Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 14. 07. 2016
žena 14. 07. 2016

Dobry den,moze sa uzivat losartan s betahistinom tebokanom

Dobry den,
moze sa uzivat losartan s betahistinom tebokanom a citalecom.


Dobrý deň,

kombinácia sa javí ako bezpečná, nie je mi známy dôvod, prečo by sa uvedené lieky nemohli užívať súbežne.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Oči, uši, ústa
  • Srdce a cievy
muž, 40 rokov 08. 05. 2016
muž, 40 rokov 08. 05. 2016

Dobry den. Mam 40 rokov a predpisali mi URUTAL 24

Dobry den. Mam 40 rokov a predpisali mi URUTAL 24 mg (2x1). Pri zapale vonkajsieho ucha mi zacalo sumiet v usiach a po dobrati antibiotik CIPRINOL 500 a kvapiek UNIFLOX sa sumenie len utlmilo. Po mesiaci je sumenie v usiach mensie ale objavili sa mi problemy so zlatou zilou. Chem sa spytat ci je mozne brat URUTAL a zaroven MOBIVENAL micro (beriem takto 1 tyzden 2x1), ci DIOSMIN neposobi presne opacne na kapilary a cievy aj v uchu. Ak ano tak ake davkovanie? alebo iny liek miesto MOBIVENALU na zily. Velmi pekne dakujem za odpoved.

Dobrý deň.
Kombinácia týchto liekov je možná, nie sú známe žiadne interakcie medzi liečivami. Mechanizmus účinku betahistínu pri uvedenom ochorení nie je známy a Mobivenal micro ovplyvňuje mikrocirkuláciu v cievach a znižuje opuch. Odporúčané dávkovanie Mobivenal micro je 1 tableta denne. Urutal užívajte tak ako Vám odporučil lekár (2x1).
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová


  • Imunita
  • Oči, uši, ústa
muž, 23 rokov 21. 04. 2016
muž, 23 rokov 21. 04. 2016

Dobrý deň, na urgente mi najprv predpísali Spersadex na

Dobrý deň, na urgente mi najprv predpísali Spersadex na zápal oka, o par dni neskôr som začal s užívaním Duomox 1000 kvôli chorobe. V príbalovom letáku Duomoxu je uvedené že sa tabletky nesmú užívať s Chloramfenikolom (Spersadex). Mám prestať užívať Spersadex? Prosím o radu pokial navštívim svojho lekára. Dakujem

Dobrý deň,
prípravok Spersadex obsahuje dve zložky, okrem antibiotika chloramfenikolu aj kortikoid dexametazón. Ide o prípravok vhodný na liečbu zápalu v prednom segmente oka, ktorý nemusí byť nevyhnutne spôsobený baktériou, ale existuje zvýšené riziko následnej infekcie. Navyše predpokladám, že po pár dňoch sa situácia so zápalom oka zlepšila. A keďže by sa prípravok Spersadex nemal dávať dlhšie ako 10 dní, nie je podľa mňa dôvod na prerušenie podávania prípravku Spersadex, ten by mohol byť až v prípade, že by došlo k zníženiu účinku antibiotika na bakteriálny očný zápal a teda zhoršenie zápalu, čo považujem za veľmi málo pravdepodobné.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Oči, uši, ústa
žena, 49 rokov 10. 04. 2016
žena, 49 rokov 10. 04. 2016

UZIVAM KVAPKY SYSTANE CHCELA BY SOM SA OPYTAT LEPSIE BY

UZIVAM KVAPKY SYSTANE CHCELA BY SOM SA OPYTAT LEPSIE BY MI VYHOVOVALI KVAPKY S APLIKATOROM ALEBO AKY ROZDIEL JE MEDZI KVAPKAMI A GELMI DO OCI SOM SILNY ALERGIK

Dobrý deň. 
Pokiaľ vám lepšie vyhovujú kvapky na suché oko s dávkovačom, môžem vám odporučiť Hyal-Drop multi kvapky. Čo sa týka rozdielu medzi kvapkami a gélom, rozdiel je v konzistencii prípravku. Kvapky sú redšie, tekutejšie, gél je kompaktnejší, hustejší.
Srdečne zdravím 
Mgr. Hana Gombošová


  • Ostatné
  • Oči, uši, ústa
muž 07. 04. 2016
muž 07. 04. 2016

Dobry den, pri uzivani antalerg je mozne uzivanie aj sosoviek?

Dobry den, pri uzivani antalerg je mozne uzivanie aj sosoviek? Nemyslim aplikovanie kvapiek priamo na sosovku, ale napr. Hodinu pred nasadenim

Dobrý deň,
pri používaní Antalergu sa neodporúča nosiť kontaktné šošovky, obsahuje totiž konzervačné látky, ktoré by mohli šošovky znehodnotiť. Nedokážem posúdiť, koľko hodín treba počkať, aby sa tento efekt neprejavil.
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík

Lekáreň pod Inovcom - Trenčianske Jastrabie


  • Oči, uši, ústa
žena, 83 rokov 01. 04. 2016
žena, 83 rokov 01. 04. 2016

dobry den lekarka predpisala mamine na tinitus Enelbin a Betahistin

dobry den lekarka predpisala mamine na tinitus Enelbin a Betahistin Enelbin uzivala pred 2 rokmi ten znasala dobre aj teraz ale Betahistin jej nerobi dobre citi nevolnost a potenie zvysene lekarka mi povedala ze iny liek namiesto Betahistinu nie je ze nech uziva len Enelbin chcem Vas poprosit ci teda uz ina nahrada za tento liek nie je resp. ci mi mozete poradit nieco vy mozno aj z vyzivovych doplnkov na sustanie v usiach dakujem

Dobrý deň. 
Treba povedať, že tinitus je stav, nie choroba. Môže mať veľmi veľa príčin a vzhľadom k tomu bohužiaľ žiadny liek na tinitus neexistuje. Niektoré lieky však môžu zmierniť príznaky a medzi nich patrí aj Betahistin. Čo sa týka náhradného lieku, je treba konzultovať s lekárom ORL, ktorý mamu vyšetroval a aspoň orientačne pozná príčinu jej hučania. Hučanie v ušiach je ale v staršom veku pomerne časté a môže byť zapríčinené aj slabším prekrvením v oblasti ucha. Pokiaľ vaša mama netrpí poruchami zrážanlivosti krvi, alebo krvácavými stavmi, môže skúsiť tablety s obsahom ginkga biloby. Ginkgo biloba je rastlina /strom/, ktorá zlepšuje prekrvenie ciev. Existujú prípravky z ginkga aj na lekársky predpis, aj ako voľne predajné prípravky.
Srdečne zdravím. 
Mgr. Hana Gombošová      

  • Oči, uši, ústa
muž, 27 rokov 27. 03. 2016
muž, 27 rokov 27. 03. 2016

Zdravim, chcem sa opytat kde by sa mali skladovat neotvorene

Zdravim, chcem sa opytat kde by sa mali skladovat neotvorene kvapky Arulatan ked mam viacero baleni predpisane na dlhsi cas. Dakujem.

Dobrý deň, 
na dlhodobé skladovanie odporúčam teplotu 2 °C – 8 °C, teda v chladničke. Po prvom otvorení fľaštičky už potom môžete skladovať aj pri izbovej teplote (do 25 °C)
Pekný deň
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
www.paracelsus.dl.sk

  • Oči, uši, ústa
muž, 31 rokov 27. 03. 2016
muž, 31 rokov 27. 03. 2016

Dobry den mozem miesat rovamycine a ibuprofen

Dobry den mozem miesat rovamycine a ibuprofen

Dobrý deň,
pri tejto kombinácii liečiv je zvýšené riziko poškodenia sluchu, v prípade nutnosti užívania je potrebná pravidelná kontrola sluchu.
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová

  • Oči, uši, ústa
žena, 68 rokov 15. 03. 2016
žena, 68 rokov 15. 03. 2016

mám alergiu na salyciláty a astmu, aké oč

mám alergiu na salyciláty a astmu, aké očné kvapky môžem použiť po operacii oka

Dobrý deň.
Neuvádzate aký máte problém s okom. Ak ste po operácii  a máte nejaký problém, je nutné o ňom informovať lekára. Samozrejme nezabudnite ho informovať o alergii a astme.       
S pozdravom
Mgr. Renata Pivodová 

  • Oči, uši, ústa
žena 08. 03. 2016
žena 08. 03. 2016

Dobry den. Na zaklade dlhorocnych problemov s koordinaciou a zavratmi (

Dobry den. Na zaklade dlhorocnych problemov s koordinaciou a zavratmi (napriek odberom, vysetreniam a MR sa este stale nic nezistilo) mi ORL doktorka predpisala betahistin s tym ze to moze byt vertigo aj ked nemam uplne symptomi. Zabral mi az cca po 9 dnoch uzivania. Povedala ze ho mozem uzivat aj 6 mesiacov. Moj problem je ze zijem a pracujem v zahranici pri mori v horucavach a na priamom slnku. Mozu ma tieto lieky ovplyvnit? Je povolene byt na slnku pri uzivani tychto liekov? Prip.uzitie lieku proti bolesti. Dakujem pekne.

Dobrý deň,
v prvom rade by som Vám chcel povedať, že ak betahistín zaúčinkoval už po 9 dňoch užívania, je to dobre. Nemal by byť problém s užívaním lieku v letných mesiacoch a ani pobyt na slnku nie je zakázaný. Čo sa týka liekov proti bolesti, všetky bežné voľnopredajné lieky na bolesť sa môžu s betahistínom užívať. Problém nastáva iba pri diagnóze vredov na žalúdku, vtedy by som doporučil užívať iba lieky s obsahom paracetamolu. Betahistín má podobnú štruktúru ako histamín, preto môže ovplyvňovať/byť ovplyvnený užívaním antihistaminík (lieky proti alergii).
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík