Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 70 rokov 09. 02. 2021
žena, 70 rokov 09. 02. 2021

Dobrý deň prosím vás poraďte my čo

Dobrý deň prosím vás poraďte my čo by my najlepšie zabralo od bolesti krčnej a medzi lopatkami vystrelujúca bolest k lavemu prsníku.krvny tlak dobrý, občas ma bolí hlava,mám doma lieky panadol ultra Rapid,flektor Rapid,aflamil a zaldiar effervescens a nimesil neviem ktorý je najmenej škodlivý na pečeň a preto vás prosím o radu.ja užívam cavinton Forte 1-0-0, neurol 0,5 1-0-0,atorvaststin actavis 20mg 0-0-1, befoli
Neviem či by mi nestačil nagrlsin s prosím poraď mi
Ďakujem

Dobrý deň,
Aflamil, Flector, Nimesil, Nalgesin patria medzi tzv. nesteroidné antiflogistiká, ktoré nezaťažujú až tak pečeň, ale zaťažujú žalúdok, preto by sa nemali užívať dlhodobo. Pôsobia protizápalovo aj proti bolesti. Všetky sa dajú použiť pri bolestiach chrbtice, ale nie súčasne. Zaldiar a Panadol ultra tíšia bolesť. Môžete skúsiť na začiatok Flector 2x1 po jedle – to je najbežnejšie predpisovaný liek na bolesti chrbtice, ak bolesť bude dlhodobo pretrvávať, treba kontaktovať lekára.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Mozog a nervová sústava
žena, 29 rokov 08. 02. 2021
žena, 29 rokov 08. 02. 2021

Dobrý deň. Užívam neurol, sertralin a sumatriptan.... Dnes uz

Dobrý deň. Užívam neurol, sertralin a sumatriptan.... Dnes uz môžem povedať ze migrena je chronická, uz 8 dní každé ráno migrena, každé ráno sumatriptan :( dávnejšie mi neurológ predpísal aceclofenac... Dnes hrozne bolesti chrbta krku trapezy, cítim zase bolesť hlavy. Dala som si ten aceclofenac.. Prvýkrát nakoľko som sa cca rok a pol da snažila mu vyhnúť nech nemam na zozname ďalšie lieky.. Ako môžem ten aceclofenac užívať? Viem, ze lekár predtým vravel ze by to mala byt akadi kúra aceclofenakom ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
liečba migreny je často komplikovaná záležitosť, väčšinou sa jedná ako aj vo Vašom prípade o kombináciu liekov s uskladňujúcim, protistresovým a antimigrenoznym účinkom. Sumatriptan je účinný väčšinou len v prípade jasne definovanej migrény, nebude účinný v prípade bežnej bolesti hlavy. Aceclofenac je liek s protizápalovým a analgetickým účinkom, určený skôr na liečbu bolestí svalových reumatických. Môže uľaviť pri stuhnutom svalstve, šije, kĺbov, blokádach krčnej oblasti a tým môže uľaviť aj pri Vašich bolestiach a migréne. Ale nie je definovaný ako antimigrenikum. Užíva sa zvyčajne 2x denne. 
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 69 rokov 08. 02. 2021
žena, 69 rokov 08. 02. 2021

Dobry den chcem sa poradiť uživam lieky nevrol 0,

Dobry den chcem sa poradiť uživam lieky nevrol 0,5 1-0-0 cavinton forte 1-0-0 liek na cholesterol dlkší čas ma pobolieva pod lopatkou vystrelujuc pod aj nad prsnik lavy do stredu hrudnej chrbtice.Krvný tlak v poriadku.Bol my predpísany zaldiar effervescens môžem ho užívať s mojimi liekmi a ako dlho.dakujem

Dobrý deň,
je potrebné odlíšiť, akého pôvodu sú Vaše bolesti. Pravdepodobne sa môže jednať o nejakú blokádu nervu na chrbtici, ktorá sa môže takýmto spôsobom prejavovať. Zaldiar bude v tomto prípade účinný, treba však dbať na to, že by sa nemal užívať dĺhodobo. Kombinácia s Vašimi liekmi je bezproblémová.
S pozdravom
PharmDr. Antonín Kozák

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 53 rokov 06. 02. 2021
žena, 53 rokov 06. 02. 2021

Zdravím. Užívam tabletky almiral, no mam aj tak

Zdravím. Užívam tabletky almiral, no mam aj tak bolesti. Môžem užiť ibalgin? Ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
v princípe, Ibalgin môžete užiť po 4-5 hodinách. Neviem, aké iné lieky beriete , či nie. Opatrný treba byť pri užívaní liekov na riedenie krvi, alebo zvýšený tlak krvi.
Almiral aj Ibalgin sa berú po jedle. V závislosti od toho, kde je bolesť lokalizovaná, dajú sa použiť aj náplaste proti bolesti, prípadne masti alebo gély s lokálnym pôsobením. Dobre by bolo ale zistiť príčinu bolesti, aby bola jej
liečba cielená a aby bola čo najúčinnejšia.
Prajem Vám všetko dobré.
PharmDr. Ivica Blahútová

  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 34 rokov 05. 02. 2021
muž, 34 rokov 05. 02. 2021

Dobry den, mam bolesti stupnujuce sa kazdym vecerom v krizovej

Dobry den,
mam bolesti stupnujuce sa kazdym vecerom v krizovej oblasti, prechadzajuca do trpnutia dolnych koncatin. Vysetrenie na CT diag. napriamena lordoza. Na dalsie vysetrenie u reumatologicky je zaciatkom marca. Dovtedy pri bolestiach mam uzivat Diclofenac, ktory mi vsak nepomaha. Prosim, co by ste mi poradili pre zmiernenie a potlacenie bolesti? Uvazujem nad Guajacuran. Dakujem Vam

Dobrý deň,
Guajacuran možte davat v kombinácii s Diclofenacom, kým navštívite lekára. Odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý Vás nasmeruje na správne držanie tela, upraví nesprávne návyky aj určí vhodné rehabilitačné cviky. Je to na dlhšiu dobu ale určite vhodnejšie riešenie ako vo Vašom veku do seba dávať toľko liekov.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová

  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 15 rokov 05. 02. 2021
muž, 15 rokov 05. 02. 2021

Keď hrám hru občas sa cítim dezorientovaný

Keď hrám hru občas sa cítim dezorientovaný niaku 1 sekundu a trochu ma zabolí hlava dostanem pocit na odpadnutie na niakých 13 sekúnd vždy sa my prebehne hlavou čo sa stalo potom ma začnú bolieť oči zle my není nič ani unavený som není ale neviem čo to je strávim celý deň za Pc mám okuliare mám problémy z chrbtom som chudý a výsoky vďaka za odpoveď (mám to odmalička)

Dobrý deň,
predpokladám, že sa bavíme o počítačovej hre, pri ktorej sa Vám to stáva. Tak vypnite PC, nehrajte hru, treba ísť von na vzduch a počítačovým hrám sa venovať čo najmenej. Ak problém bude pretrvávať aj pri iných činnostiach, treba navštíviť Vášho lekára. Pri Vašej výške a neustálom sedení pri PC, máte určite nesprávne držanie tela a s tým spojené zlé návyky. Takto si "odrovnáte" chrbticu veľmi skoro. Treba začať cvičiť vhodné cvičenia. 
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová

  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 50 rokov 04. 02. 2021
muž, 50 rokov 04. 02. 2021

Dobrý deň.mozu sa spolu užívať lieky novalgin,dorsiflex,

Dobrý deň.mozu sa spolu užívať lieky novalgin,dorsiflex, a diompraz ? Vďaka peter

Dobrý deň!
Diompraz s Novalginom nekombinujte. Je to aj zbytočné. K Dorsiflexu pridajte jeden z nich. Alebo jeden z nich ráno a jeden večer. Novalgin pôsobí od bolesti, Diompraz od bolesti a protizápalovo.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 39 rokov 03. 02. 2021
žena, 39 rokov 03. 02. 2021

dobry den spadla som z schodov bola som na chirurgii

dobry den spadla som z schodov bola som na chirurgii mam pomliazdenu kostrc strasne bolesti dali mi nimesil a cipky do konecnika ale mne lepsie pomaha flektor rano som zobrala flektor a vecer nimesil
ale aj tak mam bolesti vcera ma bolelo bruch krce myslim ze to je z cipkov tak som vysadila

Dobrý deň!
Bolesť brucha môže zapríčiniť Flector aj Nimesil. Ak ráno dávate Flector a večer Nimesil, čípky už k tomu určite nepridávajte, aj keď nepíšete o aké čípky ide. Bolestiam môžete zabrániť, ak budete Nimesil aj Flector dávať len po jedle. V lekárni si kúpte malé balenie Nolpazy alebo Helicidu (14 tabletové balenie je bez receptu) a dajte si jeden z týchto liekov ráno polhodinu pred jedlom. Tie Vám ochránia žalúdok pred Flectorom a Nimesilom. Hneď ako bolesti poľavia, prestaňte tieto lieky užívať.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 


  • Kĺby, svaly, kosti
  • Iné ochorenia
žena, 40 rokov 03. 02. 2021
žena, 40 rokov 03. 02. 2021

Dobrý deň, som v 18.týž. tehotenstva a mám

Dobrý deň, som v 18.týž. tehotenstva a mám bolesti v oblasti krížov na pravej strane, bolest niekedy vystreluje do pravej nohy. Je vhodné v 18.týž. aplikovať Voltaren gel alebo Flector náplasťna postihnuté miesto?
Ďakujem

Dobrý deň!
Flector náplasť je v tehotenstve nevhodná. Menšie riziko pre plod by bol Voltaren gel, ale tiež sa neodporúča. Napadla ma homeopatická masť Traumeel S, ale ani tam výrobca neuvádza, že je vhodná v tehotenstve. Najbezpečnejšie by boli vitamíny pre tehotné, ktorými zvýšite prísun B-vitamínov. B-vitamíny pomáhajú pri podobných problémoch, ale nesmú sa v tehotenstve užívať vo vysokých dávkach. A pomohol by pokoj a oddych. Pri silných bolestiach môžete dať Paralen alebo Panadol.
S pozdravom 
PharmDr. Silvia Grbáliková, 


  • Kĺby, svaly, kosti
žena 31. 01. 2021
žena 31. 01. 2021

Dobrý večer,volám sa Daniela a mám

Dobrý večer,volám sa Daniela a mám 60 rokov.Chcela by som Vás poprosiť o informáciu,či môžem súbežne užívať Dorsiflex 200 mg 3x1 tbl. a Voltaren Forte 2,32 percent gél.Na chrbáte v hrudnej oblasti pod lopatkou vľavo som začala cítiť stupňujúcu sa bolesť,ktorá po chvíli odznela a o chvíľu opäť prichádzala.Trvá to tretí deň. Zvolila som kľud na lôžku,len neviem či môžem naraz obidve vyššie uvedené liečivá.Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň,
liek Dorsiflex môžete užívať pri aplikácii Voltaren gélu. Je to vhodná kombinácia. Dorsiflex pôsobí uvoľňujúco na svalstvo a gél protizápalovo a proti bolesti.
Veľa zdravia
PharmDr. Ľubica Krajčírová
Lekáreň Verbascum - Senica 
www.ilekaren.sk