Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 31 rokov 26. 03. 2021
žena, 31 rokov 26. 03. 2021

Dobry vecer, chcela by som opytat som na zaciatku 7tt

Dobry vecer, chcela by som opytat som na zaciatku 7tt tehotenstva, musela som dost lezat uplynule dni a dnes som zobudila s velkou bolestou krizov nic nepomohlo na uvolnenie , 1x som si na noc natrela miesto flektor gelom, viac krat to uz nechcem opakovat kedze som citala ze to nie je vhodne, mohla som tym nejako uskodit plodu?

Dobrý deň!
Po jednom natretí Flector gelom sa vôbec nemusíte obávať o Vaše bábätko. Je dobré v tehotenstve čítať príbalové letáky.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková


  • Iné ochorenia
  • Mozog a nervová sústava
žena, 31 rokov 25. 03. 2021
žena, 31 rokov 25. 03. 2021

Dobry vecer. chcem sa spytat som 30tyzdni tehotenstva a lekarka

Dobry vecer. chcem sa spytat som 30tyzdni tehotenstva a lekarka mi predpisala liek Prothazin lebo mi nie dobre,nakolko som sa predtym liecila na Panicku poruchu a ako som zistila ze som tehotna tak som vysadila lieky.Mozte mi poradit prosim Vas ci je to vhodny liek pre tehotnu a ci to neublizi dietatku?a ci to mozem brat kazdy den?Dakujem pekne

Dobrý deň, 
Vaše zdravie je pre dieťatko veľmi dôležité. Preto je vhodné užívať Prothazin ktorý Vám bol predpísaný, avšak zvážil by som úpravu dávkovania na nutné minimum. Skôr by som navrhoval nájsť psychickú rovnováhu iným 
spôsobom ak je to možné. Pravidelnou životospávou - rituály, prípadne bylinkovým čajíkom (napr. medovka), alebo homeopatickým liekom Sedatif PC.
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta


  • Iné ochorenia
  • Imunita
žena 17. 03. 2021
žena 17. 03. 2021

Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať prosím vá

Dobrý deň prajem.
Chcem sa spýtať prosím vás, som v 20tt a môžem na imunitu užívať sirup Imunoglukan P4H?
Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Ťažko povedať, keďže sa jedná o výživový doplnok a príslušné študie o bezpečnosti neboli robené. Osobne v tom problém nevidím, ale napriek tomu by som radšej zostal pri vitamínoch C a D a zinku.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Iné ochorenia
žena 10. 03. 2021
žena 10. 03. 2021

Dobrý deň, užívam lenzetto sprej 2x2 streky denne, som

Dobrý deň, užívam lenzetto sprej 2x2 streky denne, som v procese IVF cyklu.
V príbalovom letáku sa píše o tom, že sprej je určený pre ženy po menopauze. Môže mi užívaním hroziť predčasná menopauza (mám 31 rokov)? Prípadne môže sprej ohroziť vývoj embrya (som pár dní po embryotransfere a s lenzettom pokračujem s užívaním ďalej)
ďakujem pekne

Dobrý deň,
liek je hormonálna substitučná liečba (HSL). Obsahuje ženský hormón estrogén a užívajú ho ženy po menopauze na zmiernenie jej príznakov. Nie je indikovaný počas tehotenstva a dojčenia. Ak sa tehotenstvo zistí počas liečby, liečba musí byť okamžite prerušená. Výsledky väčšiny epidemiologických štúdií popisujúce neúmyselnú expozíciu plodu estrogénmi nepreukázali teratogénne alebo fetotoxické účinky. Mali by ste všetko prekonzultovať s Vašim lekárom, ktorý sa o Vás stará.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Iné ochorenia
  • Mozog a nervová sústava
žena, 37 rokov 12. 02. 2021
žena, 37 rokov 12. 02. 2021

Som 7 tyzdni tehotestva beriem raz za den neurol 0,

Som 7 tyzdni tehotestva beriem raz za den neurol 0,5 doktor mi zakazal chcela som snimi skoncit ale mi bolo stasne zle co mam urobit

Dobrý deň.
Na liečivú látku obsiahnutú v liečive Neurol pri dlhodobom užívaní vzniká návyk (fyzická aj psychická závislosť). Pri náhlom vysadení je nepriaznivá reakcia  organizmu normálna, telo sa dožaduje toho, čo mu predtým spôsobovalo uspokojenie ( tzv. abstinenčné príznaky). Tieto liečivá by sa preto nemali vysádzať nárazovo, ale postupne. Pri Neurole by sa mala dávka znižovať o 0.5 mg ( čo je u Vás celá dávka), v prípade ťažkostí pri vysádzaní sa môže vysádzať aj pomalšie.
Schému pri vysadzovaní by bolo potrebné konzultovať s lekárom.
Je dôležité brať ohľad aj na vývoj plodu. Liečivo prechádza placentou a pri užívaní počas tehotenstva je zvýšené riziko vzniku malformácií u dieťaťa, taktiež si plod môže vytvoriť závislosť na danú látku a narodiť sa s abstinenčnými príznakmi alebo so sacími problémami, čo môže viesť k ďalšiemu neprospievaniu dieťaťa.
Ako alternatívu týchto liekov by som zvolil vo Vašom prípade bylinky napr. Medovku lekársku, homeopatický liek Sédatifprípadne špeciálne probiotikum Neurax Biotic ktoré je vyvynuté pre správne fungovanie nervového systému. 
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta


  • Iné ochorenia
žena, 22 rokov 10. 02. 2021
žena, 22 rokov 10. 02. 2021

Zdravím, mám otázku.. som v 34 týž

Zdravím, mám otázku.. som v 34 týždni tehotenstva .. neskutočne ma bolí 1 zub a vzhľadom na aktuálnu situáciu a zo zdravotných dôvodov nemôžem navštíviť zubára. Paralen mi od bolesti nezaberá. Kedysi som užívala flector ako šumienku do vody .. Môžem ohroziť alebo ublížiť bábätku ak by som si ho dala od bolesti ? Počas celého tehotenstva som flector neužívala. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Pokiaľ Vám nezaberá Paralen odporúčam Vám užívať skôr ibuprofén. Teda lieky Brufen alebo Ibalgin v dávke 200-400mg maximálne 3x denne. Ibuprofén ma bezpečnejší profil ako Flector.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 10. 02. 2021
žena, 30 rokov 10. 02. 2021

Dobrý deň, som v 15.týž. tehotenstva trpím sennou

Dobrý deň, som v 15.týž. tehotenstva trpím sennou nádchou. Pred zistením tehotenstva som 3x použila sprej do nosa Dymistu. Mohlo to poškodiť bábätku? Ake lieky sa môžu použivat počas tehotenstva na sennu nádchu. Ďakujem.

Dobrý deň,
inhalačné kortikoidy, kam patrí aj Dymista, nemajú zatiaľ dostatočné dáta pri podávaní tehotným ženám, ale ich podávanie v tehotenstve nie je úplne vylúčené. Liečba však patrí do rúk alergológa. Najdlhšie skúsenosti sú s krátko pôsobiacimi β2mimetikami (s účinnou látkou salbutamol – liek sa volá Ventolin). Najbezpečnejší inhalačný kortikoid v tehotenstve v súčasnosti je budesonid (lieky Budelin, Budiair, Giona, Miflonide, Pulmicort). Niektorým budúcim mamičkám sa s tehotenstvom diagnóza zlepší, niektorým zhorší. Ak ste použili Dymistu len 3x nemalo by to mať vplyv na plod, keďže nejde o systémový účinok – len lokálny. Odporúčam prekonzultovať liečbu s Vašim imunológom, keďže lieky sú viazané na lekársky predpis.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Iné ochorenia
žena, 40 rokov 03. 02. 2021
žena, 40 rokov 03. 02. 2021

Dobrý deň, som v 18.týž. tehotenstva a mám

Dobrý deň, som v 18.týž. tehotenstva a mám bolesti v oblasti krížov na pravej strane, bolest niekedy vystreluje do pravej nohy. Je vhodné v 18.týž. aplikovať Voltaren gel alebo Flector náplasťna postihnuté miesto?
Ďakujem

Dobrý deň!
Flector náplasť je v tehotenstve nevhodná. Menšie riziko pre plod by bol Voltaren gel, ale tiež sa neodporúča. Napadla ma homeopatická masť Traumeel S, ale ani tam výrobca neuvádza, že je vhodná v tehotenstve. Najbezpečnejšie by boli vitamíny pre tehotné, ktorými zvýšite prísun B-vitamínov. B-vitamíny pomáhajú pri podobných problémoch, ale nesmú sa v tehotenstve užívať vo vysokých dávkach. A pomohol by pokoj a oddych. Pri silných bolestiach môžete dať Paralen alebo Panadol.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 


  • Iné ochorenia
žena, 36 rokov 27. 01. 2021
žena, 36 rokov 27. 01. 2021

Dobry den som v 15 tyzdni tehotenstva a mam strasne

Dobry den som v 15 tyzdni tehotenstva a mam strasne migrény každý den . Okrem silnejších tabletiek mi nič nezaberá. Paralen vobec. Tak som skúsila ibolex nakoľko sa tam píše ze sa nemôže užívať len posledne 3 mesiace. Môže mi uškodiť?

Dobrý deň!
Silné bolesti sú v tehotenstve veľký problém. Ibolex obsahuje látku ibuprofen, ktorý môže pri častom užívaní spôsobiť defekty na srdci, vrodený vysoký tlak, znížiť množstvo plodovej vody. Otázkou zostáva, čo je časté užívanie. Je na Vás, zvážiť riziko.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková 
  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
16. 01. 2021
16. 01. 2021

Dobry den som v 23.tt tehotenstva, a uz asi

Dobry den som v 23.tt tehotenstva, a uz asi tyzden ma trapi mensi kasel, resp.potrebu si odkaslat akoby mi nieco drazdilo v krku, no nemam ziadne bolesti, zacala som uzivat az teraz Stodal. Moze ten kasel nejako poskodit babatko? Dakujem

Dobrý deň,
Kašeľ by nemal poškodiť dieťatko, to je chránené v maternici plodovou vodou, ktorá tlmí prípadné prudšie nárazy alebo ostrejšie zvuky. Stodal je dobrá voľba, pokiaľ by Vám kašeľ neustupoval, treba vyšetriť jeho príčinu, pretože prípadná infekcia by mohla byť ohrozením pre Vás aj pre dieťatko.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová