Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
16. 01. 2021
16. 01. 2021

Dobry den som v 23.tt tehotenstva, a uz asi

Dobry den som v 23.tt tehotenstva, a uz asi tyzden ma trapi mensi kasel, resp.potrebu si odkaslat akoby mi nieco drazdilo v krku, no nemam ziadne bolesti, zacala som uzivat az teraz Stodal. Moze ten kasel nejako poskodit babatko? Dakujem

Dobrý deň,
Kašeľ by nemal poškodiť dieťatko, to je chránené v maternici plodovou vodou, ktorá tlmí prípadné prudšie nárazy alebo ostrejšie zvuky. Stodal je dobrá voľba, pokiaľ by Vám kašeľ neustupoval, treba vyšetriť jeho príčinu, pretože prípadná infekcia by mohla byť ohrozením pre Vás aj pre dieťatko.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Iné ochorenia
žena, 36 rokov 31. 12. 2020
žena, 36 rokov 31. 12. 2020

Dobry den ,som v 5tt tehotna a rano som isla

Dobry den ,som v 5tt tehotna a rano som isla na wc a ked som sa utrela bolo tam trochu krvi,a bolia ma aj krize.A ci si ich mozem natret flector gelom .Dakujem za odpoved.

Dobrý deň!
Z mojej vlastnej skúsenosti (mám za sebou rizikové tehotenstvo) by som Vám poradila obrátiť sa na gynekológa. Bolesť krížov a krvácanie môžu byť znakom, že niečo nie je v poriadku. Flector by ste do konca 5 mesiaca mohli natierať v nevyhnutných prípadoch.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková
www.apis.dl.sk
  • Dýchanie
  • Iné ochorenia
žena, 27 rokov 06. 12. 2020
žena, 27 rokov 06. 12. 2020

Dobrý deň, strašne má boli zub 8micka a vč

Dobrý deň, strašne má boli zub 8micka a včera sa to nedalo vydržať dala som si polku flectoru od bolesti a dnes som išla k zubárovi na pohotovost nechceli má hneď zobrať že až na objednávku kvôli covidu 19 opatreniam. Strašne má to bolelo. Mohlo to poškodiť bábätku keď som Vypila ten polovičný flektor ? Som v 21tt

Dobrý deň.
V tehotenstve aj počas kojenia je potrebné sa liekom vyhýbať, ak je to možné. Samozrejme môžu nastať u budúcej mamičky zdravotné problémy, ktoré vyžadujú liečbu a v konkrétnej situácii sa potom zvažuje možné riziko pre plod a tehotnú pacientku. V tejto Vašej konkrétnej situácii odporúčam homeopatickú liečbu, ktorá je v tehotenstve bezpečná. Môžete užívať pri bolestiach Traumeel S tbl, a ako prevencia pred prípadnou extrakciou zubu, alebo iným zákrokom aj po ňom je vhodná Arnica montana 9CH. Môžete skúsiť použiť tiež gély s obsahom protizápalových a protibolestivých látok ako sú napr. Ibalgin gel, Diclobene gel, Voltaren gel, ktoré natriete na líce v oblasti nad bolestivým zubom. 
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová

  • Ostatné
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Iné ochorenia
žena, 42 rokov 07. 10. 2020
žena, 42 rokov 07. 10. 2020

Karcinom prsníka, užívam tamoxifen, bolesti svalov a hlavne

Karcinom prsníka, užívam tamoxifen, bolesti svalov a hlavne chodidlá, čo by ste mi poradili na zmiernenie bolesti?A aké vitaminy uživať pri tamoxiféne?

Dobrý deň, 
Čaga a B17 TEREZIA COMPANY, zmiernenie bolesti treba prekonzultovať individuálne aj pre potrebu viacerých informácií vami užívaných liekov a Vášho klinického stavu.V prípade ďalších otázok (info@lekarensvmichal.sk)
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ

  • Tráviaca sústava
  • Iné ochorenia
žena, 23 rokov 17. 09. 2020
žena, 23 rokov 17. 09. 2020

Dobrý deň, som 28tt.,trápia ma dlhodobejšie žalú

Dobrý deň, som 28tt.,trápia ma dlhodobejšie žalúdočné problémy a nič iné ako cholagol mi nezaberá. Sem tam si zvyknem dať pár kvapiek, ale čítam, že by sa to najmä v 3.trimestri nemalo. Myslíte že som užívaním mohla uškodiť bábätku?

Dobrý deň,
riziko poškodenia je hlavne pri vyšších dávkach, tak to uvádza samotný výrobca. Pri nízkych dávkach a občasnom používaní je riziko menšie, ale nemali by ste ho naďalej užívať. Odporúčam riešiť problém v spolupráci s Vašim gynekológom a všeobecným lekárom, aby sa predišlo komplikáciám s vredmi žalúdka, žlčníkom alebo inými komplikáciami, ktoré sa môžu zvýrazniť v poslednom trimestri vzhľadom na veľkosť plodu a jeho tlak na ostatné orgány v dutine brucha. Možno to nič Vážne nebude, ale aspoň si preveríte svoj zdravotný stav, kým je ešte čas, lebo po pôrode Vám to materské povinnosti už nemusia tak ľahko umožniť. Držím palce.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš 
  • Iné ochorenia
žena 11. 09. 2020
žena 11. 09. 2020

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne

Dobrý deň, chcela by som Vás veľmi pekne poprosiť o info, či môžem použiť TORECAN čapíky, kde je doba expirácie 2018, ale boli celú dobu v chladničke. Ďakujem pekne. (po prípade kde ich môžem zohnať, alebo aká je náhrada týchto čapíkov. Ďakujem pekne. Ľubica

Dobrý deň, 
čapíky s takou exspiračnou dobou by sme určite nedoporučovali používať, náhrada momentálne neexistuje na Slovenskom trhu, dostupné sú tablety, a aj iné alternatívy, pre viac info nás kontaktujte na info@lekarensvmichal.sk
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kysel 

  • Iné ochorenia
  • Imunita
žena, 31 rokov 03. 08. 2020
žena, 31 rokov 03. 08. 2020

Dobry den,chcem sa spytat ci je brat Dalacin c

Dobry den,chcem sa spytat ci je brat Dalacin c 300mg bezpecne...tie neziaduce ucinky tohto lieku ma totiz troska desia.mam histaminovu intoleranciu ktoru riesim a z porodnice som si doniesla pred 10timi mesiacmi klebsiella pneumoniu a do toho este liecim reflux helicidom.momentalne ma velmi boli v krku.dakujem velmi pekne za odpoved

Dobrý deň,
ak Vám lekár predpísal Dalacin, určite usúdil, že tento liek bude pre Vás najvhodnejší. Možno Vás vydesil zoznam nežiadúcich účinkov, ale keby ste ich porovnali s inými liekmi, dokonca mnohými voľnopredajnými, tak Dalacin ich má málo. Treba si aj uvedomiť, že sú to len možné nežiadúce účinky a neprejavia sa u každého. Ako u všetkých antibiotík najviac nežiadúcich účinkovje v tráviacom trakte, preto nezabudnite užívať aj vhodné probiotiká.
Prajem skoré uzdravenie.
Mgr. Veronika Okruhlicová
  • Iné ochorenia
  • Dýchanie
žena, 34 rokov 28. 07. 2020
žena, 34 rokov 28. 07. 2020

Dobrý deň, som deň po extrakcii osmičky. Mám

Dobrý deň,
som deň po extrakcii osmičky. Mám veľké bolesti a v lekárni mi odporučili novalgin 500, ktorý ale u mňa nezaberá. Prosím, čo by ste mi odporučili? Ešte doplním, že kojím. Paralen a ibalgin mi tiež nezaberajú.
Dakujem

Dobrý deň,
nemáte už veľmi na výber, silnejšie lieky sú už na predpis a keďže dojčíte, treba sa poradiť s lekárom, v prípade nutnosti prerušiť kojenie, aby ste mohli užiť aj iné lieky.
Pekný deň
  • Iné ochorenia
žena, 29 rokov 22. 07. 2020
žena, 29 rokov 22. 07. 2020

Dobrý deň, som tehotná v 5 mesiaci,chcem sa spý

Dobrý deň, som tehotná v 5 mesiaci,chcem sa spýtať, môžem počas tehotenstva užívať Imunoglukán kapsule? Môžem ich užívať dlhodobo počas celého tehotensva?
Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
dlhodobé užívanie imunoglukánu počas tehotenstva je v princípe možné. 
Väčšinou sa berie počas   troch mesiacov v rizikovom jarnom a jesennom období, kedy je imunitný systém najviac ohrozený prenosom infekcií. 
Počas letných mesiacov sa zvykne vysadiť. Záleží aj od toho, v akej indikácii ho beriete a či je jeho užívanie opodstatnené. V tehotenstve je dôležité, aby o každom lieku alebo doplnku výživy bol informovaný Váš gynekológ, ktorý by sa mal k užívaniu vyjadriť.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Iné ochorenia
žena, 33 rokov 11. 07. 2020
žena, 33 rokov 11. 07. 2020

Dobry večer,som tehotná v 14tyzdni jednorázovo by

Dobry večer,som tehotná v 14tyzdni jednorázovo by som potrebovala užiť niečo aby som sa nedostala do stresu a cítila sa spokojna. Doteraz som neuzivala žiadne lieky.Mam doma k dispozícii sedatív Pc ale neviem či je to vhodné ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
v tehotenstve nie je ľahký výber akýchkoľvek liekov. Sedatif  je homeopatikum, ktoré je možné užívať aj v tehotenstve, nemajte obavy, neublíži Vám to.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová