Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
žena, 70 rokov 28. 02. 2016
žena, 70 rokov 28. 02. 2016

Dobrý deň, mám 70 rokov a začínajuci šedý

Dobrý deň, mám 70 rokov a začínajuci šedý zákal. Chcem sa opýtať či je možnosť zastaviť to nejakými kvapkami, keď áno akými? Pekne ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
šedý zákal sa nedá príliš ovplyvniť kvapkami, jedine operačne.  
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Oči, uši, ústa
žena, 66 rokov 24. 02. 2016
žena, 66 rokov 24. 02. 2016

dobry vecer, chcela by som sa opytat ci sa moze

dobry vecer, chcela by som sa opytat ci sa moze pri glaukome uzivat lutein complex premium + koenzyn 30mg rano a vecer bion3 adult. uzivam rano karvedilol25 + atacand16mg, a vecer ezetrol10mg + karvedilol25mg + si kvapkam akistan. este som zabudla na anopirin doobeda dakujem za odpoved. mam 66 rokov

Dobrý deň,
spomínaný prípravok nepoznám, nemám s ním skúsenosť, dávam prednosť osvedčeným prípravkom od dôveryhodných výrobcov.
V každom prípade však používanie luteínu i zeaxantínu pri glaukóme môžem iba odporučiť. Ide o antioxidanty, teda látky, ktoré pôsobia ochranne a znižujú poškodenie nervových vlákien. Kombinované prípravky s obsahom týchto látok obsahujú často i ďalšie zložky ako vybrané  vitamíny a minerály, ktoré buď napomáhajú tomuto účinku alebo samotné majú priaznivý vplyv na očné funkcie. 
V prípade potreby ďalších informácií sa na nás neváhajte obrátiť, alebo navštíviť nejakú skutočne dobrú lekáreň – ak Vám tieto či iné informácie nebudú vedieť poskytnúť, vedzte, že sa o dobrú lekáreň nejedná.
Prajem príjemný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Oči, uši, ústa
  • Dýchanie
žena, 33 rokov 21. 02. 2016
žena, 33 rokov 21. 02. 2016

Dobry vecer moze sa liek eliquis 5mg kombinovat so sprejom

Dobry vecer moze sa liek eliquis 5mg kombinovat so sprejom muconasal plus

Dobrý deň.
Áno, môžte to spolu kombinovať.
Zdravím.
Mgr. Stanislava Beckerová

  • Dýchanie
  • Oči, uši, ústa
žena, 70 rokov 11. 02. 2016
žena, 70 rokov 11. 02. 2016

žena 70, dobrý deň, môžem sa spýtať či by som mohla užívať koloidné striebro ako nosový sprey ? Na vyšetrení u lekárky som mala výsledky dobré, tak skonštatovala, že je to asi začínajúca alergická nádcha. Ja ju mám celý rok. Najmä ked robím bežné domáce činnosti, v kľude nie .Vyskúšala som všetky možné nosové aplikácie, ale bez výsledku. Beriem Telmark plus 80 mg ,anopirín a večer 1x torvacard a amlopin 10 mg, polovičku tbl. . Pekne ďakujem

Dobrý deň, 
koloidné striebro v forme nosového spreja môžte vyskúšať. No uvádzate, že je to skôr nádcha alergického pôvodu, a neviem, čo všetko ste už vyskúšali, ale predsa by som si dovolila ešte doporučiť nejaké prípravky, možno ste ich nemali.
Ide o sprej pod názvom ALLERHIN - je to sprej na prevenciu a liečbu alergickej nádchy, príp. sprej PANTHENOSE s horčíkom tiež na príznaky alergickej nádchy, príp. homeopatický liek CORYZALIA, tabletky sa nechajú rozpustiť v ústach každú hodinu do vymiznutia príznakov. V prípade ďalších informácii Vám určite radi poradia vo Vašej lekárni. Ak by to nepomohlo, mohli by sa vyskúšať tabletky na alergiu,ktoré môže predpísať Vaša  lekárka.
Prajem pekný deň.
Mgr. Stanislava Beckerová


  • Oči, uši, ústa
muž, 33 rokov 26. 01. 2016
muž, 33 rokov 26. 01. 2016

Dobry den. Chcem sa opytan pred polrokom mi zistili glaukom.

Dobry den. Chcem sa opytan pred polrokom mi zistili glaukom. Predpisali mi ocne kvapky arulatan. Moja farba oci sa velmi meni us niesu modre ale modrozelene. Chcem sa lrn spytat ze ak by som nahodou memal glaukom ze ci mozem pri zlej diagnoze pri pouzivani tychto kvapiek oslepnut. Dakujem za odpoved. Testy na glaukom mi robili cez HRT II

Dobrý deň. 
Čo sa týka diagnostiky glaukomu, určite ste boli u očného lekára, prípadne na očnom pracovisku, ktoré sa špecializuje na očné ochorenia. Tu by nemali vzniknúť nejaké nezrovnalosti s diagnostikou, nakoľko toto ochorenie nie je zriedkavé. Pokiaľ však vašej diagnostike nedôverujete, máte možnosť si ju dať preveriť na nejakom inom očnom pracovisku.
Kvapky Arulatan obsahujú účinnú látku latanoprost. Používa sa u pacientov s glaukomom s otvoreným uhlom a zvýšeným vnútroočným tlakom. U iných typov glaukomu sa používa buď veľmi opatrne a pod kontrolou lekára, alebo sa používajú iné účinné látky. Oslepnutie hrozí skôr v prípade neliečenia glaukomu.
Ku zmene farby dúhovky liečeného oka po latanoproste dochádza, na túto skutočnosť vás mal upozorniť lekár. Ku zmene farby dochádza zvýšením hnedého pigmentu v dúhovke. Zmena je postupná a zvyčajne trvalá.
Srdečne zdravím 
Mgr. Hana Gombošová
www.lekarenkamilka.sk


  • Oči, uši, ústa
muž, 20 rokov 20. 01. 2016
muž, 20 rokov 20. 01. 2016

Dobrý den, mal by som na vas otázku ohladom

Dobrý den, mal by som na vas otázku ohladom poranenia mojho oka. Stalo sa mi v robote zranenie pracujem ako hutník pri žeravok kove a v dôsledku toho mi do oka skočilo niečo žeravé asik kov.Následne som bol hospitalizovaný vo vojenskej nemocni kde som ležal týžden a každu hodinu mi kvapkali niečo do oka . V lekárskej sprave ked ma prijali mam napisane Pacient prijaty s popálením okraja dolnej mihalnice ,bulbárnej spojovky a rohovky oka,počas hospitalizacie sa povrch rohovky reštituje,defekt bulb. stalo sa mi to 18.12 teraz je 20,1 moje posledne vyšetrenie u lekarky je AR OD:+ 0,5-2,25(168ˇ chce ma uš poslat do roboty kde je neustale prach vo vzduchu ktorý sa skladá s častíc železa a je nesmierne ostry na oči chcel by som sa spítat č by som mal ist uš do roboty kvapkam si kvapky 3 krat do dna a do toho gel corneregel. V prípade otazok doplnim informacie dakujem za odpoved.

Dobrý deň,
zdá sa, že Vaše poranenie sa za uplynulý mesiac úspešne preliečilo a nemalo by Vás obmedzovať vo Vašej práci. Samozrejme, odporúčam venovať zvýšenú pozornosť používaniu ochranných prostriedkov, zároveň by som pokračoval v aplikácii prípravku Corneregel príp. očných kvapiek s obsahom kyseliny hyalurónovej.
S pozdravom
Mgr. Ľubomíra Minarovičová
www.fontana.dl.sk

  • Oči, uši, ústa
žena 08. 01. 2016
žena 08. 01. 2016

mam zalahnute v uchu. bola som u lekara dostala som

mam zalahnute v uchu. bola som u lekara dostala som omarit a zatial mi to nepomaha.poradte mi čo by som mala ešte urobit dakujem. mam 61 rokov.žena.

Dobrý deň, 
zaľahnutie v uchu je relatívne častý problém, môže byť spôsobený bakteriálnou alebo vírusovou infekciou a z toho vyplývajúceho zápalu horných ciest dýchacích. Sliznica je v tomto prípade zdurená, znižuje sa priechodnosť dýchacích ciest a zvyšuje sa tlak v strednom a vnútornom uchu. Skúste použiť nosné kvapky alebo sprej s obsahom látky, ktorá sťahuje cievky sliznice a tým pádom aj opuch /napr. Nasivin, Otrivin alebo Muconasal/. Nemajú sa však používať dlhšie ako 7-8 dní, nakoľko sú návykové. Pokiaľ je príčina zaľahnutia iná, napr. prievan, nadmerný hluk, počúvanie hudby alebo rádia cez slúchadlá – treba sa týmto škodlivým podnetom vyhnúť. Zaľahnutie môže spôsobiť aj ponorenie do vody alebo prekonanie výškových rozdielov /pri cestovaní – zívať, žuvať žuvačku/, prípadne upchatie zvukovodu nahromadeným mazom. Jeho odstránenie patrí do rúk lekára, neodporúča sa ho odstraňovať vatovými tyčinkami a sprejmi, pretože sa môže maz zatlačiť hlbšie. Inými príčinami zaľahnutia v uchu sú napr. upchatie cievy v okolí stredného alebo vnútorného ucha, zosklerotizovanie kostičiek vnútorného ucha, infekcia sluchového nervu, atď. – presnú diagnózu by mal stanoviť odborný lekár ORL. Neviem, či ste boli na takomto odbornom vyšetrení, užívanie Omaritu má v podstate za následok odpuchnutie zdurenej sliznice. Môžete vyskúšať tzv. prefuk chytením nosa za nosné dierky a prehĺtaním naprázdno, pokiaľ by bolo zaľahnutie spôsobené zápalom, môže pomôcť Ibalgin 400 mg 2x1 tbl. Pokiaľ Vám po týždni užívania Omaritu a kvapiek zaľahnutie neustúpi, určite vyhľadajte lekára otorhinolaryngológa. 
Prajem všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
www.tilia3.dl.sk

  • Oči, uši, ústa
muž, 35 rokov 24. 11. 2015
muž, 35 rokov 24. 11. 2015

dobry den, asi pred mesiacom som nachladol mal som strasne

dobry den, asi pred mesiacom som nachladol mal som strasne vela hlienov stale som si fukal nos uzival som som uz asi dva druhy volno predajnych lieciv proti chripke a nadche ako teple napoje s paracetamolom a potom aj neake tabletky no velmi mi to nepomohlo po dvoch tyzdnoch mi ostala upchata jedna nosova dierka trosku sa mi uvolnuje po horúcej sprche alebo na par hodin po uzity uz druhého druhu nosovych kvapiek ktore uz nechcem uzivat..velmi malo spim koli tomu pri dychani je pocut ze v tej jednej zapchatej dierke mam neaky hlien no uz si takmer vobec neviem vyfukat nos vypisat sa z prace nemozem preto som nebol u lekara zvyknem sa aj naparovat nad horucou vodou so solou alebo bylinkami no ani to nepomaha poradte mi prosim

Dobrý deň,
na Vaše problémy by ste mohli vyskúšať výplach nosa Vincentkou nasalis, prípadne nosný sprej s hypertonickým roztokom chloridu sodného a skombinovať s užívaním napr. Sinupret kvapky, ktoré sa užívajú pri akútnych aj chronických zápaloch prínosových dutín. Pokiaľ sa stav nezlepší
treba odborné vyšetrenie u lekára
PharmDr. Mária Rubintová

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
16. 10. 2015
16. 10. 2015

...dobrý deň...som si skoro 100percentne istá,že manžel je závislý na liekoch...konkrétne na Dorete...podľa mojho usúdenia bere min.4 tabletky denne, ale určite aj viac...stále sa mu darí zohnať si ich....podľa predpisu by mal brať 2x1 tabletku denne...bere ešte aflamil a dorsiflex...má problémy s chrbticou...závislosť si nepriznáva,ale v poslednom čase aj veľmi schudol...ako mám ďalej postupovať???

Dobrý deň,
napriek pomerne nízkej dávke “problematického” tramadolu v prípravku Doreta, určité riziko vzniku závislosti existuje aj v prípade používania tohto prípravku. Riešenie tohto problému je vždy náročné, avšak veľmi dôležité.
Na druhej strane si treba uvedomiť, že maximálna dávku zodpovedá 300mg tramadolu, je teda 8 tabliet denne.
V každom prípade odporúčam spoločnú návštevu lekára. Zvýšenie používania analgetík totiž môže signalizovať aj silnejúcu bolesť, ktorá môže súvisieť so súčasným, ale i dosiaľ nediagnostikovaným problémom, úbytok hmotnosti tiež môže svedčiť o ďalších zdravotných problémoch. Ak predsa len dospejete k názoru, že ide o abúzus analgetík, bude vhodné zmeniť resp. upraviť ďalšiu farmakoterapiu a postupne znižovať dávky prípravku Doreta príp. sa ho pokúsiť nahradiť iným prípravkom. Všetko toto však pôjde iba v spolupráci s lekárom a pacientom samotným.
Prajem veľa úspechov a príjemný deň.
Mgr. Ľubomíra Minarovičová

  • Srdce a cievy
  • Oči, uši, ústa
muž, 75 rokov 13. 10. 2015
muž, 75 rokov 13. 10. 2015

Dobry vecer, moj manzel uziva Warfarin 5 mg a ide

Dobry vecer, moj manzel uziva Warfarin 5 mg a ide na OP oci sedy zakal a sosovky. Moja otazka kolko dni pred OP mame Warfarin vysadit a nahradit ich injekciami

Dobrý deň,
lekár by Vám mal upresniť koľko dní pred zákrokom vysadiť lieky. Týždeň pre zákrokom by mal lekár zmerať INR. Čas prerušenia podávania Warfarinu  závisí od hodnoty INR:
- ak je INR  4,0, preruší sa aplikácia 5 dní pred operáciou
- ak je INR = 3,0 – 4,0, preruší sa aplikácia 3 dní pred operáciou
- ak je INR = 2,0 – 3,0, preruší sa aplikácia 2 dni pred operáciou
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
Lekáreň Verbascum - Senica