Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
žena, 70 rokov 26. 05. 2021
žena, 70 rokov 26. 05. 2021

Dobrý deň chcem sa poradiť ohľadne krvného tlaku

Dobrý deň chcem sa poradiť ohľadne krvného tlaku a tepu predpísaný sobycor 1, 25 0-0-1 užívala som ho týždeň a tlak my išiel dolu napr.107-69-59 tak som prerušla liečbu ale znovu sa my tlak zvyšuje tak som začala znovu s liečbou neviem či ho užívať pravidelne keď my tlak skáče potom trpí aj psichyka užívam nevrol 0, 5 1-0-0 ďakujem

Dobrý deň,
liek Sobicor Vám lekár predpísal na pravidelné užívanie, nie podľa potreby. Je dôležité, aby ste si pravidelne merali tlak krvi (najlepšie ráno i večer)a zapisovali, podľa tohto vie i lekár posúdiť a liečiť hypertenziu. Tlak krvi ovplyvňuje psychika pacienta, čiže ak ste rozrušená, tlak krvi stúpa. Pokiaľ potrebujete užívať liek Neurol na ukľudnenie denne a viac ako 3 týždne, bolo by vhodné poradiť sa s lekárom na vhodnejšom lieku.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Srdce a cievy
žena, 64 rokov 22. 05. 2021
žena, 64 rokov 22. 05. 2021

Dobrý deň. Užívala som Detralex a po dobrá ti

Dobrý deň. Užívala som Detralex a po dobrá ti na druhý deň som bola očkovaná astrazenecou. 4 dní po očkovaní sa mi vyhodili červené škvrny od kolená dole. Môže to súvisieť s liekmi? Nesvrbeli ani neopuchli nohy. Škvrny zmyzli asi za týždeň. Teraz mam ísť na 2 očkovanie a mám strach. Ďakujem za radu. Dopĺňam že Detralex som brala len 5 dní na zlatú žilu. A potom 2 týždene anopirin.

Dobrý deň,
odporúčam pokračovať v užívaní Anopyrinu a rovnako odporúčam ešte pred druhou dávkou konzultáciu s lekárom.
Prajem vela síl, pekný deň
  • Srdce a cievy
muž 22. 05. 2021
muž 22. 05. 2021

Dobrý deň, môže sa užívať fevarin s liekom

Dobrý deň, môže sa užívať fevarin s liekom Rilmex na tlak? Ďakujem

Dobrý deň,
áno, može.
Prekný deň
  • Srdce a cievy
žena 20. 05. 2021
žena 20. 05. 2021

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Moja mamina

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Moja mamina má ísť na očkovanie. Takmer pred dvomi rokmi prekonala mozgovú príhodu. Užíva inzulin , lieky na krvný tlak a ďalšie medzi ktorými je aj liek na riedenie krvi. Čítala som že ľudia ktorý užívajú takéto lieky môžu mať problémy pri očkovaní. Je to pravda?
Za odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý deň.
Nepíšete, aké lieky na riedenie krvi užíva. Pokiaľ viem, iba pri warfaríne sa vyžaduje, aby INR bol v terapeutickom rozmedzí. Ostatné užívané lieky nie sú pre očkovanie problém.
  • Srdce a cievy
žena, 60 rokov 20. 05. 2021
žena, 60 rokov 20. 05. 2021

Užívam preventivne Anopirin 100mg. Mám ísť na oč

Užívam preventivne Anopirin 100mg. Mám ísť na očkovanie Pfizerom. Nie je v tom problém?

Dobrý deň.
Nie je. Samotná antiagregačná liečba nie je dôvodom na zrušenie očkovania.
  • Srdce a cievy
žena, 31 rokov 20. 05. 2021
žena, 31 rokov 20. 05. 2021

Dobrý deň.Užívam Antikoncepciu Aidee vo štvrtok 20.5.

Dobrý deň.Užívam Antikoncepciu Aidee vo štvrtok 20.5. mi začala 7 dňová pauza a dňa 26.5 mám ísť na očkovanie vakcínou Pfizer je to bezpečné? Mám po očkovaní normalne na 8 deň začať užívať antikoncepciu alebo radšej nebrať Aidee a pokračovaťbez tabliet kým vakcína nezaberie?Mám pre istotu brať niečo na riedenie krvy?
Ďakujem

Pekný deň,
pokiaľ viem, usmernenie ohľadom žien užívajúcich antikoncepciu s očkovaním proti covid 19  nie je. Každá žena sa posudzuje individuálne lekárom podľa predispozicie k tvorbe krvných zrazenín a podľa rodinnej anamnézy. Boli hlásené aj u nás nežiadúce účinky-trombózy po očkovaní vakcínou od firmy Phizer. O vynechaní lieku Aidee sa poraďte s lekárom, ktorý Vám ho predpisuje. Preventívnym užívaním liekov na riedenie krvi pred a po vakcinácii asi nič nepokazíte. Jedným z nich je aj Anopyrin 100mg. Môžete ho užívať súčasne s liekom Aidee.
Neužívajte ho ak ste alergická na liečivo kyselinu acetylsalicylovú alebo na iné salicyláty (látky príbuzné kyseline acetylsalicylovej) alebo na ktorúkoľvek z ďalších zložiek lieku, ak u vás v minulosti užitie kyseliny acetylsalicylovej alebo liekov s podobným účinkom, najmä nesteroidných protizápalových liekov, vyvolalo astmatický záchvat, pri žalúdočných alebo dvanástnikových vredoch, pri chorobne zvýšenej náchylnosti na krvácanie (hemoragickej diatéze),ak máte mastocytózu (ochorenie imunitného systému),pri závažnom zlyhaní obličiek, pri ťažkom poškodení funkcie obličiek, pri závažnom zlyhaní pečene, pri závažnom srdcovom zlyhaní, v kombinácii s metotrexátom pri dávke 15 mg týždenne alebo vyššej.  Anopyrin v dávke 100mg 1x denne patrí medzi antitrombotiká zo skupiny inhibítorov agregácie trombocytov, to znamená medzi liečivá, ktoré tlmia zhlukovanie krvných doštičiek, a tým predchádzajú vzniku krvných zrazenín v cievach.
Tablety sa majú užívať podľa možnosti po jedle, prehĺtajú sa a zapíjajú dostatočným množstvom tekutiny. Nemajú sa užívať na lačný žalúdok.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Srdce a cievy
žena, 52 rokov 19. 05. 2021
žena, 52 rokov 19. 05. 2021

Dobry večer...Ja by som sa chcela spitat že

Dobry večer...Ja by som sa chcela spitat že kolko dní sa može vynechat Pradaxa ...kvoli tomu ze treba tahat zuby..Dakujem za odpoved

Pekný deň,
miera rizika krvácania po extrakcii zuba sa musí u každého pacienta zvážiť individuálne. Rozhodnutie sa necháva na ošetrujúceho lekára a vo vážnejších prípadoch na hematológa. On rozhodne, či sa ošetrenie prevedie pri nezmenenom užívaní liekov, alebo treba upraviť hemokoagulačné parametre zníženým dávkovaním, vysadením lieku alebo jeho nahradením za iný liek. Vždy sa hľadá optimálny pomer medzi rizikom krvácania a vzniku trombózy. Ak sa vysadzujú antikoagulancia, tak na čo najkratšiu dobu.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová
  • Srdce a cievy
žena, 55 rokov 19. 05. 2021
žena, 55 rokov 19. 05. 2021

Dobrý deň, užívam ráno 2x detralex, 1x anopyrin,

Dobrý deň,
užívam ráno 2x detralex, 1x anopyrin, 1x vessel, 1x enelbin, 1x noliprel
večer 1x vessel, 1x enelbin. Mám vonkajšie varixy dolných končatín a vysoký krvný tlak. Pred vakcináciou môžem užiť všetky lieky tak, ako som zvyknutá každý deň?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,  
áno, pred vakcináciou môžete užiť všetky svoje lieky tak, ako ste zvyknutá.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Srdce a cievy
žena, 28 rokov 19. 05. 2021
žena, 28 rokov 19. 05. 2021

Dobrý den chcela by som sa opytat ci sa moze

Dobrý den chcela by som sa opytat ci sa moze ibalgin uzivat s liekom egilok davam si ráno polku tabletky , keď ma boli hlava ci to môžem dat aj naraz alebo s odstupom? Ďakujem

Dobrý deň,
tieto dva lieky by sa nemali kombinovať často a vôbec nie užívať spolu, pretože ibuprofén znižuje antihypertenzívny účinok Egiloku  Pri bolesti by ste mali dať prednosť paracetamolu a jeho kombinovaným prípravkom.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Srdce a cievy
žena, 70 rokov 14. 05. 2021
žena, 70 rokov 14. 05. 2021

Dobrý deň chcem sa poradiť na snímku chrbtice my

Dobrý deň chcem sa poradiť na snímku chrbtice my zistili th kyfoza s vrcholom na th 6 a osteochondrosis ivd th6-th10 občas sa my zvyšuje krvný tlak užijem liek sobycor 1, 25 a potom aj týždeň mám tlak v norme a občas ma bolí hlava môže to byť spojitosť s tou chrbticou neviem či mám stále užívať ten sobycor či len keď my vystúpi tlak moje lieky sú neurol 05 ráno, cavinton Forte, befoli a liek na cholesterol teraz som si objednala l-tryptofan môžem ho užívať s nevrolom ďakujem

Pekný deň,
L-tryptofan môžete užívať spolu s liekom Neurol. Keďže nepoznám, ako Vám lekár nariadil užívanie lieku Sobycor, nemôžem sa k dávkovaniu vyjadriť. Štandardne liečba liekom Sobycor je zvyčajne dlhodobá a nesmie sa ukončiť náhle. V prípade zvažovania prerušenia liečby sa odporúča postupné znižovanie dávky.
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová