Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
42 rokov 23. 04. 2018
42 rokov 23. 04. 2018

Dobry den. Prosim Vas ake dosledky moze mat pouzivanie

Dobry den.
Prosim Vas ake dosledky moze mat pouzivanie uniclophen 0.1 ocne kvapky este dalsich 12 dni po 28. Dni od prveho pouzitia (otvorenia)? Prehliadla som datum otvorenia.
Dakujem za odpoved velmi pekne.

Pekný deň,
očné kvapky sa môžu používať 28 dní od otvorenia z dôvodu zabezpečenia sterility kvapiek. Už pri každom otváraní a zatváraní sa narúša sterilita kvapiek, zvlášť, ak sa počas dňa kvapkajú častejšie.
S pozdravom     
PharmDr. Daniela Filippová
  • Oči, uši, ústa
muž, 28 rokov 02. 04. 2018
muž, 28 rokov 02. 04. 2018

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás opýtať č

Dobrý deň. Chcel by som sa Vás opýtať či môžem spolu - súčasne užívať liek Tebokan 120mg, nejaký z enzymatickým prípravkov ako: Wobenzym, Profyzym alebo Serapeptázu, Kurkumín komplex a tiež kvapky do oči s obsahom diklofenaku (Uniclophen). Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
nie sú zistené žiadne interakcie medzi liekmi Tebokan a liekmi resp. výživovými doplnkami s obsahom enzýmov pri súbežnom užívaní. Liek Uniclophen môžete súbežne podávať do očí s uvedenými liekmi.
  • Oči, uši, ústa
muž, 65 rokov 16. 03. 2018
muž, 65 rokov 16. 03. 2018

Dobrý deň. Užívam Cavinton forte. Môžem k nemu

Dobrý deň. Užívam Cavinton forte. Môžem k nemu užívať Lucetam alebo niečo z Ginka ?
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
liek Cavinton sa môže súčasne užívať s liekom Lucetam aj prípravkom s obsahom ginka. Treba upraviť dávkovanie tak, aby Vás tieto lieky v noci nebudili, čiže užívať cez deň a poslednú dávku dávať poobede, nie na noc.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Oči, uši, ústa
žena 06. 03. 2018
žena 06. 03. 2018

Zdravím mam otázku ohľadom urutal bol mi

Zdravím mam otázku ohľadom urutal bol mi predpísaný na základe vlastne hučí mi v hlave ušné dopadlo v poriadku ide od chrbtice. Len urutal sa nesmie kombinovať s liekmi na alergiu užívam omarit ráno plus štítna žľaza euthyrox a takisto mam bronch. Astmu takže všetko toto by sa nemalo popri urutale napriek k tomu ho mam užívať alebo existuje nejaká náhrada.

Dobrý deň.
Liek Urutal obsahuje účinnú látku betahistin, čo je analóg histamínu. Histamín je látka, ktorá sa vyplavuje pri alergickej reakcii / napr. astme/ a ktorú potláčame antihistaminikami / napr. Omarit/ . Z toho je zrejmé, že betahistín a antihistaminiká sa budú navzájom ovplyvňovať. Ich súčasné podávanie vedie k zníženiu účinku obidvoch liekov. Podávať sa môžu, ale s týmto faktom pri liečbe treba počítať.
Betahistín môže spôsobiť opuch sliznice dutiny ústnej a jazyka, čím dôjde ku zhoršeniu dýchania a tento stav môže skomplikovať priebeh astmy.  Preto je  dôležité sledovať pacienta s astmou na začiatku liečby betahistínom.
Samozrejme by o všetkých liekoch mali Vaši lekári vedieť. A možno by stálo za to, riešiť chrbticu.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Hana Gombošová
Lekáreň Kamilka - Michalovce
  • Oči, uši, ústa
muž 09. 12. 2017
muž 09. 12. 2017

Dobrý večer môžem kombinovať varfarin z paralenom Ďakujem \

Dobrý večer môžem kombinovať varfarin z paralenom Ďakujem
Pekne
Muž 70rokov

Dobrý deň,
áno môžete. Pokiaľ ste nastavený na Warfarín tak od bolesti je pre Vás najvhodnejší liek Paralen, alebo Panadol.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka 
  • Oči, uši, ústa
žena, 45 rokov 06. 11. 2017
žena, 45 rokov 06. 11. 2017

Dobry den, prosim Vas v piatok 3.11.017 som

Dobry den, prosim Vas v piatok 3.11.017 som zacala uzivat concor 5. Dnes rano som mala neprijemne zavrate az som myslela, ze niekde kvacnem. Chcem sa opytat vymiznu tieto vedlajsie príznaky lieku alebo treba liek vymenit. Dakujem.m.

Dobrý deň,
na začiatku liečby Concorom sa môže vyskytnúť únava, závrat, bolesť hlavy - sú zvyčajne mierne a spravidla vymiznú počas 1-2 týždňov, Liečba sa má začínať nízkymi dávkami, ktoré sa postupne a pomaly zvyšujú. Počas liečby by si mal pacient pravidelne merať krvný tlak a aj srdcovú frekvenciu. Podľa Vášho popisu predpokladám, že ste začali hneď užívať 1x1 celú tabletu Concor 5. Možno pre Vás by bolo vhodné začať 1x1/2 tablety na 1-2 týždne a potom zvýšiť na 1x1. O všetkom však rozhoduje Váš ošetrujúci lekár, preto to s ním skonzultujte.
Prajem veľa zdravia.
  • Oči, uši, ústa
  • Dýchanie
24. 10. 2017
24. 10. 2017

Dobry vecer prajem, chcem sa opytat ci mohla sposobit kombinacia

Dobry vecer prajem, chcem sa opytat ci mohla sposobit kombinacia Helexu a ATB Zinnat scervenanie hrdla a male pluzgiere v hrdle alebo ako to nazvat, mierne zvysenu horucku a bolest hrdla? Popripade kombinacia Helexu a alkoholu? Inak si neviem vysvetlit z coho to je, lebo crp a vytery vysli negativne.

Dobrý deň,
kombinácia lieku Helex a alkoholu nie je vhodná hlavne preto že sa zosilňuje ich tlmivý účinok, antibiotikum Zinnat Vám lekár predpokladám predpísal na problémy ktoré opisujete s bolesťou hrdla, horúčkou.V kombinácii zinnat a helex by nemal byť problém avšak existujú aj tzv. reakcie z precitlivenosti na liek alebo pomocné látky lieku, ktoré môžu byť rôzne závažné a liečba sa zvyčajne musí prerušiť. Príčinu vašich zdravotných problémov by mal určiť váš ošetrujúci lekár na základe vyšetrenia.
s pozdravom
Mgr.Rumanovská
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena, 38 rokov 02. 10. 2017
žena, 38 rokov 02. 10. 2017

Dobrý deň,pred pol rokom som užívala liek

Dobrý deň,
pred pol rokom som užívala liek Ansilan - 1x1 kapsulu na prejavy úzkosti. Teraz mi lekárka predpísala ružový Lexaurin, ale v lekárni mi neudali dávkovanie. Má to byť tiež 1x1 tableta, alebo je to silnejšie než bol Ansilan a stačí polka? Zatiaľ som ho radšej neužívala. Ďakujem.

Dobrý deň,
Liek Ansilan a Lexaurin sú veľmi podobné lieky, pôsobia rovnakým mechanizmom účinku.Lekár/lekárka pri zmene liečby vždy informujú pacienta o novom užívaní - dávkovaní. V zdravotnej dokumentácii (karte) máte taktiež napísané ako si liek máte dávať podľa odporúčania lekára. Väčšinou sa tieto lieky užívajú podľa potreby, pričom sa začína najnižšou dávkou, ktorá sa poprípade zvýši alebo aj v pravidelných intervaloch. 
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena, 57 rokov 29. 09. 2017
žena, 57 rokov 29. 09. 2017

ako dlho sa môže užívať betahistín\r\

ako dlho sa môže užívať betahistín

Pekný deň,
Betahistín je liek určený na liečbu príznakov ako sú závrat, hučanie , zvonenie v ušiach, stratu sluchu a nevoľnosť. Kým dôjde k zlepšeniu príznakov, liek sa musí užívať niekoľko týždňov. Mnohí pacienti užívajú liek dlhodobo.
S pozdravom     
PharmDr. Daniela Filippová
  • Mozog a nervová sústava
  • Oči, uši, ústa
žena, 41 rokov 16. 09. 2017
žena, 41 rokov 16. 09. 2017

Dobrý deň. Prosim je možné uzivat citalec 10mg xanax

Dobrý deň. Prosim je možné uzivat citalec 10mg xanax 0,5mg a dorsiflex ? Samozrejme v dlhsich casovych odstupoch.

Dobrý deň,
užívanie týchto liekov je možné avšak treba zobrať do úvahy, že môže dochádzať k výraznému zosilneniu tlmivého účinku, teda táto kombinácia môže výraznejšie ovplyvňovať Vašu pozornosť.