Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Oči, uši, ústa
žena, 58 rokov 10. 04. 2021
žena, 58 rokov 10. 04. 2021

zdravím, beriem cavinton 5mg,- 2x, betahistin 3x denne na

zdravím, beriem cavinton 5mg,- 2x, betahistin 3x denne na závrate, tebokan -1x -na závrate nie je toho veľa ? a kedy začnú zaberať tieto lieky? mala som pred 3 týždňami bening. ošiaľ - točenie hlavy. ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
Vertigo - točenie hlavy, môže mať rôzne príčiny, niekedy nezávažné a niekedy  i pomerne závažné, preto je potrebné, aby Vás vyšetril otorinolarygológ a neurológ, ktorí určia príčinu problémov a stanovia konečnú diagnózu. Od nej potom závisí liečba ochorenia.
Ak Vám ťažkosti napriek liečbe neustupujú, je potrebné obrátiť sa na Vášho lekára, ktorý určí ďalší diagnostický a liečebný postup.
Veľa zdravia
Mgr. Miroslav Molčan
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 63 rokov 09. 04. 2021
žena, 63 rokov 09. 04. 2021

Dobrý večer. Mám otázku. Zablokovala sa mi

Dobrý večer. Mám otázku. Zablokovala sa mi krčná chrbtica, bolesti hlavy, závrate, strata rovnováhy, hučanie v ušiach, zlé videnie, bolesť vyžarujúca až do lopatiek. K lekárovi nie som schopná ísť, ležím, musím vydržať. Mimo toho beriem lieky Sobycombi na tlak, Zahron na cholesterol a Milurit. Môžem začať užívať Flektor Rapid s Dorsiflexom? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
pokiaľ sa jedná o blokádu chrbtice, táto kombinácia aj s Vašimi ostatnými liekmi by mohla zmierniť a prekonať tieto počiatočné stavy. Avšak vzhľadom na niektoré Vami uvedené príznaky- závraty, strata rovnováhy, zlé videnie by bolo potrebné s týmto stavom oboznámiť ošetrujúceho lekára , nakoľko sa môže jednať aj o iné možné neurologické komplikácie.
Veľa zdravia
PharmDr. Antonín Kozák


  • Tráviaca sústava
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 35 rokov 09. 04. 2021
žena, 35 rokov 09. 04. 2021

Dobrý deň. Včera som dostala na pohotovosti aflamil a

Dobrý deň. Včera som dostala na pohotovosti aflamil a dorsiflex. Prišla som so závratmi, bolesťami medzi lopatkami a tlakom v dutinách a spánkoch. TK 140/90 a 111 tepov som mala. Môžem užívať aflamil a dorsiflex keď sa liečim na ulceroznu kolitidu (užívam imuran a salofalk), mam vrodený deficit faktoru 7, cista na mozgu, osteopenia, migrenozne stavy,Tetania... Vopred ďakujem za radu

Dobrý deň,
dorsiflex je myorelaxans, ktorý pomáha zmierniť pravdepodobnú blokádu na chrbtici, jeho užívanie, pokiaľ nie je dlhodobé, nie je problémom.
Aflamil sa má užívať opatrne a pod lekárskym dohľadom vzhľadom ku tomu, že môže spôsobiť zhoršenie existujúcich gastrointestinálnych/žalúdočno-črevných/ ochorení, ako sú žalúdočné vredy, Crohnova choroba ale aj ulcerózna kolitída. 
Veľa zdravia
PharmDr. Antonín Kozák


  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 53 rokov 09. 04. 2021
žena, 53 rokov 09. 04. 2021

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo si mam aplikovať

Dobrý deň, chcem sa opýtať čo si mam aplikovať na stuhnutý a bolestivý krk a plece po zlom spánku na zlom vankúši, plece je bolestivé a vyžaruje bolesť do hlavy, môžem si natierať voltaren gelom a užívať paracetamol... Alebo ako si to liečiť.. Plece je stuhnuté na dotyk bolestivé.

Dobrý deň,
áno, Voltaren gel môžete použiť na natretie na stuhnuté svalstvo. Ak ide naozaj len o stuhnuté svalstvo a nemáte tam žiadny zápal, odporúčam suché teplo. Kľudne akúkoľvek hrejivú masť na rozmasírovanie, prípadne hrejivú náplasť  a od bolesti môžete aj Vami spomínaný paracetamol, prípadne iný liek tlmiaci bolesť. 
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
žena, 50 rokov 08. 04. 2021
žena, 50 rokov 08. 04. 2021

Dobrý deň. Som onkologická pacientka. Beriem chemoterapie a čakám

Dobrý deň. Som onkologická pacientka. Beriem chemoterapie a čakám na operáciu...odstránenie celého prsníka. Prsník ma veľmi bolí. Užívam Flektor rapid 2 krát denne. Niekedy je bolesť neznesiteľná, môžem si napr.: na obed dať Novalgin alebo nejaký iný liek by ste mi odporučili? A DRUHÁ otázka: Operácia má byť až o 3 mesiace. Môže sa Flektor takto dlho užívať? Beriem ho už mesiac. Veľmi ďakujem za radu. S pozdravom Patricia

Dobrý deň,
V prvom rade, výdaj metamizolu (Novalgin) je viazaný na lekársky predpis a dávkovanie by teda malo zodpovedať odporúčaniu lekára. Platí však, že jeho maximálna denná dávka je 8 tabliet, ak užívate aj diklofenak (Flector) 2xdenne, odporúčam znížiť podávanie metamizolu na 2xdenne (maximálne potom 6 tabliet za deň).
Dlhodobejšie podávanie vo Vašom prípade nie je problémom, upozorňujem na možné nežiaduce účinky, najmä dráždenie v tráviacom systéme (podávať zásadne s jedlom alebo tesne po jedle, pokiaľ sa dá, tak minimalizovať dávky). 
Pri silnejšej bolesti odporúčam konzultáciu s lekárom a nasadenie prípravkov s obsahom tramadolu, ktorý má v tomto prípade silnejší účinok a lepší bezpečnostný profil.
Prajem veľa síl a pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Srdce a cievy
muž, 60 rokov 08. 04. 2021
muž, 60 rokov 08. 04. 2021

Môžem užiť Nebilet ako som vzala Novalgin proti

Môžem užiť Nebilet ako som vzala Novalgin proti bolesti?
Ďakujem.

Dobrý deň.
Samozrejme, kombinácia je účinná i bezpečná.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Dýchanie
žena, 38 rokov 07. 04. 2021
žena, 38 rokov 07. 04. 2021

Dobry vecer,prosim Vas moze sa uzivat airflusal 250 na

Dobry vecer,prosim Vas moze sa uzivat airflusal 250 na astmu a desloratadine na alergiu spolu s dorsiflexom Dakujem

Dobrý deň,
nemal by byť problém, ani s astmou, ani s interakciami medzi liekmi.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 70 rokov 04. 04. 2021
žena, 70 rokov 04. 04. 2021

Dobry den chcem sa poradiť mam bolesti okolo lavej lopadky

Dobry den chcem sa poradiť mam bolesti okolo lavej lopadky vystrelujuc pod a nad lavy prsnik zistene na rengene osteochondrosis IVD.Th6-Th10 davam si flektor granulat a dorsiflex neviem ako dlho to môžem uživať.Nepomohol by my guajacuran alebo milgama niejaky liek ktory aj lieči nie len tíši bolesť.Stalo sa my to ešte v lete pri hrabani neskutočna bolesť nad lavim prsnikom.Krvny tlak dobry.moje lieky su: nevrol 0,5 rano,cavinton forte rano,befoli občas magnezium a večer liek na cholesterol.Dakujem

Dobrý deň,
lieky Dorsiflex a Flector môžete súčasne užívať 2x1 popri zvyčajných dávkach liekov Neurol a Cavinton. Vitamíny Befoli teraz neužívať a nahradiť ich tabletami Milgamma N v dávke 2x1. Dorsiflex je liek na uvoľnenie spazmov pohybového aparátu, takže jeho účinok sa prejaví po pár dňoch. Ak sa stav nezlepší po týždni treba vyhľadať lekára.
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Kĺby, svaly, kosti
žena 03. 04. 2021
žena 03. 04. 2021

Dobrý deň, Mám doma 81 ročnú maminu a

Dobrý deň,
Mám doma 81 ročnú maminu a 1.4. ráno sa sťažovala na veľké bolesti ľavej strany od krížov a celej nohy,
Pričom má problém aj s dostupovaním na ľavú nohu. Večer som jej dala od bolesti Flector Rapid no nezabral. Ráno a na obed som jej dala Dorsiflex. Bolesti však pretrvávajú.
Môžem jej skombinovať oba lieky hlavne pri jej veku?

Ďakujem za radu.

Dobrý deň,
pokiaľ neužíva iné lieky, Flector a Dorsiflex je vhodná kombinácia liekov s dávkovaním 2x1. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 44 rokov 02. 04. 2021
žena, 44 rokov 02. 04. 2021

Dobrý deň, poprosím informáciu, či môžem už

Dobrý deň, poprosím informáciu, či môžem užiť doobeda 1x Gamaneurax a večer pred spaním 1x Dorsiflex 200..? Cez deň som si natierala krcnu chrbticu a pravú hornú časť ramena ibalginom a na obed som mala 1x ibuprofen.. Mam strašne bolesti 2 deň, neviem, či mám prechladnutie alebo niečo zaseknute, ale neviem hýbať hlavou..
neberiem iné lieky.. Tieto bolesti som mala pred 5 rokmi.. Som hudobník a mam z hrania zdeformovanu hornú časť chrbtice.. Dakujem za odpoveď..

Dobrý deň,
bolesti pri deformáciach chrbtice sa zhoršujú hlavne v prechodných obdobiach jar, jeseň. Býva to zmenami teplôt, ľahkým prechladnutím. Liek Dorsiflex je na uvoľnenie spazmov pohybového aparátu, čiže vhodný liek . Môžete ho užívať ráno i večer 1 tabletu a k tomu pri bolesti Ibalgin 2-3x1, ktorý je na bolesť a súčasne opuch a Gamaneurax aspoň 1 mesiac. Mohli by ste skúsiť teplé obklady alebo hrejivé náplaste na krčnú chrbticu, aby sa svalstvo uvoľnilo.   
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová