Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 27 rokov 12. 07. 2019
žena, 27 rokov 12. 07. 2019

Dobry den, chcem sa spytat, ci nemate skusenost s mamickou,

Dobry den,
chcem sa spytat, ci nemate skusenost s mamickou, ktora uzila v prvych tyzdnoch flector rapid, ci nedoslo ku nejakym vyvin. porucham u plodu? Studie na tehotnych pri uzivani diklofenaku nie su a ja som dnes okolo 8tt, mavam dost silne zachvaty migren a ak si nedam liecivo do par hodin zvraciam od bolesti..
Doteraz som uzila cca 2 flector prasky (tie som si delila na pol. davky), nevedela som ze som tehotna, mala by som to dalej riesit s farmakologmi alebo sa nemam strachovat? Ďakujem za odpoved

Dobrý deň,
liek Flector granulát obsahuje liečivo patriace do skupiny,ktorá sa nesmie užívať predovšetkým v tretom trimestri gravidity z dôvodu toxicity pre plod a neskor aj možné dlhšie popôrodné krvácanie u matky. Do obdobia 5.mesiaca,teda počas prvých dvoch trimestrov sa má jeho predpisovanie a teda aj užívanie zvážiť a ak je to nevyhnutné, odporučiť užitie len čo najnižších dávok v čo najkratšom čase. Preto môj osobný názor je ten,že dve vrecká ,ktoré ste užili,neuškodia ani Vám ani plodu.
Ak sa aj napriek tomu obávate, poraďte sa určite aj s Vašim lekárom.
Pekný deň
  • Iné ochorenia
08. 05. 2019
08. 05. 2019

Dobry den aky druh antidepresiv mozno uzivat v tehotenstve?

Dobry den aky druh antidepresiv mozno uzivat v tehotenstve?

Dobrý deň,
v období tehotenstva a počas dojčenia liečbu určuje psychiater, ktorý zhodnotí pomer prínos – riziko. Dávkovanie sa udržuje na čo najnižšej účinnej dávke. Ako lieky prvej voľby v tehotenstve ale aj pri dojčení sa v súčasnej dobe podávajú tzv. SSRI (selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu) a to konkrétne sertralín a paroxetín. Ako lieky druhej voľby sa môžu podávať aj tricyklické antidepresíva – konkrétne amitriptylín a imipramín. Z voľnopredajných prípravkov je vhodné jedine homeopatikum Sedatif PC.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Ostatné
  • Iné ochorenia
žena, 33 rokov 23. 04. 2019
žena, 33 rokov 23. 04. 2019

Dobry den, chcela by som sa spytat. Uzivam horm. antikoncepciu

Dobry den, chcela by som sa spytat. Uzivam horm. antikoncepciu yaz. Na internete som nasla informaciu, ze mäta, ženšen a sladke drievko maju vplyv na znizenie ucinku antikoncepcie. V pribalovom letaku sa nic o tom nepise, spominaju len lubovnik bodkovany- tomu sa vyhybam. Mnozstvo cajovych zmesi obsahuje mätu, ci sladke drievko, zenšen preto je tazke sa im uplne vyhnut?Neviete prosim aky je vplyv tychto bylin mäta, zensen ,sladke drievko na ucinok hak? A preco sa to napr neuvadza v pribalovych letakoch? Dakujem krasne

Dobrý deň,
pokiaľ viem, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa treba z bylín vyvarovať hlavne ľubovníku, tak ako je to uvedené v príbalovom letáku. Iné interakcie HAK s bylinnými prípravkami zatiaľ v odbornej literatúre popísané neboli, preto Vám neviem povedať, akým mechanizmom by HAK ovplyvňovali. V čajových zmesiach sa byliny nachádzajú v nízkej koncentrácií. U všetkých bylinných prípravkov platí, že je vhodné neužívať ich dlhodobo, cca 14 dní. Pozor si treba dávať pri užívaní antibiotík, ktoré znižujú účinok HAK a takisto pri preháňadlách (pozor pri prípravkoch na chudnutie s prečisťujúcim účinkom), antiepileptikách a antidiabetikách.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Iné ochorenia
žena, 40 rokov 13. 04. 2019
žena, 40 rokov 13. 04. 2019

Dobrý deň, Prosím Vás o informáciu, či

Dobrý deň,
Prosím Vás o informáciu, či Lotriderm krém, môže žnížiť účinky antikoncepcie Yadine.
Ďakujem.

Dobrý deň.
Nepredpokladám, že by lokálny liek ovplyvnil účinok antikoncepcie. Nemusíte sa obávať.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Iné ochorenia
žena, 29 rokov 17. 03. 2019
žena, 29 rokov 17. 03. 2019

Dobry vecer som v 10t a ochorela som mozem si

Dobry vecer som v 10t a ochorela som mozem si dat na zapchty nos sinupret forte
Dakujem

Dobrý deň,
V prípade tehotenstva sa uprednostňuje lokálny účinok pred celkovým, preto by som Vám na upchatý nos odporučila hypertonickú morskú vodu alebo sprej s obsahom silíc. Sinupret obsahuje, okrem iných, aj výťažok z bazy čiernej, ktorá je uvedená medzi rastlinami nevhodnými pre používanie v tehotenstve. Môžete si pridať vitamín C a rumančekový čaj s protizápalovým účinkom.
Prajem Vám skoré uzdravenie.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 18. 01. 2019
žena, 30 rokov 18. 01. 2019

Dobrý deň, som v 10.týždni tehotenstva a má

Dobrý deň, som v 10.týždni tehotenstva a mávam časté bolesti hlavy, čo by som mohla užiť aby som neublížila bábätku? Pretože citrónová voda a ďalšie babské rady mi nepomáhajú. Ďakujem za odpoveď. Denisa, 30 rokov

Dobrý deň,
liekom prvej voľby pri bolestiach u tehotných žien je paracetamol v jednotlivej dávke 750 – 1000mg maximálne však 4 gramy za 24 hodín. Ostatné analgetiká bezpečné v tehotenstve sú viazané na lekársky predpis (napr. metamizol). Skúste paracetamol (Paralen 500mg alebo Panadol novum 500mg) v dávke 1,5 – 2 tablety jednorazovo. Odstup medzi dávkami by mal byť 6 hodín. Ak by to nezaberalo, mali by ste navštíviť lekára. Ako doplnok počas celého tehotenstva sa odporúča magnezium, ktorý takisto zmierňuje bolesti. 
Prajem Vám veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Iné ochorenia
žena, 35 rokov 15. 11. 2018
žena, 35 rokov 15. 11. 2018

Moze sa prosim Vas uzivat tanakan 40mg 1 tabletu denne

Moze sa prosim Vas uzivat tanakan 40mg 1 tabletu denne pocas celej doby tehotenstva?
Petra, 35 rokov

Dobrý deň,
Neuvádzate, prečo gingko užívate počas tehotenstva. Hoci výskyt nežiaducich účinkov je zriedkavý a po jeho vysadení skoro odoznejú, treba si dať pozor na jeho „riediace účinky“ a teda v treťom trimestri by som jeho užívanie neodporúčala  pre riziko  zvýšenej krvácavosti počas pôrodu.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Imunita
  • Iné ochorenia
žena, 33 rokov 08. 10. 2018
žena, 33 rokov 08. 10. 2018

Dobrý deň.Chcem sa opýtať,som v 7 mesiaci

Dobrý deň.Chcem sa opýtať,som v 7 mesiaci tehu a strašne ma svrbia nohy.Všetky testy mám v poriadku,takže dôvod neviem.Môžem užívať dithiaden tabletky,ktoré mi predpísala kožná doktorka?Neuškodia bábatku?Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
výrobca prípravku uvádza nasledujúci text:
Bezpečnosť pri podávaní počas tehotenstva sa nepreverila. Liek sa preto neodporúča podávať počas tehotenstva, najmä v 1. trimestri, bez zváženia priaznivého liečebného účinku pre matku a potenciálneho rizika pre plod.   Údaje o vylučovaní do materského mlieka nie sú známe, liek by sa teda nemal podávať dojčiacim ženám.
Ak ošetrujúca lekárka zvážila priaznivý liečebný účinok ako prospech pre matku na základe presne definovanej diagnózy, za splnenia týchto podmienok v  v 7 mesiaci Dithiaden užívať možete.
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko
  • Iné ochorenia
žena 05. 10. 2018
žena 05. 10. 2018

Dobrý deň,snažíme sa o bábo už vyš

Dobrý deň,snažíme sa o bábo už vyše rok a pol.Ja mám 39r.a muž 44r.Kolegyňa ktorá je v druhom mesiaci mi odporučila Inofolic sáčky alebo Inofolic combi.Aký je v tom rozdiel?Po zdravotnej stránke sme obaja v poriadku...čo je teda pre mňa výhodnejšie a prosím ak sa dá poradiť aj nejaký čaj na podporu tehotenstva.

Dobrý deň, Toto sú informácie od výrobcu oboch VÝŽIVOVÝCH DOPLNKOV.
INOFOLIC   je potravinový doplnok s kyselinou listovou a inozitolom. Kyselina listová zohráva úlohu v procese delenia buniek a prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva
Inofolic Combi je výživový doplnok stravy v prípade zvýšenej potreby myo-inozitolu, d-chiro inozitolu a kyseliny listovej, alebo v prípade ich nedostatku v organizme.
Obsahuje naviac zložku d-chiro-inozitol, ktorý vhodne dopĺňa účinok myo-inozitolu a kyseliny listovej v období plánovania rodičovstva u špecifických skupín žien. Kyselina listová prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva.
Napráva symptóm hyperandrogenizmu (akné, nadmerné ochlpenie, plešivosť…)
Ovplyvnením hormonálnych parametrov - redukciou úrovne luteinizačného hormone (LH) v plazme, testosterónu, prolaktínu a pomeru LH/FSH (folikulostimulačný hormón) obnovuje funkciu vaječníkov a reguluje menštruačný cyklus.
 
Zdôraznil som VÝŽIVOVÉ DOPLNKY pretože tie pri uvedení na trh nepotrebujú registráciu na ŠÚKL ako lieky, stači registrácia na "hygiene" čo garantuje zdravotnú neškodnosť ale nie terapeutický účinok a negarantuje ani obsah a uvádzané množstvo látky u ktorej  výrobca predpokladá terapeutický efekt. Ak kolegyňa v druhom mesiaci nie je lekárkou, všetky otázky spojené s Vaším problemom otehotnenia by som riešil na úrovni ošetrujúceho lekára a po konzultácii s ním na vyšších , špecializovaných pracoviskách.
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko
  • Iné ochorenia
žena, 25 rokov 19. 09. 2018
žena, 25 rokov 19. 09. 2018

Dobry vecer chcela by som sa opytat som v 3

Dobry vecer chcela by som sa opytat som v 3 mesiaci tehotenstva a vcera vecer mi.trhali.zub s injekciou moze to.niejak poskodit babetko??
Dakujem

Dobrý deň,
Pri stomatologických zákrokoch sa podávajú lokálne anestetiká, ktoré spôsobia umŕtvenie len v určitej oblasti. Môžu sa podávať aj deťom a počas gravidity sa môžu použiť po analýze pomeru prínosu a rizika, čo je aj Váš prípad. K dispozícii sú len obmedzené údaje o použití u gravidných žien. Štúdie na zvieratách nepreukázali priame alebo nepriame škodlivé účinky na graviditu, embryonálny/fetálny vývoj, pôrod alebo postnatálny vývoj. V štúdiách sa reprodukčná toxicita prejavila až po prekročení maximálnej dávky. V súvislosti s tým je namieste vedieť, že ak sa opravuje zub bez anestetika a zuby sa trhajú alebo vŕtajú „zaživa“, je to nesprávny prístup. Keď totiž zub pri zákroku bolí, žena je v takom strese, že si z kôry nadobličiek vyplavuje svoj vnútorný adrenalín. V strese a strachu sa potom vinou vylúčeného adrenalínu stiahnu cievy a dochádza k nedostatočnému prekrvovaniu plodu. Z tohto pohľadu je teda oveľa lepšie podať anestetikum.
Prajem veľa zdravia Vám aj Vášmu dieťatku.
Mgr. Veronika Okruhlicová