Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
žena, 29 rokov 29. 04. 2016
žena, 29 rokov 29. 04. 2016

Dobry den,mozem ako kojaca matka uzivat Mega biotin 10

Dobry den,mozem ako kojaca matka uzivat Mega biotin 10 000 mcg? A ak ano ake je jeho uzivanie? Dakujem

Dobrý deň,
tento výživový doplnok by sa nemal podávať tehotným ani dojčiacim ženám.
S pozdravom
PharmDr. Mária Rubintová

  • Iné ochorenia
žena 24. 04. 2016
žena 24. 04. 2016

Dobrý deň, chcem sa opýtať či plod (zárodok,

Dobrý deň, chcem sa opýtať či plod (zárodok, embryo) je napojené na krvný obeh matky hned po oplodnení alebo až po zahniezdení. Ďakujem.

Dobrý deň.
Samotný vývin začína splynutím vajíčka so spermiou. Vzniká zygota (oplodnené vajíčko), ktoré zahajuje prvé delenie zhruba po 12. až 36. hodinách od oplodnenia. Potom sa vajíčko v pravidelných hodinových intervaloch delí a zároveň putuje vajíčkovodom do maternice. Asi tak za 4 dni deliace sa vajíčko prichádza k maternici. Sliznica maternice (endometrium) sa za ten čas stačila dostatočne pripraviť na vajíčko a je schopná ho prijať. Zhluk buniek deliaceho sa vajíčka sa rozdelí na dve bunkové vrstvy. Z jednej vzniká vyživovací orgán (placenta embrya, neskôr plodu) a z druhej sa vyvíja samotné embryo (embrzy - vyvijajúci sa jedinec od 3. – 8. týždňa tehotenstva; neskôr plod – od 9. týždňa až do doby pôrodu, potom hovoríme o novorodencovi). 
Vývoj placenty je dokončený do 12. týždňa od oplodnenia a poskytuje všetky potrebné živiny pre plod až do konca tehotenstva. Placenta je s plodom spojená pupočníkom, kadiaľ prúdia všetky živiny, kyslík a potrebné látky od tela matky smerom k plodu a opačným smerom zase odpadové látky, kysličník uhličitý a splodiny metabolizmu. Plod sa nachádza v tekutej blane, ktorá sa nazýva plodový vak a ten je naplnený plodovou vodou. Plodová voda plní hlavne ochrannú funkciu pre plod.
Ostávam s pozdravom a prajem všetko dobré
Mgr. Martina Maráčková 

 

  • Iné ochorenia
žena 24. 04. 2016
žena 24. 04. 2016

Ciprofloxacin a tehotenstvoPoslednu menstruaciu som mala 18.3.

Ciprofloxacin a tehotenstvo
Poslednu menstruaciu som mala 18.3.2016 v case od 1.4.-6.4. (10tbl) som uzivala antibiotika ciprofloxacin. S ma zelom sme mali nechraneny pohl. Styk 29.3. 2.4. A 3.4. Chcem sa opytat momebtalbe som v cca 5 tt mohli tieto lieky poskodit plod v takom rannom stadiu. Lieky patri do skupiny chinolonov co som citala ze je v teho zakazane. Velmi pekbe dakujem za odpoved.

Dobrý deň.
Je ťažko presne určiť o koľký deň, prípadne týždeň tehotenstva ide. Vo všeobecnosti sa tehotenstvo počíta už od začiatku menštruačného cyklu, v ktorom prišlo k oplodneniu vajíčka, teda už od začiatku „života vajíčka“, ktoré zhruba dva týždne dozrieva vo folikule na vaječníku (hoci sa teda tehotenstvo počíta od prvého dňa poslednej menštruácie, v skutočnosti žena ešte dva až tri týždne vôbec nemusí byť tehotná).
Mnohé faktory môžu v priebehu tehotenstva dieťa poškodiť, následky však v prvom rade závisia od doby ich pôsobenia.  Pre dieťa má rozhodujúci význam to, v ktorej vývinovej fáze sa práve nachádza. Ak škodlivé faktory (akými sú napríklad baktérie, vírusy, nezdravé prostredie, nedostatočná výživa samotnej matky, alkohol, fajčenie, užívanie liekov, návykových látok a mnoho ďalších) pôsobia do 15. dňa po oplodnení vajíčka, tak sa tieto poškodenia buď úplne „opravia“ alebo sa ďalší vývin ukončí (princíp „všetko alebo nič“). 
Dávajte na seba pozor, prajem všetko dobré a veľa radosti z dieťatka. 
Mgr. Martina Maráčková 

 

  • Iné ochorenia
žena, 30 rokov 23. 04. 2016
žena, 30 rokov 23. 04. 2016

dobry den, som v piatom tyzdni tehotenstva...doteraz som proti

dobry den, som v piatom tyzdni tehotenstva...doteraz som proti poteniu pouzivala driclor,chcem sa spytat ci ho mozem kludne pouzivat aj teraz...neohrozi to babatko?dakujem.

Dobrý deň,
výrobca udáva, že Driclor je bezpečný aj pre tehotné a dojčiace ženy. Treba si ale uvedomiť, že ide o tzv. antiperspirant, ktorý je na báze hliníku. Ten práve zabezpečuje, že sa potenie zníži na minimum. Potením sa ale vylučujú aj látky, ktoré by sa v tele nemali udržiavať, preto nie je až také dobré používať tieto prípravky, obzvlášť v tehotenstve. Ak si chcete byť istá, doporučoval by som používanie kvalitných deodorantov a po antiperspirante siahnuť vtedy, keby ste išla do spoločnosti, alebo na akciu, kde by potenie bolo pre Vás vyslovene nepríjemné. Je to na Vašom rozhodnutí.
S pozdravom
PharmDr. Štefan Grešák

  • Iné ochorenia
  • Kĺby, svaly, kosti
30 rokov 22. 04. 2016
30 rokov 22. 04. 2016

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, som v 13 tt

Dobrý deň. Chcem sa spýtať, som v 13 tt a mávam neskutočné bolesti hlavy. Niekedy ma bolí hlava aj štyri dni v kuse. Keď to je už na nevydržanie, dám si pol balíčka prášku flector. Do pol hodinky je pokoj. Môže to nejako ublížiť dieťatku? Čo by ste mi doporučili? Ďakujem.

Dobrý deň,
po prvom trimestri riziko z užívania nie je veľké, ale treba používať najmenšie možné dávky a iba po nevyhnutne dlhú dobu. V 3. trimestri je Flector kontraindikovaný, lebo môže vyvolať predčasný pôrod. Napriek tomu by som sa snažil zistiť príčinu bolestí hlavy, pretože môžu byť zapríčinené vysokým krvným tlakom a to by mohli byť známky preeklampsie – vážneho ochorenia, ktoré, ak sa nelieči, môže ohroziť Vás aj Váš plod.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Iné ochorenia
žena 21. 04. 2016
žena 21. 04. 2016

Dobrý deň, začiatkom 4 týždňa tehotenstva (rá

Dobrý deň, začiatkom 4 týždňa tehotenstva (rátané od poslednej menštruácie) som užila jeden panadol ultra proti silnej migréne. Mohlo by to ohroziť vývoj plodu? Alkohol nepijem, nefajčím. Dakujem.

Dobrý deň,
myslím, že môžete byť pokojná, k poškodeniu z jednorazového užitia paracetamolu určite nedošlo. Podľa možnosti sa ale liekom s paracetamolom počas 1. trimestra vyhýbajte. V prípade potreby je možné počas 1. a 2. trimestra pri bolesti krátkodobo a v najmenšej dávke použiť lieky zo skupiny nesteroidných antiflogistík – kys. acetylsalicylová, diklofenak, ibuprofen.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Iné ochorenia
žena, 35 rokov 13. 04. 2016
žena, 35 rokov 13. 04. 2016

Dobrý deň, beriem Inofolic. Ovplyvňuje negatívne jeho úč

Dobrý deň,
beriem Inofolic. Ovplyvňuje negatívne jeho účinok kofeín? Ďakujem.

Dobrý deň,
Inofolic sa neodporúča užívať spolu s nápojmi obsahujúcimi cukor alebo kofeín. V období plánovaného počatia sa taktiež odporúča obmedziť príjem kofeínu. 
S pozdravom
Mgr. Zuzana Budayová
www.delta.dl.sk

  • Ostatné
  • Iné ochorenia
žena, 31 rokov 13. 04. 2016
žena, 31 rokov 13. 04. 2016

Dobrý deň,dostala som liek Omarit na alergiu. Má

Dobrý deň,
dostala som liek Omarit na alergiu. Mám otázku, či môžem používať liek aj vtedy, keď sa otehotnem?! Ďakujem! S pozdravom

Dobrý deň,
Omarit je určený na zníženie a zmiernenie príznakov alergickej nádchy a svrbivej žihľavky. Má sa užívať 1 tableta denne nalačno. Keďže nie sú k dispozícii údaje o užívaní lieku tehotnými ženami a keďže v tehotenstve sa má užívanie liekov minimalizovať a užívať ich len v nevyhnutných prípadoch, plánujte otehotnenie po odznení príznakov alergie. Ak počas užívania lieku zistíte, že ste tehotná, prestaňte liek užívať a v nevyhnutnom prípade Vám Vaša lekárka predpíše lieky, ktoré sa v terapii používajú dlhšiu dobu a sú s nimi väčšie skúsenosti.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Iné ochorenia
žena 04. 04. 2016
žena 04. 04. 2016

Dobry den, chcela by som informovat ohladne tehotenstva a uzivania

Dobry den, chcela by som informovat ohladne tehotenstva a uzivania Xanaxu. Xanax 0,25 uzivam 3 mesiace a tehotna som maximalne 4 tyzdne. Chcem sa spytat ci je tehotenstvo z dovodu uzivania lieku ohrozene. Je v tomto pripade vhodnejsim riesenim interupcia? Mam 26 tokov. Nechcem aby moje dieta malo nejake vazne zdravotne problemy kvoli uzivaniu tohto lieku. Dakujem vopred za odpoved.

Dobrý deň.
Liečba benzodiazepínmi (vo Vašom prípade alprazolam - Xanax) počas tehotenstva predstavuje potenciálne riziko pre vznik vrodených (kongenitálnych) abnormalít. 
V prvom trimestri gravidity nie je vhodné jeho užívanie. Pri zahájení liečby sa musí brať do úvahy, že žena vo fertilnom veku môže byť tehotná a prípadné tehotenstvo je potrebné vylúčiť (najlepšie spraviť si tehotenský test skôr ako začne užívať liek). Ak žena zamýšľa otehotnieť, alebo ak má podozrenie, že je tehotná má kontaktovať svojho lekára kvôli ukončeniu liečby. 
Ak sa z medicínskych dôvodov Xanax používa počas posledného trimestra gravidity alebo počas pôrodu vo vysokých dávkach, v dôsledku jeho farmakologickej aktivity možno očakávať určité účinky na novorodenca, ako je hypotermia (stav, kedy telesná teplota klesne pod úroveň potrebnú pre bežný metabolizmus a fungovanie), hypotonus (stav nízkeho svalového tonusu, spôsobujúci zníženie svalovej sily), stredne ťažký respiračný syndróm (stav, kedy sa do tkanív organizmu nedostáva dostatok kyslíka) alebo abstinenčný syndróm ( u detí, ktoré sa narodili matkám s chronickou liečbou benzodiazepínmi počas posledného obdobia gravidity, môže vzniknúť fyzická závislosť a rozvoj abstinenčných príznakov).  
Benzodiazepíny sa vylučujú do materského mlieka, nesmú sa podávať dojčiacim matkám (hladiny týchto látok sú však v materskom mlieku nízke).
Navštívte svojho ošetrujúceho lekára a poraďte sa o vhodnejšej liečbe.
Držím Vám palce a prajem veľa radosti z dieťatka.
Mgr. Martina Maráčková

  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
žena, 34 rokov 31. 03. 2016
žena, 34 rokov 31. 03. 2016

Zdravim som v 3tt a dnes som dostala tabletky od

Zdravim som v 3tt a dnes som dostala tabletky od plucnej Megamix bID 1G ze som tehotna som sa dozvedela len par hodin,kdes to moja plucna uz nepracuje a nemam sa s kym poradit.Su to antibiotika ktore mam uzivat kazdych 12h.Neuskodi to babatku???

Dobrý deň,
užívaniu liekov počas tehotenstva je dobré vo všeobecnosti sa vyhnúť. Pri bakteriálnom infekčnom ochorení však podanie antibiotík, najmä penicilínov a cefalosporínov, predstavuje menšie riziko, akým je samotné infekčné ochorenie. Vo Vašom prípade sa nemusíte obávať, ide o relatívne bezpečné penicilínové antibiotiku.
Takže držím palce a prajem veľa úspechov...a gratulujem k dobrej správe :)
Pekný deň
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
www.paracelsus.dl.sk