Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 32 rokov 06. 02. 2020
žena, 32 rokov 06. 02. 2020

Dobry den, som v 7tt tehotenstva a velmi sa mi

Dobry den, som v 7tt tehotenstva a velmi sa mi zhorsil atopicky ekzem na tvari. Alergologicka mi predpisala Zenaro, kozna zase Erolin, gynekolog tvrdi, ze idealne by to bolo riesit lokalnym kortikoidom - Locoid.
Traja lekari, tri odporucania. Nieco z toho si potrebujem dat, pretoze mam tvar zapalenu, boli ma a svrbi. Ktora varianta je najlepsia?

Dobrý deň,
oba perorálne prípravky, ktoré ste spomenuli v praxi zatiaľ nespôsobili žiadne poškodenia plodu, avšak ich užívanie počas tehotenstva sa neodporúča. Vždy sa hodnotí pomer prospechu pre pacientku a rizika pre plod. Vo Vašom prípade by som uprednostnila lokálnu liečbu podľa rady gynekológa. Zároveň sa treba prísne riadiť pokynmi pre atopikov, dodržiavať životosprávu, čo sa týka stravovania, pitného režimu, používania kozmetiky, pracích prostriedkov, vylúčiť emočný stres. V lekárňach je dostupných mnoho premasťujúcich prípravkov rôznych dermatologických značiek, ktoré sú znášané každým pacientom individuálne a treba si nájsť ten svoj, ktorý Vám najviac sadne.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Iné ochorenia
22 rokov 24. 01. 2020
22 rokov 24. 01. 2020

Dobrý deň, som v 9tt a začal ma straš

Dobrý deň, som v 9tt a začal ma strašne bolieť zub nedá sa mi ani poriadne spávať a až v pondelok 27.1.2020 idem k zubárke. Čo by som si mohla dať na bolesť zubu.

Dobrý deň,
pre tehotnú pri bolestiach zubov je najlepšie ihneď navštíviť zubného lekára, lebo ak ide o hlbší kaz nemusia pomôcť ani tablety od bolesti. V nevyhnutnom prípade Ibuprofen v I. a II. trimestry alebo Paralen 500mg.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Iné ochorenia
žena, 24 rokov 21. 01. 2020
žena, 24 rokov 21. 01. 2020

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Som v 9

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Som v 9 tt a už mi pomaly ustupuje choroba, len teraz sa mi spustili hlieny a cítim ich na prieduškách. Môžem ako tehotná nejaký sirup na odhlienenie?

Ďakujem veľmi pekne

Pekný deň,
kašeľ je častým príznakom nachladnutia a infekcie dýchacích ciest. U tehotných a dojčiacich žien je výber liekov proti kašlu obmedzený. Za bezpečné sa považujú lieky homeopatické, medzi ktoré patrí sirup Stodal alebo niektoré sirupy na rastlinnej báze ako napríklad Mucoplant sirup, Stopkašel sirup pre deti , ktorý je tiež vhodný v tehotenstve. Ďalšie sirupy sú vhodné v tehotensve len po odporúčaní lekárom ako napr. Hedelix. Sirupy a kvapky s účinnou látkou ambroxol ako Ambrobene, Mucosolvan sa v prvom trimesti tehotensva neodporúčajú. Pri liečbe nezabúdajte na dostatok tekutín počas dňa.
Skoré uzdravenie praje
PharmDr. Daniela Filippová
  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
žena 19. 01. 2020
žena 19. 01. 2020

Dobrý deň. Som ešte len v 5 tt a

Dobrý deň. Som ešte len v 5 tt a dostala som nadchu brz bolesti hlavy, hrdla a teploty. Ake spreje do nosa smiem uzivat? Morska sol nepomaha, potrebujem dychat. A este jedna otazka, je nadcha pre dieta nebezpecna? Dakujem za odpoved

Dobrý deň. 
Spreje do nosa s obsahom látok znižujúcich opuch nosovej sliznice vo všeobecnosti pôsobia lokálne v nosovej dutine a vstrebateľnosť účinnej látky pri ich koncentrácii v spreji, alebo v kvapkách je zanedbateľná. Môžete bez obáv použiť v prípade potreby Nasivin kvapky, alebo sprej. Aplikácia 2x denne jeden vstrek je zvyčajne postačujúca. Bežné ochorenia z nachladnutia, ako nádcha, nepredstavujú pre dieťatko riziko. Pite viac tekutín a doprajte si dostatok odpočinku.
S pozdravom
  • Iné ochorenia
  • Srdce a cievy
žena 30. 12. 2019
žena 30. 12. 2019

Dobrý večer, som v 27 týždni tehotenstva a

Dobrý večer, som v 27 týždni tehotenstva a beriem na riedenie krvy anopyrin 100 mg každý večer, no zabudla som či som si ho vzala či nie. Mám ho vziať hneď ( možno ešte raz) alebo nebrať a tak možno dávku vynechať ?
Ďakujem

Dobrý deň,
ak sa stane, že vynecháte dávku lieku Anopyrin, dajte nasledujúci deň len jednu. Nedávajte si viac dávok za deň.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Iné ochorenia
  • Mozog a nervová sústava
žena, 41 rokov 15. 12. 2019
žena, 41 rokov 15. 12. 2019

Dobrý deň. Som migrenička a som v 7tt. Od

Dobrý deň. Som migrenička a som v 7tt. Od 6tt ma začali trápiť brutálne migrény pri ktorých mám zimnicu, zvracanie je to oveľa silnejšie ako pred otehotnením.Paralen nezaberie.Bola som nútená vziať si uz 2x Sumatriptan. Je bezpečný aspoň do konca 1.trimestra? Alebo môže poškodiť plod ? O bábätko sme sa pokúšali roky a konečne to vyšlo. Bojím sa, ak budú migrény pokračovať ako to budem riešiť nechcem ublížiť bábätku, ale bez nejakých analgetík to nezvládnem.

Dobrý deň,
k dispozícii sú údaje po uvedení lieku na trh o užívaní sumatriptánu počas prvého trimestra gravidity u viac ako 1000 žien. I keď tieto údaje neobsahujú dostatočné informácie na stanovenie definitívnych záverov, nenaznačujú zvýšené riziko vrodených chýb. Skúsenosti s užívaním sumatriptánu počas druhého a tretieho trimestra sú obmedzené. Podávanie sumatriptánu sa má zvážiť len v prípade, ak očakávaný prínos pre matku prevyšuje akékoľvek možné riziko pre plod. Váš stav budete musieť konzultovať s lekárom – gynekológom, neurológom – ako ďalej postupovať. Možno Vám naordinujú infúzie. Z voľnopredajných analgetík je najvhodnejší paracetamol, ale nie vždy zaberá pri silných migrénach.
Prajem Vám i Vášmu dieťatku len to najlepšie.
  • Iné ochorenia
žena 03. 12. 2019
žena 03. 12. 2019

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je možné užívať prostriedok Profizym po pôrode ak žena kojí?

Dobrý deň,
výrobca jednoznačne neudáva, či sa môže užívať pri dojčení, po pôrode sa odporúča. Treba zvážiť prínos touto terapiou nad prerušením dojčenia. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Ostatné
  • Iné ochorenia
žena 25. 11. 2019
žena 25. 11. 2019

Dobry den,prosim Vas mozem si dat Panadol ultra rapid

Dobry den,prosim Vas mozem si dat Panadol ultra rapid sumivy na migrenu,ked dojcim? Ked po uziti vynecham jedno dojcenie t.z.,ze dojcit budem o 6 hodin po uziti lieku.
Dakujem

Dobrý deň!
Panadol Ultra rapid obsahuje okrem paracetamolu a kofeínu kodeín. Kodeín sa nesmie pri dojčení pre zvýšené riziko rozvoja závažných a život ohrozujúcich reakcií u detí. To mlieko, ktorým dojčíte po 6 hodinách, sa tvorilo v čase, keď ste mali vysokú koncentráciu kodeínu v tele. Vynechať 1 dojčenie určite nestačí. Na Vašom mieste by som tlmila bolesť iným liekom, aj keď výber máte dosť obmedzený.
S pozdravom
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 20. 11. 2019
žena, 30 rokov 20. 11. 2019

Dobry den, som v 5tt a prechladla som. Viete mi

Dobry den, som v 5tt a prechladla som. Viete mi poradit ake bylinne caje, pripadne zmesy mozem pit? Na internete je mnozstvo informacii, vela z nich sa kontraindikuje. Pripadne moze napr. 1 salka bazoveho caju za den, pripadne obden, ublizit?

Velmi pekne dakujem.

Dobrý deň. 
baza podporuje prekrvenie, preto ju treba piť len opatrne a v malom množstve. Pri prechladnutí si môžete bezpečne dať zázvorový čaj, ktorý má protizápalové účinky a zároveň pôsobí proti rannej nevoľnosti v tehotenstve. Mätový čaj má priaznivý účinok pri tráviacich problémoch, ale aj pri chorobách dýchacích ciest. S opatrnosťou môžete vypiť aj lipový čaj, medovkový čaj a čaj z materinej dúšky. Platí ale zásada, že všetko s mierou, aj bylinkové čaje -. treba ich striedať  a piť v primeranom množstve - nie viac ako 2 šálky denne. V tehotenstve nie je vhodné piť čierne a zelené čaje a z byliniek napr. šalviu, ľubovník, levanduľu, ďatelinu, ženšen, aloe/.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Iné ochorenia
žena, 39 rokov 23. 09. 2019
žena, 39 rokov 23. 09. 2019

Dobrý deň, momentálne som v 20 týždni tehotenstva.

Dobrý deň, momentálne som v 20 týždni tehotenstva. Už 2 mesiace má trápi kašeľ a pridal sa aj zápal dutín. Už som vybrala 2 dávky antibiotík Zinnat, ale neprišlo žiadne zlepšenie. Mám dosť zlý krvný obraz, hemoglobín 96, Hematokrit 0,304, Lymfocyty 7,9% Moja lekárka už nevie, čo so mnou. Po konzultácii s ňou som si začala dávať Sinupret, aktuálne užívam druhý deň. A konečne cítim malé zlepšenie. Ale mám z toho trochu obavy. Môže Sinupret bábätku nejako uškodiť.
Prípadne, čo by ste mi poradili. Používam sprej do nosa s morskou soľou a bylinkový čaj určený pre tehotné s medom. Ďakujem, Zuzana

Dobrý deň,
je dobre, že cítite zlepšenie po lieku sinupret v kombinácii s morskom vodou. Trocha lepšie by bolo pre Vás užívanie tabliet Nasivin sinus s obdobným zložením ako sinupret, len neobsahuje bylinku, ktorá sa v tehotenstve nedoporučuje. Prípadne pridať podporný výživový doplnok na imunitu( hliva s rakytníkom alebo imunoglukán). Keď Vás tak dlho trápi kašel, neuvažovali ste o alergii vyprovokovanej tehotenstvom, hormonálnymi zmenami.  
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová