Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Tráviaca sústava
žena, 34 rokov 25. 06. 2021
žena, 34 rokov 25. 06. 2021

Dobry den prosim vam je mozne nahradit inymi liekmi euthyrox

Dobry den prosim vam je mozne nahradit inymi liekmi euthyrox 50mg .?dakujem

Dobrý deň, 
Liek Euthyrox 50 mikrogramov a L-thyroxin 50 Berlin-Chemie sú podobné produkty.  Oba lieky sú viazané na lekársky predpis a obsahujú účinnú látku levotyroxín sodná soľ. 
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Tráviaca sústava
  • Mozog a nervová sústava
24. 06. 2021
24. 06. 2021

Dobry deň, prosím možem uživat L-Catnitin

Dobry deň, prosím možem uživat L-Catnitin a seroxat?
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, 
Áno, môžete užívať L-Carnitín a Seroxat. Seroxat sa užíva 1tbl ráno, L-Carnitín by som užívala na obed, alebo pred fyzickou aktivitou. Neužívajte ho večer a pred spaním.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Tráviaca sústava
muž, 32 rokov 17. 06. 2021
muž, 32 rokov 17. 06. 2021

Dobry den,otec mal 3tyzdne dozadu mozgovu prihodu.Teraz berie

Dobry den,otec mal 3tyzdne dozadu mozgovu prihodu.Teraz berie tabletky na tlak,riedenie krvy,atd:Trombex,Prenessa,aspirin prot.,Sortis,Nolpaza,Derin.
Moze do toho uzivat este aj MOVALIS na bolest nôh formou injekcii?dakujem

Dobrý deň,
podávanie injekcií Movalis môže znížiť antihypertenzný účinok lieku Prenessa a môže nepriaznivo ovplyvniť žalúdočnú sliznicu. Nie je to príliš vhodná kombinácia. Overte u lekára, či má užívať súčasne Trombex a Aspirin na zrážanlivosť krvi.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová
  • Tráviaca sústava
  • Imunita
žena, 28 rokov 25. 05. 2021
žena, 28 rokov 25. 05. 2021

Moja otázka znie k vám očkovanie vakcí

Moja otázka znie k vám očkovanie vakcínou pfizer/moderná a antikoncepcia?
Brať HAK ďalej a očkovať sa dať, či vynechat na pár mesiacov alebo neockovat sa pri kombinácii? Ďakujem za rady a názory :)

Dobrý deň.
Pri vakcínach od pfizeru a moderne neboli zatiaľ popísané nežiadúce reakcie po očkovaní pri súbežnom užívaní HAK. Užívanie  HAK nemusíte prerušovať.
  • Tráviaca sústava
muž 19. 05. 2021
muž 19. 05. 2021

Dobry den prosim vas ako dlho sa ma uzyvat helicid.

Dobry den prosim vas ako dlho sa ma uzyvat helicid.Manzel uzyva rokov.Je to v poriadku

Dobrý deň,
Helicid znižuje tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku a používa sa hlavne pri liečbe žalúdočných alebo dvanástnikových vredov, refluxu, infekcie Helicobakterom pylori, alebo sa podáva preventívne pri dlhodobejšom užívaní liekov, ktoré poškodzujú sliznicu žalúdka. Dávkovacie schémy sa líšia od diagnózy a sú rôznorodé, na základe vyšetrenia dávku a dĺžku podávania určuje lekár. V akútnej fáze liečby sa používajú dávky 10-40 mg 1-2 x denne po dobu 1-8 týždňov. Dlhodobé užívanie Helicidu môže vyvolať zdravotné komplikácie tým, že sa potláča tvorba žalúdočnej kyseliny. Tá je nevyhnutná k aktivácii tráviacich enzýmov a štiav, k počiatočnému natráveniu skonzumovaného jedla a má tiež ochrannú antimikrobiálnu funkciu, pretože ničí mikroorganizmy, ktoré sa dostanú do žalúdka spolu s jedom alebo cez nedostatočne umyté ruky.  Taktiež sa môže narušiť vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálov - napríklad vitamínu B12 /pri jeho nedostatku vzniká anémia/, kalcia /nedostatok vedie k osteoporóze/. Pri nedostatku žalúdočnej kyseliny, ktorý spôsobuje dlhodobé užívanie helicidu, sa tiež môže narušiť črevná mikroflóra, preto je vhodné brať probiotiká. Dôležité je urobiť také dietetické opatrenia a vylúčiť z jedálnička tie jedlá, ktoré spôsobujú pyrózu a zažívacie ťažkosti, kvôli ktorým Helicid užívate.
Prajem Vám všetko dobré.
  • Tráviaca sústava
žena, 48 rokov 17. 05. 2021
žena, 48 rokov 17. 05. 2021

Dobry den, zajtra ma caka CT vysetrenie pecene na potvrdenie

Dobry den, zajtra ma caka CT vysetrenie pecene na potvrdenie hemangiomu. Mam uz dlho obavy z vysledkov ci to nie je nieco zavaznejsie. Zacala som brat Escitil, frontin 0,5 mg denne a Stilnox 10mg vecer. Mozem si k tomuto dat cca hodinu pred vysetrenim este aj Neurol 0,25mg ma ukludnenie? Dakujem

Dobrý deň: 
Neurol a Frontin obsahuju tu istu ucinnu latku !!! Preto ak mate strach,uzite radsej v den vysetrenia jeden a pol tablety Frontinu naraz, Neurol uz nepridavajte ( je to to isté !!!)
Držím palce
  • Tráviaca sústava
  • Srdce a cievy
muž, 80 rokov 09. 05. 2021
muž, 80 rokov 09. 05. 2021

Dobrý deň! Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas

Dobrý deň!
Užívam lieky: na cukrovku 2.typu Eucreas 50/1000mg; Glicladu 60mg; Na tlak Prindex 4mg;
Na riedenie krvi Trombex 75mg 1-0-0; Tebokan 40mg 1-1-0; Môžem užívať Caviton Forte 10mg 0- 0-1? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
predpokladám, že spomínanú kombináciu liekov užívate už dlhšiu dobu – teda okrem prípravku s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte). 
Samotná kombinácia je v takom prípade, pri správnom nastavení dávkovania, vhodná, bezpečná i účinná. Skrýva síce niektoré teoretické interakcie, najmä liekov proti cukrovke s liekom na zníženie krvného tlaku (môže výraznejšie znížiť hladinu cukru v krvi a zvýšiť tak riziko hypoglykémie a pri ovplyvnení činnosti obličiek aj laktátovej acidózy), možným riešením je úprava a nastavenie dávkovania. 
Pridanie ďalšieho lieku, s obsahom vinpocetínu (Cavinton Forte) má za následok rozšírenie periférnych ciev a teda ďalšie zníženie krvného tlaku. Tento účinok je žiadúci, pri vyšších dávkach by v kombinácii s liekmi na zníženie krvného tlaku mohlo dôjsť k príliš veľkému poklesu tlaku a riziku hypotenzie a závratov. Opäť je toto riziko iba teoretické a pri vhodnom dávkovaní bude aj celá táto kombinácia veľmi účinná i bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Tráviaca sústava
žena, 32 rokov 29. 04. 2021
žena, 32 rokov 29. 04. 2021

Dobrý deň prosím vás môžem užívať

Dobrý deň prosím vás môžem užívať súčasne Thyrozol, Amoksiklav, Omeprazol a Klerimed ? Thyrozol mám 3x2 a antibiotiká 2x1 alebo ako to treba užívať? Ďakujem.
Thyrozol mám na zvýšenú funkciu štítnej žľazy a antibiotiká na helicobactera spolu s Omeprazolom

Dobrý deň, 
táto kombinácia nepredstavuje problém. Ráno nalačno tak pol hodinu pred jedlom užite Omeprazol. Krátko pred jedlom alebo spolu s jedlom užite Thyrozol. Hodinku po raňajkách užite oboje antibiotika. Večer pred jedlom opäť Omeprazol, hodinku po večeri antibiotika.  Po doužívaní antibiotík užívajte Omeprazol už len ráno nalačno. 
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Tráviaca sústava
muž 27. 04. 2021
muž 27. 04. 2021

Dobrý deň! Ursomed-nesprávne dávkovanie!!! Chcela by som

Dobrý deň!
Ursomed-nesprávne dávkovanie!!!
Chcela by som sa spýtať, či hrozí riziko pri dlhodobom nesprávnom užívaní lieku Ursomed 500mg - omylom už takmer rok beriem dvojnásobnú dávku.
Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň.
Keďže neuvádzate ako často a v ako vysokej dávke liek užívate, otázka sa nedá zodpovedať. 
Ďakujem za odpoveď
S pozdravom
PharmDr. Juraj Lavička


  • Tráviaca sústava
žena 22. 04. 2021
žena 22. 04. 2021

Dobrý deň, mám 52 rokov, užívam lieky na

Dobrý deň,
mám 52 rokov, užívam lieky na vysoký krvný tlak. Lekári mi zistili stukovatenú pečeň. Môžem užívať pestrec mariánsky? (našla som informácie o tom, že pestrec krvný tlak zvyšuje). Prosím o Vaše vyjadrenie ako odborníkov. ďakujem

Dobrý deň,
obsahové látky z pestreca majú tonizujúci efekt na cievy, ale nevylučuje sa jeho užívanie pri vyššom tlaku. Pokiaľ užívate lieky na tlak a začnete konzumovať výťažky z pestreca, kontrolujte si pravidelne tlak krvi. V prípade, že by sa zvýšil, pestrec vysaďte a poraďte sa s lekárom. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová