Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
34 rokov 08. 05. 2021
34 rokov 08. 05. 2021

Dobrý deň prajem,chcela by som sa opýtať mô

Dobrý deň prajem,chcela by som sa opýtať môj syn (17)má tlak v jednom oku 21 v druhom 22,berie dva krát denne brizadopt, boli sme na veľkom vyšetreni pachymetrie a zistili mu že oči má všetko v poriadku ,není zbytočne mu dávať kvapky ?už pol roka mu ich dávam ďakujem vopred

Dobrý deň.
Predpokladám, že namerané hodnoty mal pri liečbe . Po jej prerušení by pravdepodbne prišlo opäť k zhoršeniu. Ideálnym riešením by bolo prediskutovať túto otázku s oftalmológom Vášho syna
S pozdravom
Mgr. Miroslav Molčan
  • Oči, uši, ústa
28. 04. 2021
28. 04. 2021

Dobrý deň, pred týždňom mi robili Septorhinoplastiku- brala

Dobrý deň,
pred týždňom mi robili Septorhinoplastiku- brala som 5 dnové antibiotika Zinnat. Môžem ísť týždeň po operácii na druhé očkovanie Astrou? Ďakujem

Dobrý deň,  
pokiaľ sa cítite dobre, nemáte teplotu a  nie ste oslabená prekonaným zákrokom, môžete sa dať očkovať.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Oči, uši, ústa
žena, 58 rokov 10. 04. 2021
žena, 58 rokov 10. 04. 2021

zdravím, beriem cavinton 5mg,- 2x, betahistin 3x denne na

zdravím, beriem cavinton 5mg,- 2x, betahistin 3x denne na závrate, tebokan -1x -na závrate nie je toho veľa ? a kedy začnú zaberať tieto lieky? mala som pred 3 týždňami bening. ošiaľ - točenie hlavy. ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
Vertigo - točenie hlavy, môže mať rôzne príčiny, niekedy nezávažné a niekedy  i pomerne závažné, preto je potrebné, aby Vás vyšetril otorinolarygológ a neurológ, ktorí určia príčinu problémov a stanovia konečnú diagnózu. Od nej potom závisí liečba ochorenia.
Ak Vám ťažkosti napriek liečbe neustupujú, je potrebné obrátiť sa na Vášho lekára, ktorý určí ďalší diagnostický a liečebný postup.
Veľa zdravia
Mgr. Miroslav Molčan
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena, 41 rokov 08. 04. 2021
žena, 41 rokov 08. 04. 2021

Dobrý deň, už siedmy deň užívam liek Citalec 10.

Dobrý deň, už siedmy deň užívam liek Citalec 10. Spozorovala som na sebe zhoršenie zraku. Môže to nejak súvisieť s tým liekom? Prejde to? Ďakujem

Dobrý deň,
Porucha zraku a videnia nepatrí medzi nežiaduce účinky liekov s obsahom citalopramu (Citalec). Samozrejme, vždy sa môže jednať o nejaký nový, ešte neopísaný a teda raritný nežiaduci účinok, myslím však, že s najväčšou pravdepodobnosťou bude súvisieť s niečím iným. Ak by zhoršenie zraku pretrvávalo, odporúčam odborné vyšetrenie s cieľom jeho diagnostiky.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Oči, uši, ústa
žena 04. 04. 2021
žena 04. 04. 2021

Zacala som na lek. Predpis uzivat Cavinton forte. Vyskytol sa

Zacala som na lek. Predpis uzivat Cavinton forte. Vyskytol sa mi nežiaduci účinok zacervenanie pokozky na hrudniku. Mam 82rokov, som zena. Mam zhorsenie Sluchu a tinitus v hlucnom prostredí.

Dobrý deň.
Jedná sa o očakávaný nežiaduci účinok, pretože Cavinton zlepšuje prekrvenie najmä malých ciev. Ak koža nesvrbí, prípadne sa neobjaví vyrážka, určite by som v užívaní pokračoval. 
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Oči, uši, ústa
muž, 24 rokov 11. 03. 2021
muž, 24 rokov 11. 03. 2021

Dobrý deň mám 24 rokov chcel by som poradiť

Dobrý deň mám 24 rokov chcel by som poradiť mávam menšie točenie hlavy a bolesti krčnej chrbtice ale aj chrbtice neurológ mi predpísal Aflamil a pregabalin 75mg teraz len užívam Aflamil MRI diagnostikovaný Cervikokranialny syndróm tie bolesti má až tak netrápi ale to točenie hlavy nemôžem chodiť von počas chôdze mám zvláštny pocit keď sa pozriem napr: na nebo točí sa my hlava hned dostanem stres alebo keď my strihaju vlasy zo strojčekom tá vibracia dotyk na hlavu tak pociťujem točenie hlavy už som zúfaly nemôžem ísť na prechádzku ani do práce chcel by som pomôcť nakoho sa mám obrátiť vopred ďakujem.

Dobrý deň.
Pokiaľ máte problémy s točením hlavy a neviete to vyriešiť na neurológii odporúčam Vám, po konzultácii s obvodným lekárom, navštíviť ORL ambulanciu. Môže ísť aj o poruchy vestibulárneho aparátu, teda zmyslového orgánu zodpovedného za rovnováhu.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Oči, uši, ústa
muž, 20 rokov 05. 03. 2021
muž, 20 rokov 05. 03. 2021

Dobrý deň. Pred nedávnom mi začalo pískať

Dobrý deň. Pred nedávnom mi začalo pískať v ušiach a doktorka mi predpísala cavinton. Beriem ten liek a chcem sa opýtať, či ho môžem užívať spoločne aj s ginko bilobou?

Dobrý deň,
áno, táto kombinácia je vhodná, prípravky s ginkom sa úspešne používajú v týchto indikáciach.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák




  • Oči, uši, ústa
žena, 71 rokov 20. 02. 2021
žena, 71 rokov 20. 02. 2021

Prosím vás môžem užívať tebokan a

Prosím vás môžem užívať tebokan a meniserc mám 71 rokov užívala som meniserc a tri dni užívam pregabalin a od dnes aj tebokan a dnes mám veľké hučanie v ušiach dakujem

Dobrý deň ,
kombinácia týchto liekov je možná, zhoršenie príznakov hučania v ušiach je pravdepodobne následok pridania pregabalinu do liečby. Vertigo -závraty a hučanie v ušiach je častý nežiaduci účinok užívania pregabalinu, ktorý by sa mal po niekoľkých dňoch užívania spolu s Tebokanom zmierniť.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák 

  • Oči, uši, ústa
muž, 52 rokov 03. 12. 2020
muž, 52 rokov 03. 12. 2020

Už asi 2 týždne trpím nespavosťou v

Už asi 2 týždne trpím nespavosťou v súvislosti s tinnitusom. Môj neurológ mi predpísal Alprazolam (Xanax) 0,5 mg 1/2 tabletky na noc. Na internete som sa dočítal že benzodiazepíny ešte umocňujú tinnitus. Je to pravda ? Nemám si od neurológa pýtať iný liek bez benzodiazepínov ? Ďakujem.

Dobrý deň.
Benzodiazepíny sú veľmi užitočné v počiatočných štádiách liečby tinitu, nakoľko účinne potláčajú úzkosť a pomáhajú s ľahším zaspávaním, kým nezačne účinkovať špecifická liečba.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Oči, uši, ústa
žena, 34 rokov 14. 11. 2020
žena, 34 rokov 14. 11. 2020

Dobry den,prosim vas moze sa sucasne uzivat cavinton forte

Dobry den,prosim vas moze sa sucasne uzivat cavinton forte spoli s betahistinom 24mh?Predpisala mi mo usna lekarka na sumenie v uchu a tocenie hlavy.Mam 34 rokov.Dakujem za odpoved.

Dobrý deň, 
nie je popísaná žiadna interakcia medzi vami spomínanými liekmi, viac na info@lekarensvmichal.sk
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kysel
www.lekarensvmichal.sk