Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena, 29 rokov 26. 09. 2020
žena, 29 rokov 26. 09. 2020

Dobrý deň, je možné užívať Eutyrox 75 a

Dobrý deň,
je možné užívať Eutyrox 75 a Zlyndu súčasne?
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň, 
oba lieky môžete užívať, ale nie naraz, Euthyrox vždy ráno na lačno, a Zlyndu až po jedle. V prípade ďalších otázok (info@lekarensvmichal.sk)
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ

  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 46 rokov 25. 09. 2020
žena, 46 rokov 25. 09. 2020

Dobrý deň, chcem sa spýtať, užívam Thyroxin, Trombex,

Dobrý deň, chcem sa spýtať,
užívam Thyroxin, Trombex, Vessel due, Acidum follicum, Pantomyl, Gabagama, Sorbifer Durules, Citalopram, Revitanerv. Môžem tieto lieky zjest spolu ráno nalačno s Thyroxinom?
Ďakujem

Dobrý deň, 
určite by sme nedoporučovali užívať všetky lieky naraz na lačno,
V prípade ďalších otázok (info@lekarensvmichal.sk)
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ

  • Tráviaca sústava
žena, 40 rokov 22. 09. 2020
žena, 40 rokov 22. 09. 2020

Som 4 mesiace po porode a mam vyssi tlak..uzivam

Som 4 mesiace po porode a mam vyssi tlak..uzivam frontin. Pri kazdom inom uziti nejakeho lieku ma pali na hrudniku a v krku..nevieme co to moze sposobovat. Ďakujem

Dobrý deň,
príčin môže byť viacero, asi najpravdepodobnejšie refluxom, teda spätným tokom kyslého obsahu žalúdka do pažeráka, čo môže vyvolať pálenie záhy. Tu pomôže niečo z celej škály antacíd. Môže však ísť o niekoľko ďalších príčin či ochorení, preto odporúčam návštevu lekára. Do tej doby ešte rada – skúste odsledovať, či Vám tieto ťažkosti nevyvoláva tiež nejaký druh stravy a či bývajú skôr pred alebo po jedle. Dosť by to pomohlo priblížiť sa k určeniu možnej príčiny a teda aj k nastaveniu účinnej pomoci. 
S prianím pekného dňa.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Ostatné
  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
muž, 40 rokov 21. 09. 2020
muž, 40 rokov 21. 09. 2020

Dobrý deň, Užívam Sertalín 50 1x, Sulprid belupo

Dobrý deň,
Užívam Sertalín 50 1x, Sulprid belupo 50 1x a Neurol 0,25 1x. Môže liek Endiex proti hnačke ovplyvniť účinky týchto liekov. V letáku Endiex sa to nepíše.
Ďakujem.

Dobrý deň,
iba v pozitívnom zmysle, že pri hnačke sa môžu tieto lieky vstrebávať horšie a ak sa hnačka vylieči, tak sa vstrebávanie upraví. Inú interakciu s Vašimi liekmi nemá.
S pozdravom 
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Tráviaca sústava
  • Iné ochorenia
žena, 23 rokov 17. 09. 2020
žena, 23 rokov 17. 09. 2020

Dobrý deň, som 28tt.,trápia ma dlhodobejšie žalú

Dobrý deň, som 28tt.,trápia ma dlhodobejšie žalúdočné problémy a nič iné ako cholagol mi nezaberá. Sem tam si zvyknem dať pár kvapiek, ale čítam, že by sa to najmä v 3.trimestri nemalo. Myslíte že som užívaním mohla uškodiť bábätku?

Dobrý deň,
riziko poškodenia je hlavne pri vyšších dávkach, tak to uvádza samotný výrobca. Pri nízkych dávkach a občasnom používaní je riziko menšie, ale nemali by ste ho naďalej užívať. Odporúčam riešiť problém v spolupráci s Vašim gynekológom a všeobecným lekárom, aby sa predišlo komplikáciám s vredmi žalúdka, žlčníkom alebo inými komplikáciami, ktoré sa môžu zvýrazniť v poslednom trimestri vzhľadom na veľkosť plodu a jeho tlak na ostatné orgány v dutine brucha. Možno to nič Vážne nebude, ale aspoň si preveríte svoj zdravotný stav, kým je ešte čas, lebo po pôrode Vám to materské povinnosti už nemusia tak ľahko umožniť. Držím palce.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš 
  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
  • Imunita
muž, 80 rokov 03. 09. 2020
muž, 80 rokov 03. 09. 2020

Dobrý deň! Užívam lieky na: cukrovku: Eucreas 50/1000,

Dobrý deň!
Užívam lieky na: cukrovku: Eucreas 50/1000, Diaprel MR 60,Thioctacid HR 600; tlak:Prestárium A 5mg, Trombex 75; oči Tebokan 40mg;
chrbticu: Lyrica 75 večer + Dexadol 25mg podla potreby-bolesti. Môžem od bolesti užívať Movalis 15 mg?
Ďakujem za Vašu odpoveď.

Dobrý den,
podľa potreby od bolesti možete užiť Movalis 15mg, ale s odstupom od Dexadolu aspoň 6 hodín. 
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta

  • Tráviaca sústava
  • Imunita
žena, 25 rokov 02. 09. 2020
žena, 25 rokov 02. 09. 2020

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Od pondelka ma

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť. Od pondelka ma trápila črevná viróza až do stredy. Alergologička mi predpísala na posilnenie imunity na kontrole Luivac, predtým ako som dostala túto virózu. Chcem sa spýtať či môžem začať užívať tento liek bez problémov alebo treba posunúť užívanie tohto lieku. Ďakujem za informáciu.

Dobrý deň,
liek Luivac začnite užívať až Vám prejdú žalúdočné problémy. Je lepšie posunúť začiatok užívania, aby ste bez vynechania brali Luivac 28 dní ráno nalačno. 
S pozdravom 
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Srdce a cievy
  • Tráviaca sústava
žena, 48 rokov 01. 09. 2020
žena, 48 rokov 01. 09. 2020

Dobrý podvečer, Ivona, rada by som sa informovala o

Dobrý podvečer, Ivona, rada by som sa informovala o rýchlosti účinku liekov - Urapidil 30mg, Tenaxum 1mg, Cynt 0,2mg - 0,4mg, alebo podobné lieky zaujíma ma to z toho dôvodu, že akokoľvek sa snažíme (informujeme odbor.lekára), mamina vždy po užití urapidilu 30mg - antihypertenz. ide takmer do kolapsu - až hrôzostrašná hypotenzia (z 175-180/75, na 110-118/60), skutočne rýchly nástup účinku, preto by som chcela vedieť, ktorý liek síce pomôže znížiť TK, ale pozvoľnejšie - pomalšie, samozrejme, že mamina užíva Agen 5mg x2, nebilet 2,5mg x2, preductal MR 35mg, corvaton 8mg, intenzifikovaná inzulínová Th.- BMI t.č.mierna podváha až norma ??
Ďakujem

Dobrý deň,
Urapidil je antihypertenzívum s perifernym/priamo na cievy/ aj centrálnym účinkom/ ovplyvnenie centrálnych regulačných mechanismov/. Následkom týchto účinkov je vazodilatácia /rozšírenie/ periférnych ciev. Prudké zníženie tlaku môže byť spôsobené kombináciou všetkých týchto liekov, ktoré sú v podstate všetko antihypertenziva. Pri prudkom znížení krvného tlaku sa odporúča vyložiť dolné končatiny vyššie teľa, a zvýšiť príjem tekutín. Bolo by však vhodné prehodnotiť tieto kombinácie liekov, prípadne prispôsobiť ich dávkovanie, samozrejme podľa inštrukcií ošetrujúceho lekára.
S pozdravom
PharmDr. Kozák Antonín
Lekáreň Svrčinovec - Svrčinovec



  • Tráviaca sústava
  • Dýchanie
žena, 69 rokov 31. 08. 2020
žena, 69 rokov 31. 08. 2020

Dobrý den prosim Vás o radu čo by ste

Dobrý den prosim Vás o radu čo by ste my poradili od bolesti sanky mam vytrhane zuby už viacej rokov a teraz my zistili že po štyridsiatich rokov mam ulomok korena zo 6 zuba a začalo ma to pobolievať doporučili my zubnu chyrurgiu. Len sa musím objednať a do vtedy by som potrebovala nejaky liek od bolesti ktory neškodí velmi na žaludok.Beriem liek na cholesterol neurol 0,25 rano cavinton forte rano a befoli niekedy magnezium. Dakujem

Dobrý deň,
skúste niektorý z rady Panadolu, na trhu sú dostupne viacere druhy. Zvoľte si z nich vo Vašej lekárni potom podľa intenzity bolesti. Tie by mali menej dráždiť a zaťažovať žalúdok.
S pozdravom 
Mgr. Zuzana Václavová

  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
žena, 34 rokov 31. 08. 2020
žena, 34 rokov 31. 08. 2020

Dobrý deň. Užívam dlhodobo na zmiešanú úzkostnú poruchu

Dobrý deň. Užívam dlhodobo na zmiešanú úzkostnú poruchu liek Alventa 150 mg 1x denne. Bol mi predpísaný Anopyrin 100 mg tiež 1x denne na riedenie krvi. Beriem ho týždeň a mam bolesti žalúdka a tlak na hrudi. Chcem sa spýtať či sa môžu tieto dva lieky spolu užívať, alebo si mam namiesto Anopyrinu nájsť nejakú náhradu? Ďakujem

Dobrý deň,
Anopyrin obsahuje kyselinu acetylsalicylovu a može spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti ako je bolesť žalúdka, nevoľnosť a podobne. Informujte o problémoch svojho lekára. Ťažkosti sú podľa mňa spôsobené samotným Anopyrinom, nie kombináciou s Alventou. 
S pozdravom 
Mgr. Zuzana Václavová