Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena, 66 rokov 27. 12. 2019
žena, 66 rokov 27. 12. 2019

Dobrý večer. Poprosím o radu . Beriem Euthyrox 50 (

Dobrý večer. Poprosím o radu . Beriem Euthyrox 50 (mám autoimunitné ochoreni)a teraz musím brať Luivac na imunitu Oba lieky sa majú brať ráno, na lačno, pol hodiny pred jedlom. Môžu sa spolu užívať? Alebo ako? Ďakujem krásne za pomoc. Iné lieky beriem len Lorista H na tlak

Dobrý deň,
lieky Euthyrox a Luivac sa môžu užívať súčasne ráno pred jedlom.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
  • Dýchanie
žena, 37 rokov 13. 12. 2019
žena, 37 rokov 13. 12. 2019

Dobrý deň, dlhodobo užívam liek Sertralin 150 mg denne...

Dobrý deň, dlhodobo užívam liek Sertralin 150 mg denne... Teraz som dostala na chrbticu Dorsiflex 200 mg 3x1 a Diclobene 50 mg 3x1. Môžem to spolu užívať???

Dobrý deň,
sertralin zvyšuje gastrotoxicitu nesteroidných protizápalových liekov, kam patrí aj diklofenak (účinná látka Diclobene). To znamená, že zvyšuje pravdepodobnosť krvácania do tráviaceho traktu alebo perforáciu tráviaceho traktu. Pri súčasnom podávaní týchto dvoch liekov je potrebné pravidelne sledovať pacienta s dôrazom na krvácanie do tráviaceho traktu. Preto odporúčam užívať diclofenak, čo najkratšiu dobu - do ústupu bolesti. Dorsiflex je na uvolnenie, u neho neboli popísané interakcie so sertralínom. Pozor, medzi nesteroidné analgetiká patria aj voľnopredajné lieky s obsahom ibuprofénu, diklofenaku, naproxenu. 
Prajem skoré uzdravenie.
  • Imunita
  • Tráviaca sústava
žena, 42 rokov 08. 12. 2019
žena, 42 rokov 08. 12. 2019

Dobrý deň,chcem sa spýtať na.kombináciu liekov,

Dobrý deň,chcem sa spýtať na.kombináciu liekov,dlhodobo beriem Alventu 150 a teraz mi endokrinolog ,zistil zacinajucu nefunkčnosť štítnej žľazy a nasadil.mi Euthirox 50,len.po použití ,sa môj psychicky stav zhorsoval,bola.som viac nervóznejšia a nazvala.,som.každodenné bolesti hlavy,na ktore mi.zaberie následne.ergotaminovy čipok,je to môže,že.je.to stej kombinácii,ďakujem.za odpoveď Adriana

Dobrý deň,
kombinácia prípravku Alventa a prípravkov na štítnu žlázu sama osebe nevyvoláva Vami uvedené príznaky. Tieto prejavy sú  typické pre samotné ochorenie štítnej žlazy, nakoľko sa jedná o hormonálnu poruchu, ktorá má vplyv na činnosť srdca a obehovej sústavy, tepovú frekvenciu, tlak krvi apod. Liečba Euthyroxom  by mala tieto príznaky postupne riešiť, je ale potrebné dlhodobé užívanie a stanovenie správnej dávky, ktorá by sa mala dosiahnuť postupným zvyšovaním.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák 
  • Tráviaca sústava
muž, 68 rokov 03. 12. 2019
muž, 68 rokov 03. 12. 2019

Dobrý deň, aké lieky sú vhodné na liečbu DNY

Dobrý deň, aké lieky sú vhodné na liečbu DNY pri onkologickom pacientovi? Ďakujem.

Dobrý deň,
ak ste mysleli poruchu látkovej výmeny , kedy sa v tele ukladá kyselina močová vo forme kryštálov, táto liečba patrí do rúk lekárom a treba sa riadiť ich pokynmi. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
žena, 61 rokov 06. 11. 2019
žena, 61 rokov 06. 11. 2019

Dobrý deň, Rada by som vedela ako funguje liek Armolipid

Dobrý deň,
Rada by som vedela ako funguje liek Armolipid Plus. Hodnoty cholesterolu a trigliceridou mám na horných hraniciach. Brala som Zocor, ale nieje. Teraz pol roka beriem Armolipid, a po pol roku mám hodnoty rovnaké ako po Zocore. Akoby stabilizované. Začne mi ich Armolipid znižovať po dlkšej dobe ?
Tiež by som rada vedela či existuje niečo proti usádzaniu cholesterolu v cievach. A v akom prípade mám nárok na biologickú liečbu.
Mám 61 rokov. Beriem ešte L-tyroxín a Fixit. Pretože vedľajšie účinky po statínoch na svalstve mám stále.
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
Armolipid plus je prírodný produkt, ktorý obsahuje červenú fermentovanú ryžu s obsahom monakolínu K - prírodného statínu -  v dávke, ktorá by nemala mať nežiaduce účinky. Berberín zvyšuje vychytávanie cholesterolu z krvi a znižuje tvorbu častíc cholesterolu s veľmi nízkou hustotou, kyselina listová znižuje hladinu homocysteínu, ktorého zvýšená hladina je rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. Obsah koenzymu Q10 zasa zabraňuje svalovým bolestiam, ktoré vznikajú ako nežiaduci účinok pri užívaní statínov. Štúdie s prípravkom preukázali vyššiu efektivitu v znižovaní hladiny cholesterolu oproti diétnym opatreniam o 13%. Samotné diétne opatrenia sa prejavili 10%-ným podielom v znižovaní hladiny chol.. Usadzovanie cholesterolu v cievach je spôsobené buď jeho nadbytkom /nesprávnou životosprávou/, alebo genetickými faktormi /familiárna forma/. Správnym životným štýlom a elimináciou živočíšnych a tropických /napr.palmový/, tukov viete ovplyvniť tento proces – skúste prejsť na minimálne pol roka až rok na vegetariánsky typ stravovania a hladiny cholesterolu by sa mohli upraviť . Z doplnkov výživy by mohli byť prospešné: Lecitín, tekvicový alebo ľanový olej, rybí olej, psyllium. Samozrejme, nevyhnutný je aj pravidelný pohyb – rýchla chôdza, plávanie, bežky /aeróbne športy/.  Pokiaľ máte stále bolesti svalov, skúste si pridať  60-100 mg koenzymu Q10 denne.  Čo sa týka ďalších liekov, ktoré užívate, Fixit sa viaže na bielkoviny plazmy zo 60-70% a tým môže vytesňovať z tejto väzby L-Thjyroxin, u ktorého sa potom môžu prejaviť účinky akoby z vyššieho dávkovania /búšenie srdca, poruchy rytmu, svalové kŕče, nespavosť atď./. Preto je vhodné monitorovať hladinu tyreoidálnych hormónov a v prípade potreby  upraviť dávku L-thyroxinu, prípadne vymeniť Fixit za iné antihistaminikum. Ohľadne biologickej liečby a jej indikáciách sa treba poradiť s lekárom v špecializovanom centre pre konkrétne ochorenie.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Tráviaca sústava
žena, 41 rokov 24. 06. 2019
žena, 41 rokov 24. 06. 2019

Dobrý deň,chcem sa opýtať ci spravne uzivam lieky

Dobrý deň,chcem sa opýtať ci spravne uzivam lieky resp.ci je spravna kombinacia liekov rano polovicka prenessa na tlak,jedna tableta anopyrin,tebokan jedna tableta a citalec,obed tebokan,vecer atoris,tebokan,citalec po jednej tablete. Ďakujem

Dobrý deň,
užívanie liekov máte nastavené dobre, len by som odporučila Tebokan na obed celú tabletu a večer znížiť dávku na polovicu , alebo úplne vysadiť. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
žena, 43 rokov 25. 03. 2019
žena, 43 rokov 25. 03. 2019

Dobrý den, vitamín D3 Axonia 30000 IU som uží

Dobrý den, vitamín D3 Axonia 30000 IU som užívala namiesto raz týždenne, raz denne. Nepociťujem žiadne vedľajšie účinky, brala som ho zatiaľ len 3 dni. Akú dlhu pauzu si mam teraz dať, resp. myslite si, ze sa predávkovanie môže ešte prejaviť? Dakujem.

Dobrý deň,
vitamín D3 patrí do skupiny vitamínov, ktoré sa kumulujú v organizme, ich nadbytok sa nevylučuje. Predávkovanie sa neprejaví po pár dňoch a závisí od hladiny vitamínu v organizme. Odporučila by som vynechať vitamín D3 na tri týždne a potom začať s užívaním podľa predpisu lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
žena, 61 rokov 19. 03. 2019
žena, 61 rokov 19. 03. 2019

Brala som lieky Zocor, ale keď uz nieje obvodná predpí

Brala som lieky Zocor, ale keď uz nieje obvodná predpísala Cholin - na tuky v krvi. Kedže mám skúsenosti s vedľajšími účinkami ako svalstvo, krče a depresia, chcem sa spýtať, či by bola vhodná prírodná náhrada a to : Armolipid Plus,ak som už brala uvedený Zocor a Lipanthyl. Moje hodnoty tukov sú dlkšie zvýšené lebo to máme v rodine. Pred pol rokom mi vybrali žlčník, má to vplyv na hodnoty tukov v krvi ? ak ano aké ? aktuálne mám Cholesterol celkový 5,41, LDL 3,17 HDL 1,02, Triacylglyceroly 2,68. NOn-HDL počítany 4,39. Iné lieky čo užívam je hormon SZ, Fixit

Ďakujem za radu.

Dobrý deň,
Doplnok výživy Armolipid plus predstavuje alternatívnu možnosť liečby zvýšenej hladiny lipidov, ktorá sa dá podporiť racionálnou stravou a zdravým životným štýlom. Vaše laboratórne hodnoty sú oproti norme zvýšené, ale k tomu sa na základe Vášho zdravotného stavu resp. prítomnosti  jedného, dvoch alebo viacerých rizikových faktorov aterosklerózy, môže vyjadriť len Váš ošetrujúci lekár. Pretože čím viac rizikových faktorov /vek, pohlavie, fajčenie, obezita, hypertenzia, cukrovka atď./ sa u človeka nachádza, tým sa hladiny posudzujú prísnejšie a cieľové hodnoty sú nižšie. Odstránenie žlčníka môže mať určitý vplyv na hladiny tukov v krvi, hlavne kvôli tomu, že telo stratilo prirodzený rezervoár žlčových kyselín vylučovaných pečeňou a tie prechádzajú priamo do tenkého čreva a nemôžu sa tak  v dostatočnej miere podieľať na odstraňovaní zbytočného a tým aj škodlivého cholesterolu. Armolipid plus obsahuje červenú ryžu – jej účinnou látkou je monakolín  K, ktorý sa štruktúrou podobá  statínu /u Vás to bol Zocor/. Na neutralizáciu nežiaduceho účinku na svalstvo prípravok obsahuje koenzym Q10, Polikosanol bráni syntéze cholesterolu, Berberin znižuje tvorbu  častíc cholesterolu s veľmi nízkou hustotou, Astaxantin bráni oxidácii LDL-C  a kyselina listová ovplyvňuje hladinu homocysteínu, ktorého vysoká hladina je významným rizikovým faktorom srdcovo-cievnych ochorení. Užíva sa v dávke 1 tableta denne, zapíja sa pohárom vody.  K zníženiu hladiny tukov v krvi prispieva aj úprava životosprávy, stravovacieho režimu a pohybová aktivita.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová
  • Tráviaca sústava
žena, 70 rokov 04. 03. 2019
žena, 70 rokov 04. 03. 2019

Dobry večer,uživam lieky .rano =amlopin5+concor5 1/

Dobry večer,uživam lieky .rano =amlopin5+concor5 1/2+xarelto20 1xdenne +trajenta a večer=amlopin5 +concor5 1/2+simvacard20mg. možem k tymto liekom uživat diascor+3omega maxicor, dakujem za odpoved.mam 70rokov a chcela by som podporit trosku imunitu,večer si kvapkam ešte xalatan na glaukom.

Dobrý deň,
k spomínaným liekom môžete užívať doplnky diascor a maxicor. Je to dobrá voľba i vzhľadom na diabetes. Doporučila by som ich pridávať, keď máte najmenej liekov, čiže okolo obeda aleo poobede.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
26. 02. 2019
26. 02. 2019

Dobrý deň, píšem za moju mamku - bude mať 86

Dobrý deň, píšem za moju mamku - bude mať 86 r., ale drží sa na svoj vek veľmi dobre.Pred piatimi dňami jej ortopéd aplikoval do krížov obstrek Diprophos + Mesocain, lebo ju dlhšie trápili bolesti krížov a ja bolesti nôh / má aj zmeny na chrbtici/.Užíva Prenessu 8mg ráno, Betaloc ZOK 50 mg ráno, Nolpaza ráno,
Na obed Anopyrín 100 mg a večer Simvacard 20 mg.
Prvý deń po aplikácii mala rýchlejší tep, ako obvykle,ale stále v norme / cca 85/min./
Druhý a tretí deń bol TK 105/50 - zvyčajne máva 115-120 / 60, štvrtý a piatý deň mala TK už 140/60, tep len 50/min. Dnes sa tep dostáva do jej normálu cca 60/min.
Chcem sa len opýtať, či to súvisí so spomínanou liečbou a ako dlho to môže pretrvávať........Prajem príjemný deń a ďakujem za objasnenie. Mária

Dobrý deň,
ťažko povedať, či je to reakcia na injekcie alebo nie. Interakcie medzi užívanými liekmi a aplikovanými injekciami zatiaľ popísané neboli. Mesocain je lokálne anestetikum a má krátky biologický polčas, preto je veľmi skoro z organizmu vylúčený  a aj jeho účinok je krátky. U Diprophosu účinok pretrváva dlhšie. Je u neho popisovaný ako nežiadúci účinok porucha  tekutín a elektrolytov, čo sa môže prejaviť ako retencia sodíka, straty draslíka, hypokalemická alkalóza, retencia tekutín, hypertenzia, ale je to nepravdepodobné. Ak by to aj bol dôsledok injekcií do 4-5 dní by sa to malo upraviť. Ak nie, môže byť aj iná príčina. Popisujete hodnoty tlaku a tepu, čo musím uznať je pri veku pacientky výborné. Regulačný mechanizmus organizmu funguje tak, že ak sa tlak krvi zvýši, tep sa automaticky zníži a naopak. 
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová