Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
žena, 80 rokov 04. 08. 2021
žena, 80 rokov 04. 08. 2021

Dobrý deň! Užívam liek Euthyrox 75mg 1-0-0;

Dobrý deň!
Užívam liek Euthyrox 75mg 1-0-0;na štítnu žľazu. Isoptin240mg 1/2 tb 1-1-1; Pradaxa 150mg1-0-1; Digoxin 0,125 mg 1-0-0/6.a7.deň vynechať/na plúcnu hypertenziu strednú, až významnú. Alpha D3 a Caltrate 600 1-0-0 striedavo obden na ostoporézu už rok. Od 26.7. až doteraz mám problémy s arytmiami srdca.
Mám zavedený kardiostimulátor. Môžete mi prosím poradiť čo môže byť príčinou arytmií.
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 
túto otázku prosím smerujte na Vášho kardiológa. Ja Váš zdravotný stav ani príčinu arytmií  z uvedených liekov neviem posúdiť. Arytmie môže spôsobiť veľa faktorov. 
S pozdravom, 
  • Srdce a cievy
žena, 33 rokov 01. 08. 2021
žena, 33 rokov 01. 08. 2021

Dobry den , chcem sa opytat mozem uzivat xarelto na riedenie

Dobry den , chcem sa opytat mozem uzivat xarelto na riedenie krvi a suprax antibiotika?mam drobnu plucnu emboliu a boreliozu z kliesta

Dobrý deň, 
pri užívaní Xarelta a antibiotík Suprax boli hlásené nežiaduce účinky ako krvácanie. Súbežné užívanie si preverte u svojho ošetrujúceho lekára, ktorý Vám v prípade potreby upraví dávkovanie, alebo zmení antibiotickú liečbu. 
Veľa zdravia prajem!
  • Srdce a cievy
  • COVID-19
žena, 46 rokov 29. 07. 2021
žena, 46 rokov 29. 07. 2021

Dobrý deň, trpím stredne ťažkou žilovou nedostatočnosť

Dobrý deň,
trpím stredne ťažkou žilovou nedostatočnosťou dolných končatín, užívam liek Detralex. Môžem sa dať zaočkovať proti Covid 19? Ďakujem.

Dobrý deň,
pri Vašej diagnóze nie je očkovanie kontraindikované. Môžete sa dať očkovať.
Prajem veľa zdravia.
  • Srdce a cievy
žena, 27 rokov 23. 07. 2021
žena, 27 rokov 23. 07. 2021

Dobrý deň, mám 27 rokov, kardiológ mi naordinoval

Dobrý deň, mám 27 rokov, kardiológ mi naordinoval Betaloc 50mg z dôvodu rýchleho pulzu aj v pokoji a spánku. Prvý týždeň mám brat polovičku 25mg a potom navýšiť na 50mg za deň. Ako dlho sa užíva tento liek prosím?

Dobrý deň,
Betaloc je betablokátor, ktorý sa používa pri rôznych poruchách srdca a krvného tlaku. Liečba je obyčajne dlhodobá,niekedy aj celoživotná, ale o jej dĺžke rozhoduje vždy lekár podľa výsledkov pacienta. Po vysadení sa totiž môžu problémy vrátiť. 
Prajem veľa zdravia.
  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena, 69 rokov 21. 07. 2021
žena, 69 rokov 21. 07. 2021

Dobrý deň, v súvislosti po ochorení dôvod navš

Dobrý deň, v súvislosti po ochorení dôvod navštevujem pneumologia a robili mi CT celej hrudnej aj brušnej dutiny. Zarazilo ma zistenie v oblasti nadobličiek (pneumologia sa tým nezaoberala). Je tam napísané:

Ľavá nadoblička je takmer v celom rozsahu zhrubnutá ložiskom 33x21 km dif.dg.adenóm. Je to v poriadku vzhľadom k môjmu veku - 69 rokov alebo by som mala ísť na nejaké vyšetrenia. Ja som v dobrej kondícii, cítim sa veľmi dobre. Liečim sa už vyše 20 rokov na vysoký tlak, ale mãm ho dlhodobo ustálený pod kontrolou. Beriem celiprolol a irbesartan. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
diagnostika a zvolenie následného postupu je VÝLUČNE v rukách Vášho ošetrujúceho lekára. Z uvedených informácií nie je možné urobiť akýkoľvek záver. Odporúčam obrátiť sa na Vášho lekára a požiadať o vysvetlenie nálezu resp. jeho pohľad na problém a prípadné ďalšie riešenia (osobne predpokladám, že situáciu bude riešiť sledovaním a prípadným ďalším kontrolným CT vyšetrením po niekoľkých mesiacoch).
Pekný deň.
  • Srdce a cievy
žena, 69 rokov 16. 07. 2021
žena, 69 rokov 16. 07. 2021

Veľmi ľahko sa mi robia modriny na koži,

Veľmi ľahko sa mi robia modriny na koži, je a to vhodný heparoid, alebo sa mám obávať? Ďakujem.

Dobrý deň,
s najväčšou pravdepodobnosťou ide iba o banálny problém, kedy oslabená cievna stena vo zvýšenej miere praská a krv sa potom vylieva do (najčastejšie podkožného) tkaniva. Na odstránenie hematómov môžete použiť prípravky s obsahom heparínu (Lioton, Heparin, Heparoid...), odporúčam tiež venofarmaká  s obsahom rutínu na spevnenie cievnej steny. S výberom Vám ochotne poradia v každej Tradičnej lekárni.
Pekný deň.
  • Obličky a pohlavné orgány
  • Srdce a cievy
žena, 33 rokov 14. 07. 2021
žena, 33 rokov 14. 07. 2021

Dobry den, 13.7 som bola ockovana 2.davkou pfizer,

Dobry den,
13.7 som bola ockovana 2.davkou pfizer,bolo mi doporucene uzivanie anopyrinu(trochu ma palili krcove zily),no o tyzden odchadzam na dovolenku kde mi vychadza menstruacia,budem brat norethisteron. Anopyrin som nenasadila zatial,zda sa mi to nezmysel brat najprv na riedenie krvi a potom naopak na zastavenie krvacania.. Len sa chcem spytat ,je uzivanie norethisteronu je v poriadku po ockovani v pripade krcovych zil? (Na krcove zily nemam ziadnu liecbu)
Dakujem Zuzana 33r

Dobrý deň.
Komplikácie krvných zrazenín možno očakávať pri užívaní liekov s estrogénnym účinkom, noretisterón je gestagén, u neho je riziko vzniku zrazenín minimálne. Princíp jeho fungovania nie je v tom, že zastaví krvácanie v zmysle zvýšenej tvorby zrazením, pôsobí na hormonálnom princípe. Na druhej strane, ak ste doteraz nezačali užívať Anopyrin, nezávisle od očkovania si ho 1 deň pred cestou na dovolenku a počas cesty späť dajte - čisto iba kvôli zníženiu rizika vzniku zrazenín z dlhodobého sedenia.
  • Srdce a cievy
žena, 71 rokov 11. 07. 2021
žena, 71 rokov 11. 07. 2021

Som žena, 71 rokov. Beriem Telmisartan vyše 20 rokov,

Som žena, 71 rokov. Beriem Telmisartan vyše 20 rokov, neznižujú sa po tak dlhej dobe jeho účinky a som celý život anemická. Ďakujem.

Dobrý deň!
Účinky Telmisartanu sa neznižujú, skôr po 20 rokoch v tele nastanú zmeny a už treba pridať iný liek na tlak. Ak ste anemická, užívajte železo, aby ste neboli unavená.
Pekný deň
  • Srdce a cievy
žena, 52 rokov 10. 07. 2021
žena, 52 rokov 10. 07. 2021

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu.

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu.Druhy rok užívam Trombex ,zistili mi syndróm lepivych doštičiek, čaká ma teraz trhanie zubov a menší gynekologicky zakrok.Lekárka mi vymenila Trombex za Fraxiparin..po podaní sa mi robia modriny..Je to prosím podľa Vás v poriadku?ďakujem za radu.Mam 52roov.uzivam ešte Nebitrix.dakujem pekný deň

Dobrý deň,
bohužiaľ je. Ide o sprievodný jav podávanie všetkých nízkomolekulárnych heparínov aj vzhľadom na ich očakávaný účinok. Stanovený postup lekárky je štandardný, nemám Vám ani čo ďalšie odporučiť, pri spomínaných akútnych problémoch jednoducho budete musieť túto “drobnú” komplikáciu pretrpieť. 
Prajem vela síl a pekný deň.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena 09. 07. 2021
žena 09. 07. 2021

Pekný večer : Chcem sa spýtať čo mi môž

Pekný večer : Chcem sa spýtať čo mi môže byť , nakoľko mi v oboch dolných končatinách od rána ako vstanem až do večera , mám bolesti typu rezavé , bodavé od stehien cez zadnú časť podkolenia a ide mi to po zadnej strane lýtok a hlavne obrovské pnutie vo svaloch ked sa postavím , je to zakaždým razom , že čo mi to tam napína ? Veľmi to bolí pri každom jednom postavení sa mi to stane. Lieky mi nezaberajú žiadne na to pnutie ani na bolesť. A už som ich dosť využívala , ale nezabralo mi nič. Už neviem čo mám robiť. Som z toho veľmi smutná , až zúfalá. Ako tomu predísť ? , ešte som sa nikdy s tým nestretla, že by som niečo našla na nete , čítala ohľadom toho obrovského napínania v tých nohách . A cítim v chodidlách akoby som sa pri státi , ale aj chodení do niečoho mäkkého zabárala . Ako mäkký podklad. Prosím vás odpovedzte mi , ďakujem.

Dobrý deň,
obávam sa, že v tomto Vám veľmi nepomôžem. V prvom rade, mojou doménou ako lekárnika je najmä liekové poradenstvo, určite nie diagnostika. Navyše, vo Vašom prípade mám k akémukoľvek posúdeniu zúfalo málo informácií – aký je Váš vek, aké lieky užívate, aké máte iné problémy, aké ochorenia ste prekonali.....
Vami uvádzané problémy môžu súvisieť s celým radom rôznych problémov – problémy s prekrvením, cievny problém, komplikácia očkovanie a mnohé ďalšie. Bez znalosti ďalších informácií nie je možné žiadnu z možností vylúčiť.
Odporúčam obrátiť sa na Vášho lekára, ak by Vás zaujímal môj osobný názor, prosím o ďalšie informácie alebo ma môžete priamo kontaktovať a rád sa s Vami tento problém prediksutujem.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.