čo by som odporúčal ešte predsa len nechal preveriť), môže ísť o reumatoidné prejavy alebo príznak nejakého nezápalového ochorenia kĺbov. Tento problém budete musieť riešiť v spolupráci s odborným lekárom.
Čo sa týka farmakoterapie, podávanie diklofenaku (Voltaren) a ibuprofénu (Mig400) je samozrejme možné, potrebné je uvedomiť  si možné riziká – zvýšenie účinkov, i tých nežiaducich, hlavne by som upozornil na riziko poškodenie sliznice žalúdka a následné krvácanie, prípadne zhoršenie obličkových funkcií. Odporučil by som konzultáciu s lekárom ohľadom ďalšej analgetickej liečby (tramadol samotný alebo v kombinácii s paracetamolom). 
Pekný deň. 
Lekáreň Paracelsus - Turzovka 
www.paracelsus.dl.sk


  • Koža, vlasy
muž 11. 11. 2015
muž 11. 11. 2015

potrebovali by sme Vašu odbornú rada, nášmu 72.

potrebovali by sme Vašu odbornú rada, nášmu 72.roč. otcovi sa robia často na celom prirodzení vredy, najprv sa to zapáli potom, očernie a nakoniec praskne a vyteká z toho krv, opakuje sa to dosť často. Pichá si inzulin, má vysoký krvný tlak, nechodí, problem s cievami, operovaný na aortu, je silnejšej postavy. Hygienu ma každý deň.Ďakujem za Vašu rada

Dobrý deň, 
z popísaných príznakov je iba ťažko možné určiť presnú príčinu problémov, čo ani nie je náplňou tejto poradne. Môže ísť o v podstate banálny recidivujúci zápal vlasového korienku, prípadne furunkul, môže však ísť aj o iné, závažnejšie kožné ochorenie alebo komplikáciu diabetu. 
Odporúčam preto naďalej dodržiavať pravidelnú hygienu a pri zhoršení konzultovať stav s kožným lekárom. Do tej doby dávam na zváženie použitie prípravku Pityol, ktorý má viacero vhodných účinkov (derivačný, antipruriginózny, mierne protizápalový a bakteriostatický) a mohol by v tomto prípade pomôcť. Takisto by som do pravidelnej hygieny zahrnul pastu s rybím olejom alebo prípravok Sudocrem.
Pekný deň. 
Lekáreň Paracelsus - Turzovka 
www.paracelsus.dl.sk


  • Koža, vlasy
  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
09. 11. 2015
09. 11. 2015

Dobry den.Mam 58r.,som muž a liecim sa na

Dobry den.Mam 58r.,som muž a liecim sa na tieto choroby:
vysoky krvny tlak-tritazide 25mg,norvasc 10mg,coryol 25mg,atoris 20mg,ebrantil 60mg,aspirin protect 100mg
druh psoriazy-neotigason 10mg,
urologicke problemy-tamurox 0,4mg,milurit,
traviaci trakt-meteospamil 20,nolpaza 40mg,panzynorm forte
Riesim uz 4-5 rokov problem s hnackami,kasovitou stolicaou (formovanou),niekedy bolesti zaludka a bolesti v pravom zadnom boku pod lopatkou po jedle takze nemozem povedat ze som vporiadku ked citim bolesti a mam traviace tazkosti napriek tomu ze vysledky boli negativne. Som s toho uz nestastny a pomyslam uz aj na najhorsie tolke roky a bez vysledkov a mam pochyby a neviem co mi je.Od maja 2015 som schudol 7kg Dr.mi navrhla aby som vynechal mliecne jedla.Absolvoval som v poslednych 3rokoch rozne vysetrenia:rok 2014-irrigo CT(negat.)kolonoskopia(negat.)gastroskopia(negat.)Mam podozrenie na niektore lieky ktore mi sposobuju tento problem zo stolicou.Napriklad som si vzal meteospamil 20 a hned rano som mal na rukach vodnate pupence velkosti zapalkovej hlavicky.Poradte mi prosim vas aby som vedel kde mam hladat pricinu.Budem vdacny ak mi poslete odpoved na moj email. Dakujem vam. S pozdravom.

Dobrý deň,
Vami opisované tráviace problémy môžu mať viacero príčin – môže to byť prejav niektorého z Vašich ochorení (usudzujem tak vzhľadom na používanie prípravkov Meteospasmyl či Panzynorm Forte), samozrejme to môže súvisieť aj s nastavenou liečbou, sú totiž pomerne častým nežiaducim účinkom viacerých Vami užívaných liekov. Tu mi ako „hlavný kandidát“ pripadá acitretín (Neotigason), tráviace ťažkosti sú časté aj pri podávaní prípravkov Tamurox či Ebrantil. Obávam sa, že nájdenie konkrétnej príčiny nebude ľahké. Pravdepodobne sa bude jednať o súhrn nežiaducich účinkov viacerých liekov, ktoré sa tiež prejavujú rôzne. Eliminácia problémov teda bude postupná a bude si vyžadovať vysadenie resp. následnú zmenu terapie niektorými liekmi.
Pravdepodobne by som začal optimalizáciou liečby Vašich srdcovocievnych problémov. Z týchto údajov môžem iba predpokladať Vaše konkrétne ochorenia. V každom prípade si kombinácia 5 účinných látok na liečbu hypertenzie, i keď veľmi vhodne zostavená, zasluhuje revíziu. Takisto by som navrhoval poradiť sa s kožným lekárom ohľadom alternatívy resp. aspoň krátkeho vysadenia liečby prípravkom Neotigason. Samozrejme, problém môže byť aj niekde inde, ale tieto úpravy by som navrhoval riešiť ako prvé.  
Vami opisovaná reakcia na Meteospasmyl je častá, ide o alergickú kožnú vyrážku spomínanú výrobcom aj vo všetkých informáciách o tomto lieku. S vysadením liečby by sa mal stav veľmi rýchlo upraviť. Tu by bolo vhodné kontaktovať lekára a prekonzultovať možné alternatívy.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
Lekáreň Paracelsus - Turzovka 
www.paracelsus.dl.sk
www.dl.sk

  • Koža, vlasy
žena, 48 rokov 22. 09. 2015
žena, 48 rokov 22. 09. 2015

Dobry denMam strasne vela lupin. Uz som vyskusala

Dobry den
Mam strasne vela lupin. Uz som vyskusala vsetky mozne sampony proti lupinam a vobec nic nepomaha, nieze by ich bolo menej, je ich stale viac. Uz som s toho nervozna. Prosim poradte co si mam kupit na vlasy, alebo na pokozku hlavy aby som sa ich konecne zbavila. Dakujem

Dobrý deň,
výskyt lupín nemusí, ale môže byť prejavom kožného ochorenia -  atopického ekzému, seborei, psoriázy, alergickej dermatitídy či plesňových ochorení kože. Ak ste tento problém doteraz riešili v rámci asistovaného samoliečenia teda „svojpomocne“, pravdepodobne ste vyskúšali celú škálu kozmetických šampónov a prípravkov liečebnej kozmetiky (šampóny Vichy Dercos sú veľmi osvedčené) príp. liečivé šampóny s obsahom antimykotík (ketokonazol – Nizoral, ciklopiroxolamín – Stieprox a i.). Ak ste pri žiadnom z nich nezaznamenali zlepšenie stavu, príčinou Vašich problémov s najväčšou pravdepodobnosťou nebude plesňové ochorenie kože. V takom prípade by bolo veľmi vhodné vyhľadať odbornú pomoc dermatológa, ktorý odhalí príčinu zvýšenej tvorby lupín a následne môže navrhnúť vhodnú farmakoterapiu.
Prajem príjemný deň.
S pozdravom
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
http://paracelsus.dl.sk/

  • Koža, vlasy
žena, 56 rokov 11. 08. 2015
žena, 56 rokov 11. 08. 2015

Dobry den Chcela by sa spytat beriem varfarin mozem sa

Dobry den Chcela by sa spytat beriem varfarin mozem sa opalovat a uživat Beta karoten?Dakujem

Dobrý deň, 
samostatný beta karoten užívať môžete a opaľovať sa s Warfarinom môžete s rozumnou mierou tiež. 
Srdečne zdravím. 
Mgr. Hana Gombošová


  • Koža, vlasy
žena, 25 rokov 29. 07. 2015
žena, 25 rokov 29. 07. 2015

Dobrý deň.Na zajtra mám naplánovanú napäť

Dobrý deň.
Na zajtra mám naplánovanú napäťovú operáciu slabinovej prietrže za lokalnej anestézy. Avšak cca 3-4 dni sa cítim akoby mierne oslabená: únava, slabá horúčkovitosť pociťovaná akoby zvnútra organizmu, občasné slabšie pocity omámenosti počas dňa. Teplomerom však neviem presne identifikovať zvýšenú teplotu. Ani po opakovaných meraniach za sebouto nie je jednoznačné - raz 36.3, potom 36.6 ale aj 36.9... Nie je to (subjektívne) \"nič hrozné\", normálne by som si to ani nevšimla, no teraz pred operáciou sa sledujem.
Zároveň však dýchacie cesty mám čisté, bez príznakov ako bolesť hrdla, soplenie, či kašlanie.
Mám len mierne začernevané hrdlo, čo však podľa anesteziologického predoperačného vyšetrenia absolvovaného tento pondelok môže byť prejavom polinózy, na ktorú aj súčasne užívam antihistaminikum Dasselta.
Je za týchto okolností bezpečné tento druh zákroku podstúpiť?
Prípadne, mohli by ste mi prosím odporučiť medikáciu alebo iný spôsob utlmenia popisovaných prínakov, ktorý nebude kontraindikáciou k zákroku?
Ďakujem
Lucia

Dobrý deň,

iba veľmi ťažko takto odhadneme, či ide o začínajúcu virózu či bakteriálne ochorenie (pomôcť by mohol CRP test) alebo ide o nejakú inú komplikáciu.

Osobne si myslím, že situácia nebude taká vážna. Nakoniec, operácia neprebehne v celkovej anestézii, riziko z tohto pohľadu je relatívne nízke. Pevne verím, že s anesteziológom príp. Vašim lekárom situáciu správne vyhodnotíte a zvládnete a všetko prebehne bezproblémovo. 

Pekný deň.

  • Koža, vlasy
15. 07. 2015
15. 07. 2015

Dobry, moze ist dieta na slnko pri uzivani lieku cefzil

Dobry, moze ist dieta na slnko pri uzivani lieku cefzil 250 mg. Dakujem

Dobrý deň, 

cefprozil (Cefzil) nepatrí medzi látky, ktoré zvyšujú citlivosť organizmu slnečné žiarenie. Je však pravdou, že zvýšené slnenie nemá v období akpútneho ochorenia na organizmus ten najlepší účinok, Teda, áno, môže ísť na slnko, ale určite by som to nepreháňal :)

Pekný deň.


  • Koža, vlasy
žena, 26 rokov 04. 07. 2015
žena, 26 rokov 04. 07. 2015

Dobry den,Kojim a uzivam femibion..avsak v 3

Dobry den,
Kojim a uzivam femibion..avsak v 3 mesiaci mi zacali dost padat vlasy..mozem si nasadit revalid kapsuly?

Dobrý deň,
u Vás je padanie vlasov spôsobené hormonálnymi zmenami súvisiacimi s materstvom. Tento stav by sa mal upraviť asi po pol roku. Užívanie vitamínových doplnkov Revalid je vhodné v období dojčenia.  
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Imunita
  • Koža, vlasy
žena, 55 rokov 25. 06. 2015
žena, 55 rokov 25. 06. 2015

dobry den,prosila by som o radu pod prsnikmi

dobry den,
prosila by som o radu pod prsnikmi zo steru mi nasli Enterokok. Mam vacsie prsia, ale nikdy som takyto problem nemala. Hygienu dodrziavam, denne sa viac krat sprchujem. Natieram si to Sudokremom pomaha ale opakuje sa mi to bez ohladu rocneho obdobia, pouzivam len bavlnene pradlo. V roku 2006 som bola operovana na stabilizaciu chrbtice metodou TLIF a PLIF titanove srouby + cage a keram.platn.
v oblasti L/4 a L5 a S1 odvtedy sa mi robi aj exzem v krizovej oblasti natieram mastickou Triamciolon a prelecenie kazdorocne infuzn liecbou kortik.Solumedrolom kvoli problemom bolesti chrbtice. Moze to suvisiet s kovov. implant. v tele.
Na jazyku mi zistili ojedinele kvasinky brala som antibiotika Ciprofloxacin potom som mala biely povlak na jazyku.
Dakujem pekne

Dobrý deň.
Vaše problémy môžu súvisieť s liečbou Solumedrolom. Jeho podávanie môže zvyšovať náchylnosť na infekcie, navyše, môže sa prejaviť  jeho  nežiadúci účinok na  kožu a podkožné tkanivo, ako sú akné, ekchymóza (malé krvavé škvrny na koži), atrofia. Užívanie antibiotík tiež oslabuje imunitný systém, okrem toho antibiotiká často vyničia okrem patogénnych mikróbov aj našu prospešnú mikroflóru. Niekedy sa užívaniu antibiotík nevyhneme, ale doplnok probiotík, ktoré dostanete v lekárni bez lekárskeho predpisu, významne doplní tieto straty. Takže vo Vašom prípade by som radila, keďže ide o vleklý, opakujúci sa problém, užívať probiotíká, aspoň mesiac. A na boj s Enterokokom a kvasinkami použiť prostriedky alternatívnej medicíny, napr. prípravok Drags immun kvapky od firmy Energy. Obsahuje živicu stromu Croton lechleri, ide teda o prírodné liečivo s  antibiotickým a antivirotickým  účinkom. Je možné použiť ho aj zvonku - pár kvapiek do vody - na omývanie a obklady postihnutého miesta. Prípravok je dostať iba v niektorých lekárňach, a v centrách Energy.  
Skoré uzdravenie. 
Mgr. Viera Mokrišová

  • Imunita
  • Koža, vlasy
67 rokov 11. 06. 2015
67 rokov 11. 06. 2015

Dobrý deň,tri týždne po liečení Doxyhexalom

Dobrý deň,
tri týždne po liečení Doxyhexalom 200 mg,/ uživala som 1 tabl. denne počas 30 dni/, máme ísť na dovolenku pri mori. Je potrebné ešte dodržovať zásady neslnenia a použivať vysoký ochranný faktor ?
Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý deň,
po troch týždňoch od doužívania lieku Doxyhexal si môžete dovolenku vychutnať, ale pokožku treba vhodne chrániť krémom s ochranným faktorom ( nie v súvislosti s ATB).
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová