Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
  • Koža, vlasy
žena, 66 rokov 26. 07. 2020
žena, 66 rokov 26. 07. 2020

Dobry vecer, beriem lieky Helicit a Eutyrox. Eutyrox som brala

Dobry vecer, beriem lieky Helicit a Eutyrox. Eutyrox som brala 1/2 hod pred jedlom, no odkedy beriem Helicit lekarka mi povedala , ze najprv Helicit a po pol hodine Eutyrox. Je to spravne? Nema to byt opacne?

Dakujem

Dobrý deň,
pre dokonalé vstrebanie Euthyroxu v prostredí žalúdka je potrebné kyslé prostredie a Helicid je liek, ktorý túto kyslosť znižuje, preto by som odporučila užívať v prvom poradí Euthyrox a Helicid asi 2 hodiny po ňom, prípadne večer pred spaním.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Koža, vlasy
žena, 53 rokov 10. 07. 2020
žena, 53 rokov 10. 07. 2020

ja by som chcela ak by sa dalo crem expigment

ja by som chcela ak by sa dalo crem expigment 4 percentny aby mi predpisal lekar a či mame unas v lekarni tento krem na slovensku aby som si ho mohla kupiť ďakujem

Dobrý deň,
prípravok Expigment nie je zatiaľ na Slovensku dostupný. Obsahuje účinnú látku hydrochinón, ktorý sa u nás používa ako surovina len veľmi obmedzene, pre jeho nežiadúce účinky. Lekár môže predpísať len prípravok, ktorý je u nás registrovaný – a Expigment u nás registrovaný nie je.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Koža, vlasy
žena, 59 rokov 25. 05. 2020
žena, 59 rokov 25. 05. 2020

Prosím Vás mám problém,nemôžem

Prosím Vás mám problém,nemôžem sa dobre nadýchnuť už tretí deň.V piatok som bola na urgente kde ma vyšetrili a podali mi Apaurin 5mg. Chvíľu sa mi uľavilo,ale stále sa nemôžem riadne nadýchnuť.Stále sa mi zýva a stále nemôžem dodýchnuť. Mám pocit akoby som sa dusila.Na urgente mi povedali,že je to psychického pôvodu. Teda od piatka sa trápim a lekárka ma objednala až na zajtra. Čo mám robiť? Injekcie Apaurinu mám doma,ale nemá mi ich kto pichnúť a ani neviem či sa môžu bez dozoru pichať.

Dobrý deň.
Príznaky, ktoré popisujete, sú naozaj veľmi typické pre reakciu na stres, väčšinou dlhodobý. Pravdaže, komplexnejšie vyšetrenie je potrebné, aby sa vylúčili iné príčiny
Vášho stavu a určila adekvátna liečba. Keďže zajtra máte takéto vyšetrenie absolvovať, odporúčala by som kúpiť si v lekárni Sedatif PC, čo je homeopatický preparát na ukľudnenie, 
používa sa aj pri nespavosti a úzkostných stavoch. Zvyčajne funguje veľmi dobre a môžete bez obáv užiť každé 2 hodiny 2 tablety (tablety sa nechajú voľne rozpustiť v ústach), až do 
odoznenia príznakov. Neovplyvnia sa tým žiadne možné vyšetrenia, ktoré podstúpite. Apaurin injekcie skutočne patria do rúk lekára. Ak by sa Váš stav neupravoval, či zhoršoval, znovu navštívte 
lekársku pohotovosť.
  • Koža, vlasy
žena 06. 03. 2020
žena 06. 03. 2020

Prajem pekný deň, môj manžel bude mať 56

Prajem pekný deň, môj manžel bude mať 56 rokov v apríli sa lieči na vysoký krvný tlak : Vasopirin/100, Indapamid ratiopharm 1,5 mg, Losartan/50, Lacipil/6 ďalej berie lieky : Milurit/300, Zodac/10, Lagosa/150, Condrosulf/800 (presne podľa povolenej liečby) ďalej berie výživový doplnik Lutein a Magnézium B6/C vitamín, nakoľko mu zistili pravdepodobne psoriázu na pätách a dlaniach, pani doktorka predpísala Prednison/20, a acidi salicyli 10% olei parafini (masť - obe), manžel doteraz nemal žiadne vedľajšie účinky (trocha pribral po prednisone, ale to sme vedeli, že to tak bude) Prednison už neberie v pondelok (02.03.2020) dobral posledný a teraz tá otázka na ktorú by som poprosila odpoveď v utorok na ráno sa doslova vyhádzal - vyzerá to ako žihlavka, alebo reakcia neviem síce na čo. Poslal mi fotky, bohužiaľ neviem či sa to dá niekde pripnúť. Cestuje mu to po celom tele, v takých fľakoch, potom tie fľaky zmiznú, potom sa objavia na inom mieste. Fľajy ho vraj strašne svrbia a sú horúce - teda ako keby mal v tých miestach horúčku, môžete mi skúsiť povedať čo to môže byť? môže to byť reakcia na lieky, prostredie alebo???? Veľmi pekne vopred ďakujem.

Dobrý deň!
Kožné reakcie môže vyvolať skoro každý liek. Nemusí to byť účinná látka, môžu to byť pomocné látky, ktorých je v každom lieku aj päť. Je ťažké zistiť, čo spôsobuje fľaky. Najväčšiu šancu má kožný lekár, ktorý má najviac skúseností z praxe.
Ako píšete, môže to byť reakcia na lieky, na kombináciu liekov, na kombináciu lieku s potravinou a vplyv môže zohrať aj prostredie.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Koža, vlasy
žena, 64 rokov 07. 12. 2019
žena, 64 rokov 07. 12. 2019

Dobrý deň. Prosím poradťe mi. Obidve podpazušia

Dobrý deň. Prosím poradťe mi. Obidve podpazušia mám celé bodovo-červené a svrbí to. Začalo to malým fliačikom. Teraz som v situácii že nemôžem ísť k lekárovi. Prosím, poraďte mi, čo by bolo na to dobré, čo sa dá kúpiť v lekárni. Veľmi pekne ďakujem.

Dobrý deň,
z Vášho opisu prejavov ochorenia je ozaj veľmi ťažko usúdiť o akú diagnozu sa jedná. Môže to byť forma zapareniny, ktorá môže byť skomplikovaná mykozou, ale  môže sa jednať aj o nejakú alergickú reakciu. 
V tom prvom prípade použitím prípravkov s rybacou masťou, prípadne prípravky z rady Sudokrém by bolo možné zmierniť svrbenie. Vhodné je ale pri prvom použití nejakého prípravku vyskúšať najskôr na malú časť postihnutého miesta, a až po pár hodinách, pokiaľ nenastane nejaká nezvyčajná reakcia, ošetriť ďaľšie lokality.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák 
  • Koža, vlasy
žena 26. 11. 2019
žena 26. 11. 2019

Dobry deň, Rada by som sa informovala, či môžem

Dobry deň,
Rada by som sa informovala, či môžem v tehotenstve (6m) použiť na premastenie voľnopredajný krém so zložením: acidi lactici 1%, glycerini 10,0, cremor anionicus 100,0. Nikde som sa nedočítala, ale snáď žiadna zložka nie je škodlivá. Ďakujem.

Dobrý deň.
Áno môžete. Toto je bežne zarábaný krém, na premastenie pokožky. Žiadna zo zložiek nie je kontraindikovaná v tehotenstve.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Koža, vlasy
žena 30. 10. 2019
žena 30. 10. 2019

Dobry den,chcem sa poradiť občas užijem liek

Dobry den,chcem sa poradiť občas užijem liek Frontin0,25 alebo neurol 0,25 ked mam uzkosť alebo niekam mam isť nechcem sa stať zavisla a chcela by som prejsť na prirodny liek Sedatif PC.Ale neviem ked my Sedatif nezaberie či môžem užiť Frontín:Dakujem

Dobrý deň,
pokiaľ beriete Frontin alebo Neurol iba občas a príležitostne, riziko závislosti je nízke, ale stále tam je pocit barličky – tabletky, ktorá predsa vždy pomôže. Preto by bolo lepšie pokúsiť sa dostať úzkosť pod kontrolu vlastnými silami – napríklad sebapoznaním a elimináciou príčin vzniku Vašej úzkosti, potláčaním negatívnych myšlienok nejakou aktivitou /upratovanie, záhrada, ručné práce, šport, zvieratká, príjemná hudba, čítanie obľúbených autorov atď/. Pokiaľ sa Vám to nedarí, ľahšie formy úzkosti riešia psychologické poradne, kde Vás naučia techniku zvládania týchto stavov.
Sedativ PC je homeopatický prípravok, ktorý sa užíva 3x denne 2 tablety, nechá sa voľne rozpustiť v ústach nalačno. Pokiaľ budete mať pocit, že Vám nezaberá, môžete užiť Frontin, alebo Neurol.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Koža, vlasy
žena, 53 rokov 12. 09. 2019
žena, 53 rokov 12. 09. 2019

Dobry den chcela by som sa opytat na Alopaciu areatu

Dobry den chcela by som sa opytat na Alopaciu areatu neaky vhodny sampon a vitaminy...neaku vodicku aktivator nieco co pomaha dakujem

Dobrý deň,
Alopecia areata patrí medzi autoimunitné ochorenia, pri ktorom vlastný imunitný systém útočí na vlasové folikuly. Korienky vlasov postihuje zápal, vlasy následkom toho vypadávajú v prameňoch a zostávajú po nich okrúhle lysiny. Po odoznení zápalu vlasové folikuly nie sú úplne zničené, preto vlasy môžu opäť dorásť.  Alopecia areata sa môže objaviť v ktoromkoľvek veku a pri jej vzniku hrajú dôležitú úlohu také faktory, ako sú genetika, stres, alergie, vírusy, toxíny, hormóny atď. V liečbe sa uplatňujú viaceré postupy – farmakologická liečba, žiarenie typu UVA, ošetrenie excimerovým laserom, v najzávažnejších prípadoch transplantácia vlasov. V jednoduchších prípadoch môže byť úspešná liečba kortikoidmi a prípravkami s obsahom minoxidilu , /napr. Neocapil/, s obsahom kofeínu /Plantur, Alpecin/ alebo s obsahom chinínu /kozmetika Milva/., Samozrejmosťou by malo byť šetrné zaobchádzanie s vlasmi, nepoužívať farby, melír, trvalú, vylúčiť žehlenie vlasov, vlasy umývať jemne, s nižším množstvom šampónu , vlasy umývať nie často, ale primerane.  Závažnejšie formy AA patria do starostlivosti vyšších dermatologických pracovísk.
Držím palce a prajem všetko dobré.
  • Koža, vlasy
muž, 21 rokov 06. 09. 2019
muž, 21 rokov 06. 09. 2019

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na vlasovú

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na vlasovú vodu Luna Alpa, či je vhodná aj na tvár, kamarát ju používa na bradu (fúzy), či to nemá nejaké následky na pleti. Ďakujem

Pekný deň,
vlasová voda Luna obsahuje výťažok z bylín žihľavy, lopúcha a brezy, okrem toho aj chlorofyl, vitamíny a minerálne látky, ktoré pôsobia proti vypadávaniu vlasov a podporujú ich rast. Tieto látky tiež napomáhajú regenerácii vlasov a vlasovej pokožky. Vlasová voda je vhodná na všetky typy vlasov. Masíruje sa vlhká alebo suchá pokožka asi 3 minúty. Neuvádza sa aplikácia na bradu. Stretla som sa s pacientami, ktorí používali vlasové prípravky na bradu a fúzy, no nie sú pre ne určené.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Ostatné
  • Koža, vlasy
žena, 37 rokov 05. 04. 2019
žena, 37 rokov 05. 04. 2019

Môžem u dva a pol ročnej dcérky

Môžem u dva a pol ročnej dcérky skombinovať Stoptussin kvapky, Fenistil kvapky a Nurofen sirup? Má nádchu, suchý kašeľ a bolesti hrdla

Dobrý deň.
Stoptussin sirup a Nurofen sirup môžete kľudne kombinovať.Fenistil kvapky nie sú primárne určené ani na liečbu kašľa, ani bolesti hrdla.  A pri horúčkovitých ochoreniach môže spôsobovať kŕče, preto Vám nedoporučujem podávať kvapky Fenistil. Doporučujem podať len dvojkombináciu Stoptussin a Nurofen.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka