Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
žena, 64 rokov 09. 09. 2020
žena, 64 rokov 09. 09. 2020

Dobrý deň Prosím vás o radu. 1. Otazka

Dobrý deň Prosím vás o radu.
1. Otazka Užívam Egilok 25 mg tablety 1/2-0-0 ráno a Cardilan tabletky 0-1-0 na obed. Žiadne ine lieky neužívam. Neurológ mi teraz (z dôvodu : od mája šumenie v ušiach, od júna pocit lability a pocit závrate a zároveň porucha dynamiky C-chrbtice, cervikogenne vertigo, chondroza C-C6, protrúzia disku C5/6) predpísal Urutal 24 mg 1-0-1, Magnezium 375 mg 1-0-1 a Libretto 1-0-0. Môžem tieto nove lieky spolu s Egilokom a Cardilanom užívať ???

2. Otazka Egilok užívam už od marca. Cardilan som začala užívať až v mesiaci jún a práve vtedy sa mi objavil pocit lability možno náhodou. ( Keď mi doporučila lekarka v maji na posilnenie užívať Neurol 0,25 mg 1/2-1/2-1/2 a Magnesii 500 mg tabletky 0-1-0 som sa po 5 dňoch v dekolte vysypala. Tak som to prestala užívať. Tak neviem či to bola náhoda, alergia či niečo ine. Lekarka to neriešila a len mi to vysadila. Ja som rozmyšľala nad tym Mg. V juni mi robili krvne vyšetrenie, ktoré bolo OK aj horčik bol 0,90 mmol/l. Nemôžem ho mať teda nadbytok, ked' ho ešte aj užívam a ďalší mam predpísaný v nových liekoch. Nemôže to spôsobovať nejaké problemy. Dˇakujem pekne za odpovede.

Dobrý deň,
lieky Egilok a  Cardilan môžete spolu užívať. Pri dlhodobejšom užívaní treba kontrolovať hladinu draslíka v krvi (urobí lekár). Urutal môžete pri týchto liekoch a zo spomínaných ostatných vybrať len jeden druh magnézia. 
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Imunita
  • Oči, uši, ústa
žena, 73 rokov 06. 07. 2020
žena, 73 rokov 06. 07. 2020

Dobrý deň, prosím Vás je možné pri

Dobrý deň, prosím Vás je možné pri IMC užívať Ciphin (ciprofloxacín) ak súčasne dlhodobo užívam Trexan? V letáku sa uvádza, že tieto dve liečivá sa navzájom ovplyvňujú a zvýrazňujú sa ich nežiadúce účinky. Aké ATB sú vhodné na liečbu IMC pri užívaní Trexanu? Výsledky z vyšetrenia moču zatiaľ nemám. Vdaka.

Dobrý deň,
áno, máte pravdu, niektoré antibiotiká, vrátane ciprofloxacínu, môžu spôsobiť zvýšenie hladín metotrexátu, čiže potenciálne tým aj jeho toxicitu. Ideálne by bolo počkať na výsledky a podľa citlivosti prítomných baktérií v moči Vám lekár predpíše vhodné antibiotiká. 
Pekný deň
  • Oči, uši, ústa
žena, 52 rokov 01. 07. 2020
žena, 52 rokov 01. 07. 2020

Dobrý deň, užívam Meniserc 24, vyrovnáva mi chô

Dobrý deň, užívam Meniserc 24, vyrovnáva mi chôdzu a upravuje točenie v hlave, ale dve hodiny po použití nastáva stav na odpadnutie, pocit nevolnosti. Existuje nejaký podobný liek .

Dobrý deň, neuvádzate či užívate súčasne aj iné lieky, ktorých kombinácia by mohla tiež spôsobiť nepríjemný pocit nevoľnosti. Taktiež by tieto ťažkosti mohli súvisieť napríklad s krvným tlakom, skúste si ho pravidelne merať a prípadne si doplnili magnézium. Odporúčam vám, aby ste o tomto nežiadúcom účinku informovali svojho lekára a ten môže zvážiť úpravu dávkovania lieku.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Oči, uši, ústa
žena 07. 06. 2020
žena 07. 06. 2020

Dobrý deň počas užívania Aflamilu, je možné

Dobrý deň počas užívania Aflamilu, je možné dasť si alk. drink na oslave?

Dobrý deň,
Aflamil patrí medzi nesteroidné antiflogistiká, ktorý sa predpisuje na stredné až silné bolesti. Aj samotný môže vyvolať závrat, ospalosť, únavu, krvácanie do žalúdka, poškodenie pečene a obličiek a ak ho skombinujete s alkoholom, tieto nežiadúce účinky sa znásobia. Užívanie alkoholu sa s liekmi na bolesť neodporúča.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Oči, uši, ústa
žena, 44 rokov 02. 04. 2020
žena, 44 rokov 02. 04. 2020

Dobrý deň. Mám 5 ročnú dcérku. Tretí

Dobrý deň. Mám 5 ročnú dcérku. Tretí deň sa sťažuje na dvojité videnie. Ľavé oko jej zabehava k nosu . Môžem poprosiť nejakú radu čo by mohla užívať. Ďakujem

Dobrý deň.
V tomto prípade Vám odporúčam nestrácať čas a utekať k lekárovi. Bude zrejme potrebné spraviť oftalmologické aj neurologické vyšetrenie.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
66 rokov 23. 10. 2019
66 rokov 23. 10. 2019

Dobrý deň, som silne krátkozraká po operácii katarakty,

Dobrý deň, som silne krátkozraká po operácii katarakty, v sklovci mi praskaju cievy mám predpísané kvapky Vigantol a na doporučenie lekára výživovy doplnok vitamín K2 užívam aj Magne B6 su tieto lieky bezpečne ?

Dobrý deň.
Iba Vigantol je liek. A ten je pri správnom užívaní bezpečný. Vitamín K2 a Magne B6 sú iba doplnky výživy a teda nie sú u nich dokumentované nežiadúce účinky. V praxi sú však veľmi často užívané, preto sa nemusíte obávať nejakých nežiaducich účinkov.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
žena 12. 08. 2019
žena 12. 08. 2019

Dobrý deň, mám hučanie v ušiach, Tebokan

Dobrý deň, mám hučanie v ušiach, Tebokan 120 nemôžem užívaťnakoľko mi praskaju v sklovci cievy, teraz mám predpísany Betahistin Mylan 24 je tento liek bezpečnejší?

Dobrý deň!
Betahistin Mylan 24 pôsobí iným spôsobom ako Tebokan, takže by nemal spôsobovať spomínané problémy.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Oči, uši, ústa
  • Srdce a cievy
muž, 51 rokov 28. 07. 2019
muž, 51 rokov 28. 07. 2019

Dobrý deň. Užívam liek Tebocan. Chcel by som uží

Dobrý deň. Užívam liek Tebocan. Chcel by som užívať výživový doplnok obsahujúci vitamín K1 ( známy ak ako fylochinón). Vitamín K1 má učinok zrážanie krvi. Môžem užívať túto kombináciu. Vitamín K vo výživovom lieku má množstvo 200 mikrogramov ako denná dávka ? Má TEBOCAN učinok riedenia krvi?

Dobrý deň,
Tebokan zlepšuje prekrvenie orgánov, ale v klinických štúdiách neboli dokázané účinky na koaguláciu (zrážanie krvi). Ale môžu sa vyskytnúť sklon ku krvácaniu, ale zas vitamín K zas zvyšuje zrážanlivosť, takže nie je problém, ak budete užívať oba tieto prípravky. Neviem, ktorý konkrétny výživový doplnok máte, ale najvyššia jednotlivá dávka vitamínu K je 20miligramov, čo je pri prepočítaní 20000mikrogramov. Ale to je maximum, ktoré ordinuje lekár u ľudí s problémom nadmerného krvácania. Vo výživových doplnkoch je dávka nižšia. Treba sa pridržiavať dávkovania, ktoré je odporúčané v príbalovom letáku prípravku.
Prajem veľa zdravia.
  • Oči, uši, ústa
muž, 76 rokov 28. 07. 2019
muž, 76 rokov 28. 07. 2019

Muž 76 rokov po operácii srdcovej chlopne berie warfarin

Muž 76 rokov po operácii srdcovej chlopne berie warfarin 3 2ks,predpísali mu očné kvapky dexa-gentamicin môže ich užívať?

Dobrý deň,
medzi Warfarinom a Dexagentamicínom neboli popísané interakcie. Predpokladám, že očné kvapky má predpísané len na krátku dobu – na liečbu zápalu, nie dlhodobo, preto sa nemusíte obávať.
Prajem veľa zdravia.
  • Oči, uši, ústa
  • Imunita
žena, 68 rokov 26. 07. 2019
žena, 68 rokov 26. 07. 2019

Dobrý deň, som po operácii katarakty s vysokou myopiou

Dobrý deň, som po operácii katarakty s vysokou myopiou a v sklovci mám zákaly,na ušnom mi predpísali Tebokan120 kvôli hučaniu v hlave a ušiach v písomnej informácii sa spomína možnosťkrvácania, mám obavy či mi v očiach cievy nebudú viac praskať,Ďakujem

Dobrý deň,
v príbalovom letáku sa naozaj píše o krvácaní z jednotlivých orgánov, ale neprejavia sa u každého. Záleží aj na Vašom vnútroočnom tlaku a celkovom stave oka. Ak Vám ale v súčasnosti praskajú cievy -aj po operácií, bola by som opatrná. Ak máte pochybnosti, skúste sa opýtať Vášho očného lekára – ten pozná Váš zdravotný stav a bude vedieť, či je pre Vás vhodný, či to máte vyskúšať alebo je to pre Vás absolútne nevhodné.
Prajem veľa zdravia.