Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena, 52 rokov 17. 03. 2021
žena, 52 rokov 17. 03. 2021

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sú probiotika EXHelico,

Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sú probiotika EXHelico, vhodné pri Azitromycine nakoľko som mala helicobakter a užívala som ich pri Betaclave a Entizole do pondelka, zároveň som od utorka covid pozitívna a lekár mi predpísal AZT + probiotika, tak či sú vhodné a koľko za deň ich užívať. Vďaka

Dobrý deň.
ExHelico nie sú probiotiká v zmysle obnovy črevnej flóry. Obsahujú kvasinku, ktorá má vplyv na patogénne baktérie, ale sama tráviaci trakt neosídľuje. K azitromycínu zvoľte radšej iné probiotikum určené na užívanie s antibiotikami s efektom na obnovenie črevnej mikroflóry.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Tráviaca sústava
muž, 60 rokov 15. 03. 2021
muž, 60 rokov 15. 03. 2021

Dobrý deň, mám 60 rokov, vo februári som

Dobrý deň, mám 60 rokov, vo februári som sa začal liečiť na reflux a chronický zápal žalúdka.
Dlhodobo beriem anopyrin a prenesu. Mám pocit, že mi anopyrin zaťažuje žalúdok. Môže to byť pravda?
Ďakujem.

Dobrý deň,
určite áno. Účinná látka Anopyrinu kyselina acetylsalicylová, môže spôsobovať gastrointestinálne ťažkosti. Obzvlášť v prípade chronického zápalu žalúdka, by ste pri súčasnom užívaní Anopyrinu, mali byť pod zvýšeným lekárskym dohľadom.
S pozdravom
Mgr. Zuzana Václavová

  • Tráviaca sústava
žena, 66 rokov 14. 03. 2021
žena, 66 rokov 14. 03. 2021

Dobrý deň, mám 66 rokov, užívam Omeprazol Sandoz

Dobrý deň, mám 66 rokov, užívam Omeprazol Sandoz na reflux a môžem si dať aj Nolpazu?
Mám aj Rayn. fenomén a Enelbin neprehltnem - mám problém s prehĺtaním - môžem si ho rozdeliť
na malé kúsky alebo rozdrviť? Ďakujem.

Dobrý deň.
Kombinácia týchto dvoch liekov nie je kontraindikovaná, ale vhodnejším riešením Vášho problému je nastavenie správneho dávkovania jedného z preparátov. Oba patria do rovnakej skupiny liekov.  Ak máte pocit, že riešenie Vášho problému je nedostatočné, skontaktujte sa s Vašim lekárom, aby skontroloval správnosť užívania Omeprazolu, prípadne Vám nastavil dávkovanie Nolpazy. Enelbin sa musí užívať celý, nerozdrvený. Sú to tablety s predlženým uvoľňovaním liečiva a rozdrvením tablety by došlo k jej znehodnoteniu.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Ostatné
  • Tráviaca sústava
muž, 39 rokov 08. 03. 2021
muž, 39 rokov 08. 03. 2021

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, moju 4

Dobrý deň.
Chcel by som sa opýtať, moju 4 ročnú dcéru začalo dosť zdúvať a tak sme kontaktovali našu lekárku. Kázala nám použiť Hylak forte s kombináciou B-komplex asi po 4-5 dňoch užívania podľa predpisu problémy prestali a tak sme Hylak vysadili dávali už len B-komplex. Asi po ďalších piatich dňoch ju začalo zdúvať znova. Chcem sa opýtať, lebo tak píše aj príbalový leták a aj som čítal recenzie ľudí, že keď hlavné problémy ustúpia, má sa znížiť dávka na polovicu ale má sa ešte dlhšiu dobu pokračovať kvôli prevencií.
Prosím vás, ako dlho môže 4 ročné dieťa užívať Hylak Forte keď aj problém s nadúvaním ustúpi, keď aj v polovičných dávkach, kvôli prevencii. ? Pred asi dvoma rokmi mala podobný problém a po kombinácií Hylak a Bkomplex jej to po čase prešlo, len už si nepamätám ako dlho to užívala.
Dcéra užíva jedine imunoglukán 3ml denne kvôli posilneniu imunity keďže chodí do škôlky a deti tam bývajú často choré.

Dobrý deň,
dĺžka užívania probiotík je individuálna a závisí od zdravotného stavu pacienta. Po mesiaci užívania by som odporúčala pauzu.  Možno by som sa pokúsila zmeniť probiotikum /napr. Probiofix kvapky/, pridala by som kvapky alebo tobolky proti nadúvaniu a skúsila by som odsledovať, čo z potravín, ktoré Vaša dcérka zje, by mohlo spôsobovať problémy s nadúvaním. Niekedy je to mlieko, niekedy čerstvá zelenina a ovocie, niekedy čerstvé pečivo alebo alebo chlieb. 
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Ostatné
  • Tráviaca sústava
21 rokov 06. 03. 2021
21 rokov 06. 03. 2021

Dobrý deň, prosím vás Je krušinový čaj

Dobrý deň, prosím vás
Je krušinový čaj bezpečný ? Nedočítala som sa nikde o jeho nežiaducich účinkoch. Hrozí pri jeho užívaní nejaký návyk alebo iný problém? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
hlavný účinok krušiny jelšovej je laxativny-pri zápche, na zrýchlenie pohyblivosti čriev a podporu trávenia. Nesmie sa používať pri obštrukcii - nepriechodnosti čriev, pri liekoch proti srdcovým arytmiám a liekov na odvodnenie. Pri dlhšom používaní môže dôjsť k strate elektrolytov, hlavne draslíka.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák





  • Tráviaca sústava
muž, 72 rokov 28. 02. 2021
muž, 72 rokov 28. 02. 2021

Dobrý deň môžem užívať vitamín D spolu

Dobrý deň môžem užívať vitamín D spolu s anopyrinom. Ďakujem. Som diabetik.

Dobrý deň.
Áno, môžete to spolu kombinovať, neovplyvňuje sa to. Na diagnózu diabetes to nemá vplyv, keďže to neobsahuje cukor.
S pozdravom
PharmDr. Miroslav Čučka


  • Tráviaca sústava
žena, 70 rokov 24. 02. 2021
žena, 70 rokov 24. 02. 2021

Dobrý deň, žena 70 rokov. Prosím vás môž

Dobrý deň, žena 70 rokov. Prosím vás môže liek Izoptin zhoršiť hnačkové ochorenie. Mám hnačku a užívam len Izoptin na srdce, neviem či mi mohol zhoršiť priebeh hnačky. Ďakujem

Dobrý deň.
Tráviace problémy sú spojené s podávaním takmer každého lieku. Podávanie verapamilu (Isoptin) je častejšie spojené so zápchou, preto zhoršenie Vášho stavu týmto liekom nepredpokladám.
Len by som chcel upozorniť, že pri úporných hnačkách môžeme vplyvom zníženého vstrebávania očakávať aj znížený účinok liekov, preto odporúčam dôslednejšie sledovanie zdravotného stavu  
S pozdravom
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Obličky a pohlavné orgány
  • Tráviaca sústava
žena, 24 rokov 23. 02. 2021
žena, 24 rokov 23. 02. 2021

Dobrý deň chcem sa opýtať môžem užívať

Dobrý deň chcem sa opýtať môžem užívať magne b6 ak užívam lieky helicid 20 aj ursosan 250mg

Dobrý deň,
určite, kombinácia je účinná a bezpečná.
S pozdravom
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Tráviaca sústava
žena, 21 rokov 18. 02. 2021
žena, 21 rokov 18. 02. 2021

Dobrý deň, prosím vás, mám doma Epsomskú

Dobrý deň, prosím vás, mám doma Epsomskú soľ v potravinárskej kvalite. počula som , že takáto Epsomská soľ je vhodná na zápchu, ako osmotické laxatívum . Chcem sa opýtať, či sa môže táto epsomská soľ použiť aj vo forme nerozpustenej vo vode - myslím tým priamo lyžičku epsomskej soli
zapijem vodou . Môžem teda takto zapiť epsomskú sol vodou, alebo je to potrebné rozpustiťju vo vode ? Predstavuje táto forma užívania nejaké riziko? Za odpoveď vám veľmi pekne ďakujem.

Dobrý deň,
Epsomská soľ /síran horečnatý/ ma schopnosť pritiahnuť do čreva vodu, ktorá vlastne zvlhčí stolicu a tým uľahčí jej priechod črevami. Nepoznám Váš zdravotný stav, ale bez konzultácie s lekárom jej použitie neodporúčam.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová

  • Ostatné
  • Tráviaca sústava
žena, 47 rokov 13. 02. 2021
žena, 47 rokov 13. 02. 2021

Dobry vecer. Mam otazku. A skutocne neviem co sa deje.

Dobry vecer. Mam otazku. A skutocne neviem co sa deje. 8. 2. 20. mi zistil dr. hranicnu hodnotu histaminu k pridruzenej celiakii, int. Laktozy a alerg. kr. Mkieka. Zatial Tri dni sa zacinam snazit dodrziavat eliminacnu dietu v oriebehu ktorych somjedla iba ryzu brokolicu mrkvu cuketu dnes som si pridala morcacie dusene vo vyvare o dve hod. pecene bataty a po vsetkom ma zacalo palit v hrdle +opuch +stipanie jazyka a palenie tvare z vonku V poobednajsich hodinach som uzila Rupafin zatial iba druhykrat. Ale neraguje telo na liek ako by malo .je uz v podstate po polnoci a ja nespim lebo mam stale opuch hrdla stipanie jazyka a palenie pokozky z vonku v dolnej casti tvare. Bojim sa ze sa zadusim. Prosim kde moze byt problem. Dodrziavam zatial som na zaciatku bezhistaminove potraviny. Ci som ich za den vela skombinovala este asi okol 21.00 som si dala asi 8 ks bezlepkovych piskot. Dufam ze mi odpovedou aspin ciastocne pomozete ,poradite. Dakujem. A.S

Dobrý deň,
Vami opisované symptómy ukazujú na rozvoj alergickej reakcie. V prvom rade – akútnu alergickú reakciu netreba podceniť a v prípade ďalšieho zhoršovania stavu vyhľadať lekársku pomoc, aj prostredníctvom pohotovosti či príjmovej ambulancie v najbližšej nemocnici.
Dovtedy odporúčam podávanie antihistaminík (spomínaný Rupafin, alebo iné s obsahom loratadínu alebo cetirizínu), v prípade pokračujúcej reakcie by ste mali ako alergička mať doma pohotovostný balíček s kortikosteroidom (Prednison tbl, 1mg/kg hmotnosti jednorazovo) prípadne injekciu s epinefrínom (Epipen) prípadne iné (Zodac, Claritine).
Držím palce a prajem príjemný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.