Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
žena, 72 rokov 26. 04. 2021
žena, 72 rokov 26. 04. 2021

pekný deň Vám prajem, prosím o radu, či

pekný deň Vám prajem, prosím o radu, či môžem užívať Yuku a Nattokinázu, keď užívam po kríze s tlakom krvi 200/150 už skoro 3 mesiace Prenessu, Angen, Tenaxum a či by som nimi časom mohla nahradiť uvedené chemické lieky, aj tak som dosť "pokazená"
Mám 72 rokov a som žena.
Ďakujem Vám
S pozdravom nech sa Vám darí

Dobrý deň.
Vami spomínané doplnky výživy môžete užívať spolu s predpísanou liečbou od vášho lekára. Je veľmi málo pravdepodobné, že by ste časom mohli vysadiť lieky na liečbu vysokého tlaku krvi a nahradiť ich iba doplnkami výživy.
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička


  • Srdce a cievy
žena, 70 rokov 24. 04. 2021
žena, 70 rokov 24. 04. 2021

Dobrý deň prosím Vás o poradenie. Občas

Dobrý deň prosím Vás o poradenie. Občas my vyskočí krvný tlak väčšinou pri nejakom strese, lekár my predpísal Sobycor 2,5 ráno ale tlak my išiel dosť dolu aj tep tak som prešla na polovičku ale aj tak tlak mam nižší napr.107-61-70 a potom som taká "nesvoja" slabosť do nôh. Neviem či pokračovať alebo nejako upraviť alebo užívať podľa potreby. Prejde aj pol roka a tlak mam v pohode užívam Frontín 0,5 ráno ,Cavinton forte rano, Sobycor 1,25, Befoli, vitamín c a d. keď si dám Sobycor 1,25 tak užijem Frontín 0,25. Ďakujem za radu.

Dobrý deň. 
Z toho, čo popisujete mi nie je jasné, ako lieky užívate. Neviem, prečo si znižujete dávku Frontinu, keď užijete Sobycor. Frontin je liek, ktorý by sa nemal užívať dlhodobo a každodenne. Ak užívate Sobycor pravidelne a tlak máte 107/61 bolo by dobré poradiť sa s lekárom o nutnosti užívania tohto lieku, prípadne zmene liečby. Sama uvádzate, že tlak stúpne pri strese, čo je normálne a ak je to len občas a krátkodobo, nie je nutné užívať lieky na tlak. Pri občasnom stresovom stave je práve možné a ak to inak nejde aj vhodné krátkodobo užívať lieky ako je Frontin. Inak ho nebrať dlhodobo. Je to ťažšie, ale správnejšie snažiť sa zvládať stres režimovými opatreniami (spánok, pohybová aktivita, sociálne kontakty, autogénny tréning... ), ako dlhodobo užívať lieky ako Frontin. Možno by Vám pomohla konzultácia s odborným lekárom a riešenie dlhodobo zvýšeného napätia, úzkosti  vhodnejšími liekmi, ktoré sú bezpečnejšie na dlhodobé užívanie. Skúste to zvážiť.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Srdce a cievy
žena 23. 04. 2021
žena 23. 04. 2021

Dobrý deň, mam 44 rokov a dlhodobo som mala problé

Dobrý deň, mam 44 rokov a dlhodobo som mala problémy s vysokým krvným tlakom a arytmiou srdca, tiež vysokým pulzom. Lekárka mi nariadila Coronal5, ale pre prípad, že nezaberie aj Prenessu a v prípade krízy Tensiomin. Coronal beriem ráno, to mam tlak vždy perfektný už pred podaním tabletky cca 120/83. Takýto tlak mam až do približne 19.00 hod. Potom mi začne tlak stúpať, okolo 22:00 hod. mam tlak vysoký aj 160/105. Skúšala som brat Coronal v odpoludňajších hodinách, ale aj tak to nepomáha a večer mam tlak stále vysoký. Čo mi odporúčate? Mam brat ráno naďalej Coronal a večer Prenessu, alebo Tensiomin?

Dobrý deň ,
kombináciu týchto dvoch antihypertenziv /liekov znižujúcich krvný tlak/ treba doladiť, nakoľko sa ich účinky navzájom zosilňujú. Vaša kombinácia je vhodná, Tensiomin sa užíva skôr príležitostne, pri náhlom zvýšení tlaku ako rýchla pomoc. Treba zvážiť či pridať dávku Coronalu aj večer, prípadne bez Prenessy. Samozrejme takéto zmeny dávkovania treba prekonzultovať s ošetrujúcim lekárom.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák


  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena 20. 04. 2021
žena 20. 04. 2021

Dobrý deň, mám 64 rokov, užívam lieky na

Dobrý deň, mám 64 rokov, užívam lieky na vysoký krvný tlak, Sobycor, Indapamid, Furon. V minulosti v roku 2006 som prekonala flebotrombózu žil predkolenia. Toho času neužívam lieky na riedenie krvi. Včera som bola očkovaná vakcínou Comirnaty, je potrebné užívať Aspirin Protect, ak áno ako dlho po očkovaní a v akej dávke. Ďakujem.

Dobrý deň.
Prípravok Aspirin Protect samozrejme môžete preventívne užívať, v dávke 1 tabletu denne, ideálne ráno s jedlom, z pohľadu očkovania proti COVID-19 je však jeho podávanie irelevantné.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Srdce a cievy
  • Imunita
žena, 47 rokov 20. 04. 2021
žena, 47 rokov 20. 04. 2021

Dobrý deň, mám ísť na druhu dávku Astra

Dobrý deň, mám ísť na druhu dávku Astra Zeneca a užívam antikoncepciu Ornibel. Je nejaké riziko? Nevadí to? Mám si preventívne nasadiť anopyrin100? Po prvom očkovaní som mala zimnicu, teplotu, telo ako pri chrípke.

Dobrý deň,
opisované prejavy sú bežným sprievodným javom podania Vaxzevria (COVID-19 vakcína AstraZeneca), pri druhej dávke je možné očakávať niečo podobné, i keď miernejšie. Váš zdravotný stav – aspoň podľa toho, čo uvádzate – ani Vaša liečba nie sú dôvodom na preventívne podávanie prípravku Anopyrin 100.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Tráviaca sústava
  • Srdce a cievy
muž, 75 rokov 20. 04. 2021
muž, 75 rokov 20. 04. 2021

Dobrý deň, Som 75 ročný. V r. 2011 som

Dobrý deň,
Som 75 ročný. V r. 2011 som prekonal trombózu nohy v lýtku. Po uzdravení nohy užívam už 10 rokov aspirin protect 100 denne 1 tb. Chcem sa spýtať či to užívanie aspirinu je vhodné tak dlhodobo, doživotne. Prestávku týždeň mávam len v prípade trhania zuba. Ráno nalačno užívam Euthyrox 50 a Thiogamma 600, ráno potom užívam Detralex, Noliprel A, Enelbin 100. Na obed Aspirin prot.100. Večer Enelbin 100. Som diabetik na inzulíne.
S pozdravom. Ďakujem. Som diabetik na inzulíne

Dobrý deň,
Vo Vašom prípade je dlhodobé podávanie prípravku Aspirin Protect odporúčam. 
Podávanie Vašej kombinácie liekov skrýva niektoré riziká (napr. kombinácia Euthyrox a spomínaný Aspirin Protect, prípadne Noliprel a inzulín), pri dlhodobom podávaní a vhodnom nastavení dávok je ju však tiež možné považovať za bezpečnú a účinnú.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Srdce a cievy
žena 19. 04. 2021
žena 19. 04. 2021

Dobrý deň, mám kŕčové žily, brala som injekč

Dobrý deň, mám kŕčové žily, brala som injekčne Fraxiparin forte, potom mi predpísali VESSEL DUE F kapsuly 2x2denne, zároveň ráno beriem Detralex a večer Atorvastatin, pri odbere mi zistili mierne zvýšený draslík 5,25 (do teraz som nemala problémy) internista mi povedal, že draslík bol zvýšený lebo pri odbere sa spravila ,,zrazeninka". Tlak mám kolísavý, pulz dlhšiu dobu nad 100, dlhšie obdobie mám pravidelne arytmiu, bolí ma hlava a píska mi v ušiach (ORL je v poriadku)... mám obavy, viem, že nie som v poriadku, mám nejaké lieky obmedziť?

Dobrý deň.
V podstate nemáte čo obmedziť, práve naopak Vám pravdepodobne lieky pribudnú. Máte trvale vysoký tep, je zvláštne, že s tým žiadny lekár zatiaľ nič nerobí (súdiac podľa Vami vymenovaných liekov, ktoré užívate).
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík



  • Srdce a cievy
19. 04. 2021
19. 04. 2021

Užívam tabletky Vessel due F, mám ísť na

Užívam tabletky Vessel due F, mám ísť na oslavu. Môžem pri užívaní Vesselu vypiť alkohol ?

Dobrý deň.
Odhliadnuc od toho, že oslavy v tejto epidemiologickej situácii, keď sa vírusové ochorenia šíria hlavne v rodinách a na pracoviskách, nie sú dobrý nápad, nie je s primeraným množstvom alkoholu a Vessel Due problém.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík


  • Srdce a cievy
žena, 46 rokov 19. 04. 2021
žena, 46 rokov 19. 04. 2021

Dobrý deň, beriem hormonálnu antikoncepciu Daylette, keďže vš

Dobrý deň, beriem hormonálnu antikoncepciu Daylette, keďže všeobecne pri HAK je väčšie riziko vzniku trombóz, chcem sa spýtať, či v kombinácii s Astra zenecou toto riziko vzniku trombóz sa nezväčší. Či nie je potrebné napríklad dočasne HAK vysadiť, až potom sa dať zaočkovať.

Dobrý deň, 
pri Vašej otázke budem hovoriť len svoj osobný názor. Osobne by som HAK na čas vysadil. Vaše zdravie tým neutrpí žiadnu škodu a odstránime tým jeden z faktorov vzniku trombózy. A to je fajn.
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Srdce a cievy
muž, 33 rokov 18. 04. 2021
muž, 33 rokov 18. 04. 2021

Dobrý deň už asi 2 týždne mam bolesť lopatky,

Dobrý deň už asi 2 týždne mam bolesť lopatky, ktorá mi vyráža až do hrude. Môže to mat spolu súvis, že sa mi začala prejavovať dýchavičnosť a potreba sa zhlboka nadýchnuť a dokážem to docieliť iba keď si vyvolám zívnutie. Dosť to strpčuje život.

Dobrý deň,
áno, súvis to môže mať. Je možné, že je to spôsobené svalovým spazmom a dráždením nervu. Ak by to tak bolo, doporučujem liek na uvoľnenie svalstva Guajacuran v kombinácii s liekom proti zápalu a bolesti. Ale v tomto momente sa nedá vylúčiť ani kardiovaskulárna príčina, čo by bolo vhodné pre istotu vyšetriť u lekára.
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta