Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Oči, uši, ústa
žena, 20 rokov 21. 03. 2022
žena, 20 rokov 21. 03. 2022

Môžem užívať pastilky Dorithricin?

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či môžem užívať pastilky Dorithricin pri súčasnej liečbe ústnou vodou Curaprox Perio Plus 0,2%. Ďakujem veľmi pekne

Dobrý deň,

pastilky Dorithricin sa majú nechať pomaly rozpustiť v ústach, nemajú sa hrýzť ani žuvať. Nesmú sa prehĺtať. Po aplikácii nejesť a nepiť. Ústnu vodu Curaprox použite pred pastilkou Dorithricin.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
žena, 71 rokov 14. 01. 2022
žena, 71 rokov 14. 01. 2022

Dobrý deň chcela by som sa poradiť o mojich liekoch

Dobrý deň chcela by som sa poradiť o mojich liekoch užívam escitil 20mg, prenessa 2mg, betahistin actavis 24mg, atorvastatin actavis 20mg a stále my hučí v ušiach ďakujem za vysvetlenie.

Dobry den,

z tychto liekov mate na hucanie v usiach Betahistin Actavis. Mozno by bolo vhodne pridat do liecby dalsie lieky, odporucam konzultaciu s neurologom pripadne lekarom ORL. 


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
žena, 70 rokov 08. 12. 2021
žena, 70 rokov 08. 12. 2021

Skoro 3 týždne mám také klepkanie v ľavom uchu

Dobrý deň chcela by som sa poradiť skoro 3 týždne mám také klepkanie v ľavom uchu a v pravom taký šum najviac to registrujem v tichu -noci . pomohla by my omega 3 ? moje lieky sú escitil 15mg ráno, Prenessa 2mg každý druhý deň na obed, Cavinton Forte 10mg ráno, Geriavit Panthenol ráno a večer liek na cholesterol, alebo čo by ste my poradili na tie uši ďakujem

Dobrý deň, 

na Vaše problémy Vám omega-3 nepomôže. Najlepšie je vyskúšať kvapky do uší na rozpúšťanie mazu - napr. Phyteneo Otic ušné kvapky. Ak kvapky nezaberú, bude potrebná návšteva ušného lekára (ORL).


S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
muž, 38 rokov 11. 11. 2021
muž, 38 rokov 11. 11. 2021

Po stranách jazyka sa mi vytvorili červené fľaky.

Po stranách jazyka sa mi vytvorili červené fľaky s bielym okrajom. Robím si výplachy šalviovým odvarom, na čas to pomôže, ale celkom to nikdy nezmizne. Pretrváva to už asi tri týždne. Môžete mi niečo na to poradiť? Ďakujem.

Dobrý deň,

skúste nasadiť probiotiká aspoň na jeden mesiac, vhodné by boli aspoň na začiatok vo forme rozpustných tabliet v ústach ( Lactoflor - žuvacie tbl).


S pozdravom 


PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum - Senica

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Pečeň a žlčník
žena, 70 rokov 20. 10. 2021
žena, 70 rokov 20. 10. 2021

Môžem užívať Geriavit Panthenol

Dobrý deň prosím vás môžem užívať Geriavit Panthenol moje lieky sú antidepresíva Escitalopram 15mg ráno, Cavinton ráno občas befoli a Magnosol. Večer liek na cholesterol. ďakujem

Dobrý deň,

áno možte.

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Pečeň a žlčník
žena, 63 rokov 19. 10. 2021
žena, 63 rokov 19. 10. 2021

Aký liek je proti teplote pre pacienta s cirhozou pečene?

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť aký liek je najvhodnejší proti teplote pre pacienta s cirhozou pečene, resp. čipky na zníženie teploty ? Ide o môjho manžela, ktorý má 66 rokov a užíva lieky: Lagosa, Verospiron, Furosemid, Acidum folicum, a Kanavit. A mám ešte jednu otázku, čo je to nesteroidný protizápalový liek. Ďakujem

Dobrý deň,

na základe osobných skusenosti aj konzultacii s lekarkou,  z hladiska praxe v takýchto prípadoch odporúčam užiť liek s obsahom ibuprofenu, samozrejme kratkodobo. V čípkovej forme ale pre dospelých nie je. Len na užitie ústami, teda perorálne.

Nesteroidne protizapalove lieky / nesterodine antiflogistiká, NSAIDs/ su lieky určené na potláčanie zápalových procesov v tele človeka. Pôsobia nielen proti zápalu ale aj proti bolesti napr. zubov, hlavy a pod. Patria sem napriklad aj spomínany ibuprofen, diklofenak, meloxikam a ine.

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
žena, 70 rokov 17. 10. 2021
žena, 70 rokov 17. 10. 2021

Začínajúci šedý zákal čo by my pomohlo?

Dobrý deň prosím vás poradili by ste my bolia ma pár dní oči že vraj začínajúci šedý zákal čo by my pomohlo od bolesť. Ďakujem

Dobrý deň,

v prípade šedého zákalu neexistuje žiadna iná liečba ako operatívna. Kedysi sa volila "vyčkávacia " taktika. Dnes pokiaľ viem, sa k zákrokom pristupuje aj v prípade, že sa nejedná o výrazne rozšírený zákal. Samozrejme závisí to od toho, do akej miery Vám šedý zákal už spôsobuje konkrétne ťažkosti, ktoré by Vás obmedzovali v bežných činnostiach. 

"Bolesť" /jedná sa skôr o akýsi diskomfort/ očí pri šedom zákale pravdepodobne nastupuje práve preto, že sa oči "snažia" viac zaostrovať a sú tak namáhané. 

Samotným očiam môže mierne ulaviť napr. obkladmi z očianky , prípadne aj použitím kvapiek s obsahom očianky.  

Pekný deň

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta - Trenčín

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Imunita
muž, 46 rokov 12. 08. 2021
muž, 46 rokov 12. 08. 2021

Dobrý den, Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii s Rupafin, Montelukast ?

Dobrý den prajem,
som astmatik, alergik. Pravidelne užívam 1x denne Rupafin, Montelukast. Tiež vdychujem Seretide 250.
Mám 20.8.2021 absolvovať ORL operáciu FESS v CA (dutiny-sínusy u zaplnené tkanivom, vyšetrené pomocou ORL a CT dutín).
V rámci príprav na operáciu mi našli na steroch v nose baktérie, užívam Augmentin 1g od obvodného (od utorka 10.8.2021).
V sobotu mám začať užívať Prednison 20 liečiva až do operácie (2-1-0) ako príprava na operáciu.

Rád by som sa spýtal, či Augmentin a Prednison nie sú v kontraindikácii (budú sa 3dni prekrývať). Môžem počas užívania vysadiť Rupafin, Montelukast ?

Vďaka za odpoveď.

Dobrý deň,

kombinácia antibiotika Augmentin s prednizónom (Prednison) nie je vo Vašom prípade problematická, odporúčam podávať podľa  navrhnutej dávkovacej schémy. Podávanie ďalších liekov (Rupafin, Montelukast) z môjho pohľadu tiež nie je problematické, pokojne ich môžete podávať ďalej resp. ak je Váš stav stabilizovaný, môžete vysadiť (v tomto prípade by som to však ešte konzultoval s odborným lekárom, nedokážem odhadnúť stav a priebeh Vášho primárneho ochorenia a teda ani riziko zhoršenia zdravotného stavu po vysadení spomínaných liekov)

Pekný deň.

PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

Lekáreň Paracelsus, Stred 44, 023 54 Turzovka

www.ilekaren.sk

  • Oči, uši, ústa
  • Mozog a nervová sústava
žena 10. 08. 2021
žena 10. 08. 2021

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred

Dobrý deň som v 25 tt tehotenstva. Ešte pred tehotenstvom mi bola diagnostikovaná panická porucha a nasadená liečba sertralinom 1/2/deň. Po zistení tehotenstva som AD postupne vysadila, avšak teraz cítim znova nepokoj, strach a psychiatrička mi odporúča znova nasadiť sertralin aspoň štvrť tabletky/deň. Psychiatrička ma ukludnuje, že taká dávka nemá vplyv na plod /už v tomto štádiu tehotenstva/ a tak isto sa s touto dávkou bude dať dojčiť. Ja mám však obavu o svoje dieťa či to nemôže mať po pôrode nejaký vplyv na neho. Prosím o Vašu radu, čo si myslíte o sertraline/prípadných účinkoch po pôrode, resp. či máte skúsenosti užívanie AD - dojčenie? Ďakujem

Dobrý deň,
podávanie akýchkoľvek liekov v tehotnosti je vždy otázkou zváženia potenciálnych prínosov a rizík liečby. 
V prípade sertralínu podávaného práve v neskorších štádiách gravidity môžu (ale nemusia) byť neskôr u niektorých novorodencov pozorované príznaky podobné reakciám pri prerušení liečby - ťažkosti s dýchaním, nestála teplota, ťažkosti s kŕmením, vracanie a pod., pričom riziko  je približne 2-násobné oproti iným novorodencom (teda výskyt týchto problémov v 4-5 prípadov z 1000 oproti 2z 1000). 
Mierna a stredne ťažká depresia sa počas gravidity lieči najmä nefarmakologicky rôznymi druhmi psychoterapie , v prípade pretrvávania depresie alebo
v prípade závažných symptómov je potom indikovaná farmakologická liečba. Ak si to teda klinický stav vyžaduje, je z každého pohľadu určite lepšie v liečbe pokračovať resp. ju opätovne zahájiť. 
Jednoznačnú odpoveď Vám teda nedám, tá je závislá na Vašom aktuálnom zdravotnom stave a tiež na jeho posúdení Vašim odborným lekárom.
Z pohľadu dojčenia je neskôr podávanie sertralínu relatívne bezpečné, vylučovanie do mlieka je naozaj minimálne až žiadne. 
Pekný deň.
  • Oči, uši, ústa
žena, 46 rokov 23. 07. 2021
žena, 46 rokov 23. 07. 2021

Dobrý deň prosím vás už vyše dvoch

Dobrý deň prosím vás už vyše dvoch mesiacov mám točenie hlavy keď ráno vstanem tak po pol hodine sa mi začne točiť a točí sa mi vkusne bez prestávky asi tak ako keď človek začína byť opitý.bola som aj u neurológii a som objednana na vyšetrenia ale az o mesiac koli
dovolenkam na magnetickú a sono.inac ma hlava neboli ani uši.Zatial mi dali tabletky Betahiatin 16mg 2krat denne beriem ich 10dni ale nejako mi nezaberajú zatiaľ.Mesiac pred tým ako sa mi začala točiť hlava som vysadila antikoncepciu ktorú som brala 13 rokov a mala som aj zvýšenú funkciu štítnej žľazy a nedostatok
vitamínu B12.Liecim sa na zníženú
funkciu štítnej žľazy ale kôli tomu že sa mi
otočila na zvýšenú tak mi doktorka znižuje dávky.Chem sa opýtať či sa môže točiť hlava z hormónov keď ma znovu nadstavuju a z antikoncepcie vysadenej kým sa hormóny upravia.Dakujem.Na štítnu žľazu sa liečim uz 20 rokov vždy bolo všetko v poriadku po kovide sa to zmenilo ktorý som mala v novembri

Dobrý deň,
vysadenie antikoncepcie má určité príznaky, ale závraty a točenie hlavy zatiaľ pozorované neboli.  Takisto ani pri hypotyreóze (znížená funkcia štítnej žľazy), ani pri hypertyreóze (zvýšená funkcia štítnej žľazy) neboli tieto príznaky pozorované. Pravdepodobne to nebude spôsobené hormonálnou dysbalanciou. Príčin môže byť viacero napr.ochorenia chrbtice, choroby vnútorného ucha, vysoký krvný tlak, arytmia (porucha srdcového rytmu), hypoglykémia (nízka hladina cukru), ortostatická hypotenzia (pokles tlaku krvi v stoji), hyperventilačné syndrómy (tetánia), neurologické ochorenia, psychiatrické ochorenia, ale aj neskoré následky covidu, atď. Budete si musieť počkať na výsledky  zobrazovacích metód.
Prajem veľa zdravia.