Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
07. 11. 2020
07. 11. 2020

Dobrý večer, môžem ako diabetik užívať b-

Dobrý večer, môžem ako diabetik užívať b-komplex, ktorý obsahuje laktózu? Ďakujem.

Dobrý deň,
B-komplex je naopak odporúčaný pacientom s diabetes melitus, pričom existujú prípravky ktoré laktózu neobsahujú alebo len minimálne množstvo.
S pozdravom  
Mgr. Miroslav Molčan


  • Ostatné
  • Koža, vlasy
01. 11. 2020
01. 11. 2020

S čím sa prosím nie liečia ale vylieč

S čím sa prosím nie liečia ale vyliečia peoralne voľne dostupným vnútorné preležaniny?
Ďakujem za prípadnú odpoveď.

Dobrý deň,
mrzí ma, ale nerozumiem pojmu vnútorné preležaniny. Skúste svoju otázku viac upresniť
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Mozog a nervová sústava
  • Koža, vlasy
žena, 39 rokov 30. 10. 2020
žena, 39 rokov 30. 10. 2020

Dobrý deň, od roku 2002 sa liečim na Uzkostnú

Dobrý deň, od roku 2002 sa liečim na Uzkostnú poruchu, som nastavená na seroxat 20 mg denne, všetko. Dostala som sa do takého štádia od piatku že mi seroxat vôbec nezaberá, musela som volať na sk mojej doktorke nakoľko žijem mimo slovenska,ktorá mi zvýšila dávku na 30.mg denne *plus xanax 0.25, 4 krát denne, ktorý sa snažím užívať len dva krát denne, ale stále to nepomáha, ráno sa budím s hrčou v žalúdku,viem ze tie lieky sú návykové, tu mi GP doktorka predpísala jednu tabletu na deň xanax 0.25 na 5 dní,že viac mi nedá, musela som si dat poslat zo Slovenska, nechcem ju
furt otravovať keď niesom na sk, prosím som už zúfalá, doteraz som žila, smiala sa, no bohužiaľ teraz to nejde, už to takto bude celý čas? Neviem myslieť na nič len to samé dookola sa mi točí v hlave, neviem co robiť, či ísť na Slovensko, keď teraz je ten covid, cestovanie je ztazene, kedy to prejde a bude ako predtým?

Dobrý deň,
úzkostné poruchy sa všeobecne zhoršujú na jeseň, preto mnohým pacientom zvýšia dávky antidepresív už preventívne. Aj keď Vám pani doktorka zvýšila dávku, kým pocítite plný účinok, prejde aj niekoľko týždňov, preto Vám na prekrytie toho obdobia dočasne nasadila Xanax. Preto, ak sa necítite dobre, kľudne môžete uživať 4x denne 0,25mg. Dôležité je, aby ste mohli fungovať a aby sa Vám stav nezhoršoval. Nebojte sa návyku, ten ostáva po dlhodobom užívaní.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Imunita
  • Koža, vlasy
žena, 68 rokov 29. 10. 2020
žena, 68 rokov 29. 10. 2020

Mám 68,rokov po operácii zhubného ná

Mám 68,rokov po operácii zhubného nádoru prsníka, liečba operácia s rádioterapia v 43 rokoch mi odstránili maternicu s vaječníky.Nasledne som absolvovala liečbu tablety alebo neskôr krém na rameno,po14tych rokoch som dostala rakovinu prsníka,duktalny karcinóm, liečba bola rádioterapia.Uz dlhšiu dobu pociťujem únavu a pritom mám ročne kontroly dobré.Poprosila by som informáciu , že či by mi nepomohla liečba firmou estrogénov,alebo či by mi to mohlo vyvolať recidívu , ďakujem pekne za odpoveď,s pozdravom Benešová.

Dobrý deň,
pri Vašich diagnózach sa liečba estrogénmi ani fytoestrogénmi určite nedoporučuje. Je tam naozaj riziko recidívy. Majú podobnú štruktúru ako endogénne estrogény a aj slabý estrogénový potenciál.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Srdce a cievy
  • Koža, vlasy
žena 28. 10. 2020
žena 28. 10. 2020

Dobrý deň Nakoľko som sa nedočkala nikde žiadnej

Dobrý deň Nakoľko som sa nedočkala nikde žiadnej odpovede a pribalové letáky vraj nemam čítať prosím po výborných skúsenostiach s vašou poradňou o radu. Užívam Egilok 25 mg 1/2 - 0 - 0, Cerdilan 0 - 1 - 0, Libretto
0 - 1 - 0. Neurológ mi predpísal z dôvodu zunenia v ušiach, závratom a problemom s krčnou chrbticou Urutal 24 mg 1 - 0 - 1. Bojím sa lebo údajne znižuje krvny tlak. Neviem ako veľmi ho znižuje a mam strach, že nebudem vedieť či mi liek ešte neučinkuje na závrate alebo mam závrate z nízkeho tlaku. Naposledy meraný tlak ráno u lekára som mala TK 128/58 P 56. Ďakujem pekne za odpoved'.

Dobrý deň,
v literatúre sa popisuje, že Urutal u niektorých pacientov spôsobuje len malé zníženie krvného tlaku tým, že pôsobí vazodilatačne (rozširuje cievy). Bežne sa predpisuje pri Vami popisovaných ťažkostiach. Pred naordinovaním liečby sa neurológ určite oboznámil s Vašou diagnózou a doterajšou liečbou  a na základe toho sa rozhodol. Ak už ale máte dlhodobo problémy s nízkym krvným tlakom, mali by ste to riešiť s Vašim lekárom, lebo neurologické problémy, ktoré popisujete (závraty, hučanie v ušiach) môžu byť spôsobené nízkym tlakom ale aj ako nežiadúci účinok liekov, ktoré užívate. Váš lekár má všetky informácie o Vašom zdravotnom stave, preto Vám vie najlepšie ordinovať liečbu. 
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Srdce a cievy
  • Koža, vlasy
muž, 37 rokov 27. 10. 2020
muž, 37 rokov 27. 10. 2020

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem uží

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem užívat antb. Suprax spolu s Flectorom granulat, ďakujem

Dobrý deň,
u týchto dvoch liekov nebola popísaná interakcia. Bežne sa predpisujú niektoré protizápalové lieky (ibuprofén, diklofenak, naproxén, kys. acetylosalicylová)  s antibiotikami, lebo znižujú zápal, bolesť aj teplotu. Užívajte podľa naordinovaného dávkovania.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Imunita
  • Koža, vlasy
žena, 26 rokov 07. 09. 2020
žena, 26 rokov 07. 09. 2020

dobrý deň chcela by som sa opýtať už druhý

dobrý deň chcela by som sa opýtať už druhý týždeň mám drobné vyrážky na rukách a chodidlá veľmi to má to svrbí najmä večer natieram si to gélom fenistil a tekutým púdrom a nic. na pohotovosti mi dali locoidny lipocrem ale gynekológ mi to zakazal lebo som tehotná som 26 tt.tak mi prosím môžete poradiť

Dobrý deň.
Aj vysoké dávky kortikoidov, pokiaľ sa používajú krátkodobo sú bezpečné. Doporučujem Vám skúsiť ten Locoid Lipocream aspoň 2-3 dni a po ustúpení príznakov môžete ten Locoid vysadiť.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Koža, vlasy
žena, 45 rokov 20. 08. 2020
žena, 45 rokov 20. 08. 2020

Dobrý deň, Užívam Concor 5 1/2 tabletky, Zodac,

Dobrý deň,
Užívam Concor 5 1/2 tabletky, Zodac, antikoncepciu Yadine a Citalopram 20 mg. Môžu sa tieto lieky ovplyvňovať?

Dobrý deň.
Je len veľmi malá pravdepodobnosť, že sa budú Vaše lieky navzájom ovplyvňovať.
S pozdravom
  • Koža, vlasy
žena, 60 rokov 30. 07. 2020
žena, 60 rokov 30. 07. 2020

Pekny den prajem, citala som, ze exituje nejaky komplex B

Pekny den prajem,
citala som, ze exituje nejaky komplex B vitaminov bez vitaminu B12. Ak je to pravda, mohli by ste mi uviest nazov pripravku.
Pekne dakujem.
Katka

Dobrý deň,
z prípravkov je to napr. B-komplex Sanofi, B - komplex Sanofi forte. 
Pekný deň
  • Koža, vlasy
žena, 74 rokov 28. 07. 2020
žena, 74 rokov 28. 07. 2020

Dobré ráno prajem, už dlhšiu dobu ma trá

Dobré ráno prajem,
už dlhšiu dobu ma trápia papilomomy a bradavice,ktoré sa stále viac objavujú na rôznych miestach kože CHcem sa spýtať vi by ste mi mohli poradiť či PAPILLOR krém ktorý ponúkajú na internete je účinný alebo je to hoax,prípadne poradiť niečo iné .Ďakujem.

Dobrý deň,
krém Papillor nepoznám. Internetovú stránku, ktorú som našla, nepovažujem za vhodnú, lieky by som si z nej určite neobjednávala. Navyše ani lekárka, ktorú na stránke uvádzajú ako odborného "garanta", nie je v oficiálnom číselníku lekárov. V prípade papilomov a bradavic sa odporúčam poradiť s kožným lekárom.
Pekný deň