Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 20 rokov 30. 03. 2021
žena, 20 rokov 30. 03. 2021

Môžem užiť flector keď som vypila neurol 0,

Môžem užiť flector keď som vypila neurol 0,25 polku

Dobrý deň,
nie je problém užiť Flector a Neurol. Neurol užívate vo veľmi nízkej dávke, tak určite tam nie je žiadny problém.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová



  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 70 rokov 28. 03. 2021
žena, 70 rokov 28. 03. 2021

Dobry den chcem sa poradiť mam bolesti chrbta osteochondrosis ivd

Dobry den chcem sa poradiť mam bolesti chrbta osteochondrosis ivd th6-th10 začala som užívať cetalgen 1-1-1 neviem ako dlho ho môžem užívať a ktomu ma boli dasno tak užívam Gabapentin teva 100mg moje lieky pravidelne su:neurol 0,5 1-0-0,cavinton forte 1-0-0,befoli,vitaminy D,C,vápnik horčík,zinok a geriavit pharmaton ,vitaminy a geriavit mesiac a potom prestavka mesiac.Neviem či môžem takto pokračovať.Mohli by ste my poradiť niečo od bolesti toho chrbta snažím sa aj cvičiť rychla chôdza bicyklujem a ešte ten liek Gabapentin môžem ako dlho užívať. dakujem za vysvetlenie

Dobrý deň,
Cetalgen je určený na krátkodobé podávanie alebo užitie v prípade potreby. Gabapentín sa naopak užíva dlhodobo, býva odporučený neurológom na riešenie neuropatickej bolesti a nesmie sa náhle vysadzovať, ale vysadzuje sa postupným znižovaním dávok po konzultácii s lekárom, keď napríklad nedôjde k zlepšeniu zdravotného stavu po pol roku užívania lieku. K doplnkom výživy poznamenávam, že horčík s vápnikom by sa mali brať oddelene, rovnako tak vitamín D. Chválim Vás za pohybovú aktivitu, ktorá spomaľuje degeneratívny proces na platničkách, dôležitý je dostatočný príjem vody a pridala by som nejakú kĺbovú výživu s obsahom kolagénov a chondroitínsulfátu. Pokiaľ máte pocit, že lieky Vám nepomáhajú, skúste požiadať o kúpeľnú liečbu svojho lekára. Môže mať nečakane pozitívny efekt, hlavne keď sa absolvuje pravidelne každý rok.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Mozog a nervová sústava
žena, 21 rokov 28. 03. 2021
žena, 21 rokov 28. 03. 2021

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, aké lieky nemôžem

Dobrý deň.
Chcem sa opýtať, aké lieky nemôžem kombinovať. Mám seronegatívnu polyartritídu s raynaudovým syndrómom s vysokou klinickou aktivitou ochorenia a beriem Prednison, Plaquenil a Omeprazol.
Z hematológie mi dali kyselinú listovu, pyridoxín a injekcie B12, keďže mám málo bielych krviniek a zvyšený homocisteín.
Z vitamínov užívam E, B-komplex, C a D. Lenže lieky z hematológie neberiem, lebo mi krstna pichla B12 a bolo mi veľmi zle. Ako môžem užívať lieky?

Dobrý deň,
Prednison sa užíva v určených dávkach po jedle, nesmie sa náhle vysadzovať, Plaquenil väčšinou večer po jedle, Omeprazol pred spaním nalačno. Kyselina listová sa obvykle berie 2 dni v týždni, ale závisí od hladiny homocysteínu, ktorú Vám zistili. Pyridoxin je vitamín B6 a pokiaľ beriete aj B komplex, dobre je po nejakých 3 mesiacoh v užívaní urobiť pauzu, kvôli možným neuropatickým nežiaducim prejavom. Ak podanie B12-ky spôsobilo nežiaducu nevoľnosť, treba sa o tom zmieniť lekárovi - či to bolo injekciou, alebo citlivosťou psychiky na vpich - ťažko povedať. Je to neobvyklé, pretože nežiaduce reakcie sú popísané ako zriedkavé. 
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová


  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 36 rokov 22. 03. 2021
muž, 36 rokov 22. 03. 2021

Dobrý deň mám zistenú cervikalnu dystoniu už viac rokov

Dobrý deň mám zistenú cervikalnu dystoniu už viac rokov dozadu a bral som rivotril asi 6r pokiaľ sa nevytratil z trhu. Potom som začal chodiť na botox injekcie a minulý týždeň mi namiešali clonazepam kapsule 2mg beriem 2x denne ale nejako som začal mať závraty aj iné vedľajšie účinky ako keby stavy zmätenosti atď...od kedy som začal brať ten clonazepam tak neviem či ubrať dennú dávku alebo čo. Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
príznaky, ktoré popisujete, môžete mať jednak z botulotoxínových injekcií ako aj z kapsulí clonazepamu.Z časového hľadiska to neviem veľmi posúdiť, nakoľko nepíšete presne, v akom časovom odstupe je to od podania injekcií..Každopádne tieto prejavy sú obvyklé v oboch prípadoch na začiatku liečby, postupne vacsinou zmiznu. V prípade clonazepamu je možné zníženie dávky po porade s Vaším lekárom.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová


  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 37 rokov 20. 03. 2021
žena, 37 rokov 20. 03. 2021

Dobry den. Beriem pol Cincoru 5mg rano. a vecer a

Dobry den. Beriem pol Cincoru 5mg rano. a vecer a 2x tyzdenne pol Eleveonu,mam regurgitaciu trikuspid chlopne a polyvalentnu liekovu alergiu.Z liekov od bolesti.mozem.iba paralen.Momentalne mam.problemy s chrbticou,idem.aj na MR,pravdep mam.zaseknuty nerv pri lopatke.Na uvolnenie mi.povolili Guajacuran,dala som si 2tbl.Citala som pribalovy letak,ze s paralenom.by sa nemal kombinovat,ake mna ten chrbat priserne boli.Ibalgin a spol mi kardio zakazal a na Novalgin mam asilnu alergiu.Mozem uzit Paralen?Dorsiflex sa pri mojej kombinacii liekov nemoze?Dakujem pekne

Dobrý deň,
Kombinácia paracetamolu a guajfenezínu je bezpečná, môžete ju použiť. Guajfenezín dokonca zvyšuje analgetický účinok paracetamolu a ďalších analgetík, takže ide o priaznivý účinok. Samozrejme dlhodobé podávanie by bolo vhodné monitorovať, zvýšenie biologickej dostupnosti paracetamolu by pri dlhodobom podávaní mohol mať negatívne účinky. 
Pekný deň.
Mgr. Ľubomíra Minarovičová


  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 68 rokov 18. 03. 2021
žena, 68 rokov 18. 03. 2021

Bolest holennej kosti mozem ibolex a paralen?

Bolest holennej kosti mozem ibolex a paralen?

Dobrý deň, 
Odporúčam na bolesť pohybového aparátu Ibolex, ktorý má okrem analgetického účinku aj antiflogistický (protizápalový).
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová



  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 39 rokov 18. 03. 2021
žena, 39 rokov 18. 03. 2021

Dobry den. Od minuleho týždňa ma strasne bolia

Dobry den. Od minuleho týždňa ma strasne bolia kríže hlavne na lavej strane. Skúšala som hrejive naplaste, ale nic(predtým mi zvykli pomahat). S liekov som brala dorsiflex, ale ziadna zmena. Viete mi nieco poradit? Dakujem pekne

Dobrý deň,
nepíšete ako dlho Vás tieto bolesti trápia. Skúsiť na bolesť by ste mohli nejaký gél na potretie v kombinácii s tabletami napr. Voltaren, prípadne jemné cviky na uvoľnenie, ak to nepomôže určite navštíviť lekára. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová


  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 46 rokov 17. 03. 2021
muž, 46 rokov 17. 03. 2021

Dobrý deň. Užívam dlhodobo stadapyrin a lieky na tlak.

Dobrý deň. Užívam dlhodobo stadapyrin a lieky na tlak. Môžem zobrať dorsiflex a ibuprofén seklo má v krížoch. Ďakujem

Dobrý deň.
Zobrať krátkodobo môžete, dlhodobé užívanie by so sebou mohlo niesť riziko zvýšenia tlaku a krvácania v gastrointestinálnom trakte.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík
Lekáreň pod Inovcom - Trenčianske Jastrabie 
https://www.dl.sk/pacienti/mapa-lekarni-dl/#lekaren-pod-inovcom-779
www.ilekaren.sk
https://secure.ilekaren.sk/

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 60 rokov 14. 03. 2021
žena, 60 rokov 14. 03. 2021

Dobrý deň, užívam Surgam 2x1 a Mydocalm 3x1 (koreň

Dobrý deň, užívam Surgam 2x1 a Mydocalm 3x1 (koreňový križový syndróm), dva dni, ale bolesti sú stále velmi intenzívne, môžem medzi dvomi dávkami Surgamu uziť Ibalgin? Ďakujem

Dobrý deň. 
Medzi dvomi dávkami Surgamu nie je vhodné užívať Ibalgin ani iné lieky s protizápalovým účinkom. Z voľnopredajných liekov sú vhodnejšie  prípravky s obsahom paracetamolu. Ak sa Vám stav nezlepší, lekár Vám môže napísať ďalšie lieky tlmiace bolesť, ktoré sa môžu kombinovať so Surgamom. Nezabudnite ani na neliekovú terapiu, čiže vo Vašom prípade zvážte návštevu rehabilitačného lekára a samotnú rehabilitáciu a cvičenie pod odborným dohľadom fyzioterapeuta. 
Prajem skoré zlepšenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš


  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 50 rokov 13. 03. 2021
žena, 50 rokov 13. 03. 2021

Dobrý deň, mám predpísaný dorsifkex 3x denne, môž

Dobrý deň, mám predpísaný dorsifkex 3x denne, môžem si k tomu dať aj flector 3x denne?

Dobrý deň.
Áno, tieto liečivá je možné užívať aj súčasne. Dorsiflex uvoľňuje kostrové svalstvo. Flector pôsobí proti bolesti a zápalu, odporúča sa užívať s jedlom, aby nedráždil žalúdok. 
S pozdravom
Mgr. Martin Škyta