Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
  • Tráviaca sústava
žena, 22 rokov 17. 07. 2021
žena, 22 rokov 17. 07. 2021

Dobrý deň, som tehotná a začala som užívať

Dobrý deň, som tehotná a začala som užívať lieky L- thyroxin ako mi doktorka predpísala na lačno pol hodinu pred jedlom, lenže vždy po pol hodine zvraciam ( čo je samozrejme normálne v tehotenstve) ale chcem sa spýtať či sa mi tá tabletka stihne vstrebat do tej pol hodinky?
Ďakujem ..

Dobrý deň,
obávam sa, že je to veľmi krátka doba. Po užití nalačno sa liek vstrebáva najmä v tenkom čreve a maximálnu hladina dosiahne približne za 2 až 3 hodiny po užití. Odporúčam podávať v inú dennú dobu, ideálne aspoň 1/2 hod. pred alebo 2 hodiny po jedle, povedzme okolo 10 hod alebo popoludní. Ak dôjde k zvracaniu do 1-2 hod. po podaní, pravdepodobne nebude účinok dostatočný.
Pekný deň.
  • Iné ochorenia
žena, 31 rokov 12. 07. 2021
žena, 31 rokov 12. 07. 2021

Dobry den, prosim Vas, ktore vyrobky EUCERIN su vhodne a

Dobry den, prosim Vas, ktore vyrobky EUCERIN su vhodne a bezpecne pre tehotne zeny?

Dobrý deň!
V lekárni kúpite kozmetiku, ktorá je v tehotenstve bezpečná. Treba sa vyhnúť bieliacim prípravkom (antipigment rada) a ja by som bola opatrnejšia aj pri opaľovacích krémoch pri nanášaní na celé telo. Opaľovanie sa v tehotenstve neodporúča, takže nie je čo riešiť.
Pekný deň
  • Iné ochorenia
žena, 28 rokov 07. 07. 2021
žena, 28 rokov 07. 07. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či Uroril

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či Uroril môže ovplyvniť tehotenstvo, keďže som ho brala pri splodení dieťaťa a krátko potom. Ďakujem.

Dobrý deň,
ak ste už absolvovali návštevu gynekologa a tehotenstvo ďalej prebieha, znamená to, že plod je vporiadku. Nemusíte sa báť. 
Pekný deň
  • Iné ochorenia
  • Obličky a pohlavné orgány
žena, 29 rokov 03. 07. 2021
žena, 29 rokov 03. 07. 2021

Dobrý deň, som tehotná a zistili mi obličkové kamene. Čí

Dobrý deň, som tehotná a zistili mi obličkové kamene. Čítala som,že je na to veľmi dobrý časj z vresu obyčajného. Chcela by som sa opýtať,či je tento čaj vhodný v tehotenstve. Ďakujem

Dobrý deň.
Napriek tomu, že je riziko poškodenia plodu minimálne a vzhľadom na minimálny až žiadny efekt na močové kamene, neodporúčam používanie čaju z vresu v tehotenstve.
  • Iné ochorenia
  • Ostatné
žena 30. 06. 2021
žena 30. 06. 2021

Dobrý deň, 4.7.21, mam ist na druhú dá

Dobrý deň, 4.7.21, mam ist na druhú dávku od Pfizer, brala som ATB Zinnat na zápal močových ciest. V deň očkovania to bude 9. deň od dobratia Atb, som v 5.tyzdni tehotenstva. Môžem ísť na očkovanie?
Ďakujem

Dobrý deň, 
čo sa týka liečby antibiotikmi, na očkovanie by ste mohli ísť. K tehotenstvu a očkovaniu sa neviem vyjadriť, obráťte sa na Vášho gynekológa.
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Iné ochorenia
  • Imunita
žena, 40 rokov 20. 06. 2021
žena, 40 rokov 20. 06. 2021

Dobrý deň, som tehotná, v 13.týždni tehotenstva a

Dobrý deň, som tehotná, v 13.týždni tehotenstva a beriem lieky Duphaston. Môžem sa dať zaočkovať proti COVID? Nevznikne tam riziko vzniku krvných zrazenín vzhľadom na užívanie týchto liekov? Ďakujem.

Dobrý deň. 
Gestagény nespôsobujú zvýšenú tvorbu koagulačných faktorov v pečeni (ako protiklad k estrogénom, ktoré zvyšujú zrážanlivosť), takže ak nemáte iné zdravotné problémy, ste v 2. trimestri, môžete sa dať očkovať.
  • Iné ochorenia
žena, 33 rokov 30. 05. 2021
žena, 33 rokov 30. 05. 2021

Dobry den som v 27 tt a mam z refluxu

Dobry den som v 27 tt a mam z refluxu podrazdeny dvanastornik, v minulosti som prekonala gastritidu a zapal dvanastornika, pomohla mi Nolpaza, no neviem, ci ju mozem aj teraz uzivat. Poradite mi prosim?

Dobrý deň,
užívanie lieku Nolpaza v tehotenstve sa úplne nevylučuje, ale ani neodporúča. Vhodnejším liekom na Váš problém by bol liek s účinnou látkou omeprazol (napr. Helicid, Oprazole), ktorý sa môže podávať i v tehotenstve.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Iné ochorenia
žena, 34 rokov 27. 05. 2021
žena, 34 rokov 27. 05. 2021

Dobrý deň,  som v 22. týždni tehotenstva a chcela

Dobrý deň, 
som v 22. týždni tehotenstva a chcela by som sa dať zaočkovať proti COVID-19 (gynekologicka mi očkovanie odporučila).Chcela by som sa len opýtať či by až príliš vysoká tvorba protilátok nebola problémom pre plod.Podľa serologických testov na začiatku tehotenstva som mala totiž vysokú hladinu protilátok na rubeolu. Konzultovala som to s infektológom, potvrdil, že to je z očkovania, čiže v poriadku. Taktiež si z detstva pamätám, že som po teste na protilátky na TBC mala tiež silnejšiu reakciu - už ma nepreočkovávali, poslali ma na kontrolné vyšetrenia.Teraz neviem či môj organizmus nereaguje na tieto veci až prehnane (ak vôbec niečo také môže existovať) a nemám to najprv riešiť s obvodným lekárom.
Ďakujem

Dobrý deň, 
dôležité je odporúčanie Vašej gynekologičky, pozná Váš zdravotný stav. Ak pochybujete, kontaktujte svojho ošetrujúceho lekára.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Iné ochorenia
24. 05. 2021
24. 05. 2021

Dobry den, mam predpisany Biseptol aj Monural . Mozem bez strachu

Dobry den, mam predpisany Biseptol aj Monural . Mozem bez strachu uzivat, ci urobit nejaky casovy odstup ?

Dobrý deň,
užívajte tak, ako Vám vzhľadom k zdravotnému stavu odporučil lekár. Biseptol sa berie pri akútnej infekcii každých 12 hodín, pri chronickej infekcii 1x denne večer, užíva sa po jedle. Monural sa berie jednorazovo rozpustený v pohári vody večer pred spaním nalačno.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Iné ochorenia
žena 20. 05. 2021
žena 20. 05. 2021

Dobry vecer. Som v 30tt. Nakolko mam bolesti sedacieho svalu,

Dobry vecer. Som v 30tt. Nakolko mam bolesti sedacieho svalu, ktore vystreluju az do nohy dva krat som si natrela bolave miesto Fastum gelom. Az neskor som si precitala ze sa nemoze v tehotenstve. Prosim Vas moze uvedene nieco sposobit? Dakujem za odpoved.

Dobrý deň.
V 30. týždni tehotenstva určite nemusíte mať obavy o poškodenie dieťaťa, v 3. trimestri sa protizápalové lieky neužívajú z dôvodu možného predčasného pôrodu. Po dvoch lokálnych aplikáciách to však určite nehrozí.