Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
žena, 54 rokov 04. 08. 2015
žena, 54 rokov 04. 08. 2015

Dobrý deň, mám veľmi citlivé uši na

Dobrý deň, mám veľmi citlivé uši na hluk. štuple do uší mi nepomáhajú.Existujú slúchadlá ľahké aby som ich mohla maľ 12-hod denne v práci,tie čo som kúpila v obchode veľmi slačia,nosím okuliare a zavadzajú mi. Prosím poradíte mi čo by bolo pre mňa, vhodné. Ďakujem.

Dobrý deň,
neviem akú máte presne prácu, na trhu je väčšie množstvo ušných chráničov sluchu (ušné zátky) voskové, penové. Vždy je uvádzané i tlmenie hluku v dB.  Vhodné slúchadlá na Váš problém by Vám vedeli poradiť v špecializovaných predajniach s ochrannými pomôckami pri práci, alebo sa obrátiť na zamestnávateľa, aby Vám zabezpečil vhodnú ochranu.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Oči, uši, ústa
žena, 25 rokov 23. 06. 2015
žena, 25 rokov 23. 06. 2015

Dobrý deň. Dnes som bola na vybratí jačmeňa

Dobrý deň. Dnes som bola na vybratí jačmeňa z oka a chcem sa spýtať či je normálne, že tú hrčku tam stále mám.Doktorka mi povedala, že vybrala všetok hnis len som myslela, že mi zmizne aj tá hrčka. Je to normálne? Do koľkých dní mi to zmizne? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 
po zákroku ako je chirurgické odstránenie jačmeňa môže ostať mierny opuch aj 2-3 dni. Určite vám lekár predpísal antibiotické očné masti, ktoré si máte aplikovať do vymiznutia príznakov, prípadne si môžte robiť rumančekové obklady na gázovom štvorčeku (pri zatvorenom oku). Dôležité je dodržiavať sterilitu aj do budúcna pokiaľ možno nežmoliť si oči prstami, kedy sa najčastejšie zanesie do očí infekcia. Treba sa vyvarovať prievanu a nosiť slnečné okuliare.
Tiež vám iste odporučili doplniť vitamíny skupiny B a C. 
Ak by som vám mohla doporučiť prípravok vhodný pri hypovitaminózach a má jednoduché užívanie. Jedná sa o Arkobiotics multivitamín, ktorý obsahuje vitamíny skupiny B, C (acerola, rakytník), D a baktérie mliečneho kvasenia. Ide o 7-dňovú intenzívnu kúru, ráno sa vypije obsah fľaštičky nalačno 7 dní za sebou a ak je to potrebné, môže sa kúra zopakovať po mesiaci.
S pozdravom
Mgr. Martina Lavičková 

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Oči, uši, ústa
  • Srdce a cievy
78 rokov 14. 06. 2015
78 rokov 14. 06. 2015

na čo sa používa liek Enelbin - retard

na čo sa používa liek Enelbin - retard

Dobrý deň. 
Keďže neuvádzate viac informácií (ochorenie, predpisujúci lekár...) neviem Vám bližšie  vysvetliť Váš konkrétny prípad. Všeobecnú kompletnú odpoveď na Vašu otázku nájdete podľa zákona v príbalovom letáku. Aktuálne schválené znenie je nasledovné. Liek Enelbin obsahuje liečivo naftidrofuryl. Naftidrofuryl rozširuje krvné cievy a zlepšuje látkovú výmenu bunky. Zlepšuje sa prekrvenie, okysličenie a výživa tkanív. Tým dochádza k ústupu bolestí, ktoré vznikajú v dôsledku nedostatočného zásobenia tkanív kyslíkom a živinami. Naftidrofuryl ovplyvňuje aj mozgové funkcie - poruchy spánku, závraty, bolesti hlavy, schopnosť koncentrácie a pamäť. Enelbin užívajú dospelí a dospievajúci pri ochoreniach vyvolaných poruchami prekrvenia končatín a mozgu, ďalej pri poruche prekrvenia očnej sietnice a vnútorného ucha. Pre individuálnejší výklad sa poraďte so svojim lekárom, alebo lekárnikom, ktorí Vám môžu účinky objasniť v súvislostiach Vášho prípadu.
S pozdravom 
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Oči, uši, ústa
04. 05. 2015
04. 05. 2015

Naco su lieky modre septonexs due?

Naco su lieky modre septonexs due?

Dobrý deň,
z toho čo ste napísali, sa môžem iba domnievať, že máte na mysli Ophthalmo-Septonex očné kvapky alebo očnú masť. Tieto lieky sa používajú na dezinfekciu očí a liečbu miernych nehnisavých zápalov spojiviek a rohoviek.
PharmDr. Juraj Lavička

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
49 rokov 20. 04. 2015
49 rokov 20. 04. 2015

Dobrý deň. Mám problém v hlave mám

Dobrý deň. Mám problém v hlave mám pokazené centrum rovnováhy. Prešla som všetky možné vyšetrenia a ja od r. 2011 nemôžem udržať rovnováhu, chodiť rovno,alebo vôbec. Užívam Meniserc, Lokren, Mirzaten,Tebokan. Chcela by som poprosiť o radu či je niečo lepšie na trhu ja vyskúšam všetko nech mi to pomôže. ďakujem

Dobrý deň, 
Vaše "pokazené centrum rovnováhy " je plne v kompetencii Vášho odborného lekára, ku ktorému, predpokladám, chodievate na pravidelné kontroly. Jedine on, poznajúc komplexne Vaše ochorenie a majúc k dispozícii  výsledky Vašich všetkých možných vyšetrení môže rozhodnúť o pokračovaní alebo o zmene v liečbe. Keďže z vašich slov, "niečo lepšie na trhu ja vyskúšam všetko nech mi to pomôže " cítiť závan nedôvery a nespokojnosti s doterajšou liečbou, navrhujem Vám, po rozhovore s Vašim ošetrujúcim praktickým lekárom, obrátiť sa na vyššie odborné pracovisko.
S pozdravom 
PharmDr. Viliam Fedorko

  • Oči, uši, ústa
05. 04. 2015
05. 04. 2015

Dobrý vecer, Omylom som kvapla môjmu synčekovi

Dobrý vecer,
Omylom som kvapla môjmu synčekovi Pinosol kvapky do oči namiesto kvapiek do oči. (Pinosol kvapky do nosa aj pre tehotné) Rýchlo som mu to oplachla a nevyzeral ze by ho to bolelo, mohlo by mu to uškodiť? Mam s nim utekať na pohotovosť? Maly ma len 15 mesiacov, zapal očiek a ráno som mu kvapkala do oči Opthamoseptonex.
Vopred ďakujem za odpoved

Dobrý deň!
Pinosol kvapky sú nosne kvapky s obsahom éterických olejov. Samozrejme, že nepatria do oka, ale na druhej strane pokiaľ ste oko ihneď vypláchla čistou vlažnou vodou, tak ste problém vyriešila. Netreba navštíviť lekára, iba ak by sa nepodarilo upokojiť zápal oka pomocou kvapiek Ophtalmo-Septonex, ktoré mu môžete kvápať až 5 krát denne a na noc použiť očnú masť Ophtalmo-Septonex.
S pozdravom
PharmDr. Štefan Grešák 



  • Oči, uši, ústa
  • Ostatné
49 rokov 02. 03. 2015
49 rokov 02. 03. 2015

Dobry den,mam predpisany Meniserc 24,Xyzal a chcela

Dobry den,
mam predpisany Meniserc 24,Xyzal a chcela by som vediet,ci mozem k tomu brat Magne B6
Dakujem

Dobrý deň, 
s liekom Meniserc aj Xyzal môžete súčasne užívať Magne B6. Otázka skôr je, či máte správne nastavený Meniserc aj Xyzal, nakoľko tieto dva lieky môžu navzájom ovplyvňovať svoj účinok. Xyzal môže znížiť účinok Menisercu a naopak.
Srdečne zdravím
Mgr. Hana Gombošová  
    

  • Oči, uši, ústa
61 rokov 23. 02. 2015
61 rokov 23. 02. 2015

dobrý deň, dnes mi očná lekárka predpísala

dobrý deň, dnes mi očná lekárka predpísala liek na zníženie očného tlaku ARULATAN 50. Po prečítaní príbalového letáku mám obavy z užívania tohto lieku. Prosím poraďte či nie je k dispozícii iný vhodný liek. Od apríla minulého roku som užívala COSOPT. Ďakujem

Dobrý deň,
obidva tieto prípravky sú kvapky na zníženie vnútroočného tlaku. Každý má ale iný mechanizmus účinku. Výrobca je povinný v príbalovom materiáli uviesť všetky známe skutočnosti o účinkoch aj negatívnych, ktoré sa kedy vyskytli, aj tie časté aj menej časté.
Ktorý z prípravkov je pre Váš zdravotný problém  vyhovujúci, posudzuje  a rozhoduje Váš odborný očný lekár.
Prajem pekný deň 
PharmDr. Antonín Kozák 


  • Oči, uši, ústa
14. 02. 2015
14. 02. 2015

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo by ste mi

Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo by ste mi poradili, okrem bežných vitamínov na oči. Niekedy pociťujem za pravým okom mravenčenie, bez bolesti a červených očí, mám vačšiu krátkozrakosť a užívam Alventu 75 - 1x deň.

Dobrý deň, 
príčinu Vášho problému môžu odhaliť iba vyšetrenia v očnej, prípadne neurologickej ambulancii. Očnú ambulanciu je pre Vás vhodné  preventívne navštíviť aj kvôli vyšetreniu očného tlaku. U pacientov so zvýšeným vnútroočným tlakom, či rizikom glaukómu sa môžu vyskytnúť niektoré nežiadúce účinky súvisiace s užívaním Alventy.  Čo môžem poradiť ja, vyskúšajte zatiaľ, kým zájdete na vyšetrenia Thiamin tablety. Užívajte 2 x denne 1 tabletu. Je to vitamín B1. 
S prianím všetkého dobrého 
Mgr. Viera Mokrišová

  • Oči, uši, ústa
  • Dýchanie
13. 02. 2015
13. 02. 2015

Dobrý deň, môže sa súčasne dlhodobo užívať

Dobrý deň, môže sa súčasne dlhodobo užívať liek cezera (levocetirizíniumdichlorid) a avamys (fluticasonfuroát) s warfarínom? Mám 63 rokov, som žena a užívam ešte pravidelne egilok, prestance, vitamín D a podľa potreby neurol, vasocardin a tensiomin. Ďakujem.

Dobrý deň,
liek cezera môžete užívať a warfarínom a ostatnými menovanými liekmi. Treba dať pozor na kombináciu cezera a neurol, nakoľko pri súčasnom užívaní dochádza k zvýšenému tlmivému účinku, zvážiť tento fakt a znížiť dávku neurolu.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová