Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
22. 07. 2019
22. 07. 2019

Dobrý deň chcem sa opýtať už dlhé roky má

Dobrý deň chcem sa opýtať už dlhé roky mám praskanie v ušiach bola som u ušného ale nič nezistili myslite že keď beriem lieky cavinton forte a tebokan že je to aj na to praskanie v ušiach ? Či tie lieky na to nemajú žiaden význam .. lieky mám predpísané na hucanie v ušiach

Dobrý deň.
Lieky Cavinton aj Tebokan zlepšujú prekrvenie mozgu aj vnútorného ucha. Je to bežný štandardný postup ORL lekára, že Vám tieto lieky predpísal. Pokiaľ Vám po dlhšom čase neprinášajú zlepšenie Vášho zdravotného stavu, doporučujem ďalšie užívanie prekonzultovať s lekárom.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
žena, 22 rokov 22. 07. 2019
žena, 22 rokov 22. 07. 2019

Dobrý deň ORL mi predpísal cavinton forte jednu tab.

Dobrý deň ORL mi predpísal cavinton forte jednu tab. Ráno a jednu na obed a k tomu tebokan 120mg jednu tab ráno .. mala som hucanie v ušiach ale druhý deň nepociťujem už to hucanie tablety som ešte nezačala brat chcem sa opýtať či ich musím brat ak má to prešlo ? V detstve som mala aj trompocytopeniu vyvolané biseptolom .. lekárka má vtedy predávkovala ... čítala som že má to nežiadúce účinky bojím sa ich brat keď som si tým prešla myslite že pri správnom užívaní sa mi to objaví ? Ďakujem za radu ..

Dobrý deň.
Pokiaľ problémy ustúpili aj bez užívania predpísaných liekov, už si lieky nenasadzujte. Pri kontrole to však oznámte lekárovi.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
žena, 67 rokov 13. 03. 2019
žena, 67 rokov 13. 03. 2019

Dobry den chcela by som Vas poprosiť o radu,zalieha

Dobry den chcela by som Vas poprosiť o radu,zalieha my v ušiach stale musim prefukovaťnosom.čo by my pomohlo?Neviem či to mam už taky zvyk.Dakujem

Dobrý deň,
najčastejšie ide o zápal horných dýchacích ciest, ktoré sú prepojené s Eustachovou trubicou v uchu a ak tam je opuch, tak sa Vám nevyrovnáva tlak a nastáva tzv. zalahnutie, ale mohlo by ísť aj o vážnejší problém.  Ak Vám tento problém pretrváva dlhšie ako týždeň, odporúčam navštíviť lekára  - najprv všeobecného a na jeho doporučenie aj odborného lekára – ORL.  
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Oči, uši, ústa
muž, 66 rokov 11. 02. 2019
muž, 66 rokov 11. 02. 2019

Dobrý deň. Môžem užívať L-Tryptofán na

Dobrý deň. Môžem užívať L-Tryptofán na zlepšenie nálady a spánku kedˇ mám rakovinu prostaty ?
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Pri danej diagnóze tento doplnok užívať môžete, ale záleží aj na tam aké ostatné lieky máte predpísané. Doporučujem vždy konzultovať pri výbere liekov v lekárni.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
žena, 67 rokov 18. 11. 2018
žena, 67 rokov 18. 11. 2018

Dobry den.Prosim Vas užívam neurol 0,25 jednu

Dobry den.Prosim Vas užívam neurol 0,25 jednu tabletku rano a začala som uživať cavinton forte pre mierne točenie hlavy občas a take vnutorne unašanie kedy môžem pocítiť zlepšenie po lieku cavinton forte?Dakujem

Dobrý deň.
Zlepšenie vášho zdravotného stavu by ste mali pozorovať do 1 mesiaca od začiatku liečby. Pokiaľ sa neprejaví úľava do 1 mesiaca, odporúčam prehodnotiť liečbu s lekárom.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Oči, uši, ústa
žena, 67 rokov 27. 08. 2018
žena, 67 rokov 27. 08. 2018

Dobry den .Prosim Vás nevedeli by ste my poradiť

Dobry den .Prosim Vás nevedeli by ste my poradiť kvalitne očné kvapky na suché oko.Použivam Artelac rebalance nejak my nezaberaju stále ma svrbia oči aj bolia.Díky

Dobrý deň,
pri syndróme suchého oka je dôležité používanie kvalitných očných kvapiek a tiež ich po nejakej dobe obmieňať. Doporučila by som kvapky, ktoré neobsahujú konzervačné látky ( Hylo-gel,Hylo-comod, Systane ultra, Ocuflash Blue),lebo dlhodobé používanie kvapiek s KL môže sekundárne vysušovať oko. 
S pozdravom
PharmDr.Ľubica Krajčírová
  • Oči, uši, ústa
žena 25. 08. 2018
žena 25. 08. 2018

Dobrý den.Mohli by ste my poradiťniečo ,unáš

Dobrý den.Mohli by ste my poradiťniečo ,unáša ma pri chôdzi take plavanie a ked stojim dlkšie tak my pride taka slabos do nôch.Uživala som Cavinton forte ale len male zlepšenie.niekedy si davam ajBion3 a persen forte na ukludnenie,lebo som dosť s toho nervozna.dakujem

Dobrý deň.
Neuvádzate vek, ale z popisu by som predpokladal, že trpíte na vertigo – závrat. Tento stav je dosť ťažko ovplyvniteľný a každému treba vyskúšať liečbu, aká mu sadne. Základným liekom je betahistín, ak nepomáha, môže sa skúsiť cinarizín, prípadne antivertiginóza zo skupiny antihistaminík. Všetky tieto lieky sú viazané na recept a liečba je v rukách otorinolaryngológa, resp. neurológa (hlavne ak je stav spojený s cievnou mozgovou príhodou), prípadne internistu.
S pozdravom
  • Oči, uši, ústa
žena 03. 08. 2018
žena 03. 08. 2018

Dobry den.Prosim Vás môžem kombinovať lik spitomí

Dobry den.Prosim Vás môžem kombinovať lik spitomín s likom cavinton forte a nalgesin s.sitomín rano 1x,cavinton rano a pobede a nalgesin podla potreby od bolesti.Dakujem

Dobrý deň,
Vami uvedené lieky nevykazujú vzájomnú interakciu. O spoôsobe užívania sa dočítate v príbalových letákoch Vašich liekov. 
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko
  • Oči, uši, ústa
žena, 80 rokov 22. 05. 2018
žena, 80 rokov 22. 05. 2018

Dobrý deň. Veľmi by som Vás poprosila o

Dobrý deň. Veľmi by som Vás poprosila o Váš odborný názor. Moja maminka má makulárnu degeneráciu-ochorenie makuly-suchá forma, ktorá sa lieči len pomocou výživových doplnkov. Okrem iného má chorobu, pri ktorej berie liek Oprymeu, ktorý má nepriaznivé účinky na zrak. Chcela by som sa opýtať, či sa jej stav mohol zhoršiť - sotva vidí aj užívaním tohto lieku a či existuje niaka adekvátna náhrada za tento pre ňu dôležitý liek a nepôsobila by na poškodenie zraku. Veľmi ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
v zozname nežiadúcich účinkov u lieku Oprymea je aj porucha videnia. Ťažko posúdiť, či slabnúci zrak je len následok degenerácie makuly alebo je to prejav nežiadúceho účinku Oprymey. Oprymea s účinnou látkou pramipexol patrí do skupiny agonistov dopamínu. Do tejto skupiny patrí aj účinná látka ropinirol, u ktorej poruchy videnia nepozorovali. Zmenu liečby však musí posúdiť a naordinovať výlučne neurológ a zohľadňuje pri nej aj celkový zdravotný stav pacientky.
Prajem veľa zdravia.
  • Oči, uši, ústa
žena, 66 rokov 27. 04. 2018
žena, 66 rokov 27. 04. 2018

Dobrý deň, po operácii katarakty užívam Uniflox, Unidexa

Dobrý deň, po operácii katarakty užívam Uniflox, Unidexa a masť Hydrocortison. Môžem súčasne s udanými liečivami užívať Alerid, Neurol a Magnesium? Ďakujem za odpoveď. Terka

Dobrý deň. 
Žiadny problém, tieto lieky sa môžu bezpečne používať spolu.