Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
muž, 34 rokov 23. 10. 2018
muž, 34 rokov 23. 10. 2018

Dobry den, mam jeden problem. Na malicku na pravej ruke

Dobry den, mam jeden problem. Na malicku na pravej ruke mam taku malu ako keby jazvicku alebo co a ono je to uplne stvrdnute bielej farby. Ked aj odlupnem z tej koze nejaku cast dole po case mi znova stvrdne. Najskor som si myslel ze to moze byt bradavica ale nie je. Neviete mi poradit co to moze byt? viem poslat aj foto
​Dakujem za radu

Dobrý deň,
Bohužiaľ, neviem Vám takto poradiť a ani nie som kompetentný. Diagnostika patrí výhradne kožnému lekárovi.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Koža, vlasy
žena, 55 rokov 04. 09. 2018
žena, 55 rokov 04. 09. 2018

DOBRY DEN CHCEM SA OPYTAT UZIVAM EUTYROX ARTROTEK FORTE FIXIT

DOBRY DEN CHCEM SA OPYTAT UZIVAM EUTYROX ARTROTEK FORTE FIXIT 180 NA TLAK CO VALSACOR A LIRIKU NA CHRBTICU MOZU NIEKTORE LIEKY SPOSOBOVAT SVRBENIE TELA MAM POCIT ZE AKO SOM ZACALA BRAT LIRYKU A CO CALSACOL MA SVRBI CELE TELO

Dobrý deň,
výrobca Co-valsacoru pripúšťa vznik nežiadúceho účinku - svrbenie , vyrážka - po obidvoch účinných látkach tohto lieku. Informujte o tom lekára, ktorý Vám Co-valsacor doporučil a on zváži, či budete v liečbe pokračovať bez zmeny alebo Vám terapiu upraví.
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko
  • Koža, vlasy
23. 04. 2018
23. 04. 2018

Dobrý deňChcela by som sa opýtať či

Dobrý deň
Chcela by som sa opýtať či po aplikácii cathejell lidokain na pokožku napríklad ruky bude táto časť pokožky znecitlivena alebo nie či bude osoba cítiť napríklad prichnutie.
Ďakujem vám za odpoveď a ostávam s pozdravom

Pekný deň,
Cathejell lidokain je zdravotnícka pomôcka používaná pred zavedením katétra alebo iných nástrojov do močovej rúry. Jej úloha je vytvoriť ochrannú vrstvu, napomáhať kĺzaniu a znižovať bolesť pri manipulácii vďaka anesteticky pôsobiacemu lidokaínu. V mieste kontaktu kože s lidokaínom, dôjde k miestnemu znecitliveniu. Záleží na dávke lidokaínu k akému veľkému znecitliveniu dôjde. Účinok pomerne rýchlo ooznieva.
S pozdravom     
PharmDr. Daniela Filippová
  • Koža, vlasy
  • Srdce a cievy
žena, 72 rokov 14. 02. 2018
žena, 72 rokov 14. 02. 2018

Môžem užívať na cievy detralex 2 tablety denne +

Môžem užívať na cievy detralex 2 tablety denne + vessel due F 1 tabletku ráno a večer. V júni som prekonala zápal žil - trombózu a pichala som 3 mesiace inekcie do brucha. Okrem toho užívam nasledovné lieky: Ebrantil 30 ,isoptin 240 mg ,L-Thyroxin 75, kreon 25000a na alergiu - aerius 5 mg, spiromon 10 mg a každý druhý deň indap. Nakoľko ma boli koleno a klb na nohe poradili mi doplnkový výživový Čertov pazúr.Užívala som aj tulip 20 mg ale ten mám toho času vyradený pre traviace problémy. Trpím syndrómom draždivého čreva, chronická pankreatitída, štítnu žľazu som mala operačné odstránenu, hypertenzia 2.st., astma bronchiale a glaukóm. Pred 20 rokmi som postúpila operáciu obličky z dôvodu nádoru. Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
Detralex s Vessel Due môžete užívať spoločne. Spomedzi liekov, ktoré okrem toho užívate, je popísaná závažná interakcia medzi Vessel Due a L-thyroxinom pre vysokú väzbu na plazmatické bielkoviny a vytesňovanie hormónu z tejto väzby, čím môže byť zapríčinená jeho vyššia hladina v krvi. Interakcie vznikajú aj pri  užívaní Isoptinu, ktorý je inhibítorom enzymatického systému, ktorým sa metabolizuje   L-thyroxin, preto je  dôležitá  pravidelná kontrola hladiny tyreoidálnych hormónov a prípadná úprava jeho dávky.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Koža, vlasy
žena, 33 rokov 11. 02. 2018
žena, 33 rokov 11. 02. 2018

Dobrý deň, môžem užívať naraz v rovnakom čase

Dobrý deň, môžem užívať naraz v rovnakom čase dasseltu a monkastu, alebo radšej oddelene. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 
táto kombinácia liekov nemá žiadnu vzájomnú interakciu, ich spoločné užívanie je bezpečné.
Veľa zdravia
  • Koža, vlasy
žena 12. 01. 2018
žena 12. 01. 2018

Dobrý deň, môžem sa spýtať majú lieky Roaccutan

Dobrý deň, môžem sa spýtať majú lieky Roaccutan vplyv na žily, cievy? Môžu tieto lieky zhoršiť stav kŕčových žíl? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 
v príbalovom letáku, ktorý je súčasťou každého balenia  tohto lieku sa uvádza táto jediná veta :
Veľmi zriedkavo sa vyskytli prípady zápalu ciev (niekedy s modrinami a červenými škvrnami).  
Táto informácia sa však už neuvádza v rozšírenej  tzv. SPC informácii, ktorá je základným informačným materiálom o lieku.
Keďže liek je len na predpis odborného lekára, dermatológa, informujte ho o svojich cievnych problémoch aby pri preskripcii lieku zvážil i túto skutočnosť.
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko
Lekáreň Makovica - Zborov


  • Koža, vlasy
žena 05. 12. 2017
žena 05. 12. 2017

Dobry den.4 mesacna dcera ma stafilokok na tvari.kozny

Dobry den.4 mesacna dcera ma stafilokok na tvari.kozny lekar z nej robi pokusneho králika na rozne masti.este je moznost mast Bactroban ale u nas je nedostupny.kde by som ho mohla zohnat? Pripadne náhradu.dakujem

Dobrý deň. Kožné problémy sú naozaj často problematické na liečbu, a tak právom máte pocit, že lekár skúša. Usnadniť by to mal fakt, že ako píšete, je diagnostikovaný stafylokok, pravdepodobne odberom kože. Tým by liečba mala byť cielenejšia. Všeobecne sa však stafylokok zle lieči. Výber účinného antibiotického prípravku je však v rukách lekára, na voľný predaj môžete skúsiť masťové prípravky zo striebrom, na regeneráciu Imunoglukan krém. V prípade dlhotrvajúceho problému môžete skúsiť liečbu plazmovým generátorom. Liek Bactroban má v súčasnosti výpadok v dodávkach, ale treba skúšať. Niektoré lekárne ho možno ešte majú. Je však samozrejme viazaný na lekársky predpis.
Srdečne zdravím. 
Mgr. Hana Gombošová
  • Koža, vlasy
žena, 43 rokov 16. 11. 2017
žena, 43 rokov 16. 11. 2017

Dobrý deň, mám problém s vypadávaním

Dobrý deň, mám problém s vypadávaním vlasov. Štítnu žľazu mám v poriadku, beriem vitamíny C, D, B-komplex forte, magnerot a zinkorot a kožná lekárka mi predpísala Alpicort F, liquorový šampón a methionin 2x1tabl. Po troch týždňoch som sa vrátila k lekárke s tým, že mi vlasy naďalej rovnako vypadávali a nemala som už ani tabletky methionin a Alpicort F som tiež nechcela ďalej používať, lebo niekde som čítala, že vzhľadom na obsah kortikosteroidov sa nemá nanášať na malé plochy dlhšie ako 2-3 týždne. Lekárka však povedala, že Alpicort F sa má používať 2 mesiace, takže mám naďalej používať a predpísala mi iný liek s názvom Disulone, zatiaľ s dávkovaním 1/2 tabl. za deň. O týždeň mám ísť na odber krvi a podľa výsledkov mi chce upraviť dávkovanie. Nevedela som, aký je to liek, až doma som zistila, že to je chemoterapeutikum a používa sa na liečbu lepry a ďalších ochorení, ktoré zďaleka nesúvisia s mojim problémom. Nechápem, prečo mi predpísala takúto liečbu, ktorá má také nežiadúce účinky, keď je na trhu toľko rôznych iných možností.... Na internete som nikde ani zmienku nenašla o tom, že by niekomu predpisovali tento liek proti vypadávaniu vlasov. Max som našla, že sa predpisuje celiatikom, čo nie je môj problém. Ja osobne by som najradšej vyskúšala kofeínový šampón a tonikum Plantur 39, čítala som dobré recenzie, len som nechcela protirečiť odborníčke, predsa len by mala o liečbe vedieť viac ako ja. Napíšte mi, prosím Vás, aký je váš názor na liečbu pani doktorky. Vopred Vám ďakujem.

Dobrý deň,
Neviem, aké vážne je vaše vypadávanie vlasov. Liek Disulone Vaša pani Dr. chcela použiť ako mierne imunosupresívum, teda ak je padanie vlasov podmienené imunitnou reakciou. Doporučujem Vám používať liek Alpicort F aspoň tie dva mesiace ako Vám kázala lekárka + pokračujte v užívaní vitamínových doplnkov. Ak je vypadávanie vážne, ktoré môže viesť až k plešatosti, odporúčam taktiež užívanie lieku Disulone. Pri miernejšom prejave sa prikláňam k neužívaniu tohoto lieku, ale je to na konzultácii s lekárom. Doporučujem ešte užívanie rôznych lokálnych preparátov na báze aminexilu. Skúste sa poradiť v niektorej z našich partnerských lekárni, naše farmaceutky Vám budú vedieť poradiť.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka 
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Koža, vlasy
66 rokov 09. 10. 2017
66 rokov 09. 10. 2017

Lekarka mi predpisala medoflucon50mg.Na co sa pouziva ?Mala som

Lekarka mi predpisala medoflucon50mg.Na co sa pouziva ?Mala som helikobakter ne iem či som to spravne napisala.Po troch rokov mi konečne zmizol,ale zase mam kvasinky.

Pekný deň, 
liek Medoflucon obsahuje liečivo flukonazol, ktoré patrí medzi antimykotiká. Liek sa používa na liečbu alebo prevenciu ochorení vyvolaných mikroskopickými hubami ako je akútna alebo opakujúca sa vaginálna kandidóza, kandidózy slizníc (ústa, hltan, pažerák), kožné infekcie a systémové kandidózy postihujúce vnútorné orgány tela.
S pozdravom     
PharmDr. Daniela Filippová
  • Koža, vlasy
muž, 30 rokov 26. 09. 2017
muž, 30 rokov 26. 09. 2017

Dobry den.- Viete mi poradit nejaky dobry pripravok

Dobry den.
- Viete mi poradit nejaky dobry pripravok proti vypadavaniu vlasov? Je aj nejaky pripavok, ktory umozni rast novych vlasov?

- Z urologicko-sexuologickej oblasti ma zaujima, ci je mozne zvacsit semenniky? Pocul som totiz, ze sa do mieska vstrekne chlorid sodny. Semenniky mam v poriadku, aj su v normalnej velkosti, len ma vzrusuje ich mat este vacsie. Taktiez ma zaujima, ze ci je nejaky pripravok (alebo strava) na zvysenie objemu ejakulatu? Pocul som o Maxatine.

- Mozem uzivat ten Maxatin aj vtedy ked sa doma laserovo epilujem (IPL laserovy epilator Philips Lumea)?

dakujem

Dobrý deň. Vaša otázka pozostáva z 3 menších otázok, odpoviem Vám však len na tú prvú, nakoľko zvyšok patrí na odborníka, za ktorého sa nepokladám.
Čo sa týka prípravkov na užívanie pri vypadávaní vlasom je toho na našom trhu v rôznej škále zloženia čo do vitamínov, minerálov, dôležitých aminokyselín či bylinných zložiek. Aj tu platí, že každému vyhovuje niečo iné, možno bude treba vyskúšať viacero prípravkov kým si nájdete ten čo Vám zaberie a bude vyhovovať, nakoľko niektorým robí problém so žalúdkom užívanie najmä prípravkov s obsahom aminokyselín. Radi Vám poradíme v našich lekárňach Družstva lekárni. Čo sa týka môjho odporúčania, rada by som Vám ponúkla vyskúšať prípravok s názvom “ Vlasové hnojivo” ako tablety tablety na vnútorné užitie a kofeínový šampón Alpecin C1 a SPORT CTX.
Ostávam s pozdravom a prianím všetkého dobrého.
Mgr. Martina Maráčková