Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami.

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni. Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
  • Srdce a cievy
muž, 80 rokov 09. 05. 2021
muž, 80 rokov 09. 05. 2021

Dobrý deň! Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas

Dobrý deň!
Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas 50/1000mg; Glicladu 60mg; Na tlak Prindex 4mg;
Na riedenie krvi Trombex 75mg 1-0-0; Tebokan 40mg 1-1-0; Môžem užívať Caviton Forte 10mg 0- 0-1? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
predpokladám, že spomínanú kombináciu liekov užívate už dlhšiu dobu – teda okrem prípravku s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte). 
Samotná kombinácia je v takom prípade, pri správnom nastavení dávkovania, vhodná, bezpečná i účinná. Skrýva síce niektoré teoretické interakcie, najmä liekov proti cukrovke s liekom na zníženie krvného tlaku (môže výraznejšie znížiť hladinu cukru v krvi a zvýšiť tak riziko hypoglykémie a pri ovplyvnení činnosti obličiek aj laktátovej acidózy), možným riešením je úprava a nastavenie dávkovania. 
Pridanie ďalšieho lieku, s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte) má za následok rozšírenie periférnych ciev a teda ďalšie zníženie krvného tlaku. Tento účinok je žiadúci, pri vyšších dávkach by v kombinácii s liekmi na zníženie krvného tlaku mohlo dôjsť k príliš veľkému poklesu tlaku a riziku hypotenzie a závratov. Opäť je toto riziko iba teoretické a pri vhodnom dávkovaní bude aj celá táto kombinácia veľmi účinná i bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Tráviaca sústava
žena, 32 rokov 29. 04. 2021
žena, 32 rokov 29. 04. 2021

Dobrý deň prosím vás môžem užívať

Dobrý deň prosím vás môžem užívať súčasne Thyrozol, Amoksiklav, Omeprazol a Klerimed ? Thyrozol mám 3x2 a antibiotiká 2x1 alebo ako to treba užívať? Ďakujem.
Thyrozol mám na zvýšenú funkciu štítnej žľazy a antibiotiká na helicobactera spolu s Omeprazolom

Dobrý deň, 
táto kombinácia nepredstavuje problém. Ráno nalačno tak pol hodinu pred jedlom užite Omeprazol. Krátko pred jedlom alebo spolu s jedlom užite Thyrozol. Hodinku po raňajkách užite oboje antibiotika. Večer pred jedlom opäť Omeprazol, hodinku po večeri antibiotika.  Po doužívaní antibiotík užívajte Omeprazol už len ráno nalačno. 
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Tráviaca sústava
muž 27. 04. 2021
muž 27. 04. 2021

Dobrý deň! Ursomed-nesprávne dávkovanie!!! Chcela by som

Dobrý deň!
Ursomed-nesprávne dávkovanie!!!
Chcela by som sa spýtať, či hrozí riziko pri dlhodobom nesprávnom užívaní lieku Ursomed 500mg - omylom už takmer rok beriem dvojnásobnú dávku.
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň.
Keďže neuvádzate ako často a v ako vysokej dávke liek užívate, otázka sa nedá zodpovedať. 
Ďakujem za odpoveď
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička


  • Tráviaca sústava
žena 22. 04. 2021
žena 22. 04. 2021

Dobrý deň, mám 52 rokov, užívam lieky na

Dobrý deň,
mám 52 rokov, užívam lieky na vysoký krvný tlak. Lekári mi zistili stukovatenú pečeň. Môžem užívať pestrec mariánsky? (našla som informácie o tom, že pestrec krvný tlak zvyšuje). Prosím o Vaše vyjadrenie ako odborníkov. ďakujem

Dobrý deň,
obsahové látky z pestreca majú tonizujúci efekt na cievy, ale nevylučuje sa jeho užívanie pri vyššom tlaku. Pokiaľ užívate lieky na tlak a začnete konzumovať výťažky z pestreca, kontrolujte si pravidelne tlak krvi. V prípade, že by sa zvýšil, pestrec vysaďte a poraďte sa s lekárom. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Tráviaca sústava
  • Srdce a cievy
muž, 75 rokov 20. 04. 2021
muž, 75 rokov 20. 04. 2021

Dobrý deň, Som 75 ročný. V r. 2011 som

Dobrý deň,
Som 75 ročný. V r. 2011 som prekonal trombózu nohy v lýtku. Po uzdravení nohy užívam už 10 rokov aspirin protect 100 denne 1 tb. Chcem sa spýtať či to užívanie aspirinu je vhodné tak dlhodobo, doživotne. Prestávku týždeň mávam len v prípade trhania zuba. Ráno nalačno užívam Euthyrox 50 a Thiogamma 600, ráno potom užívam Detralex, Noliprel A, Enelbin 100. Na obed Aspirin prot.100. Večer Enelbin 100. Som diabetik na inzulíne.
S pozdravom. Ďakujem. Som diabetik na inzulíne

Dobrý deň,
Vo Vašom prípade je dlhodobé podávanie prípravku Aspirin Protect odporúčam. 
Podávanie Vašej kombinácie liekov skrýva niektoré riziká (napr. kombinácia Euthyrox a spomínaný Aspirin Protect, prípadne Noliprel a inzulín), pri dlhodobom podávaní a vhodnom nastavení dávok je ju však tiež možné považovať za bezpečnú a účinnú.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Tráviaca sústava
žena 13. 04. 2021
žena 13. 04. 2021

Dobrý deň môžem. Užívať neutol 0.5 z

Dobrý deň môžem. Užívať neutol 0.5 z concor cor. 2.5 dakujem

Dobrý deň,
oba lieky sa môžu súčasne užívať.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
žena, 66 rokov 13. 04. 2021
žena, 66 rokov 13. 04. 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem už

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem užiť spolu všetky lieky naraz, ktoré mám naordinovane, alebo s nejakým časovým odstupom. A či pred alebo po raňajkách. Jedna sa o tieto lieky: xalerto, rythmonorm, telmisartan, bisomerck, ravel.
Večer ešte beriem rythmonorm a bisomerck.
Ďakujem

Dobrý deň,
verím, že o všetkých uvedených  liekoch je informovaný  Váš internista alebo kardiológ. V tom prípade ich môžete spolu užívať ( lekár musí sledovať EKG a sérovú hladinu draslíka). Je lepšie Telmisartan a Rawel spolu tesne pred raňajkami a ostatné po jedle s časovým odstupom.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Tráviaca sústava
žena, 43 rokov 13. 04. 2021
žena, 43 rokov 13. 04. 2021

Dobrý deň. Žena 43.Liečim sa na migrénu,

Dobrý deň. Žena 43.Liečim sa na migrénu, užívam sandomigran , oramellox ,pri záchvate sumatriptan. Užívam antikoncepciu daylette z dôvodu zmiernenia bolestí pri endometrióze.Možem pri kombinácii týchto liekov byť očkovaná vakcínou Astra? Nezvýši sa tým riziko vzniku trombóz, keďže aj pri antikoncepcii tam už je.ďakujem vám za odpoveď.

Dobrý deň.
Na túto otázku by mal odpovedať ošetrujúci lekár, nakoľko pozná Vašu anamnézu. Podľa môjho názoru sa môžete dať očkovať, ak budete mať teplotu tak Paralen alebo Acylpyrin, nie súčasne s liekom Oramellox.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Tráviaca sústava
žena, 55 rokov 13. 04. 2021
žena, 55 rokov 13. 04. 2021

Dobrý deň, môže sa po očkovaní Astrou zenecou

Dobrý deň, môže sa po očkovaní Astrou zenecou ako prevencia proti krvným zrazeninám používať Anopyrín? Ďakujem

Dobrý deň,
ako prevencia sa môže užívať, ale nie je to nevyhnutné. Predovšetkým treba pozerať na bežné lieky, ktoré užívate denne, či pri nich môže súčasne Anopyrin.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Tráviaca sústava
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 35 rokov 09. 04. 2021
žena, 35 rokov 09. 04. 2021

Dobrý deň. Včera som dostala na pohotovosti aflamil a

Dobrý deň. Včera som dostala na pohotovosti aflamil a dorsiflex. Prišla som so závratmi, bolesťami medzi lopatkami a tlakom v dutinách a spánkoch. TK 140/90 a 111 tepov som mala. Môžem užívať aflamil a dorsiflex keď sa liečim na ulceroznu kolitidu (užívam imuran a salofalk), mam vrodený deficit faktoru 7, cista na mozgu, osteopenia, migrenozne stavy,Tetania... Vopred ďakujem za radu

Dobrý deň,
dorsiflex je myorelaxans, ktorý pomáha zmierniť pravdepodobnú blokádu na chrbtici, jeho užívanie, pokiaľ nie je dlhodobé, nie je problémom.
Aflamil sa má užívať opatrne a pod lekárskym dohľadom vzhľadom ku tomu, že môže spôsobiť zhoršenie existujúcich gastrointestinálnych/žalúdočno-črevných/ ochorení, ako sú žalúdočné vredy, Crohnova choroba ale aj ulcerózna kolitída. 
Veľa zdravia
PharmDr. Antonín Kozák