Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
muž 10. 08. 2017
muž 10. 08. 2017

dobrý večer. vedeli by ste mi poradiť niečo

dobrý večer. vedeli by ste mi poradiť niečo na operačnú ranu? mám ju na hlave. v decembri mi robili plastiku hlavy-dávali mi implantát a v mieste zrastu sa vytvotrila priehlbinka. je to kozmetická záležitosť, ale rád by som vedel, či sa to dá nejak dovyrovnať.

Dobrý deň,
s priehlbinkou sa obráťte na plastického chirurga.
S pozdravom
PharmDr. Tomáš Wolaschka, PhD.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Koža, vlasy
žena 07. 06. 2017
žena 07. 06. 2017

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,či sa

Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,či sa majú kolagénové tabletky pred alebo po jedle,kedy sú úcinnejsie.Kolagen forte odporucaju užívať po jedle,ale pri kolagenovych tabletkách proti vráskam odporucaju na lačno pred spanim.Ako je to lepšie,aby kolagen bol účinnejšie vstrebaný do organizmu?ďakujem za odpoveď.

Pekný deň,
kolagénové výživové doplnky, ako napríklad kolagénový proteínový prášok, kolagénové tablety sú len ďalším jednoduchým spôsobom ako zvýšiť príjem kolagénu. Dbajte na to, aby ste užívali kolagénový prášok nachádzajúci sa v prípravkoch zo zvierat kŕmených trávou, to znamená bez antibiotík alebo iných chemických látok. Bovinný, teda hovädzí alebo prasací kolagén pochádza z kráv, hlavne z ich kože, kostí a svalov, používa sa aj kurací kolagén, ktorý je najlepší pre budovanie chrupaviek, ďalej kolagén z rýb, teda rybí kolagén a vaječný kolagén, ktorý sa nachádza v škrupinách a bielkoch vajec. Kolagénové výživové doplnky možno vmiešať do smoothie, do polievok, dokonca aj do pečiva. Takto si doprajete zdravú dávku kolagénu bez pridania akejkoľvek ďalšej či bez zmeny chuti svojho obľúbeného jedla. Najvhodnejší spôsob ako konzumovať viac kolagénu je konzumácia alebo pitie ozajstného vývaru z kostí a až druhoradé je užívanie výživových doplnkov s kolagénom. Keďže najvhodnejší spôsob ako konzumovať viac kolagénu je získať ho priamo zo stravy, podľa mňa vstrebateľnosť kolagénu strava výrazne neovplyvňuje. Určite by som dodržiavala odporúčania výrobcu. No oveľa dôležitejšie je nezabudnúť na súčasné užívanie vitamínu C. Použitie kolagénu nebude mať žiaden účinok, ak je v organizme nedostatok vitamínu C. Je potrebné povedať, že človek si nevytvára a nerobí zásoby vitamínu C, preto je nutné ho každodenne dopĺňať vhodnou stravou. 
S pozdravom     
PharmDr. Daniela Filippová
  • Koža, vlasy
žena, 36 rokov 05. 06. 2017
žena, 36 rokov 05. 06. 2017

Dobry den, chcem sa spytat ci uzivanie rakytnikoveho oleja moze

Dobry den, chcem sa spytat ci uzivanie rakytnikoveho oleja moze znizit ucinnost hormonalnej antikoncepcie? Nikde som sa o tom nedocitala. Dakujem.

Dobrý deň!
Podľa dostupných údajov sa nemusíte báť. Odporúčam užívať oddelene.
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík 
  • Koža, vlasy
žena, 16 rokov 05. 06. 2017
žena, 16 rokov 05. 06. 2017

Dobrý deň použila som na kurie oko/bradavice na

Dobrý deň použila som na kurie oko/bradavice na päte stilus argenti nitrici a nechtiac sa mi dostalo na končeky troch prstov. Skúšala som to dať dole s citrónom, mydlom, šampónom... Nepomáha. Veľmi sa bojím, že mi to tam ostane navždy. Za odpoveď ďakujem.

Dobrý deň!
To sa stáva a každopádne nemusíte mať strach. S prirodzenou obnovou kože Vám to zhruba do týždňa zmizne. Chemické pokusy o odstránenie nemajú zmysel a iba si zbytočne podráždite kožu, lebo striebro je pevne viazané na bielkoviny pokožky.
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík 
  • Koža, vlasy
muž, 38 rokov 24. 05. 2017
muž, 38 rokov 24. 05. 2017

Dobrý deň prajem.Chcem sa informovať ohľadom použitia

Dobrý deň prajem.Chcem sa informovať ohľadom použitia dermalneho roztoku CYTEAL.Tento roztok riedeny vodou sa nanáša na postihnuté miesto rukami alebo tamponmi?A ako dlho resp.ako často môžem tento roztok používať?A po akom čase po nanesení roztoku sa má nanesene miesto opláchnuť?

Dobrý deň, pre účinok dermálneho roztoku Cyteal je dôležité zmáčanie ošetrovaného miesta. To je väčšinou lepšie pri použití tampónu. Roztok môžete používať 2 aj 3 krát denne a nechajte ho pôsobiť aspoň 2-3 minúty, aby sa prejavil efekt. Počet oplachov a dĺžka pôsobenia sa riadia aj stavom ošetrovanej oblasti. Preto ani samotný výrobca neudáva presný počet a časový údaj. Pre lepší efekt je možné použiť aj neriedený roztok, ak je znášanlivosť riedeného roztoku dobrá a nevyvoláva podráždenie pokožky.
Prajem skoré zlepšenie.
  • Koža, vlasy
11. 05. 2017
11. 05. 2017

Dobry den,chcela by som sa na Vas obratit o

Dobry den,chcela by som sa na Vas obratit o radu:mam 49 rokov,uživam kazde rano 1/2 prenessy na tlak a vzhladom na moju osteoporozu uživam každy večer vitacalcin a alpha D3,pri zmene počasia ma častokrat trapi aj krčna chrbtica...asi druhy mesiac chodim ku kozmetičke vzhladom na jemnučke vrasky okolo oči ale mam mladistvy vzhlad,kozmetička mi robila pristrojove ošetrenie tvare a teraz mam ošetrenie skin scrubberom,použivam kozmetiku značky eucerin a ona mi poradila aj čiru kyselinu hyaluronovu z radu hyalurmed na vnutorne uživanie...možem to uživat popri mojej osteoporoze a tychto liekoch??...dakujem vopred

Dobrý deň,
Áno, danú kombináciu môžete kľudne užívať. Nie sú to lieky, ktoré by sa navzájom nemohli kombinovať.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Koža, vlasy
žena, 61 rokov 27. 04. 2017
žena, 61 rokov 27. 04. 2017

Dobry den, poprosim o radu, uzivam Euthyrox 1 1/2tab.

Dobry den, poprosim o radu, uzivam Euthyrox 1 1/2tab. na zniz. funkc.stit.zlazy a lieky na tlak Rilmex, Ebrantil 1 denne, Flavobion a Helicid, Zodac.
Mam ekzem na dlani a prstoch a stehne z vonkajsej strany nice nezebera ziadne masticky ani premastovacie emulzie, chcem sa. spytat ci by mi pomohol Wobenzym na ekzem a ci je mozne ho uzivat pri znizenej funkcii stitnej zlazy

dakujem pekny den

Dobrý deň,
spomínate, že máte problém s ekzémom, takmer nič Vám nezaberá a chcela by ste ešte vyskúšať Wobenzym.
Aj keď nie je určený výhradne pri liečbe ekzému, nie je vylúčené, žeby Vám nemal pomôcť. Enzýmy, ktoré obsahuje, pôsobia  proti zápalom kdekoľvek v našom tele. Skracujú dobu hojenia a podporujú úplné doliečenie zápalov (zápaly sú súčasťou mnohých zdravotných ťažkostí ako aj ekzému, možno ho teda používať pri liečbe širokého okruhu ochorení). Enzýmy pomáhajú zaisťovať rovnováhu imunitného systému tak, aby zápaly prebehli rýchle a bez následkov. Ak máme oslabenú imunitu, alebo nás ohrozuje silný zápal, je vhodné podporiť náš obranný systém užívaním tohto prípravku.
Užívať Wbenzým pri zápaloch kože sa má 3 x 5 drg (denná dávka je zvyčajne rozdelená do troch dávok, ktoré sa užívajú približne s 8 hodinovým odstupom, najlepšie hneď po prebudení, pred obedom a pred spánkom). Užívať sa má do odoznenia klinických príznakov a s ústupom ťažkostí je možné postupne znižovať dávku na  3 x 2 drg. denne. Občas môže pri chronických ochoreniach po začiatku liečby Wobenzymom nastať zhoršenie príznakov. V tomto prípade by nemal byť liek vysadený, ale malo by sa zvážiť eventuálne prechodné zníženie doterajšieho dávkovania. Enzýmy sa užívajú nalačno (na rozdiel napríklad od tráviacich enzýmov), to znamená aspoň 30 minút pred jedlom alebo minimálne 2-3 hodiny po jedle. Pri užívaní preparátov spolu s jedlom dochádza k „väzbe“ na potravu, čím sa zníži vstrebávanie enzýmov v čreve a tým ich účinnosť. Nie je kontraindikovaný pri zníženej funkcii štítnej žľazy
Ostávam s pozdravom a prianím všetkého dobrého.
Mgr. Martina Maráčková
  • Koža, vlasy
muž 26. 04. 2017
muž 26. 04. 2017

ako sa znáša Naotigason a dermálná masť beloderm

ako sa znáša Naotigason a dermálná masť beloderm

Dobrý deň,
z uvedenej otázky nie je jasné, či sa jedná o kožný problém, kvôli ktorému beriete Neotigason a ako dlho používate Beloderm.
Krátkodobo je možné používať túto kombináciu, ale liečbu by mal určovať lekár. 
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová
  • Mozog a nervová sústava
  • Koža, vlasy
žena, 35 rokov 24. 03. 2017
žena, 35 rokov 24. 03. 2017

Dobrý deň. 5 mesiacov užívam tabl. Gilenya. Tento mesiac

Dobrý deň. 5 mesiacov užívam tabl. Gilenya. Tento mesiac sa dostavila silná kožná reakcia na oboch rukách a dekolte,svrbí a páli. Sestrička mi poradila Dithiaden (moc nezaberá).. Že sa ešte nikomu z tabl nič také neprejavilo...Je možné pripísať to psychike? ... Mám aj výkyvy nálad a horšie obdobie (diagn.SM) ďakujem

Dobrý deň.
Liek Gilenya je predmetom ďalšieho monitorovania, čo znamená, že všetky údaje o jeho možných nežiadúcich účinkoch ešte nie sú dostatočne zdokumentované. Je potrebné, aby každý zdravotnícky pracovník, ktorý je s pacientom v kontakte, hlásil všetky nežiadúce účinky a reakcie u pacientov užívajúcich tento liek. Ďalším sledovaním sa potom zisťuje, či je príčinná súvislosť medzi liekom a pozorovaným nežiadúcim účinkom. 
Takže neviem Vám potvrdiť, či je svrbenie a pálenie v dôsledku užívania Gilenye. Treba to ale hlásiť na ŠÚKL najlepšie prostredníctvom Vášho lekára, alebo lekárnika. Pripísať vyššie uvedené problémy psychike je čiastočne možné, ale ak sú aj  viditeľné zmeny na koži, ako začervenanie, vyrážky, či iné príznaky, problém bude aj inde. Odporúčam poradiť sa priamo s Vašim lekárom hladne tohoto problému, hlavne ak pretrváva stále bez zmeny, alebo sa dokonca zhoršuje. Je jediný kompetentný rozhodnúť o ďalšom postupe. Držím palce.
Prajem skoré zlepšenie.
  • Koža, vlasy
muž 08. 02. 2017
muž 08. 02. 2017

Dobry den chcel by som sa opytat, co pomaha proti

Dobry den chcel by som sa opytat, co pomaha proti poteniu noh? Mozem uzit aj na nohy driclor? Dakujem

Dobrý deň,

proti poteniu nôh sa dá použiť i Driclor, aplikácia hneď po umytí nôh. Pri zvýšenej potivosti treba dbať na dobrú hygienu, časté výmeny ponožiek a správnu priedušnú obuv.Ak tento problém pretrváva dlhšie, môža sa jednať o mykotické ochorenie pokožky nôh ,takmer neviditeľné voľným okom. Veľmi dobrá je aplikácia kúpeľu Bio deur , ktorý obsahuje Pythium oligandrum  "Múdru hubu". Tento prípravok dostanete kúpiť v lekárni.

S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová