Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena, 37 rokov 27. 02. 2017
žena, 37 rokov 27. 02. 2017

Dobrý deň ,užívam dlhšiu dobu liek Esmya na

Dobrý deň ,užívam dlhšiu dobu liek Esmya na zmenšienie myómu v maternici. V Príbalovom letáku sa nepíše nič o kombinácii tohto lieku s alkoholom. Čaka ma jedna oslava a dala by som si rada pohár vína, len neviem či mi to môže ublížiť, alebo nie. Nechce nič riskovať tak rada by som počula vašu odpoveď. Ďakujem pekne

Dobrý deň, 
máte pravdu v príbaľovom letáku sa nepíše o žiadnej kontraindikácii lieku Esmya s alkoholom. Ako ste si však asi všimli píše sa tam o tom , že tento liek môže môže spôsobovať mierne závraty, únavu ako nežiadúce účinky liečby. Ak máte tieto príznaky, neodporúčam piť alkohol počas liečby, pretože by sa mohol znásobiť tento účinok. Pokiaľ sa cítite dobre spomínaný pohár vína by Vám nemal uškodiť. Interakciou je však pitie grapfruitovej šťavy, kedy dochádza k zmeneným hladín liečiva, preto je táto kombinácia zakázaná.
S pozdravom
Mgr. Daniela Rumanovská
  • Oči, uši, ústa
  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena, 38 rokov 15. 02. 2017
žena, 38 rokov 15. 02. 2017

Dobrý deň,chcela by som sa informovať či je

Dobrý deň,
chcela by som sa informovať či je nejaký liek vhodný pre ľudí s citlivým vestibulárnym systémom? Od mala vždy keď cestujem autom, autobusom, loďou je mi zle. Pocity na vracanie, neistoty v nohách, pocit nestability pri chôdzi. Prejavuje sa to napríklad aj pri pohľade z výšok dolu. Zázvor u mňa nefunguje. Ďakujem.

Dobrý deň. Stálo by za to poradiť sa s lekárom, lebo to nemusí súvisieť len s citlivým vestibulárnym systémom. Skúste najbližšie, keď budete cestovať, homeopatický liek Cocculine.
S pozdravom
PharmDr. Marián Švirloch
  • Oči, uši, ústa
žena 14. 02. 2017
žena 14. 02. 2017

Dobry den,mala som caste zapaly oci...tak som

Dobry den,
mala som caste zapaly oci...tak som si kupila v lekarni Opthalmo Septonex-kvapky, ale az teraz som si vsimla,ze je na uzivanie max. 10 dni...ja som ho uzivala asi 1 mesiac..mohol mi ublizit-mojim ociam? Mam pocit, ze mam ich suche..
Dakujem

Dobrý deň. Nepredpokladám,že vám mohli tieto kvapky ublížiť. Tých 10 dní by malo stačiť na vyliečenie prípadne infekcie,ak nie tak treba navštíviť očného lekára.
S pozdravom
PharmDr. Marián Švirloch
  • Oči, uši, ústa
žena, 63 rokov 11. 02. 2017
žena, 63 rokov 11. 02. 2017

LEKARKA MI PREDPISALA ANTIBIOTIKA SPORANOX NA LIECBU PLIESNE V UCHU

LEKARKA MI PREDPISALA ANTIBIOTIKA SPORANOX NA LIECBU PLIESNE V UCHU VOBEC SA MI NEZUDAJU VEDLAJSIE UCINKY TOHTO LIEKU LIECIM SA NA ASTMU KRCOVE ZILY A ARTROZU SILNE BOLESTI KLBOV JE TO VHODNA KOMBINACIA

Dobrý deň.
Neuvádzate, aké lieky na spomínané ochorenia užívate, takže vhodnosť kombinácie so Sporanoxom nemôžeme posúdiť. Moja odpoveď bude preto iba všeobecná. Všetky liečivá majú nejaké nežiadúce účinky, Sporanox nevynímajúc. Tie sa môžu, ale tiež vôbec nemusia prejaviť, takisto môžu mať rôzny stupeň závažnosti. Vždy sa pri indikácii lieku zvažuje prínos liečby a možnosť prejavu jeho nežiadúcich účinkov. I keď u Sporanoxu sú pozorované aj závažné nežiadúce účinky, som si istá, že Vaša lekárka vybrala Sporanox na liečbu Vášho ucha po zrelej úvahe, s ohľadom na Váš celkový zdravotný stav.
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová
  • Ostatné
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Oči, uši, ústa
žena 11. 02. 2017
žena 11. 02. 2017

Dobrý deň.Mám histamínovú intoleranciu+alergiu na

Dobrý deň.
Mám histamínovú intoleranciu+alergiu na roztoče+chron.nádchu-užívam na toto zodac-1vecer,nalcrom-2Rx2Ox2V,daosin,mometason sandoz-pravidelne.
Občas užívam aj novalgin od bolesti a pravidelne condrosulf,movalis,nakoľko mám ochorenie pohyb.aparatu a poškodenia klbov.Pri krčoch v črevách užívam buscopan a nolpazu pre choroby v tráviacom trakte(GERD+gastritida).Teraz mi ušný lekár predpísal pre bolesť tebokan a betahistin actavis-môžem to užiť bez obáv?..nemôžu sa mi zhoršiť prejavy alergie a HIT?Bolesť uší je prenesená -algická z bolesti poškodenej krčnej chrbtice.Zdá sa mi tých liekov už veľa a obávam sa reakcií..ten tebokan mam užiť ráno 1x betahistin rano 1x na obed 1x. A môžem na to všetko užiť sylimarin duo?Vek 44-žena.Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Napriek tomu, že  liekov, ktoré potrebujete užívať na Vaše zdravotné problémy  je veľa, nie sú medzi nimi interakcie. Bez obáv užívajte, ako Vám boli naordinované.
Môžete aj spomínaný silimarín a ja by som doporučila pridať aj probiotiká, ktoré upravujú črevnú flóru a môžu Vám pomôcť pri problémoch s črevami.
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová
  • Dýchanie
  • Oči, uši, ústa
  • Srdce a cievy
žena, 48 rokov 15. 12. 2016
žena, 48 rokov 15. 12. 2016

Dobrý večer užívam lieky na vysoký tlak Naviten

Dobrý večer užívam lieky na vysoký tlak Naviten combi600/12,5mg ráno a Nebilet5mg večer, môžem popri nich užívať liek Modafen pri prechladnutí?Ďakujem

Dobrý deň,
Modafen obsahuje kombináciu ibuprofenu, ktorý pôsobí protizápalovo, tlmí bolesť a znižuje horúčku a pseudoefedríniumchlorid, ktorý znižuje opuch sliznice horných dýchacích ciest,
preto je vhodný pri akútnych infekčných chorobách horných dýchacích ciest ako sú nádcha, zápaly nosohltana a podobne. U Vás však môže znižovať antihypertenzívny účinok liekov ktoré užívate.
Vhodnejšie sú pre Vás v prípade takýchto ochorení lieky s obsahom paracetamolu (Panadol, Paralen).
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová
Lekáreň Podbreziny - Liptovský Mikuláš
www.podbreziny.dl.sk

  • Oči, uši, ústa
muž 12. 10. 2016
muž 12. 10. 2016

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Synovi má 6-

Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Synovi má 6-tyzdnov, predpísali do oboch ociek Spersadex. najskôr sme ho kvapkali 4x denne plus 2xmasaz kanalika. Nakoniec nám aj tak museli čistiť oba slzne kanáliky a zas nám predpísali Spersadex na dva týždne..1tyz 5xdenne a 2tyz.3x denne....v návode sa píše že sa môže dávať 10dni a my ho máme na 21dni. Je to v poriadku? A ešte sa chcem opýtať keďže sa má dávať 5x denne aký časový rozostup minimálne treba dodržiavať. Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď...

Dobrý deň.
Predpokladám, že Vášmu synčekovi očný lekár naordinoval Spersadex na základe mikrobiálneho steru  podľa citlivosti na baktérie a dôsledne zvážil prínos liečby nad jej rizikami.
Spersadex sa nesmie aplikovať detičkám v 1. mesiaci života a do 2. rokov veľmi opatrne.
Speradex obsahuje liečivá chloramfenikol a dexametazón. Chloramfeniko aj po lokálnej aplikácii môže spôsobovať  poruchy krvného, lymfatického, nervového, imunitného systému. Dexametazón môže zvýšiť vnútroočný tlak.
Pri správnej aplikácii-stlačenie kútika oka na 3 min. po kvapnutí-sa zníži systémová absorpcia uvedených liečiv, čo môže znížiť aj výskyt nežiadúcich účinkov.
Spersadex by sa v 1 liečebnej kúre nemal používať dlhšie ako 10 dní. 
Dávkovanie 5x denne sa pri ATB liečbe aplikuje každých 5 hodin.
Prajem  skoré vyriešenie problémov Vášho dieťatka.
S pozdravom
Mgr. Mária Geschwandtnerová


  • Oči, uši, ústa
muž, 49 rokov 07. 10. 2016
muž, 49 rokov 07. 10. 2016

Prosím Vás o pomoc pre mojho manžela,

Prosím Vás o pomoc pre mojho manžela, má herpes v oku a nikde nevieme zohnať VIROLEX masť, ktorú mu očný lekár kázal zohnať.

Dobrý deň.
Očná masť Virolex má na Slovensku už ukončený dovoz, a to už dlhší čas / min. 2 roky/. Treba zvážiť konzultáciu s lekárom a nahradiť napr. lokálnu liečbu liečbou celkovou, tj. tabletovou formou.
Srdečne zdravím. 
Mgr. Hana Gombošová


  • Oči, uši, ústa
41 rokov 11. 09. 2016
41 rokov 11. 09. 2016

Beriem setralis actavis a helex 0,25 mg 3x denne,

Beriem setralis actavis a helex 0,25 mg 3x denne, alebo si zvýšim niekedy na 0,5mg. Strašne má paáli na hrudi, niekedy som len tak zobral leuxaurin. Je lepší leuxaurin ako helex. Ďakujem

Dobrý deň.
V prípade alprazolamu (Helex) a bromazepamu (Lexaurin) ide o dve veľmi podobné látky a podobným účinkom. Nedá sa preto povedať, ktorý je „lepší“, ide o individuálnu reakciu organizmu na individuálny problém. V každom prípade by som však neodporúčal ich kombinovanie bez predchádzajúceho zrelého uváženia. 
Pekný deň.
Mgr. Ľubomíra Minarovičová

  • Srdce a cievy
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 14. 07. 2016
žena 14. 07. 2016

Dobry den,moze sa uzivat losartan s betahistinom tebokanom

Dobry den,
moze sa uzivat losartan s betahistinom tebokanom a citalecom.


Dobrý deň,

kombinácia sa javí ako bezpečná, nie je mi známy dôvod, prečo by sa uvedené lieky nemohli užívať súbežne.

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.