Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Srdce a cievy
muž, 32 rokov 13. 05. 2021
muž, 32 rokov 13. 05. 2021

Pekný deň Vám prajem, mám 32 rokov(Muž

Pekný deň Vám prajem, mám 32 rokov(Muž 178 cm/99 kg) od 10 januára sa liečim na hypertenziu - tlak 190/100 a TF 110 - Urgent. u obvoďáka od 11. 1. 2021 Prestarium A 5mg 1 - 0 - 0
Od 5. 2. 2021 od internistu nasadený Frontin 0,5 mg dávkovanie 1/2 - 0 - 1/2 + 8. 2. 2021 diagnostikovaný zápal dvanástnika lieky Nolpaza 40 mg na lačno pred jedlom 1 - 0 - 1. Od 14. 2. 2021 diagnostikovaná neurogenna tetánia no MAGNOSOLV 0 - 1 -0 som bral už od polovice januára asi 2 a pol mesiaca vkuse a od 1. 3. 2021 som sa cítil výborne tlaky 125/77 TF 65. Posledné dva týždne sa mi začala robiť TF v kľude dobré hodnoty 64 - 72. Po miernej fyzickej záťaži už aj pri prechádzke, miernej nervozite, ráno pred cestou mi tep vyletel nad 90 - 100 k tomu aj vyšší tlak. Pribudli aj tráviace ťažkosti - pocti neúplného vyprázdnenia, "nespavosť" resp. idem spať o 23:00 o 3:00 ráno už vstával, pred tým som sa budil a furt zaspal aj to mi vadilo že vstávam o 6:00 keď môžem spať aj do 8:00 a predsa najlepší liek je aj spánok. Keďže všetko to čo mi diagnostikovali bolo spôsobené stresom. Môj lekár to všetko pripisuje na úzkostnú poruchu, predpísal mi Concor 5mg. 1/2 ráno ku Prestarium A 5mg. Lenže po 2 mesiacoch užívaní Frontinu a to najnižšej možnej dávky mi bolo skvelo(pomaly sa bude vysadzovať, keďže sa jedná o liek na krátkodobé užívanie, kvôli návykovosti).

Moja otázka je: Môže mi Prestarium A 5mg po 3 - 4 mesiacoch spôsobovať tento vedľajší účinok:"- nezvyčajne rýchly alebo nepravidelný srdcový tep, bolesť na hrudi (angina) alebo srdcový infarkt (veľmi zriedkavé – môžu postihovať menej ako 1 z 10 000 osôb), už na začiatku som sa pýtal aj internistky aj obvodného že ráno po užití cítim trocha čudný pocit v okolí srdca, ale s tlakom mi pomohol. Mohol by mi spôsobovať po určitej dobe užívania(4 mesiace) nezvyčajne rýchly tep? Ja som mal do 1. 1. 2021 fyzicky náročnú prácu a nemal som problém s tepom a ako vravím po 2 mesiacoch liečby sa mi upravil tlak a tep som mával len občas a vtedy aj ešte skrytý zápal dvanástnika čo mi povedal aj gastroenterológ, že to môže spôsobovať aj tlak aj tep. Po vyliečení mi bolo fajn a teraz nemávam už stres. No začal som mať problém s tým tepom, už aj tráviace ťažkosti sa pridružili tomu tá nespavosť. Môže liek vyvolávať vedľajší účinok aj po dlhšom užívaní, alebo všetky vedľajšie účinky sa dostavujú na začiatku nasadenia liekov. Ďakujem pekne za odpoveď, lebo už som fakt zase v nepohode, lebo neviem čo mi je, už mi bolo dobre a zase a fakt už nemávam stres(aspoň nie taký aký som mával + som to cítil na hlave, doslova som mal hmlu a Frontin mi uľavil), spomalil som, skončil som v práci. 18. 5. 2021 ma čaká veľká lekárska prehliadka, ale aj tak mi to nedá sa opýtať na ten liek. Ak máte nejaké skúsenosti, rád by som ich počul. Vopred Vám ďakujem za odpoveď. Ostávam s pozdravom Patrik.

Dobrý deň.
Liek Prestarium nespôsobuje zvýšenie tepu, pokiaľ je dobre dávkovaný. Pokiaľ je dávka Prestaria príliš veľká a spôsobuje až prehna6né zníženie krvného tlaku, vtedy telo odpovedá zvýšením srdcového tepu. Preto by ste mali užívať takú dávku, aby ste mali tlak krvi okolo 120/80. Tlak aj tep si merajte vždy po 10 minútovom sedení v klude. To, že Vám srdcový tep poskočí pri prechádzke je normálny jav. Preto si ho merajte a zaznamenávajte vždy v klude. Pokiaľ sú vaše problémy naozaj spôsobené psychickou záťažou a psychickým stresom, ja namieste zvážiť užívanie antidepresív. Liek frontin sa naozaj nesmie užívať dlhodobo. Konzultovať stav môžete aj so psychiatrom.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka
  • Srdce a cievy
žena, 64 rokov 12. 05. 2021
žena, 64 rokov 12. 05. 2021

Zdravím, užívam liek EGILOK 25 teraz pol rá

Zdravím,

užívam liek EGILOK 25 teraz pol ráno, pol večer, lebo pri celej som mala v noci tep 39, a lekár mi pridal tabletu 1 ráno denne PRENESSA.

Otázka: môžem užívať EGILOK s PRENESSOU naraz? Alebo s odstupom?

Otázka: Pracujem ako hrabačka na kosení mesta, veľa práce a ťažká, 8 hodín, s dennou chôdzou cca 15 km. Nie je to veľká záťaž? Mám pocit, že mne to nevadí, robím to rada, mám 64 rokov.
Je pohyb v pohode?

Vďaka za Váš čas
Katarína

Dobrý deň!
Egilok s Prenessou môžete užívať naraz bez odstupu. Pohyb je určite v pohode a zdraviu prospešný, ak takú záťaž vládzete a robíte to rada.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 
  • Srdce a cievy
žena, 67 rokov 12. 05. 2021
žena, 67 rokov 12. 05. 2021

Dobry den prajem. Mala by som otazku. Od internistu mam

Dobry den prajem.
Mala by som otazku.
Od internistu mam predpisany Lopridam 4 a nebilet 1tabletu na den.
Mam vsak pocit, ze mi tieto lieky velmi znizuju tlak. Liecim sa na vysoky tlak a prekonala som pred pol rokom infarkt. Mala som doteraz Lopridam 8, internista z dovodu, ze som udala, ze mam nizky tlak, znizil davku na 4. Od psychiatra mam Setraline a Mirzaten. Mozu ten tlak znizovat aj lieky od psychiatra??
Vcera som si rano dala len ten Lopridam a pocas celeho dna som mala tlak 120/80 117/75
Tak som si radsej nebilet nedala. Lieky na depresie som uzila, kedze trpim zachvatmi paniky a uzkosti.
Mozu sa tieto lieky nejak zasadne ovplyvnovat a tahat mi ten tlak tak dole??
Dakujem za odpoved

Dobrý deň,
tieto lieky by sa nemali navzájom ovplyvňovať. Ak máte dlhodobo nizky tlak, možno by bolo vhodné úplne upraviť túto liečbu.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová
  • Srdce a cievy
žena, 79 rokov 11. 05. 2021
žena, 79 rokov 11. 05. 2021

Prosím Vás, poraďte mi, či popri lieku

Prosím Vás, poraďte mi,
či popri lieku Eliquis môžem užívať sušené brusnice, napr. dať si ich do ovsenej kaše alebo jogurtu.
Za odpoveď Vám vopred ďakujem.
Viera Adámková

Dobrý deň,
áno, sušené brusnice užívať možete.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová
  • Srdce a cievy
žena, 48 rokov 10. 05. 2021
žena, 48 rokov 10. 05. 2021

Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohľadom očkovania. V

Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohľadom očkovania. V januári som mala infarkt, odvtedy beriem pravidelne Anopyrin a Brilique... Je nutné tieto lieky vysadiť pred očkovaním alebo ich môžem kľudne brať. Ďakujem za odpoveď. Renáta.

Dobrý deň,
lieky nie je potrebné vysadzovať, ale vo Vašom prípade by bola vhodnejšia vakcína od firmy Pfizer alebo Moderna.
  • Srdce a cievy
žena, 68 rokov 10. 05. 2021
žena, 68 rokov 10. 05. 2021

Dobry den, su velke varixy a trombophlebitida predkolenia kontraindikacie k

Dobry den, su velke varixy a trombophlebitida predkolenia kontraindikacie k ockovaniu proti COVID-19 (vakcina od Pfizer)? Zena, 68 r., fajciarka, vyssi krvny tlak a cholesterol. Dakujem

Dobrý deň,
Ak je tromboflebitída v kľudovom stave (teda žily nie sú zapálené), tak by s vakcínou firmy Pfizer nemal byť problém. Podľa môjho skromného názoru máte oveľa vyššie kardiovaskulárne riziko tým, že fajčíte, ako tým, že Vám podajú vakcínu.
  • Srdce a cievy
žena, 43 rokov 10. 05. 2021
žena, 43 rokov 10. 05. 2021

Dobrý deň, dlhodobo som trpela na suchý dráždivý kaš

Dobrý deň, dlhodobo som trpela na suchý dráždivý kašeľ, ktorý vymizol ako mi nasadili liečbu na vysoký krvný tlak s Coronal5. Kašeľ po rokoch úplne vymizol. Lekárka mi, ale neskôr zmenila liečbu za Sobycombi a kašeľ sa vrátil. Môže to súvisieť s liekmi? Že Coronal mi na tento kašeľ potlačil?

Dobrý deň,
liek Sobycombi je kombinovaný dvojzložkový prípravok, pričom jedna jeho zložka má nežiaduci účinok kašeľ. Treba sa obrátiť na lekára, aby Vám liečbu zmenil. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Tráviaca sústava
  • Srdce a cievy
muž, 80 rokov 09. 05. 2021
muž, 80 rokov 09. 05. 2021

Dobrý deň! Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas

Dobrý deň!
Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas 50/1000mg; Glicladu 60mg; Na tlak Prindex 4mg;
Na riedenie krvi Trombex 75mg 1-0-0; Tebokan 40mg 1-1-0; Môžem užívať Caviton Forte 10mg 0- 0-1? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
predpokladám, že spomínanú kombináciu liekov užívate už dlhšiu dobu – teda okrem prípravku s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte). 
Samotná kombinácia je v takom prípade, pri správnom nastavení dávkovania, vhodná, bezpečná i účinná. Skrýva síce niektoré teoretické interakcie, najmä liekov proti cukrovke s liekom na zníženie krvného tlaku (môže výraznejšie znížiť hladinu cukru v krvi a zvýšiť tak riziko hypoglykémie a pri ovplyvnení činnosti obličiek aj laktátovej acidózy), možným riešením je úprava a nastavenie dávkovania. 
Pridanie ďalšieho lieku, s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte) má za následok rozšírenie periférnych ciev a teda ďalšie zníženie krvného tlaku. Tento účinok je žiadúci, pri vyšších dávkach by v kombinácii s liekmi na zníženie krvného tlaku mohlo dôjsť k príliš veľkému poklesu tlaku a riziku hypotenzie a závratov. Opäť je toto riziko iba teoretické a pri vhodnom dávkovaní bude aj celá táto kombinácia veľmi účinná i bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Imunita
  • Mozog a nervová sústava
  • Srdce a cievy
žena, 48 rokov 08. 05. 2021
žena, 48 rokov 08. 05. 2021

Dobrý deň. Prosím Vás o radu mám

Dobrý deň. Prosím Vás o radu mám zdravotné problémy - alergia, vysoký tlak, bolesti chrbta a psychika, ako by som mala správne užívať lieky: Amlopin 5 mg,1-0-1, Rupafin 1-0-0, Magnerot 1-0--1, Milgama1-1-1, Elicea 10 mg 1-0-0, Neurol 0,25 1denne, prípadne od bolesti napr. Ibalgin. Ďakujem.

Dobrý deň,
všetky spomínané lieky treba užívať podľa dávkovacej schémy odporučenej lekárom, bez ohľadu na jedlo, dobre zapiť vodou. 
Upozorňujem ešte na riziko zvýšeného útlmu pri súčasnom podávaní týchto liekov (nevykonávať činnosti vyžadujúce zvýšenú pozornosť). Navyše treba venovať pozornosť aj prípravku s obsahom alprazolamu (Neurol) – pri jeho užívaní nie je vhodné vystavovať sa zvýšenej intenzite UV žiarenia (teda vyhýbať sa dlhšiemu pobytu na slnku).
Sporadické podávanie ibuprofénu nie je problémom, dlhodobejšie podávanie vyšších dávok však môže spomalením odbúravania escitalopramu (Elicea) viesť k zvýšenej hladine a teda aj príznakom predávkovania. 
Pri dodržiavaní týchto zásad bude liečba účinná aj bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Imunita
  • Srdce a cievy
žena, 66 rokov 08. 05. 2021
žena, 66 rokov 08. 05. 2021

Dobrý deň, mám 66 rokov a mám zá

Dobrý deň, mám 66 rokov a mám zápal zlatej žily. Od stredy 5.5.2021 beriem antibiotiká Augmentin - 3x za deň a Detralex 2 tablety za deň. Tiež sa liečim na vysoký tlak, beriem Mixor a Lokren po 1 tablete za deň. 11.5. mám termín na očkovanie Pfizerom, ale antibiotiká doberiem 12.5.2021. Môžem ísť na očkovanie proti Covidu? Ďakujem za usmernenie. MM

Dobrý deň,
dôvodom na oddialenie očkovania je iba akútne horúčkovité ochorenie. Vo Vašom prípade preto očkovanie odporúčam. Váš zdravotný stav a vhodnosť vakcinácie ešte pred očkovaním zváži lekár. 
Inak, Vaša kombinácia liekov je vhodná, účinná a najmä bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.