Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
žena, 48 rokov 22. 07. 2021
žena, 48 rokov 22. 07. 2021

Dobrý deň, ORL lekár mi zvýšil dávkovanie

Dobrý deň, ORL lekár mi zvýšil dávkovanie
lieku Urutal 24mg z 2 tbl. na 3 tbl. denne. Na príbalovom letáku je odporúčaná dávka 2tbl. Liek užívam kvôli tinitu. Je vhodné dávkovanie 3tbl.? ďakujem

Dobrý deň,
podávanie betahistínu (Urutal) v dávke presahujúcej 48mg denne, teda 2 dávky po 24mg, je neštandardné. Je pravdou, že dávkovanie sa prispôsobuje odozve pacienta, osobne som sa s ním však ešte nestretol a ,pravdupovediac, od zvýšeného dávkovania neočakávam zvýšený účinok, len zvýšené riziko  možných komplikácií. Pri nedostatočnej terapeutickej odpovedi na 48mg betahistínu denne skúste s lekárom namiesto zvyšovania dávok prekonzultovať skôr zmenu resp. doplnenie liečby.
Pekný deň.
  • Imunita
  • Oči, uši, ústa
žena, 64 rokov 07. 07. 2021
žena, 64 rokov 07. 07. 2021

Dobrý deň, po očkovaní Astra Zenekou, už pri prvej

Dobrý deň, po očkovaní Astra Zenekou, už pri prvej dávke, mi najprv zalahlo v ušiach a od vtedy mám tinitus. Mala som iba zvýšenú teplotu jeden deň a mierne bolestí tela. Po druhej dávke som nemala žiadne príznaky, tinitus pretrváva, ale sa nezhoršil. Niekedy pociťujem až pichanie v ušiach, akoby dráždenie nervu pri vysokých tónoch, počujem aj tep srdca. Sluch sa mi nezhoršil, počujem dobre, nikdy som nemala problém so zápalmi. Mám 64 rokov, viem, že sluch sa zhoršuje vekom, ale takto náhle? Čo môže byť príčinou a ako mám postupovať? Som žena a liečim sa na pelovu alergiu, beriem Omarit, iné problémy nemám. Ďakujem.

Dobrý deň,
odpoorucam navstíviť ORL lekára, ktorý vylúči iné príčiny Vašich ťažkostí a ďalej postupovať podľa výsledkov tohto vyšetrenia.
Pekný deň
  • Oči, uši, ústa
žena, 66 rokov 05. 07. 2021
žena, 66 rokov 05. 07. 2021

Dobry den moze sa uzivat betahisti dlhodobo dakujem

Dobry den moze sa uzivat betahisti dlhodobo dakujem

Dobrý deň.
Nielenže môže, ale aj musí, lebo po vysadení sa vo väčšine prípadov príznaky vracajú.
  • Oči, uši, ústa
žena, 32 rokov 17. 06. 2021
žena, 32 rokov 17. 06. 2021

Dobry den, kozny lekar mi predpisal antibiotikum Doxyhexal na akne,

Dobry den,

kozny lekar mi predpisal antibiotikum Doxyhexal na akne, mozem ho zacat uzivat ak mam ist na ockovanie 2 davka Pfeizer za 5 dni ?

Dakujem Vam velmi pekne.

Dobrý deň,
pokiaľ ide o ATB pri akné, tak by ste mohli počkať a začať s užívaním pár dní neskôr. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Oči, uši, ústa
žena, 44 rokov 16. 06. 2021
žena, 44 rokov 16. 06. 2021

Dobry den, mam vysoky ocny tlak a diagnostikovany glaukom, uzivam

Dobry den, mam vysoky ocny tlak a diagnostikovany glaukom, uzivam kvapky Arulatan a naposledy mi ocna lekarka predpisala lieky Tebokan 120 mg na prekrvenie. Uzivam to cca pol roka. Ocna lekarka odisla na matersku dovolenku a zastupujuca lekarka mi odmietla predpisat Tebokan, ze si mam kupit Avilut Ginko - ze je to to iste, dokonca este lepsie. Mozete mi prosim vysvetlit rozdiel - resp. je to naozaj to iste ? Pytam sa preto, lebo ked mi to povodna ocna lekarka predpisovala, tak vravela, ze to nie je "bezne dostupne ginko", ale vytazok z listu, to "najsilnejsie a najlepsie" z ginka.
Dakujem velmi pekne za radu.
Martina

Dobrý deň,
liek Tebokan obsahuje štandardizovaný extrakt z listov ginka dvojlaločného v presne určenom množstve. Ide o schválený liek, ktorý má prevedené všetky štúdie podobne ako iné lieky.
Výživový doplnok AVILUT Ginkgo obsahuje viaceré  aktívne látky – luteín, zeaxantín (antioxidanty používané ako doplnky pri liečbe vekom podmienenej makulárnej degenerácie), escín a tiež výťažok z ginka (ak by aj išlo o obdobný extrakt,  čo  nie je možné určiť, tak v dávke 60mg). Ide o veľmi kvalitný, ale stále výživový doplnok.
Na Váš problém prvé tri zložky z prípravku Avilut pravdepodobne nebudú mať zásadný účinok, obsah výťažku z ginka je prinajmenšom polovičný. Verím, že si záver už urobíte.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Oči, uši, ústa
žena, 59 rokov 01. 06. 2021
žena, 59 rokov 01. 06. 2021

11.6.2021 mám užiť posledné antibiotiká augmentin1g,

11.6.2021 mám užiť posledné antibiotiká augmentin1g,a v ten deň mám ísť na očkovanie 2dávku pfízerom. 24.5.2021som bola operovaná na hlasivky.Môžem absolvovať vakcináciu?
Ďakujem!

Dobrý deň, 
Nie je vhodné očkovať sa, ak máte nasadenú antibiotickú liečbu. Informujte sa ešte u svojho ošetrujúceho lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Oči, uši, ústa
muž, 72 rokov 28. 05. 2021
muž, 72 rokov 28. 05. 2021

Prosím o odpoveď, či je možné užívanie

Prosím o odpoveď, či je možné užívanie lieku betahistín 24 mg 2x denne a tebokan 40 mg 3x denne. Tieto lieky mi boli predpísané na zmiernenie Tinitusu. Nespôsobuje ich kombinácia a dávkovanie nárast hučania? Neužívam iné lieky okrem výživových doplnkov Magnézium, Ocutein, Zinok, B12.Ďakujem za odpoveď.
Ľubomír

Dobrý deň, 
užívanie lieku Betahistín 24mg a Tebokan 40mg je vhodné. Nie, ich kombinácia nespôsobuje nárast hučania v ušiach, práve naopak. Výživové doplnky môžete aj naďalej užívať.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 21. 05. 2021
žena 21. 05. 2021

Dobry vecer, pred 10timi dnami som po dohode s lekarom

Dobry vecer, pred 10timi dnami som po dohode s lekarom vysadila (postupne) AD, konkretne Tianeptin. Mozem si po takejto dobe dat alkoholicky napoj? Ci tam nie je este nejaky ucinok lieku. Dakujem.

Dobrý deň,
môžete, samozrejme s mierou.
Pekný deň
  • Oči, uši, ústa
žena, 42 rokov 21. 05. 2021
žena, 42 rokov 21. 05. 2021

Dobrý deň, moja 19rocna dcéra trpí atopickym ekzémom,

Dobrý deň, moja 19rocna dcéra trpí atopickym ekzémom, ktorý sa občas zhorší natoľko že musí vybrať antihistaminiká a užívať krém. Dnes experimentovala s farbenim vlasov a namiesto oplachnutia farby vo vani si dala sprchu a dostala extrémne silný kožnú reakciu. Predpokladám že to je práve kvôli tej farbe. Celé telo má pokryté mapami, opuchom ktorý svrbí a páli, dokonca sa jej ťažšie dýchalo. Vzala si zirtec a mám doma aj fenistil. Môžu sa tie dva lieky kombinovať, alebo by sme mali siahnuť po dithiadene? Ďakujem

Dobrý deň,
v prípade takejto silnejšej alergickej reakcie by bolo vhodnejšie zájsť na pohotovosť, resp. k svojmu lekárovi, ktorý by jej mohol aplikovať napríklad injekčný kortikoid. Zo spomínaných liekov by som volila Dithiaden tabletku večer.
Prajem vela síl, pekný deň
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Dýchanie
  • Oči, uši, ústa
muž, 22 rokov 09. 05. 2021
muž, 22 rokov 09. 05. 2021

Dobrý deň, som týždeň po extrakcii zuba múdrosti,

Dobrý deň, som týždeň po extrakcii zuba múdrosti, a mám silne bolesti. Užívam ibuprofén už cely týždeň, denne 3 tablety, čo je 1200mg, čiže odporúčaná denná dávka, ale v príbalovom letáku som našiel, že maximálna doba užívania nesmie prekročiť 7 dni, dnes už mi konci siedmy deň, a bez ibuprofénu nevydržím, je možné užívať aj dlhšie, bez nejakých vedľajších účinkov? Ďakujem
Muž - 22r, astma, HIT, užívam kortikosteroidy a antihistaminikum

Dobrý deň,
dlhodobejšie podávanie ibuprofénu vo vyšších dávkach je spojené s rizikom postupného poškodenia sliznice tráviacej sústavy a teda s príznakmi ako pálenie záhy, bolesť brucha, zvracanie, hnačka, nadúvanie, vracanie. Nebezpečný je najmä rozvoj peptického vredu (žalúdočný alebo dvanástnikový vred) a následné krvácanie do tráviaceho traktu (meléna – krv v stolici, hemateméza – vracanie krvi). 
Samozrejme, týždňové podávanie ibuprofénu u inak zdravého človeka k závažným prejavom asi nepovedie, v každom prípade – aj pre riziko možno mierneho, ale „nepozorovateľného“ krvácania, by som odporučil konzultáciu s lekárom a zmenu analgetika za iné, s obsahom tramadolu, príp. v kombinácii s paracetamolom.
Ešte podotýkam, že ibuprofén môže zhoršovať priebeh astmy, čo je vo Vašom prípade ďalší dôvod na zmenu analgetickej liečby.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.