Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena, 54 rokov 26. 11. 2021
žena, 54 rokov 26. 11. 2021

Dobrý deň. Chcem sa spýtať na poruchy trávenia.

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať na poruchy trávenia. 2 roky užívam pravidelne Torecan 1x za deň a Helicid 1x.
Pri užívaní je stav stabilizovaný. No po vysadení sa na druhý deň vrátia nevoľnosť a pálenie záhy.
Hlavne bez Torecanu sa naplno prejaví Reflux a ďalšie ťažkosti.

Je možné Torecan užívať ak dlhodobo? Ak nie aká je odporúčaná náhrada.?

Gastroenterológ je nekomunikatívny nič nevysvetlí len predpíše lieky a tým to končí. Preto som chcela pohľad aj iného odborníka.

Ešte dodám že mám vyoperovaný žlčník, vracia sa mi do dvanástorníka žlč, prekonala som zápal pankreasu, trpím refluxom

Za odpoveď vopred ďakujem

Dobrý deň!

Torecan by sa nemal dlhodobo užívať kvôli zvýšenému výskytu nežiaducich účinkov, ale niekedy zdravotný stav pacienta neumožňuje užívať iné lieky s podobným účinkom. Ak chcete pohľad iného odborníka, mal by to byť iný gastroenterológ, pretože Váš stav je komplikovanejší.

S pozdravom 


PharmDr. Silvia Grbáliková 

Lekáreň Apis, Trenčín


www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
žena 02. 11. 2021
žena 02. 11. 2021

Už týždeň mám tráviace problémy

Dobrý deň, od minulého týždňa v piatok, dnes (utorok) mi začali tráviace problémy, hnačky. V piatok som začala mať ťažkosti (vodová stolica). Od tejto doby sa mi stav nezlepšil (jeden raz slabá prítomnosť krvi). Hnačku mám približne päť razy denne. Prvý deň viac razy. Liečba: čierne uhlie, hylak a probiotiká. Jediný liek ktorý mi pomohol bolo čierne uhlie. Stále mám kŕče a ťažkosti. Kontaktovala som obv lekárku, ktorá pred vyšetrením vyžaduje pcr test, neviem kedy bude termín a výsledky, možno až budúci týždeň. Moja otázka znie, aké lieky by som mohla ešte zvoliť. Lekárka mi cez telefón predpísala len tabletky na zastavenie hnačky, ale stále sa cítim zle. Ak by som mala črevnú infekciu potrebovala by som antibiotiká? Môže sa takto prejaviť covid? Teploty nemám ani kašeľ. Stravu som konzumovala aj mimo domu. Ďakujem

Dobrý deň, 

hnačka Vám už trvá dlhšie, je potrebné odborné vyšetrenie u gastroenterológa, nepáči sa mi prímes krvi. Určite je dôležitá diéta, čierne uhlie, hylak aj probiotiká. Ak daná liečba nezaberá, zmente čierne uhlie za Immodium cps alebo Hidrasec cps, ktoré sú proti hnačke. Potrebu antibiotík musí zvážiť lekár. Medzi menej časté príznaky COVID-19 sa zaraďuje aj hnačka. 

Prajem veľa zdravia. 

PharmDr.Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
  • Ostatné
žena, 47 rokov 29. 09. 2021
žena, 47 rokov 29. 09. 2021

Formoline L112 original dá sa kúpiť na Slovensku?

Dobrý deň,
chcem sa opýtať. Formoline L112 originál dá sa kúpiť na Slovensku

Dobrý deň, 

Formoline L112 je nemecký produkt, na Slovensku sa nedá kúpiť bežne v lekárňach. Informujte sa vo svojej lekárni o možných alternatívach. 

S pozdravom

PharmDr. Lenka Fogelová

Lekáreň Na križovatke - Sereď

www.ilekaren.sk

  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 35 rokov 10. 08. 2021
žena, 35 rokov 10. 08. 2021

Dobrý deň môžem po magne B6 si dať Ibalgin

Dobrý deň môžem po magne B6 si dať Ibalgin alebo paralen od bolesti?

Dobrý deň,
samozrejme,  obe kombinácie sú bezpečné i účinné.
Pekný deň.
  • Tráviaca sústava
žena, 45 rokov 07. 08. 2021
žena, 45 rokov 07. 08. 2021

Dobrý deň,môžem kombinovať Dalacin a Omarit ?

Dobrý deň,môžem kombinovať Dalacin a Omarit ?

Dobrý deň,
tieto lieky sa môžu súčasne užívať
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Iné ochorenia
  • Tráviaca sústava
žena, 57 rokov 03. 08. 2021
žena, 57 rokov 03. 08. 2021

dobry den, uzivam nospa-40 mg, 3krat denne ,,,chcem sa

dobry den, uzivam nospa-40 mg, 3krat denne ,,,chcem sa spytat ci mozem sucasne uzivat vyzivove doplnky v tabletkach a to ,,,urixin a masticha . dakujem Helena

Dobrý deň,
nie je mi známy dôvod, prečo by to nebolo možné.
Pekný deň.
  • Tráviaca sústava
muž, 21 rokov 30. 07. 2021
muž, 21 rokov 30. 07. 2021

Dobrý deň Chcem sa poradiť Mam silnú tetániu už

Dobrý deň
Chcem sa poradiť
Mam silnú tetániu už neviem čo mam robit.
Nechce sa mi nič len ležim.
Dáka rada čo robit pri záchvate alebo dake lieky čo pomôžu ? Ďakujem

Dobrý deň,
základným odporúčaním je užívanie minerálov, ktoré sú pri tetánií v deficite a ktoré, na základe vyšetrení, určí lekár. Ide hlavne o magnézium alebo calcium. Preto základnou liečbou je dlhodobé užívanie týchto minerálov. Prevenciou je správna životospráva, zmena myslenia a životného štýlu, pohyb, prechádzky v prírode, vyhýbanie sa stresu, relaxačné cvičenia, dostatok spánku. Ostatné lieky, ktoré sa užívajú pri tetánií, predpisuje lekár (antidepresíva, anxiolytiká, myorelaxanciá, ktoré uvoľňujú stresové myslenie a upokojujú dráždivosť). Prvou pomocou pri hyperventilácií (zrýchlené dýchanie), ktorou sa dá odvrátiť tetanický záchvat, je dýchanie do sáčku. Je to jednoduchý úkon a opätovné vdýchnutie vydýchnutého vzduchu stabilizuje hodnoty CO2 v krvi. Treba sa upokojiť a pokojne dýchať. Všeobecne ale liečba a presná diagnostika patrí do rúk lekára, aby sa vylúčili iné príčiny vyvolávajúce prejavy tetánie. 
Prajem veľa zdravia.
  • Tráviaca sústava
žena, 70 rokov 21. 07. 2021
žena, 70 rokov 21. 07. 2021

Dobrý deň, prakticky od vypuknutia korony užívam výživové

Dobrý deň,
prakticky od vypuknutia korony užívam výživové doplnky a vitamíny (selén, zinok, vitamín D, laktobacily, magnézium...).
V júni t.r. som bola na operácii, neurologička mi doporučila po nej užívať Revitanerv strong 500 mg.
Užívam 10 dní Revitanerv na obed po jedle. Okrem neho na obed ešte užívam Mumio, Zinok 15 mg a Manézium Galvex 500 mg. Postupne som zaačala mať po obede problémy - silné kŕče v bruchu, skončilo to tak, že na desiaty deň od začiatku užívania Revitanervu som mala silné bolesti v bruchu, celá som sa spotila, bolo mi na zvracanie. Nevoľnosť trvala cez hodinu. Vysadila som všetky lieky a cítim sa dobre, nemám problém. Otázka: mohla tento stav spôsobiť nevhodná kombinácia prípravkov, ktoré užívam? Skúšala som si overiť kombinácie na interakcieliekov.sk, tam ale výživové doplnky nie sú uvedené. Na koho by som sa mala obrátiť s tým, či ide o nevhodné užívanie prípravkov alebo či ide o gastro problém? Ďakujem.

Dobrý deň,
s akýmkoľvek zdravotným problémom Vám rád poradí Váš ošetrujúci lekár alebo každý poriadny lekárnik. Môžeme sa  o to, i keď v takejto priestorovo obmedzenej miere, pokúsiť aj v našej Poradni.
Z uvedeného sa javí, že naozaj išlo o nevhodnú resp. zbytočnú kombináciu liekov a výživových doplnkov. Nevoľnosti a tráviace problémy bývajú častým sprievodným javom podávania mnohých výživových doplnkov, najmä s obsahom minerálov. Dokazuje to aj fakt, že sa Váš zdravotný stav zlepšil po ich vysadení. V budúcnosti odporúčam zvážiť kombinovanie väčšieho počtu doplnkov z pohľadu ich zmysluplnosti – doplnenie minerálov a vitamínov má zmysel pri konkrétnych zdravotných problémoch a pri ich dokázanej zníženej hladine v krvi. Konkrétne odporučenie by potom malo zohľadňovať aktuálny zdravotný stav, nie je vždy rozumné takto kombinovať celú škálu doplnkov.
Pekný deň.
  • Tráviaca sústava
muž 17. 07. 2021
muž 17. 07. 2021

Mám hemeroidy a hľadám liek na zmä

Mám hemeroidy a hľadám liek na zmäkčenie stolice. Ale všade je len v kombinácii s preháňadlom.
Existuje taký liek aj bez preháňadla?

Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
existuje viacero liekov a výživových doplnkov, ktoré obsahujú ióny. Tie sa nevstrebávajú, osmoticky viažu vodu a zadržiavajú ju v črevách. Takto zvyšujú objem stolice. ďalším riešením je zvýšený príjem vlákniny, či už vo forme potravín (obilniny, strukoviny, zelenina...) alebo výživových doplnkov. S výberom Vám poradia v každej Tradičnej lekárni.
Pekný deň.
  • Iné ochorenia
  • Tráviaca sústava
žena, 22 rokov 17. 07. 2021
žena, 22 rokov 17. 07. 2021

Dobrý deň, som tehotná a začala som užívať

Dobrý deň, som tehotná a začala som užívať lieky L- thyroxin ako mi doktorka predpísala na lačno pol hodinu pred jedlom, lenže vždy po pol hodine zvraciam ( čo je samozrejme normálne v tehotenstve) ale chcem sa spýtať či sa mi tá tabletka stihne vstrebat do tej pol hodinky?
Ďakujem ..

Dobrý deň,
obávam sa, že je to veľmi krátka doba. Po užití nalačno sa liek vstrebáva najmä v tenkom čreve a maximálnu hladina dosiahne približne za 2 až 3 hodiny po užití. Odporúčam podávať v inú dennú dobu, ideálne aspoň 1/2 hod. pred alebo 2 hodiny po jedle, povedzme okolo 10 hod alebo popoludní. Ak dôjde k zvracaniu do 1-2 hod. po podaní, pravdepodobne nebude účinok dostatočný.
Pekný deň.