Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Koža, vlasy
žena, 67 rokov 01. 05. 2021
žena, 67 rokov 01. 05. 2021

Vypadávanie vlasov pri užívaní lieku Eliquis. 67r., žena,

Vypadávanie vlasov pri užívaní lieku Eliquis. 67r., žena, vrodená dispozícia s krvou, tvorba krvných zrazenín.

Dobrý deň,
v dátach výrobcu nie je takýto nežiaduci účinok uvádzaný, no napriek tomu sa môže vyskytnúť. Pri posudzovaní lieku treba zobrať do úvahy jeho hlavný, zásadný účinok pri Vašej diagnóze, to je liečba trombózy a aj prevencia krvných zrazenín. Tento hlavý účinok prevyšuje svojím prínosom aj možné niektoré nežiaduce účinky.
Pri vypadávaní vlasov je možné použiť buď lokálne prípravky na vtieranie, napr.: s obsahom kofeínu, alebo prípravky na užívanie s obsahom viacerých vitamínov, minerálov ale aj aminokyselín, ktoré sú potrebné na obnovu rastu vlasov.
S pozdravom 
PharmDr. Antonín Kozák


  • Koža, vlasy
žena, 22 rokov 20. 04. 2021
žena, 22 rokov 20. 04. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či masť

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či masť Traumeel by bola vhodná pre človeka, ktorý bol na transplantácií vlasov, po operácií je už týždeň a v oblastí hlavy má bolestí a svrbí ho to, nakoľko lieky užívať nechce, či aspoň táto masť by utlmila bolesť? Ďakujem

Dobrý deň, 
prípravok Traumeel môžem odporučiť, zväčša sú s jeho použitím dobré skúsenosti.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Koža, vlasy
muž, 26 rokov 08. 04. 2021
muž, 26 rokov 08. 04. 2021

Zdravím chcel by som sa spýtať ako dlho

Zdravím chcel by som sa spýtať ako dlho môže trvať rast vlasov po užívaní liekov Curacne? S nasadením liečby Curacne mi začali padať vlasy takže som lieky hneď vysadil .

Dobrý deň,
nežiaduce účinky v podobe vypadávania vlasov pri tejto liečbe obvykle znížením dávky alebo po úplnom vysadení liekov zmiznú. Obnovu rastu vlasov predpokladám najskôr mesiac od vysadenia liekov.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Ostatné
  • Koža, vlasy
muž, 57 rokov 26. 03. 2021
muž, 57 rokov 26. 03. 2021

Dobrý deň, už niekoľko rokov užívam vessel due

Dobrý deň, už niekoľko rokov užívam vessel due keď sa pôjdem očkovať musím ho na nejaký čas vysadiť. Mám crohnovu chorobu picham si bio!ogicku liečbu humiru mal som viac krát trombozu a ťažkú emboliu pľúc.

Pekný deň, 
očkovanie nie je vhodné ak máte príznaky akútneho ochorenia (teplota nad 37°C, produktívny kašeľ, kašeľ s vykašliavaním hlienu, slabosť, bolesti kĺbov a svalov, malátnosť, infekčnú hnačku, bolesti hrdla). Ak trpíte závažným ochorením, ktoré bolo v minulosti posudzované ako možná prekážka pre podanie vakcíny, ak ste mali závažnú alergickú reakciu v minulosti, alebo závažné vedľajšie príhody po podaní vakcíny, alebo ak máte vážnu poruchu zrážanlivosti krvi. Neočkujú sa osoby pri akejkoľvek prebiehajúcej akútnej infekcii. U pacientov s antikoagulačnou liečbou – liečbou na riedenie krvi, sa môže štandardne očkovať. Je možné sa očkovať aj pri imunomodulačnej liečbe, alergénovej imunoterapii aj biologickej liečbe, je však potrebné dodržať určité intervaly, ktoré určí lekár. Je možné očkovanie reumatologických pacientov.  V súčasnosti existujú obmedzené údaje o účinnosti očkovacej látkyCOVID-19 u pacientov užívajúcich biologickú liečbu. Ak máte pochybnosti o svojej vhodnosti na očkovanie, obráťte sa no svojho všeobecného lekára, ktorý najlepšie pozná Váš zdravotný stav.
Veľa zdravia praje
PharmDr. Daniela Filippová

  • Koža, vlasy
žena, 25 rokov 14. 03. 2021
žena, 25 rokov 14. 03. 2021

Zdravím, pred 3 rokmi mi vypadávali vlasy loká

Zdravím, pred 3 rokmi mi vypadávali vlasy lokálne na jednom mieste, mala som lysinu...používala som neocapil, vdaka ktorému začali rast...nepomahal ani alpicort f ani vitamíny ...až ten neocapil....znova sa mi začala na inom miesto tvoriť lysina, čiže rednúcim vlasoc na jednom mieste...existuje nejaký sprej/vodička, ktoré sa látkami približuje k tomu neocapilu, keďže sa vyrába? Používam znova alpicort f ale nezaberá a biohar som začala včera. Ďakujem za radu.

Dobrý deň. 
Neocapil obsahoval liečivo minoxidil v 2% koncentrácii. Momentálne je s touto účinnou látkou aj v tejto koncentrácii dostupný voľnopredajný prípravok Minorga. Neviem, či ste absolvovali aj krvné vyšetrenie, v ktorom by sa zistilo, či nie ste anemická, prípadne, či máte v poriadku funkciu štítnej žľazy. Pred ďalšou samoliečbou by bolo vhodné zistiť príčinu Vášho stavu.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Srdce a cievy
  • Koža, vlasy
žena 17. 02. 2021
žena 17. 02. 2021

Dobrý večer.. Chcela by som sa spýtať.. Rá

Dobrý večer.. Chcela by som sa spýtať.. Ráno večer beriem isoptin.. Naobed neotigason a dr mi predpísal naobed aj anopyrin. Môže sa brat súčasne. Vdaka

Dobrý deň.
Neotigason a Anopyrin sa môžu užívať súčasne. Pri tejto kombinácii liekov nie sú  žiadne interakcie.
S pozdravom
PharmDr. Martin Mokriš

  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena, 72 rokov 06. 02. 2021
žena, 72 rokov 06. 02. 2021

Dobrý deň, môžem uživať tbl. vlasové hnojivo ke

Dobrý deň, môžem uživať tbl. vlasové hnojivo ke uživam drvený pesterec

Dobrý deň,
môžete užívať oba doplnky výživy bez rizika nežiaducej interakcie.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Koža, vlasy
muž, 24 rokov 23. 01. 2021
muž, 24 rokov 23. 01. 2021

Dobrý deň. môže mi nejaký lekár na slovensku

Dobrý deň. môže mi nejaký lekár na slovensku predpísať fanasteride na androgénnu alopéciu? kľudne aj ako samoplatcovi. Ďakujem

Dobrý deň.
Áno je možné predpísať aj liek na vlastnú žiadosť pacienta. musí s tým však súhlasiť aj lekár a vystaviť Vám recept bez úhrady zdravotnej poisťovne.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Imunita
  • Koža, vlasy
žena, 60 rokov 11. 01. 2021
žena, 60 rokov 11. 01. 2021

Som onkologicky pacient momentálne bez liečby, môžem

Som onkologicky pacient momentálne bez liečby, môžem uživať B12 ( pásový opar)

Dobrý deň,
kyanokobalamín, teda vitamín B12 je v podstate rastovým faktorom, podporuje rast a delenie buniek, čo v prípade onkologického ochorenia nemusí byť najvhodnejšie.  Pravdou však je, že problematika podávania vitamínu B12 je trošku komplikovanejšia a v poslednej dobe sa objavujú aj názory podporujúce jeho podávanie v niektorých štádiách konkrétnych onkologických ochorení. 
Väčšinovo však stále platí odporučenie vyhnúť sa podávaniu tohto vitamínu v prípade rizika spojeného s „prehnaným“ delením a rastom buniek a teda i u onkologických pacientov. Preto by som Vám skôr odporučil pokúsiť sa vyriešiť problém, pre  ktorý ste chceli užívať kyanokobalamín, iným spôsobom.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Koža, vlasy
žena, 22 rokov 13. 11. 2020
žena, 22 rokov 13. 11. 2020

Dobrý deň, užívala som neotigason 25 približne 4

Dobrý deň, užívala som neotigason 25 približne 4 mesiace, potom som tablety musela vysadiť kvôli masívnemu vypadávanie vlasov. Už je to dva týždne, no vlasy stále vypadávajú, mám ich už o polovicu menej. Chcela by som sa spýtať, či sa to vypadávanie vlasov zastaví a opäť zhustnú alebo vypadajú úplne všetky? Zdá sa mi, že ako vyrastá vlas, tak je biely/svetlý. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
S takýmto účinkom na vlasovú pokožku a vlasy som sa nestretla. Pravdepodobne sa Vám vymenia postupne všetky vlasy. Zmena štruktúry vlasu môže byť spôsobená liekmi, malo by sa to zlepšiť po vysadení liekov.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová