Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
19. 04. 2024
19. 04. 2024

Dobrý deň, zistili mi Klebsiella pneumoniae v močovom Mechuri.

Dobrý deň, zistili mi Klebsiella pneumoniae v močovom Mechuri.
Mám však pocit, že ju mám aj v črevách.
Chcem sa spýtať, či by mi táto baktéria mohla spôsobovať silne kŕče v bruchu a hlasné škvŕkanie.
Ďakujem

Dobrý deň,

prepáčte, s touto otázkou sa obráťte na lekársku poradňu.

Prajem Vám všetko dobré.


S pozdravom,

PharmDr. Ivica Blahútová

Lekáreň Tília 3, Likavka


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
žena, 25 rokov 13. 01. 2024
žena, 25 rokov 13. 01. 2024

Posledné týždne som dosť začala chudnúť

Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na jednu vec. Posledné týždne som dosť začala chudnúť bez toho aby som držala nejakú diétu, alebo aby som cvičila či robila niečo aby som docielila chudnutie...
A mám aj veľký pocit suchých ústa aj pier, aj iba pár minút po pití vody. Ako keby som mala stále úplne vyschnuté v ustať.
Pozerala som si čo by to mohlo spôsobovať a dočítala som sa, že by mohlo ísť aj o cukrovku.
No nechcem sa diagnostikovať či nahovárať si takú či onakú diagnózu, veď predsa nie som lekár a chcela by som sa o tom s niekým poradiť.
Čo si o tom myslite a či by som mala navštíviť nečakaného doktora aby to pre istotu skontrolovali.

Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,

môžete si nechať premerať hladinu cukru aj v lekárni, ideálne ráno nalačno. Ale určite by som navštívila obvodného lekára. 


Pekný deň


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
29. 11. 2023
29. 11. 2023

Hormonálnu rovnováhu dospievajúceho chlapca

Dobrý deň, mám otázku - čím môžem podporiť hormonálnu rovnováhu dospievajúceho chlapca? Jeho prirodzená hormonálna nerovnováha sa prejavuje silnými akné na tvári?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

dôležité je pravidelné čistenie tváre - čistiaci gél, krém na problematickú pokožku. V lekárni pripravujeme RSB pleťovú vodu na akné. Inak hormonálne by som to neriešila, to že má akné je v puberte bežné. V prípade potreby navštívte dermatológa, ktorý to bude riešiť.


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
žena, 36 rokov 09. 11. 2023
žena, 36 rokov 09. 11. 2023

Pred týždňom mi bola zistená tehotenská cukrovka

Dobrý deň , pred týždňom mi bola zistená tehotenská cukrovka . Každý deň 5x denne si kontrolujem hladinu cukru . poslednú večeru mam okolo 6-7 , a posledné meranie po desiatej . Tam som mala hladinu ešte v poriadku . Ale ráno po zobudení som, už mimo normu i keď nič nejem ani nepijem . Po týždni i pri stálej úprave jedla , sa mi už aj po raňajkách zmenila hodnota mimo normu . Ako to je možné ? A to som si už začala sama robiť sadlový chlieb kde nepoužívam cukor, akurát som začala viac konzumovať paradajky , môže to byt spôsobené tým ? Lebo lekárka mi povedala , že zeleniny môžem zjesť koľko len chcem .
Ďakujem za každú radu

Dobrý deň,

neviem aké presne sú vaše hodnoty cukru v krvi, ťažko sa mi posudzuje Váš stav. Odporúčam Vám kontrolovať si množstvo prijatého cukru a sacharidov. Výborným pomocníkom je aplikácia Kalorické tabulky, kde Vám ukáže koľko sacharidov a cukru ste prijali v strave. Paradajky majú vyšší obsah cukru, čiže tie Vám spôsobujú zvýšenú hladinu cukru v krvi. Dajte si pozor aj na chlieb, pečivo, sladené nápoje. Sledujte si hladiny cukru a v prípade potreby kontaktujte Vášho diabetológa. 


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
  • Diabetes
muž, 30 rokov 20. 05. 2023
muž, 30 rokov 20. 05. 2023

som diabetik typu 1.

Pekný deň prajem prosím vás som diabetik typu 1.Inzulín si pycham 4x denne asi 8jednotiek na cukrovku som prišiel tak že som denne vipil 8liter vody tak som sa zamislel a požiadal o pomoc a hneď mi povedali že mám diabetes. Ale idem k veci mám strašné ale strašné problémy s tým že stále mám sucho v ústach a stále mám potrebu piť vodu v noci cez deň vstávam v noci aby som sa napil vicikal strašné ma to obmedzuje a štve aj v práci chodím len pit a na záchod a pritom si picham inzulín neviete mi poradiť čo to môže byť prosím vás ďakujem vám. Lieky beriem na chrbticu tramal a na nervozitu neurol ráno a v noci po cukrovke som začal byť dosť nervózny a primárne sa mi poškodil zrak mám problémy s nohami mávam kŕče a bolesti a TAKTIES zle spím lebo sa budím na wc môj
ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,

ako diabetik by ste mali o Vašich problémoch informovať Vášho lekára. Pravdepodobne nie je niečo dobre nastavené, veľmi dôležité je aktuálne sledovanie hladiny cukru meraním glukomerom.


S pozdravom,

PharmDr. Ľubica Krajčírová

Lekáreň Verbascum, Senica


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
muž, 44 rokov 20. 04. 2023
muž, 44 rokov 20. 04. 2023

Po operácii mozgového nádoru sa liečim na

Dobrý deň,
po operácii mozgového nádoru sa liečim na sekundárnu epilepsiu a užívam vyše 20 rokov valproát-Depakine chrono 500mg,na liečbe som bez záchvatov, ale mám problémy s pečeňou-ide o steatózu pečene, chronickú eleváciu GMT nad 1,0 mmol ,ostatné pečeňové hodnoty sú v norme, alkohol nepijem a taktiež trpím na abdominálnu obezitu. Vážim 114kg pri obvode pásu 128cm a mám vysoký cholesterol a triacylglyceroly. Môže to byť spôsobené týmto liekom?
Ďakujem za informácie, s pozdravom

Dobrý deň!

Depakine chrono 500mg môže zhoršiť výsledky pečeňových testov počas prvých 6 mesiacov užívania. Zhoršenie býva prechodné, postupne by sa výsledky mali vrátiť do pôvodného stavu. Ale závažným nežiaducim účinkom Depakinu vo Vašom prípade je zvýšenie telesnej hmotnosti. Hlavnými príčinami steatózy je obezita alebo alkohol. Keďže alkohol nepijete, v otázke sám ponúkate odpoveď. Treba znížiť príjem tukov a cukrov, zaradiť do jedálnička viac zeleniny, viac sa hýbať.... Myslím, že to všetko dobre viete. Ľahko sa to napíše alebo povie. Ale keď zabojujete, budete sa lepšie cítiť a výsledky sa zlepšia. 


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
muž, 40 rokov 04. 02. 2023
muž, 40 rokov 04. 02. 2023

Mam dlhoročne problémy svrbenia v okolí konečníka.

Dobrý deň,
mam dlhoročne problémy svrbenia v okolí konečníka. Mam v tej oblasti začervenanú a suchu pokožku. Pred rokom som absolvoval zákrok vybratia hemoroidov v domneni prestania svrbenia. Nestalo sa tak. Hygienu mam dostatočnú a problém stále trvá.
Dočítal som sa, že to môžu byt huby alebo plesne alebo mrle.
Je nejaký univerzálny krém prosím na ich vyhubenie? Alebo sa da niekam odoslať vzorka stolice? Prosím poraďte čo mam robiť.
Ďakujem za každú radu.

Dobrý deň, 

svrbenie konečníka môže byť spôsobené hemoroidmi, análnymi trhlinami, črevnými parazitmi, vplyvom stravy /korenisté a pikantné jedlá/ a liekov.  Bolo by vhodné vyšetrenie stolice, o ktoré musíte požiadať svojho ošetrujúceho lekára.

Na tlmenie príznakov Vám odporúčam pravidelnú hygienu, 2-3 x denne masť (Faktu, Livsane masť na hemoroidy). 

Faktu masť obsahuje liečivá polykrezulén a cinchokaín a je určený na liečbu hemoroidov a iných ochorení v oblasti konečníka. Rýchlo zastavuje krvácanie, svrbenie a pálenie, zabraňuje vzniku zápalu a podporuje regeneráciu tkaniva. 

Livsane masť na hemoroidy obsahuje výťažok z hammamelu virginského a používa sa v liečbe análnych ťažkostí ako sú hemoroidy, análny ekzém a análne trhliny. 


S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
muž, 44 rokov 17. 11. 2022
muž, 44 rokov 17. 11. 2022

Chcel by som sa spýtať na vlastnosti EUTHYROX

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na vlastnosti lieku EUTHYROX. Hrozí mi totálne odstránenie štítnej žľazy, myslíte, že syntetický hormón levotyroxín je schopný plnohodnotne nahradiť chýbajúci prirodzený hormón štítnej žľazy? Navyše Euthyrox obsahuje iba formu T4,viem,že tá sa periférne transformuje na T3.Stačí teda po operácii štítnej žľazy dopĺňať iba formu T4-teda tyroxín- Euthyrox? Alebo existujú aj náhrady hormónov šť. žľazy s obsahom čisto T3,aby sa dal vykompenzovať v prípade jeho nedostatku? Ďakujem za informácie,

S pozdravom,

Dobrý deň, 

Euthyrox obsahuje liečivo levotyroxín - syntetický hormón štítnej žľazy. Áno má rovnaký účinok ako prirodzene sa vyskytujúce hormóny štítnej žľazy. To či Vám bude stačiť po operácii liek Euthyrox musí posúdiť Vás ošetrujúci lekár. 



S pozdravom,

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na Križovatke, Sereď


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
muž, 75 rokov 07. 08. 2022
muž, 75 rokov 07. 08. 2022

Robil som v hluku skoro som ohluchol

Užívam tieto lieky Euthyrox 50mg, Prenesa 4mg, Lacipil 4mg, Medospir 25, Xarelto20, Torvacard20,urutal24, Magnosolv-párne dni, Neurol 0,5 večer. Robil som v hluku skoro som ohluchol, k tomu sa pridružil tinitus stále intenzívnejší, bez Neurolu nezaspím, ak sa na hluk zobudím už nespím. Spávam 3 až 5 hodín. Neurol beriem už viac ako 5 rokov. Podarilo sa mi ho s ťažkosťami raz postupne vysadiť. Žiaľ pre vysoké tlaky a bolesti hlavy ma zobrali do nemocnice. Tam aby som nestonal dali mi ráno aj večer 1mg Neurol, a mali odo mňa pokoj. Zistil som to doma zo správy. Z tinitu a nevyspania som stále nervózny STRESOVANÝ. Na krčnom, neurológii, ortopédii, psychiatrii mi skúšali rôzne lieky aj výživové doplnky žiaľ bez zlepšenia. Chcem skúsiť kúpiť veľmi ospevovaný STRESSFIX, môžem ho k užívaným liekom brať? Má tento výživový doplnok certifikát? Nemôže mi poškodiť? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!

Lekárne môžu objednávať lieky od distribútorov, ktorí musia mať na distribúciu povolenia a spĺňať prísne podmienky. Preto lieky, vitamíny a potravinové doplnky kúpené v lekárni podliehajú kontrole a skladovaniu podľa predpisov. To neplatí pre lieky, vitamíny a potravinové doplnky, ktoré kúpite iba cez inernet. Nemusia byť skontrolované vôbec, firmy si spravia peknú internetovú stránku, vymyslia cenu a o pol roka už neexistujú. Stressfix sa dá kúpiť len cez internet.


S pozdravom,

PharmDr. Silvia Grbáliková

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Iné ochorenia
žena 23. 06. 2022
žena 23. 06. 2022

Mám poštípané celé nohy od mravcov

Dobrý deň, mám poštípané celé nohy od mravcov, mohla by som si ich potierať psilobalzamom, aj keď je uvedené, že sa nemá natierať na veľké plochy? Prečo to, prosím vás, nie je vhodne? Ďakujem.

Dobrý deň,

možte natierať Psilobalsamom, nerozotierajte po celých nohách, snažte sa priamo na štípance. Priznám sa, že presný dôvod , prečo sa nemôže používať na rozsiahle plochy ale nepoznám, keďže je vhodný aj na alergicke reakcie kože po opalovaní.

 

Pekný deň


S pozdravom,

Mgr. Zuzana Václavová

Lekáreň Delta, Trenčín


www.ilekaren.sk