Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
žena, 54 rokov 11. 06. 2021
žena, 54 rokov 11. 06. 2021

Dobry den. Chcem sa spytat. Uživam uz dlhsie Agen5

Dobry den.
Chcem sa spytat. Uživam uz dlhsie Agen5 a Coronal 5. Cela som ako keby naliata, nohy popuchnute, unavena som , na hrudi citim busenie atd. Mozem tie lieky prestat svojvolne uzivat? Tlak sa mi uz upravil.
Ďakujem.
Ema

Dobrý deň,
nie, tieto lieky by ste nemali prestať svojvolne užívať. Tlak máte upravený práve preto, že ich užívate.
Opuch nôh može byť sposobený liekom Agen, preto jeho ďalšie užívanie konzultujte s lekárom. Možná je úprava dávkovania alebo výmena za liek s inou účinnou látkou.Všetko ale až po porade s lekárom!
Pekný deň
  • Srdce a cievy
muž 10. 06. 2021
muž 10. 06. 2021

dobry den. Prosim Vas, mozem uzivat sucasne aspirin protect a

dobry den. Prosim Vas, mozem uzivat sucasne aspirin protect a atoris 10? dakujem

Dobrý deň.
Aspirin Protect a Atoris môžete užívať súčasne.
Pekný deň
  • Srdce a cievy
žena, 77 rokov 03. 06. 2021
žena, 77 rokov 03. 06. 2021

Dobry den,uzivam warfarin aj detralex,avsak by som detralex

Dobry den,uzivam warfarin aj detralex,avsak by som detralex radsej vymenila za enelbin,pretoze uzivanim detralexu nevidim uspech v lieceni krč.žil.dakujem Elis

Dobrý deň.
Enelbin je liek, ktorý mierne zlepšuje prekrvenie, Detralex alebo iné lieky s obsahom flavonoidov posilňujú steny žíl, čoho výsledkom by mal byť menší prestup tekutiny a tým aj menšie opuchy dolných končatín. Takže sa snažíte zameniť niečo za niečo iné, čo nemá podobný zamýšľaný účinok. Detralex ako taký kŕčové žily nevylieči, ale môže žily udržať v stave, aby nedochádzalo k zápalu, resp. ku komplikáciám spojeným s týmto zápalom (trombóza, žilový ekzém, vred predkolenia).
  • Srdce a cievy
žena, 50 rokov 02. 06. 2021
žena, 50 rokov 02. 06. 2021

Som 50 ročná žena. Začiatkom mája som

Som 50 ročná žena. Začiatkom mája som prekonala covid, picham si fraxiparine. Bolí ma ruka, zacervenal sa mi kĺb na zápästí. Lekarka mi predpísala nalgesin Forte. Okrem toho dlhodobo užívam lieky na vysoký krvný tlak nebilet a triplixam. Prosím, môžu sa tieto lieky kombinovať? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!
Nalgesin Forte nie vhodné kombinovať s Nebiletom (zvyšuje jeho účinok) a s Fraxiparinom (zvyšuje riziko krvácania). Ak treba niečo silnejšie od bolesti, bol by vhodnejší liek s obsahom metamizolu (napr. Novalgin).
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Srdce a cievy
žena, 52 rokov 02. 06. 2021
žena, 52 rokov 02. 06. 2021

Dobrý deň. Užívam Flebaven 1-0-0, a keďž

Dobrý deň.
Užívam Flebaven 1-0-0, a keďže sa mi pridružili aj mierne závraty a zvýšený tlak, lekár mi predpísal Prindex 1/2-0-0 a Magnosolv 0-1-0 denne. Môžem tieto tabletky užívať spolu? Je potrebné niečo vysadiť pred očkovaním, keďže mám ísť na očkovanie 2.dávkou Pfizer?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň!
Flebaven, Prindex a Magnosolv pokojne môžete užívať spolu. Pred očkovaním aj po očkovaní užívajte ako doteraz. Nie je dôvod lieky vysadiť.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Srdce a cievy
žena, 37 rokov 29. 05. 2021
žena, 37 rokov 29. 05. 2021

Dobrý deň, môže sa súčasne užívať Gopten

Dobrý deň, môže sa súčasne užívať Gopten 2 mg a xanax 0,5 mg? Ďakujem.

Dobrý deň,
oba lieky sa môžu súčasne užívať.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Srdce a cievy
žena, 37 rokov 29. 05. 2021
žena, 37 rokov 29. 05. 2021

Prosím Vás môžem užiť valetol od

Prosím Vás môžem užiť valetol od bolesti keď beriem vesel na riedenie krvi. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
pri bolesti ,súčasne s liekom Vessel due f, je vhodné užiť Valetol, liek Veral nie je vhodný pre možné zvýšené riziko krvácania a nepriaznivý vplyv na GIT. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Srdce a cievy
žena, 64 rokov 29. 05. 2021
žena, 64 rokov 29. 05. 2021

Som 64 rocna zena, onkologicka pacientka 5 rokov po operacii

Som 64 rocna zena, onkologicka pacientka 5 rokov po operacii a CHT, uzivam 1 tbl Concor rano. Mavam sporadicke vykyvy tlaku ( 160-179/92-110), ktore trvaju niekolko dni. Lekarka mi predpisala Valsacor 1 tbl rano a Concor 1/2 tbl vecer.
Mozu sa tieto lieky kombinovat? Ak ano mozem oba uzit naraz rano? Dakujem.

Dobrý deň!
Valsacor a Concor sa môžu kombinovať. Ak ich užijete obidva ráno, večer už bude ich účinok slabnúť, preto by bolo lepšie dodržať dávkovanie od lekárky ( Valsacor ráno, Concor večer). Tak budete mať účinok aj na noc, čo je pre Vás výhodné.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Srdce a cievy
žena, 70 rokov 28. 05. 2021
žena, 70 rokov 28. 05. 2021

Dobrý deň prosím vás mám takýto

Dobrý deň prosím vás mám takýto problém občas my vystúpi tlak alebo tep vždy po nejakej návšteve mimo domu alebo s ničoho nič lekár my predpísal sobycor 1, 25 že ho mám užívať každý deň ale mne rapídne tlak aj tep klesne dnes po lieku 96-66-58 aj menej mávam úzkosť a vnútorný nepokoj užívam nevrol 0, 5 ráno som objednaná k psichyatrovi myslím si či ten tlak my neskáče s tej psichyky prosím vás o radu či mám ten sobycor užívať keď my po ňom ten tlak klesá.sportujem rýchla chôdza spojená s behom bicyklujem aj 25-30km ďakujem

Dobrý deň, 
Áno, vystúpenie tlaku krvi môže byť spôsobené aj psychikou. Odporúčam Vám kontaktovať Vášho ošetrujúceho lekára, ktorý Vám užívanie lieku prehodnotí. 
Zatiaľ naďalej liek Sobycor užívajte, ako Vám odporučil lekár.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Srdce a cievy
žena, 32 rokov 27. 05. 2021
žena, 32 rokov 27. 05. 2021

Dobrý deň. Mám dlhodobejší problém. Mávam obdobia

Dobrý deň. Mám dlhodobejší problém. Mávam obdobia kedy pociťujem búšenie srdca. Tlak mávam nižší a niekedy až moc nízky s hodnotami okolo 85-95/60-70 avšak pulz vyšší 75-90
Keď mám tlak moc nízky pociťujem aj zvýšenú únavu.

Vadí mi však to busenie srdca. Mala som aj holter a EKG bolo to v poriadku. A bolo mi doporučene jesť magnézium...

Myslíte že by mohla byť súvislost medzi busenim srdca a tým tlakom alebo môže byť iná príčina? Čo by ste mi prípadne iné odporučili? Ďakujem veľmi pekne za každú radu.

Snažím sa chodiť aj na prechádzky a mať a pohyb.... Tieto problémy mám s prestávkami už 7 rokov....

Ďakujem veľmi pekne.

Dobrý deň, 
normálna tepová frekvencia je od 60 do 90 tepov za minútu. Vy píšete 75-90, podľa môjho názoru, Váš pulz je stále v norme. Ak ste boli na vyšetrení u kardiológa a bolo všetko v poriadku, treba užívať pravidelne magnézium, tak ako Vám odporučil lekár. Doplnením magnézia môžete zmierniť búšenie srdca. 

Áno, búšenie srdca  a nízky tlak majú spolu súvis - pri nízkom tlaku cítite nevoľnosť, búšenie srdca, studený pot, mdloby. 
Treba zvýšiť pitný režim, príjem soli. Odporúča sa pitie zeleného alebo čierneho čaju. Vhodné je aj pravidelné cvičenie, prechádzky, cyklistika, plávanie. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová