Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
žena 08. 05. 2021
žena 08. 05. 2021

Dobrý deň, po infarkte myokardu beriem orestarium 5.g, anopyrin ,

Dobrý deň,
po infarkte myokardu beriem orestarium 5.g, anopyrin , 75 Praluent. Na kolísanie nálady, resp. úzkosti, mám ešte 05.mg Neurol. /rod.viacnásobné úmrtia/. Je možné, že užívanie Neurolu spôsobuje spomalenie metab. následné priberanie. Neprejedám sa. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
zmeny telesnej hmotnosti (jej zvýšenie ale i zníženie) sú pomerne častým vedľajším účinkom alprazolamu (Neurol). Priberanie súvisí pravdepodobne so zlepšením resp. zmenou psychického stavu a nie so zásahom do metabolizmu organizmu, tieto zmeny sú s najväčšou pravdepodobnosťou až druhotné. V každom prípade však verím, že zlepšenie zdravotného (a teda aj psychického) stavu bude mať pre Vás viac pozitív ako negatív.
Prajem veľa síl a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Srdce a cievy
žena, 79 rokov 08. 05. 2021
žena, 79 rokov 08. 05. 2021

Dobrý deň. Užívam Eliquis. Môžem pri tom uží

Dobrý deň. Užívam Eliquis. Môžem pri tom užívať vitamín zinok?

Dobrý deň.
Samozrejme, neexistuje dôvod prečo nie.
Pekný deň.
Prajem veľa síl a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Srdce a cievy
  • Mozog a nervová sústava
36 rokov 06. 05. 2021
36 rokov 06. 05. 2021

Poprosím o radu, či môžem užívať naraz

Poprosím o radu, či môžem užívať naraz Paretin 20 mg a Nebilet 5 mg, po 1 tab. Paretinu ráno a 1/4 tabletky Nebiletu ráno? ďakujem

Dobrý deň,
lieky sa vzájomne významne ovplyvňujú. Pokiaľ Vám tieto lieky predpísal rovnaký lekár, je pravdepodobné, že Vás na riziká ich spoločného užívania upozornil a vykonal ďalšie opatrenia na zníženie rizika interakcie. Počas nasledujúcej návštevy lekára je vhodné si overiť, či máte lieky naďalej užívať v odporúčanom dávkovaní a informovať sa, aké ďalšie opatrenia je potrebné pri ich užívaní dodržiavať. Pokiaľ Vám tieto lieky predpísali rôzni lekári, je potrebné si čo najskôr overiť u niektorého z nich, či máte pokračovať v užívaní kombinácie liekov v odporúčanom dávkovaní, alebo je potrebné pri ich užívaní dodržiavať nejaké ďalšie opatrenia. Vzhľadom na túto interakciu (Paretin zvyšuje plazmatickú hladinu Nebiletu) by som nedávkovala oba lieky naraz. Paretin ponechajte ráno a Nebilet skúste presunúť na obed prípadne, ak sa dá, tak až večer – závisí od toho na aký príznak ho užívate. Určite to skonzultujte so svojim lekárom, príp. lekármi a oni Vám presne určia dávkovanie alebo zmenia liečbu.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Srdce a cievy
žena, 61 rokov 06. 05. 2021
žena, 61 rokov 06. 05. 2021

Dobrý deň, chcem Vás poprosiť či je vhodne brat

Dobrý deň,
chcem Vás poprosiť či je vhodne brat tabl. Prenessa a Magnosolv v kombinácii dlhodobo. Ďakujem

Dobrý deň,
Prenessa a Magnosolf sa vzájomne neovplyvňujú a môžete oba užívať dlhodobo.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Srdce a cievy
žena, 68 rokov 01. 05. 2021
žena, 68 rokov 01. 05. 2021

Dobrý deň, mam 68 rokov, žena, som 2 mesiace po

Dobrý deň, mam 68 rokov, žena, som 2 mesiace po zavedení 2 srdcových stentov. Užívam Telmisartan 80, Aspirin protect 100, Trombex, Betaloc zok 50, Hydrochlorothiazid 25, Nolpaza a Cardilan ráno plus Thyrozol na štítnu žľazu a Betaloc, Cardilan a Lacipil večer. Cítim sa každý deň veľmi unavená, mám závraty a pociťujem palivu bolesť na prednom ľavom stehne. Môžete mi poradiť, či to nie je z toľkého množstva liekov? A prípadných interakcií? Ďakujem

Pekný deň,
medzi liekmi, ktoré užívate, sa uvádza pomerne veľa interakcií. Ak je nevyhnutné tieto lieky užívať a nie je možná iná kombinácia, odporúča sa  pravidelne sledovať pacienta, pravidelne merať krvný tlak, kontrolovať krvnú zrážanlivosť, kontrolovať hladinu draslíka v krvi, kontrolovať frekvenciu srdca a EKG. Ak sa u pacienta pozoruje zvýšenie tlaku prípadne rozkolísanie tlaku, treba prehodnotiť súčasnú liečbu. Netreba zabudnúť na dostatočný príjem tekutín. Medzi časté nežiaduce účinky lieku Aspirín i Lacipil patria závraty a bolesť hlavy. Pri lieku Betaloc dokonca únava, závrate a bolesť hlavy sú veľmi časté nežiaduce účinky liečby. Pri lieku Nolpaza a Trombex sú závrate zriedkavé, no uvádza sa pri Nolpaze aj zriedkavá bolesť svalov. Liek Telmisartan má tiež nežiaduci účinok bolesť v končatinách a slabosť, tak je možné, že Vaše problémy môže spôsobovať užívanie týchto liekov.           
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová


  • Srdce a cievy
žena, 67 rokov 01. 05. 2021
žena, 67 rokov 01. 05. 2021

Dobrý deň, prosím poradiť. Po 4 mesačnom uží

Dobrý deň, prosím poradiť. Po 4 mesačnom užívaní tbl. Eliquis 5mg 2x denne mi začali masívne vypadávať vlasy. V popise o lieku sa uvádza kontraindikácia vypadávania vlasov. Mam 67 rokov a diagnostikovanú vrodenú dispozíciu zrážanlivosti krvi. Je iná alternatíva? Ďakujem za skorú odpoveď

Pekný deň,
liek Eliquis obsahuje liečivo apixaban a patrí do skupiny liekov, ktoré sa nazývajú antikoagulanciá. Tento liek pomáha zabrániť tvorbe zrazenín blokovaním faktora Xa, ktorý je dôležitou súčasťou zrážania krvi. Liek sa používa u dospelých na prevenciu tvorby krvnej zrazeniny v srdci u pacientov s nepravidelným srdcovým rytmom a s minimálne jedným ďalším rizikovým faktorom a na liečbu krvných zrazenín v žilách nôh, v krvných cievach pľúc a na prevenciu opätovného výskytu krvných zrazenín v krvných cievach v nohách alebo pľúcach. Na takúto diagnózu existujú aj iné lieky. Sú lieky, ktoré patria do tej istej liekovej skupiny, teda pomáhajú zabrániť tvorbe zrazenín blokovaním faktora Xa, no je možné, že aj tie Vám budú spôsobovať tie isté problémy. Potom by musel lekár vybrať celkom iný liek. Tento výber však treba nechať na odborného lekára, ktorý Vám Eliquis odporučil.                               
S pozdravom  
PharmDr. Daniela Filippová


  • Srdce a cievy
žena, 34 rokov 29. 04. 2021
žena, 34 rokov 29. 04. 2021

Dobrý deň, mám syndróm lepených doštič

Dobrý deň, mám syndróm lepených doštičiek a užívam anopyrin 150mg denne. Môžem sa dať očkovať vakcínou od AstraZenecy?

Dobrý deň,
ochorenie nie je vedené, ako kontraindikácia pri apilkácii vakcíny od Astry-Zeneca, napriek tomu, by som Vám odporúčala vyhodnotiť riziko ochorenia na Covid 19 a podľa toho sa rozhodnúť. Ak ste v dennodennom kontakte s ľuďmi a riziko je vysoké, dajte sa zaočkovať, ak je riziko nízke, ste na home-office, nechodíte medzi ľudí, počkajte na inú vakcínu. Treba skonštatovať, že riziko tromboembolickej príhody po očkovaní je veľmi nízke, ale mohlo by tiež slúžiť ako impulz k manifestácii prejavov Vášho ochorenia.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Srdce a cievy
žena, 43 rokov 28. 04. 2021
žena, 43 rokov 28. 04. 2021

Dobrý deň od včera som zaočkovaná 1 dá

Dobrý deň od včera som zaočkovaná 1 dávkou AZ, donedávna som brala Anopyrin kvôli vrodenej forme trombofílie potom mi to hematolog zrušil, že podľa najnovších výskumov už nemusím tak neužívam nič. Je vhodne teraz po očkovaní si ho pár dní dávať preventívne? Ďakujem

Dobrý deň,  
podľa uskutočnených štúdií to nie je potrebné.  
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Srdce a cievy
žena, 77 rokov 26. 04. 2021
žena, 77 rokov 26. 04. 2021

Mám 77 rokov užívam Irbesartran 300, Coronal 10

Mám 77 rokov užívam Irbesartran 300, Coronal 10 a Rytmonorm 2x 325, a jednu 125 často mi vyskočí tlak a arytmia. Musím volať záchranku aby mi upravili prípadne ma odvezú do nemocnice 3x som bola na Ablaciu ako je to s očkovaním na Covid bola som očkovaná na chrípku v septembri.

Dobrý deň.
Lieky, ktoré užívate na tlak nemajú žiadne vzájomné interakcie, ich kombinácia by mala byť v poriadku. Určite môžete ísť na očkovanie proti Covidu, dokonca to odporúčame, keďže ste rizikový pacient (srdcové ťažkosti).
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička


  • Srdce a cievy
žena, 72 rokov 26. 04. 2021
žena, 72 rokov 26. 04. 2021

pekný deň Vám prajem, prosím o radu, či

pekný deň Vám prajem, prosím o radu, či môžem užívať Yuku a Nattokinázu, keď užívam po kríze s tlakom krvi 200/150 už skoro 3 mesiace Prenessu, Angen, Tenaxum a či by som nimi časom mohla nahradiť uvedené chemické lieky, aj tak som dosť "pokazená"
Mám 72 rokov a som žena.
Ďakujem Vám
S pozdravom nech sa Vám darí

Dobrý deň.
Vami spomínané doplnky výživy môžete užívať spolu s predpísanou liečbou od vášho lekára. Je veľmi málo pravdepodobné, že by ste časom mohli vysadiť lieky na liečbu vysokého tlaku krvi a nahradiť ich iba doplnkami výživy.
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička