Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 29 rokov 13. 07. 2017
žena, 29 rokov 13. 07. 2017

Mozu sa uzivat vaginalne tablety polygynax 3 mesiace po expiracii?

Mozu sa uzivat vaginalne tablety polygynax 3 mesiace po expiracii?

Dobrý deň,
Ak je liek po expirácii, znamená to, že už nie sú zaručené jeho základné vlastnosti, ktorými sú účinnosť, bezpečnosť a kvalita. Do uplynutia dátumu expirácie plynie doba použiteľnosti, počas ktorej výrobca 100%-ne  deklaruje spomínané vlastnosti lieku. Po uplynutí dátumu expirácie môžu v lieku prebiehať fyzikálno-chemické reakcie, ktoré môžu viesť k vzniku neúčinných alebo naopak toxických metabolitov a teda liek nebude účinkovať, alebo Vás poškodí. Je možná aj varianta, že bude účinkovať, ale v príncípe  Polygynax je receptový liek a v žiadnom prípade sa nemá ordinovať samotnou pacientkou bez predošlého vyšetrenia u gynekológa.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Iné ochorenia
žena, 32 rokov 13. 07. 2017
žena, 32 rokov 13. 07. 2017

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť/pomocť. Momentalne som v

Dobrý deň. Potrebovala by som poradiť/pomocť. Momentalne som v 10/4tt. V 7 tyždni tehotenstva som mala strasne dusivy kasel kde som isla na pohotovost. Doktorovy na pohotovosti som mynimalne 50 raz opakovala ze som tehotna. Co mozem robit stym dusivym kaslom az priedusky ma snrho boleli nevladala som nic bola som oslabena a tak. Doktor na pohotovosti my predpisal 3dnovu antibiotiku Azitrox 500 patri medzi azitromycin. Dookola som sa ho pitala ci tou antibiotikou neposkodimr svoj plod ubespecoval ma ze nie ze to mam iba na tri dni a potom sa mam hlasit u obvodnej doky. Pani sestricka ma tiez ubezpecovala ze sa nemusim bat plodu to neublizi ako ta ATB. Ktomu my doktor na pohotovosti este predpisal kalciovy sirup. No a vystrasena som zato ze teraz ked som bola na druhej poradni u svojho gynekologa v tomto 10 tt a povedala som mu co mi pan doktor z pohotovosti predpisal bol velmi zarazeny ze preco doktor z pohotovosti volil prave tuto antibiotiku azitrox 500 ze niesu vhodne pre tehotne zeny vonkoncom nie v prvom trimestri. Bojim sa a vyvin svojho maleho babatka co rastie vo mne. Mozem doktora z pohotovosti udat teraz? Moze skutocne ATB azitrox500 zanechat nejake nasledky na mojom plode?

Dobrý deň,
podľa údajov výrobcu lieku Azitrox 500 nie sú k dispozícii dostatočné údaje o jeho použití u tehotných žien. Nebola potvrdená bezpečnosť užívania lieku počas tehotenstva. Je to preto, lebo klinické skúšania sa u tehotných žien z etického dôvodu nerobia. Preto sa mnohé lieky v tehotenstve podávajú len v prípadoch, keď prínos liečby prevažuje nad rizikom. Tento pomer hodnotí lekár a podľa neho sa rozhoduje o predpise lieku. Nemajte zbytočné obavy, ani sa dopredu nestresujte, pretože strach, hnev a obavy sa prenášajú na bábätko možno viac, ako účinky lieku, ktorý ste užívali. Snažte sa predchádzať ochoreniam, aby ste mali dostatočne odolný imunitný systém a by ste nemuseli riešiť takéto dilemy – skúste sa vyhýbať preplneným priestorom, kúpaliskám, dbajte na dostatočný spánok a zdravé stravovanie a nebojte sa všetko dobre dopadne.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 07. 07. 2017
žena, 30 rokov 07. 07. 2017

Dobrý deň,prosím o informáciu aký polč

Dobrý deň,
prosím o informáciu aký polčas má liek MACMIROR(peroralne tabletky) vzhladom k možnému otehotneniu v čase užívania. Dakujem.

Dobrý deň!
Ak ste otehotnela zrovna počas užívania Macmiroru, nemusíte sa báť. Ak na začiatku tehotenstva, keď väčšinou žena ani netuší, že je tehotná, dôjde k vplyvu na delenie buniek, chyba sa buď opraví alebo sa obnoví menštruačný cyklus. Platí to len na úplnom začiatku.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková
  • Iné ochorenia
žena, 29 rokov 02. 07. 2017
žena, 29 rokov 02. 07. 2017

Dobry den chystam sa v priebehu mesiaca na umele oplodnenie

Dobry den chystam sa v priebehu mesiaca na umele oplodnenie a moj lekar mi predpisal aflamil na krize povedal mi ze to mozem uzivat ale v pribalovom letaku bolo pisane ze nie co mam robit, zistila som to dnes a nechcem otravovat na klinike

Dobrý deň,
používanie NSAID/nesteroidné protizápalové lieky/medzi ktoré Aflamil patrí, môže poškodiť plodnosť  a neodporúča sa u žien, ktoré sa pokúšajú otehotnieť. U žien, ktoré majú ťažkosti s otehotnením alebo ktoré sa podrobujú vyšetreniu neplodnosti, sa má zvážiť ukončenie liečby aceklofenakom. Taktiež tieto lieky užívané po otehotnení  môžu negativne ovplyvniť vývoj plodu. Tak isto prípravky s obsahom ibuprofenu, alebo diclofenaku. V tomto období sú relatívne bezpečné priípravky s obsahom paracetamolu. Pokiaľ to nie je jednoznačne nevyhnutné, aceclofenak, resp. diklofenak sa nemá podávať počas prvého a druhého trimestra gravidity. Ak ich užíva žena, ktorá sa snaží otehotnieť alebo počas prvého a druhého trimestra gravidity, má užívať nízke dávky a liečba má byť čo najkratšia.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák 
  • Iné ochorenia
21. 06. 2017
21. 06. 2017

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, že ak

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, že ak užívam antibiotiká Xorimax, môže to ovplyvniť výsledok môjho tehotenského testu? Je možné, aby ukázalo že som tehotná aj keď nie som alebo nie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
Xorimax je antibiotikum zo skupiny cefalosporínov používaný na liečbu infekcií. Tehotenský test deteguje hcg hormón v moči, ktorý sa vyskytuje len u gravidných žien. Samotný Xorimax hladinu hormónu neovplyvňuje, preto neovplyvní ani výsledok tehotenského testu, ale infekcia v tele - najmä ak ide o ochorenie obličiek, sa hladina hcg môže zvýšiť a teh.test môže byť falošne pozitívny. Infekcia nabúrava hladinu mnohých hormónov, preto môže ovplyvniť nielen hladinu hcg hormónu ale aj dĺžku príp. vynechanie menštruačného cyklu.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová 
  • Iné ochorenia
žena, 31 rokov 07. 06. 2017
žena, 31 rokov 07. 06. 2017

Dobry den uzivala som antibiotika xorimax 500mg/a 12h sinupret

Dobry den uzivala som antibiotika xorimax 500mg/a 12h sinupret forte tabletky 3x dene .antibiotik asi cca 5 kusou sinupret 20 kusou a 1 kus erdomed 300mg mala som strasny zapal dychacich ciest nevedela som ze som tehotna bolo to na 3 az 4 tyzden od poslednej menstruacie myslite ze budu mat lieky nejaky ucinok na plod teraz som v 6 tyzni tehotenstva s pozdravom Jana dakujem za skoru odpoved

Dobrý deň,
užívanie liekov pred očakávanou menštruáciu (prvé 2 týždne tehotenstva) má na zárodok efekt "všetko alebo nič". Keďže Vaše tehotenstvo  pokračuje, pravdepodobnosť poškodenia liekmi je veľmi nízka.
S pozdravom
PharmDr. Tomáš Wolaschka, PhD.
  • Iné ochorenia
žena, 33 rokov 27. 05. 2017
žena, 33 rokov 27. 05. 2017

Dobrý deň.Momentálne som pre umelým oplodnením.

Dobrý deň.Momentálne som pre umelým oplodnením.Počas procesu umelého oplodnenia mi vyšiel genitálny herpes . A chcela by som vedieť či môžem počas tohto obdobia brať antivirotiká ( Famciclovir). Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň.
Ak ste ešte IVF neabsolvovali, teda nie ste tehotná, určite môžete famciklovir užívať, ale samotný zákrok bude potrebné odložiť. Ak ste už zákrok podstúpili a ste tehotná, ja osobne si myslím, že prínos liečby nevyváži riziko podávania v 1. trimestri tehotenstva.
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík 
  • Iné ochorenia
žena 12. 05. 2017
žena 12. 05. 2017

Dobry den. Dnes som si nasla pozitivny tehu test. 3

Dobry den. Dnes som si nasla pozitivny tehu test. 3 dni dozadu som uzila 1 rano a 1 vecer flector kvoli neskutocnej bolesti zubu co pomohlo. Ale teraz dom zistila ze som v 5tt a 5 dni. Nemohlo to uskodit? Nevedela som v tom case ze cakame babatko. Ine lieky neuzivam,ide o druhe tehotenstvo, 28 rokov.

Dobrý deň.
Myslím, že sa nemusíte obávať. Vo všeobecnosti je potrebné sa vyhýbať užívaniu nesteroidných protizápalových  a protibolestivých liekov, medzi ktoré patrí aj Flector,
po 6. mesiaci gravidity. Dovtedy  sa môžu predpisovať, aj keď iba v naliehavých prípadoch, použitím čo najnižšej účinnej dávky počas čo najkratšieho obdobia. 
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová
  • Iné ochorenia
žena, 39 rokov 29. 04. 2017
žena, 39 rokov 29. 04. 2017

Dobrý den, chcela by som sa opytat ake vitaminy alebo

Dobrý den, chcela by som sa opytat ake vitaminy alebo lieciva na detocikaciu by som si mala kupit pred planovanym tehotenstvom. Ďakujem

Dobrý deň,
existuje viacero komplexných prípravkov, ktoré je vhodné užívať pred plánovaným tehotenstvo spolu s uvedenými liekmi. Doporučuje poradiť sa o konkrétnom výrobku vo vašej lekárni osobne.
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová
  • Iné ochorenia
19. 04. 2017
19. 04. 2017

Dobrý den. Předem se omlouvám za delší dotaz,

Dobrý den. Předem se omlouvám za delší dotaz, ale nevím, kam se mám obrátit. Ani ošetřující gynekolog mi nedokáže odpověďet.

Zajímalo by mě, kolik kyseliny doporučujete pro těhotnou a kdy (kolik měsíců před otěhotněním)? Vím, že klasické doporučení je brát kyselinu listovou, to je ovšem její syntetická forma a tělo si ji musí přeměnit na 5-methyl-tetrahydrofolát pomocí enzymu 5,10 methylen-tetrahydrofolátreduktázy. Podle studií může mít až 30 % žen poblém kyselinu listovou na její aktivní formu přeměňovat. Proto mě zajímalo, zda se u ženy, u které mutace tohoto enzymu nebyla zjištěna, může nahradit doplňování kyseliny listové plně 5-methyl-tetrahydrofolátem (pro jistotu). Jsou ekvivalentní? Vím, že to je její aktivní forma, ale nemá kyselina listová sama o sobě nějakou biologickou funkci? Je nějaká maximální dávka, kterou se nedoporučuje překračovat, a pokud ano, co pak 5-methyl-tetrahydrofolát způsobuje? Je z hlediska vstřebávání lepší ji brát s jídlem, nebo bez? To samé by mě zajímalo pro muže. Ti prý mají rovněž brát kyselinu listovou jako prevenci VVV dětí. Tedy kolik a kdy mají brát a jestli lze nahradit kyselinu listovou 5-methyl-tetrahydrofolátem? Je něco dalšího, co muž kromě obecných zásad zdravého životního stylu může udělat nejen proto, aby byl co nejplodnější, ale zároveň, aby sperma bylo co \"nejkvalitnější\" - je např. vhodné suplementovat i navíc vit. B6 a B12 jakožto látky podílející se na dělení buněk, syntéze DNA snížování homocysteinu?

Dále by mě zajímalo, jak je to s toxoplazmózou. Ta může způsobovat problémy v těhotenství, platí to samé i pro její latentní formu, nebo pouze akutní infekci?

Jaký máte názor na amalgamové plomby, měla by si je žena před otěhotněním měla nechat vyjmout jako opatření snižující expozici toxické ethylrtuti? Pokud ano, jak dlouho dopředu?

Dále mě zajímají kyseliny EPA a DHA - kdy začít užívat, kolik a kolik je maximum? Co když se překročí? Lze užívat doplněk, který obsahuje rybí olej, který je získáván z ryb žijících ve studených arktických vodách? Nehrozí zde riziko kontaminace methylrtutí, dioxiny, polychlorovanými bifenyly či polybromovanými difenylethery? Lze doporučit jako náhradu rybího oleje pro doplnění těchto kyselin přípravky z lněného semínka (např. tento: www.lekarna-magnolia.cz/3286789-lnene-seminko-v-kapslich-400mg-cps-60-vitazdrav ) nebo konzumaci mořských řas?

Je v těhotenství rizikový přívod syntetického tokoferolu? Je na trhu vitamín pro těhotné s obsahem přírodní směsi tokoferolu?

Mou poslední otázkou by bylo, existuje u těhotných žen nějaký riziko příliš nízkého přijmu fluoridů kromě zvýšeného rizika zubního kazu? Fluor se, pokud vím, zabuduje do zubů a přebytek by měl být v řádu hodin vyloučen z těla močí a dále se nehromadí. Je to pravda?

Dobrý deň,
je výborné, že sa tak zaujímate o doplnenie vitamínov pred plánovaným tehotenstvom a počas neho. Pre metabolizmus kyseliny listovej je dôležitá prítomnosť enzýmu MTHFReduktázy, ktorá premieňa neaktívnu kys.listovú na foláty, ktoré vstupujú do metabolizmu bunky. Správne uvádzate, že veľa žien má problém s nedostatkom tohto enzýmu a pre ne je vhodné doplnenie priamo metylfolátu. Hladina enzýmu MTHFR sa dá stanoviť na základe laboratórneho diagnostického testu, pokiaľ má žena podozrenie. Suplementácia sa odporúča pred plánovaným tehotenstvom asi mesiac a počas tehotenstva prvý trimester.  Pokiaľ má tehotná dostupnú pestrú stravu (vegánka, vegetariánka) ostatné vitamíny a minerály stačí doplniť od II. trimestra a počas doby dojčenia. Je to i kvôli záťaži na žalúdok  a nevoľnostiam na začiatku tehotenstva. Vstrebávanie metylfolátu a kys.listovej nezávisí na jedle, čiže medzi jedlom, pred, alebo po. Doporučené dávky pred tehotenstvom a počas I.trimestra je 800 mikrogramov kys.listovej a bežná dávka na doplnenie je 400mikrogramov. U mužov by som odporúčala doplniť v prípade, že je strava málo pestrá a životaschopnosť a pohyblivosť spermií je obmedzená. 
Čo sa týka toxoplazmózy, ak žena prišla do kontaktu a má protilátky, tak je to v poriadku. Najhoršie je to  pre tehotné, ktoré nemajú protilátky a prídu do kontaktu s parazitom Toxoplasma gondii a infikujú sa. Je tam riziko pre potratu a vrodených vývojových chýb dieťaťa. Treba urobiť všetky opatrenia, aby sa tak nestalo. Protilátky vie z krvi nechať stanoviť lekár pri prehliadke. 
Amalgamové výplne a ich odsránenie v tehotenstve treba konzultovať so zubným lekárom. 
         
EPA a DHA alebo 3,6,omega nenasýtené mastné kyseliny. Pre tehotné sa odporúča od druhého trimestra pridávať prípravky s obsahom 3-omega  - DHA kyseliny , ide o esenciálne kyseliny, ktoré si organizmus nevie syntetizovať, je odkázaný na príjem zvonka. Každý doplnok výživy, ktorý kupujete v lekárni a obsahuje nielen omega 3,6, nenasýtené mastné kyseliny je bezpečný z hľadiska kontaminácie ťažkými kovmi , alebo inými telu škodlivými látkami. Na to sú kontroly. Nemusí to tak byť s prípravkami nakúpenými cez internet.
Tokoferol, čiže vitamín E, bežne dostane človek do tela pestrou stravou. Pre tehotné je obsiahnutý v multivitamínových prípravkoch v dostatočnom množstve a pokiaľ lekár neurčí zvýšený príjem, nie je potrebné ho ešte pridávať. Vyššie dávky vit.E spolu s koenzýmom Q10 sa odporúča užívať mužom s nízkou pohyblivosťou spermií. 
V tehotenstve sú dôležité pravidelné prehliadky u zubného lekára. Až na jeho doporučenie by som pridala fluór v tabletách. Ako prevencia zubného kazu je výborný Elmex gél, stačí aplikovať 1x v týždni. Odporúčam piť kvalitný zelený čaj, ktorý obsahuje okrem iných i fluór.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová