Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena 03. 02. 2021
žena 03. 02. 2021

Už druhý týždeň beriem liek Brintellix, ale asi je

Už druhý týždeň beriem liek Brintellix, ale asi je to ešte krátky čas na to, aby zabral. Stále trpím nechutenstvom, už len pri predstave,že by som mala niečo zjesť som najedená. Samozrejme kilá idú dole, čo zrovna nepotrebujem. Dokúpila som si Pangamin, ale ten beriem ešte len dva dni. Dúfam, že to môžem užívať spolu. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň!
Brintellix a Pangamin môžete užívať spolu. Mohli by pomôcť aj Žalúdočné kvapky, ktoré povzbudzujú trávenie alebo žalúdočné čaje. Vyhnite sa čajom s obsahom ľubovnika.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 


  • Tráviaca sústava
žena 02. 02. 2021
žena 02. 02. 2021

Dobry den,chcem vas poprosit o radu...mam 64rokov a

Dobry den,chcem vas poprosit o radu...mam 64rokov a zrejme prebytok vitaminu D.Brala som denne 4 000IU-5dni.Na 6-sty den som mala velke bolesti brucha,hnacky,pachnuci moc po acetone-caste nutkanie na mocenie.Vysadila som vit.D,pijem 2-3litre vody a uz moc nepachne,nutkanie prestalo,bolesti brucha prestali,len moc je stale mutny,obcas citim oblicky.Poradite mi co mi pomoze a ako dlho to moze pretrvavat?K Dr.teraz nechcem ist.Velmi pekne dakujem za odpoved,Alena

Dobrý deň,
ťažkosti, ktoré uvádzate mohli súvisieť s vysokou dávkou vitamínu D. Odporučená dávka pre dospelého je 1000U.I.. Vyššie dávky sa dávajú po konzultácii s lekárom na základe odberu krvi a stanovení hladiny vitamínu. Skúste si pridať nejaký urologický čaj alebo šťavu z brusníc. Ak sa Vám stav neupraví, kontaktujte lekára., može ísť o začínajúci zápal močových ciest.
Veľa zdravia
PharmDr. Ľubica Krajčírová
Lekáreň Verbascum - Senica 
www.ilekaren.sk
  • Tráviaca sústava
02. 02. 2021
02. 02. 2021

Dobrý deň, chcem sa optýtať kolko tabletiek 325mg zaldiaru

Dobrý deň, chcem sa optýtať kolko tabletiek 325mg zaldiaru si mám dať aby som mala rovnaký účinok ako cca 15 vstrekov tralgitu ? ďakujem

Dobrý deň,
predpokladám, že máte Tralgit 96ml kvapky, jedno stlačenie znamená 5 kv, čiže používate 15 slačení 60kv, čo zodpovedá dávke 150mg. Je to dosť vysoká dávka. Pri porovnaní s liekom Zaldiar 325/37,5mg , kde je obsah rovnakej účinnej látky  37,5 mg, by sa 4tablety vyrovnali obsahu tramadolu, ale v lieku Zaldiar je účinok tohto liečiva potencovaný druhou účinnou látkou s obsahom 325 mg v jednej tablete, čo by pri 4 tabletách predstavovali 1300mg, čo je veľmi vysoká dávka s vážnymi nežiaducimi účinkami.
Veľa zdravia
PharmDr. Ľubica Krajčírová
Lekáreň Verbascum - Senica 
www.ilekaren.sk
  • Tráviaca sústava
žena 24. 01. 2021
žena 24. 01. 2021

Dobrý deň. Som na začiatku liečby Brintellixom, rá

Dobrý deň. Som na začiatku liečby Brintellixom, ráno 10mg, k tomu Rivotril 0,5. Večer M irzaten 15. Môžem si dať večer aj Dorsiflex pri stuhnutej šiji? Ďakujem za odpoveď. Mám 61rokov.

Dobrý deň.
Áno, môžete si dať aj Dorsfilex, len treba brať do úvahy zvýšenie sedatívneho účinku.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 26 rokov 22. 01. 2021
žena, 26 rokov 22. 01. 2021

Môžem kombinovať helex a pancreolan?

Môžem kombinovať helex a pancreolan?

Dobrý deň.
Áno môžete. Nie som si vedomý žiadnej vzájomnej reakcii týchto dvoch liekov.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka

  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 67 rokov 17. 01. 2021
žena, 67 rokov 17. 01. 2021

Užívam frontin ráno 0,5mg obed 0 več

Užívam frontin ráno 0,5mg obed 0 večer 0,5mg občas mávam ataky pocit na vracanie, nechutenstvo a bolesť žalúdka, potim sa. Užívam lieky na tlak Isoptin 240mg ráno, Prestarium 5mgA tiež len ráno. Od 22 októbra ma začal bolieť pravý kĺb ako som bola v záhrade pracovať, užívala som sirdalud 2mg na uvoľnenie, potom dorsiflex 200mg, ešte Voltaren Rapid 25 mg a ešte Novalgin 500mg, od teraz ma bolí žalúdok a mam pocit na vracanie nič mi nechuti jesť ani piť a zvýšil sa mi tlak aj pulz poraďte mi co mam vlastne robiť, len sa mi grga mam pocit plného žalúdka.

Dobrý deň,
väčšina Vašich problémov sa týka trávenia /nechutenstvo, pocit na zvracanie, bolesť žalúdka/, preto Vám odporúčam návštevu odbornej gastroenterologickej ambulancie. Vo Vašom prípade je potrebná podrobnejšia diagnostika na odhalenie príčin Vašich ťažkostí. Priaznivý efekt by mohli mať probiotiká, enzýmy, B komplex, bylinné kvapky Iberogast. Snažte sa mať pravidelnú životosprávu, vylúčiť treba alkohol, obmedziť kávu,  piť dostatok tekutín, vyhýbať sa stresu, pestovať primeranú pohybovú aktivitu, odstrániť "prehrešky v stravovaní",  atď.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Tráviaca sústava
  • Dýchanie
muž, 39 rokov 11. 01. 2021
muž, 39 rokov 11. 01. 2021

Dobrý deň užívam denne každé ráno na

Dobrý deň užívam denne každé ráno na lačno Helicid 20 - 1 tabletu. Mám Reflux pažeráka. Chcem sa Vás spýtať keď užívam denne Helicid 20 či si môžem dať v prípade potreby s Helicidom aj Ibalgin 400 na bolesť čelustného kĺbu (odporúčal mi to stomatológ). Prípadne čo by bolo vhodnejšie pri bolesti čelustného kĺbu. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Dobrý deň. 
Užívanie Ibalginu pri refluxe nie je vhodné. Ak užívať, tak len krátkodobo povedzme do 3 dní. Ak by to pomohlo a stav kĺbu zlepšilo bolo by to možné. Inak bezpečný pre Vás je skôr Paralen a Panadol, ktoré oba obsahujú účinnú látku Paracetamol. Tá nezvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a tým aj stav refluxu. Možno by pomohli aj prípravky na regeneráciu kĺbov, ktoré pôsobia v celom tele, na všetky kĺby. Tu Vám poradí Váš lekárnik. 
Prajem skoré zlepšenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Tráviaca sústava
žena, 48 rokov 10. 01. 2021
žena, 48 rokov 10. 01. 2021

Dobrý deň, v roku 2019 mi vyoperovali štítnu žľazu,

Dobrý deň,
v roku 2019 mi vyoperovali štítnu žľazu, pre medulárny karcinóm.
O vtedy užívam euthyrox, no tento hormón stále nemám v poriadku. Teraz beriem euthyrox 125 mg
Každé 3 mesiace mi lekár zvyšuje dávku po troške. Preto sa chcem opýtať, čí by som nemohla užívať súčasne aj samotný jód, prípadne morskú riasu kelp.

Dobrý deň. 
Kedže ešte stále nemáte stabilizovaný stav, určite by o všetkých voľnopredajných prípravkoch, ktoré užívate, mal vedieť Váš lekár. 
Vrátane prípravkov s obsahom jodu.
Prajem skoré zlepšenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Tráviaca sústava
muž, 30 rokov 27. 12. 2020
muž, 30 rokov 27. 12. 2020

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu.

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. Beriem lieky helicid 20mg 1_0_1, ursomed 1_1_1, Kreon 25000 1_0_1, a neurol 0,5mg, 0_0_1, a magnézium čisté 500mg, môžu sa mi vrátiť vredy dvanastnika prípadne žalúdka keď na GFS naposledy boli už vyliecene? Stále pociťujem tlakovú bolesť a pálenie v epigastriu.po akejkoľvek potrave sa to zintenzívni... Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Dobrý deň,
táto kombinácia rozhodne k vredovej chorobe nevedie. Otázkou je, či ide naozaj o tento problém (bolesť a pálenie v epigastriu môže súvisieť aj s viacerými inými ochoreniami) resp. či príčinou nie je iné dráždenie, napr. inými liekmi alebo (podľa mňa najpravdepodobnejšie) prítomnosťou infekcie mikroorganizmom Helicobacter pylori, ktorá sa môže i opakovať. V každom prípade si tento problém vyžaduje lekársku pomoc, svojpomocne snáď si na úvod môžete urobiť samodiagnostický test na Helicobacter, dostupný v ktorejkoľvek tradičnej lekárni.
Prajem veľa úspechov a príjemný deň...a pevné zdravie v novom roku!
  • Tráviaca sústava
žena, 45 rokov 27. 12. 2020
žena, 45 rokov 27. 12. 2020

Dobry den ,Flektor a xanax sa moze spolu uzivat?

Dobry den ,Flektor a xanax sa moze spolu uzivat?

Dobrý deň,
táto kombinácia je vhodná.
Pekný deň. 
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.