Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
16. 04. 2021
16. 04. 2021

Dobrý deň, mama má 91 rokov, má studené nohy, chcem

Dobrý deň, mama má 91 rokov, má studené nohy, chcem sa spýtať, či môže užívať bylinné kvapky Ginko 2x 20 kvapiek denne, keď užíva Anopyrin. Na obale je písané, že Ginko môže znižovať zrážanlivosť krvi. Ďakujem.

Dobrý deň,
Anopyrin znižuje zrážanlivosť krvi a pôsobí ako prevencia srdcovo-cievnych príhod. Ginkgo pôsobí na poruchy mozgovej výkonnosti vyvolané nedostatočným prietokom krvi mozgom ako aj jeho nedostatočným zásobením kyslíkom a živinami s príznakmi zníženej intelektuálnej výkonnosti, závratmi, hučaním v ušiach, bolesťami hlavy, zhoršeným videním, poruchami pamäti, úzkosťou a depresívnymi náladami, ako aj na poruchy prekrvenia v oblasti periférnych tepien. Je vhodné ako podporná liečba nedoslýchavosti. Kombinácia týchto dvoch prípravkov obvykle nepredstavuje problém. Interakcia je popisovaná ako málo závažná. Ak by ste pozorovali zvýšenú krvácavosť, znížte dávkovanie alebo kvapky vysaďte.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Srdce a cievy
žena, 45 rokov 14. 04. 2021
žena, 45 rokov 14. 04. 2021

Dobrý deň, chcem sa spýtať užívam Relvar, Betahistin,

Dobrý deň, chcem sa spýtať užívam Relvar, Betahistin, Sorbifer durules, Cezeru, Ascorutin a vit. D. Prekonala som trombózu užívala som Xarelto. Dnes mi hematológ odporučil ešte užívať Vessel due 1x denne. Sú nejaké obmedzenia spojené s týmto liekom čo sa týka stravy, alebo kontraindikácie s inými liekmi. Môžem pri užívaní podstúpiť extrakciu zuba. Ďakujem

Dobrý deň,
vzhľadom na nízku toxicitu lieku Vessel due F neexistujú zvláštne upozornenia pre používanie. Avšak pri súbežnej liečbe antikoagulanciami (ako je aj Xarelto) sa odporúča pravidelne kontrolovať parametre zrážania krvi. Iné obmedzenia ani interakcie pri tomto lieku nie sú popisované. Extrakcie zuba je ale problematická. Treba to skonzultovať so zubárom a možno aj s hematológom. Pravdepodobne Vám pred extrakciou na pár dní vynechajú liečbu, lebo po zákroku by sa nedarilo zastaviť krvácanie.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová




  • Srdce a cievy
žena, 58 rokov 14. 04. 2021
žena, 58 rokov 14. 04. 2021

Dobrý deň. Som objednaná na očkovanie Astrou Zenecou, Anopyrin

Dobrý deň. Som objednaná na očkovanie Astrou Zenecou, Anopyrin beriem dvakrát do týždňa pre zvýšené trombocity, lekárka mi odporúčala po očkovaní brať týždeň každý deň jednu tabletu, mám tak urobiť. Ďakujem

Dobrý deň,
Vy ste nastavená na liečbu Anopyrínom, takže pokiaľ ho po očkovaní budete brať každý deň počas jedného týždňa, nestane sa nič zlé. Podľa posledných informácií to však nie je nevyhnutné.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
žena, 56 rokov 14. 04. 2021
žena, 56 rokov 14. 04. 2021

Dobrý deň, užívam Simvacard, Lokren, Anopyrin a Detralex, môž

Dobrý deň, užívam Simvacard, Lokren, Anopyrin a Detralex, môžem sa zaočkovať Astra Zeneca? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
kombinácia Vašich liekov nie je prekážkou pre očkovanie.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
žena, 49 rokov 14. 04. 2021
žena, 49 rokov 14. 04. 2021

Dobrý deň, užívam dlhodobo Trombex môžem si dať

Dobrý deň, užívam dlhodobo Trombex môžem si dať od bolesti Ibalgin?

Dobrý deň,
pri užívaní liekov na riedenie krvi sa neodporúča podať proti bolesti Ibuprofén, Diklofenak, či iné lieky zo skupiny nesteroidných antiflogistík, pre zvýšenie rizika vzniku krvácavých stavov. Občasné užitie ibuprofénu nie je prekážkou, ale treba dať prednosť prípravkom s obsahom paracetamolu.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
žena, 31 rokov 14. 04. 2021
žena, 31 rokov 14. 04. 2021

Dobrý deň! Dnes ma čaká očkovanie vakcínou proti

Dobrý deň!
Dnes ma čaká očkovanie vakcínou proti ochoreniu COVID. Mám vrodenú trombofíliu a moja liečba je iba preventívna v prípade dlhých ciest, letov, užívania hormonálnej liečby a to s Vessel due. Nakoľko sa svojou hematologičkou neviem momentálne spojiť a môj obvodný lekár ma odbil, chcela som sa teda obrátiť na Vás. A to či by ste mi odporúčali preventívne na pár dni túto liečbu nasadiť ak áno na ako dlho. A v prípade užitia Paracetamolu na zmiernenie vedľajších účinkov vakcíny, začať s liečbou až na druhý deň!
Ďakujem

Dobrý deň,
pokiaľ máte nasadenie lieku ordinované v špecifických prípadoch, nič zlé sa nestane, ak ho 10-14 dní budete užívať, nie je to však nevyhnutné. Paracetamol sa preventívne neužíva, treba si ho dať len ak sa objaví teplota alebo väčšia bolesť v mieste vpichu po očkovaní.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
žena, 66 rokov 13. 04. 2021
žena, 66 rokov 13. 04. 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem už

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem užiť spolu všetky lieky naraz, ktoré mám naordinovane, alebo s nejakým časovým odstupom. A či pred alebo po raňajkách. Jedna sa o tieto lieky: xalerto, rythmonorm, telmisartan, bisomerck, ravel.
Večer ešte beriem rythmonorm a bisomerck.
Ďakujem

Dobrý deň,
verím, že o všetkých uvedených  liekoch je informovaný  Váš internista alebo kardiológ. V tom prípade ich môžete spolu užívať ( lekár musí sledovať EKG a sérovú hladinu draslíka). Je lepšie Telmisartan a Rawel spolu tesne pred raňajkami a ostatné po jedle s časovým odstupom.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Srdce a cievy
žena, 52 rokov 13. 04. 2021
žena, 52 rokov 13. 04. 2021

Dobrý deň, asi pred 20 rokmi som mala trombózu

Dobrý deň, asi pred 20 rokmi som mala trombózu po narodení mojej dcéry, podstúpila som aj operáciu. Som alergická na Acylpyrín a Ibalgin. Na alergiu užívam Zenaro, na žily Detralex. Môžem sa dať zaočkovať Astrou Zenecou ? Ďakujem.

Dobrý deň,
pokiaľ je Váš zdravotný stav stabilizovaný, trombóza nie je v aktívnom stave v posledných 3-4 týždňoch a cítite sa dobre, môžete sa dať očkovať. V prípade teploty alebo bolesti po očkovaní by ste mali užiť paracetamol alebo metamizol /ten je len predpis lekára/.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
muž, 80 rokov 13. 04. 2021
muž, 80 rokov 13. 04. 2021

Dobý deň. Po dobrých skúsenostiach s vašou

Dobý deň.
Po dobrých skúsenostiach s vašou poradňou sa na Vás obraciam znova.
Užívam lieky: Na diabetes II. typu užívam :Eucreas 50/1000 1-0-1a Clicladu 60 1-0 -0; Na tlak: Prindex 4mg 1-0-0;Na riedenie krvi :Trombex 75mg 1-0-0; Tebokan: 40mg 1-1-0; Na Neuropatiu nôh Thioctacid 600mg 1-0-0 a Pregabalin 150mg 0-
0-1; Na bolesť podla potreby Novalgin 500mg, alebo Dexadol 25mg. Vitamíny C,D,B12 a Magnézium Galvex 500mg 0-1-0.
Neviem z akého dôvodu, sa mi tvoria krvné podliatiny na predlaktí pravej ruky, vo veľkosti 5-10mm. A to svojvoľne, alebo po náraze. Pregabalin 150 mg užívam 1 týždeň. Predtým Lyricu 75mg. Za odpoveď Vám ďakujem.
5-10mm a to svojvoľne, alebo náraze.

Dobrý deň,
tvorba krvných podliatin môže byť spôsobená z rôznych dôvodov. Na základe toho, že beriete lieky na riedenie krvi, je možné predpokladať, že by to mohol byť prejav nežiaduceho účinku Trombexu, obzvlášť pri kombinácii s Tebokanom, ktorý môže zvyšovať sklon ku krvácavosti, rovnako pôsobí aj kombinácia s Dexadolom, hlavne pri dlhodobejšom užívaní. Inou príčinou Vašich ťažkostí by mohol byť nedostatok železa, vitamínu B12, vitamínu C, vitamínu K, ktoré sú veľmi dôležitou súčasťou procesov zúčastnených na krvnej zrážanlivosti. Tieto vitamíny sa nachádzajú napríklad v banánoch, vajciach, orechoch, mastných rybách /vit. K/, v pečeni, rybách, syroch, šaláte /vit.B12/. Treba počítať aj s tým, že starším ľuďom klesá podiel kolagénu v koži, preto je suchšia a krehkejšia a pri drobných nárazoch sa veľmi ľahko poškodí. Je dobré ju preto udržiavať vláčnu použitím telového mlieka. Vekom sa tiež zvyšuje lámavosť kapilár a krehkosť cievneho systému, takže pri najmenšom buchnutí, môže dôjsť k vzniku modriny. Situáciu komplikuje aj to, že máte cukrovku, pri ktorej je proces tvorby podliatin výraznejší. Modriny sa väčšinou samovoľne stratia do 10-14 dní. V každom prípade, tvorba krvných podliatin nepatrí medzi ľahké komplikácie, príčinu je treba vyšetriť. Dovtedy môžete užívať prípravok Ascorutin v dávke 3x1 tabletu.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Srdce a cievy
žena, 25 rokov 11. 04. 2021
žena, 25 rokov 11. 04. 2021

Dobrý deň môj otec bol dnes očkovaný proti

Dobrý deň môj otec bol dnes očkovaný proti covid 19 Astra Zenecou ... Je lepšie keď bude brať anopyrin keď vravia, že táto vakcíny môže spôsobiť krvné zrazeniny.. alebo nie je sa čoho obávať .. taktiež je epileptik

Dobrý deň, 
podľa najnovších odporúčaní nie je vhodné užívať kyselinu acetylsalicylovú v dávke 100mg (anopyrin, aspirin protect,...) ako prevenciu vzniku zrazenín po očkovaní vakcínou Astra Zeneca, pretože súvislosť medzi očkovaním touto vakcínou a vznikom zrazenín nie je potvrdená. Kyselinu acetysalicylovú odporúčame užívať len v prípade, pokiaľ má pacient na tento liek indikáciu od lekára.
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička