Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 75 rokov 22. 06. 2020
žena, 75 rokov 22. 06. 2020

Dobrý deň, chcem sa opýtať či možem uží

Dobrý deň, chcem sa opýtať či možem užívať Koenzým Q10 s biotínom ak som po odstránení melanomu in situ? Žiadnu onkologickú liečbu neberiem. Užívam statíny ,Noliprel a Bisomerck. Za odpoveď ďakujem.

Dobrý deň,
liečbu máte zvolenú vhodne, aj koenzým s biotínom môžete užívať. Je to veľmivhodný doplnok.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Iné ochorenia
žena 19. 06. 2020
žena 19. 06. 2020

Dobrý deň, Môže Milgama N znižovať účinok antikoncepcie

Dobrý deň,
Môže Milgama N znižovať účinok antikoncepcie Yadine?
Ďakujem.

Dobrý deň,
podľa dostupných informácií Milgamma N neznižuje účinnosť perorálnej antikoncepcie Yadine.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 01. 06. 2020
žena, 30 rokov 01. 06. 2020

Dobrý deň som v 28tt a seklo ma v kríž

Dobrý deň som v 28tt a seklo ma v krížoch...aplikovala som si na tu oblasť mast Hondrostrong forte s tým že mast dietatku nemôže ublížiť...po druhom dni aplikácie začalo biť dieťa veľmi aktívne trvalo to celú noc a nasledujúci deň...hned som to prestala užívať...uz sa dieťatko skludnilo ale obávam sa že či mu to nemohlo nejako ublížiť?

Dobrý deň,
túto masť som doteraz nepoznala, keďže sa do lekární nedostáva, dá sa objednať len cez internet, príp.telefonicky. Musela som si ju vyhľadať a aj tak som sa nedopátrala, čo presne tento prípravok obsahuje. Okrem toho sú upozornenia na českých aj nemeckých stránkach, že ide o neregistrovaný prípravok z Panamy, ktorý by sa nemal u nás distribuovať. Ide údajne o prírodné látky a „tajnú zložku“, ktoré údajne pôsobia na pohybový aparát, relevantnú štúdiu som k tomu nenašla, takže Vám neviem s istotou povedať, či to mohlo dieťatku ublížiť – verím, že nie. Určite ho už nepoužívajte. Aj niektoré prípravky na vonkajšie použitie môžu ovplyvniť plod. V tehotenstve si treba dať pozor aj na rôzne bylinné a prírodné prípravky. Odporúčam nakupovať lieky, prípravky na podporu zdravia a zdravotný materiál nakupovať len v kamenných lekárňach príp. internetových lekárňach, ktorých zoznam je uvedený na stránke www.sukl.sk – tam je istota, že dostanete originálne prípravky schválené v SR. Ak sa poradíte v najbližšej lekárni, určite Vám odporučia liečbu vhodnú aj pre tehotné, prípadne skonzultujte svoj stav s Vašim lekárom.
Prajem veľa zdravia.
  • Iné ochorenia
žena, 20 rokov 14. 05. 2020
žena, 20 rokov 14. 05. 2020

Dobrý deň, moja otazka je ohľadom aplikácie kremu

Dobrý deň,
moja otazka je ohľadom aplikácie kremu Advantan v 1. trimestri. Netušila som, že som tehotná. Aplikovala som ho v oblasti zapastia a na krku, nepravidelne. Veľmi sa o babatko bojim, mohla mu lokalna aplikacia ublížiť? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!
Z toho, čo píšete, usudzujem, že ste Advantan používali krátkodobo, kým ste nezistili, že ste tehotná. Potierali ste malé plochy (zápästie, krk), takže množstvo účinnej látky, ktoré preniklo cez kožu, bolo malé. Preto si myslím, že nemusíte mať strach o bábätko.
S pozdravom
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Iné ochorenia
  • Mozog a nervová sústava
žena, 21 rokov 06. 05. 2020
žena, 21 rokov 06. 05. 2020

Dobrý deň, som študentka mám 21 rokov a posledné

Dobrý deň, som študentka mám 21 rokov a posledné mesiace mám problémy, ktoré mi znepríjemňujú život. Začalo to v januári keď som po plese dostala závraty a neskutočný nával tepla, tlak na hrudi a celý deň som mala pocit ako keby mi srdce vynechalo úder a ako keby som sa niekedy doslova zabudla nadýchnuť. Trvalo to až do noci a okolo 3 som išla na urgent a so srdcom nič nebolo ani s krvou a robili aj rtg hrudníka a nič. Zopakovalo sa mi to znova a išla som na neurologiu kde mi predpísali frontin (ten už neberem dám si ho raz za čas keď mi je zle, nie zakaždým). Brala som aj magnerot aj magnosolv a ešte jeden podobný liek. Ako som prestala brať pravidelne frontin (každé ráno a večer) vracia sa mi to velmi často no už len v podobe mravčenia v končatinách, tlakoch na hrudi alebo problémov s dýchaním a len v noci. Cez deň sa mi to už nestalo no každú jednu noc idem spať s tým že mi bude zas zle a večer už myslím na to ako znova nezaspím. Stane sa mi že sa vyspim hodinu-dve za noc keď už som naozaj vyčerpaná tak zaspím ale deje sa mi to naozaj často a celkovo sa necítim zdravá. Objednala som sa na kardiologiu a neurologiu znova už aj s eeg hlavy, predtým to bola len taká ľahšia prehliadka kvôli momentálnej situácii. Často ma bolieva hlava často cítim zvláštny pocit na hrudi a niekedy ma aj doslova pichne v ruke alebo krku. Naozaj neviem čo mám robiť. Stále presviedčam samu seba že si to privolávam. Minulý rok cca do augusta som mala velmi stresový a zlý. Odvtedy som nemala žiadnu stresovú situaciu, možno skúšky na vysokej škole ale nepociťovala som že by som bola v nejakom obrovskom strese ktorý by spôsobil takéto problémy. Prosím skúste mi poradiť potrebujem vidieť aj iný názor ako som počula doteraz (že to je panická porucha, tetanické záchvaty a podobne). Ďakujem.

Dobrý deň,
stres nebolí a stres necítiť. Pôsobí dlhodobo a neuvedomujeme si ho. Vyberie si svoju daň možno vtedy, keď to najmenej čakáme, dokonca v období, kedy už je relatívne pokoj a kľud. Pokiaľ ho dostatočne nekompenzujeme napríklad fyzickou aktivitou, odreagovaním sa /kultúra, záhrada, príroda, ručné práce/ - kedy sa nám  doslova vyčistí hlava a pokiaľ si nedoprajeme dostatočný čas na kvalitný oddych bez sledovania mobilu, soc. sietí a televízie, výsledkom môžu byť aj prejavy, ktoré popisujete. Aj keď si to nepripúšťate,  vysoká škola a absolvovanie skúšok prináša so sebou značnú dávku stresu, Na našom zdravotnom stave sa rovnako podpisujú aj rodinné pomery,  medzivzťahové otázky - vzťah s partnerom, priateľmi a známymi, spoločenské pomery v širšom kontexte atď. Zatiaľ to vyzerá tak, že vyšetrenia nepotvrdili žiadnu funkčnú poruchu, ktorá by mohla byť príčinou Vášho súčasného stavu. Absolvujte teda podrobnejšie vyšetrenia, tak ako ste objednaná, lebo základom je podrobná diagnostika a potom uvidíte, čo sa z  vyšetrení ukáže. Z doplnkov výživy je vhodné Magne B6, vitamín B1, Sedativ PC tbl, medovkový čaj, popri tom  cvičenie jógy, meditačné a uvoľňovacie techniky. 
Prajem Vám všetko dobré.
  • Iné ochorenia
žena 05. 04. 2020
žena 05. 04. 2020

Dobrý deň. Som tehotná 15 týždeň. Včera ma

Dobrý deň. Som tehotná 15 týždeň. Včera ma seklo a ta bolesť mi ide až do bruška z čoho mám obavy. Maste nezaberajú. Mám doma diclobene náplaste a neviem či ich môžem použiť,poprípade akú náhradu by ste mi odporúčili? akú

Dobrý deň!
Diclobene náplaste sa neodporúčajú v tehotenstve. Za najbezpečnejší sa považuje paracetamol ( Paralen, Panadol, Medipyrin). V druhom trimestri sa považuje za bezpečný aj ibuprofen. Ja by som sa priklonila radšej k paracetamolu, ktorý nesmie byť v tablete kombinovaný s inými liečivými látkami. Ak nemáte doma, budete mať problém v súčasnej situácii  kúpiť ho v lekárni. Môžete ho užívať len krátkodobo. Všetky ostatné lieky a náplaste od bolesti alebo na uvoľnenie môžu byť rizikové pre Vaše dieťa.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Iné ochorenia
žena, 23 rokov 01. 04. 2020
žena, 23 rokov 01. 04. 2020

Dobrý deň, dcéra je v 34 t. Tehotenstva a

Dobrý deň, dcéra je v 34 t. Tehotenstva a na bolesť v chrbtovej oblasti použila flector masť asi 5x. Vysadila okamžite ako si prečítala leták. Chyba ze si ho neprečítala pred tým. Prosím vás čo môže spôsobiť toto neuvazene aplikovanie flectoru v tomto štádiu tehotenstva? Iné lieky ani masti už neužila. Dakujem

Dobrý deň.
Pri lokálnej aplikácii lieku Flector EP gél, neprechádza cez pokožku až také veľké množstvo liečiva do krvi ako pri perorálnom podaní. Všeobecne tieto lieky môžu spôsobiť zastavenie pôrodnej činnosti. Pokiaľ to už vysadila, nemusíte sa obávať.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Iné ochorenia
žena, 36 rokov 02. 03. 2020
žena, 36 rokov 02. 03. 2020

Dobry den. Som tehotna 18.tyzden. Mam palenie zaludka, az

Dobry den. Som tehotna 18.tyzden. Mam palenie zaludka, az v krku. Nic mi nepomoze, ani rennie, ani sodabikarbona nič. Pred tym som brala nolpaza 20mg. Mozem sem tam to uzivat alebo polovicu, lebo je to strasne! Ďakujem.

Dobrý deň, 
liek Nolpaza  sa počas tehotenstva neodporúča. Na trhu sú homeopatiká, ktoré sú vhodné aj počas tehotenstva (napr. Gastrocynesine). Odporúča sa spať vo zvýšenej polohe a najmä sa vyvarovať dráždivým potravinám, stravu rozdeliť na menšie dávky viackrát na deň. 
Prajem veľa šťastia,
S pozdravom 
Mgr. Ivana Širochmanová
  • Iné ochorenia
žena, 34 rokov 23. 02. 2020
žena, 34 rokov 23. 02. 2020

Som tehotna v 8 mesiaci uzivam Anopiryn1 tabletku vecer moze

Som tehotna v 8 mesiaci uzivam Anopiryn1 tabletku vecer moze to ublizit

Dobrý deň,
užívanie kyseliny acetylsalicylovej v dávke do 100 mg denne  sa považuje u tehotných žien za bezpečné pri špeciálnom sledovaní. Treba sa poradiť potom s lekárom tesne pred pôrodom, či netreba dávku znížiť, alebo ho vysadiť pre zvýšenie rizika nadmerného krvácania.
  • Iné ochorenia
muž, 66 rokov 07. 02. 2020
muž, 66 rokov 07. 02. 2020

Dobrý deň. Možem užívať L-Tryptofan na zlepš

Dobrý deň. Možem užívať L-Tryptofan na zlepšenie spánku, keď mám rakovinu prostaty ?

Dobrý deň,
Záleží od toho, aké lieky z dôvodu Vašej diagnózy užívate, pretože L-tryptofán môže mať interakcie s liekmi, ktoré sa predpisujú proti bolesti – napr. Tramal, alebo na depresiu – napr. sertralín. Tieto skupiny liekov sa pri onkologických ochoreniach predpisujú ako podporná terapia. Pri súčasnom dlhodobom užívaní sa môže vyskytnúť serotonínový syndróm, ktorý sa prejavuje hnačkami, potením, trasom, búšením srdca, zmätenosťou. Pokiaľ takéto lieky neužívate, môžete si L-tryptofán na zlepšenie spánku vziať.
Prajem Vám všetko dobré.