Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 33 rokov 06. 07. 2021
žena, 33 rokov 06. 07. 2021

Dobrý vecer pomoze mi liek zaracet na bolest krizov, chrbtice?

Dobrý vecer pomoze mi liek zaracet na bolest krizov, chrbtice? Dakujem

Dobrý deň. Liek Zaracet je určený na tlmenie silnejších bolestí rôzneho pôvodu, teda aj bolesti chrbtice. Je viazaný na predpis lekára. Ak Vám ho lekár predpísal, môžete ho užívať. Sama si liek neordinujte, lebo bez vyšetrenia a posúdenia Vášho stavu môže Zaracet stlmiť bolesť a prekryť vážnejší problém, ktorý treba liečiť aj inak, nie len tlmením bolesti.
S pozdravom
PharmDr. Ladislav Lukáš
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 41 rokov 01. 07. 2021
žena, 41 rokov 01. 07. 2021

Dobrý den.Mám bolavy chrbat tzv.seklo ma v

Dobrý den.Mám bolavy chrbat tzv.seklo ma v krížoch..Mavam takyto stav z pretazenia alebo prechladnutia.Takze mam doma vzdy po ruke lieky ako diclobene a dexadol..isla som vsak na neurologiu a pani dokt.mi predpisala dorsiflex a flamexin..po precitani pribalovych letakov sa mi zda,ze lieky su rovnake typu a ucinku..v akej liecbe by som mala dalej pokracovat?Dakujem

Dobrý deň, 
určite užívajte to, čo Vám predpísala pani doktorka – Dorsiflex a Flamexin. Dané lieky majú každá inú účinnú látku. Dorsiflex patrí medzi centrálne myorelaxanciá, znižujú napätie kostrových svalov. Flamexin sa používa na úľavu od príznakov ako sú opuch, stuhnutosť a bolesti kĺbov.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 37 rokov 23. 06. 2021
žena, 37 rokov 23. 06. 2021

Dobrý deň. Mám 37 rokov a druhý deň má

Dobrý deň. Mám 37 rokov a druhý deň mám bolesti v krížovej oblasti, kríže mám akoby drevené a bolia ma nohy akoby som veľa chodila. Pred dvoma rokmi mi bolo zistené popraskané platniciek a vytesané. V sobotu idem na druhú dávku vakcíny proti kovidu. Môžem brať nejaké infúzie ci tbl, nebude mať vplyv na reakciu po očkovaní? Janka

Dobrý deň, 
Áno, v prípade bolesti môžete užívať tabletky, prípadne infúzie. Nie, nemalo by to mať žiadny vplyv na očkovanie.
S pozdravom
PharmDr. Lenka Fogelová
  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 25 rokov 22. 06. 2021
muž, 25 rokov 22. 06. 2021

dobrý deň, prosím vás vedeli by ste mi

dobrý deň, prosím vás vedeli by ste mi odporúčiť vhodnú kĺbovú výživu nakolko trpím pertesonovou chorobou

Dobrý deň.
Ak máte na mysli Perthesovu chorobu, tak to je ochorenie kosti , nie kĺbu, takže bežné kĺbové výživy budú mať iba malý efekt. Najlepšie skúsenosti mám s Barnys Triple blend, ale aj to iba vďaka tomu, že je možné si zvýšiť dávku nad povolenú, nakoľko ide o prášok. Ešte môžete skúsiť Hyalgel kollagen nápoj. Tabletkove formy sú potom všetky porovnateľné.
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 26 rokov 22. 06. 2021
žena, 26 rokov 22. 06. 2021

Dobrý deň, mám predpísané lieky Dorsiflex, Aflamil a

Dobrý deň, mám predpísané lieky Dorsiflex, Aflamil a Movalis injekcie na bolesť nôh spôsobenú ťažkosťami s chrbtom. V letáku k inj. Movalis 1,5 ml /5 inj v balení/ bolo písané, že by sa mali dávať 2 - 3 dni. V lekárskej správe bolo uvedených 5 injekcií. Môžu nastať nejaké než. účinky, ak ich budem mať 5 dní za sebou /viac než je odporúčané/? Môžem užívať lieky aj so železom?
Ďakujem.

Dobrý deň.
Dĺžka liečby je v kompetencii lekára. Ak usúdi, že 3-dňová liečba nepostačuje, môže Vám podať aj 5 dávok. Nežiaduce účinky budú skôr z podávania kombinácie nesteroidných antiflogistík (Aflamil + Movalis) ako z 5-dňovej liečby Movalisom. Železo s uvedenými liekmi môžete užívať.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Imunita
muž, 34 rokov 19. 06. 2021
muž, 34 rokov 19. 06. 2021

Dobry den, Lekarka mi odporucila 1 tabletku Frontin pred ockovanim

Dobry den,
Lekarka mi odporucila 1 tabletku Frontin pred ockovanim druhej davky pfizer. Po prvej davke som mal reakciu s pocitom na odpadnutie. Mozem tabletku 0,5mg pred ockovanim uzit? Po prvej davke mi bola diagnostikovana tetania. Dakujem

Dobrý deň. 
Frontin okrem upokojujúcich účinkov aj relaxuje svalstvo, takže určite užite pred očkovaním podľa rady lekára. Pomôže so strachom z očkovania aj s tetaniou.
  • Kĺby, svaly, kosti
žena, 58 rokov 19. 06. 2021
žena, 58 rokov 19. 06. 2021

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vhodné

Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či je vhodné kombinovať Dorsiflex a Aflamil, respektíve Flector?Mám pravdepodobne ischias a termín k neurológovi až na utorok...a bolesti sú dosť intenzívne.

Dobrý deň. 
Áno, táto kombinácia je vhodná a aj veľmi predpisovaná.
  • Kĺby, svaly, kosti
  • Srdce a cievy
žena, 38 rokov 16. 06. 2021
žena, 38 rokov 16. 06. 2021

Dobrý deň. Je vhodne kombinovať Vessel due s Detralexom a

Dobrý deň. Je vhodne kombinovať Vessel due s Detralexom a Dorgiflexom? K Vessel je vhodnejší Ibalgin či Panadol (proti bolesti) Ďakujem.

Dobrý deň,
spomínaná kombinácia liekov Vesse Due, Detralex a Dorsiflex je bezpečná.
V prípade horúčky či bolesti odporúčam prípravky na báze paracetamolu (Paralen, Panadol) a vyhnúť sa protizápalovým liekov, kam patrí aj ibuprofén  - tieto lieky totiž môžu poškodzovať sliznicu tráviaceho traktu s následným rizikom krvácania, čo pri súčasnom podávaní antikoagulancií (Vessel Due) môže viesť k závažným vnútorným krvácaniam.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Kĺby, svaly, kosti
žena 14. 06. 2021
žena 14. 06. 2021

Dobrý deň mám astmu a bolia ma nohy a

Dobrý deň mám astmu a bolia ma nohy a kríže chcela by som si dať dorsiflex ale neviem či si ho môžem dať

Dobrý  deň,
ťažká otázka. Liek Dorsiflex je viazaný na lekársky predpis. Ak Vám ho predpísal lekár, mali by ste ho užívať  podľa odporučenia, ak nie (a liek je určený pre niekohoiného), nemali by ste ho užívať vôbec. 
Navyše, v tomto prípade nejde o klasický prípravok „proti bolesti“. Mefenoxalón (Dorsiflex) patrí medzi myorelaxanciá, teda lieky uvoľňujúce napätie kostrových svalov  (časté pri svalových kŕčoch, poraneniach a rôznych neurologických problémoch). Určite by som skôr odporučil štandardný prístup a teda lieky  s analgetickým účinkom, napr. na báze ibuprofénu, diklofenaku alebo naproxénu.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.
  • Kĺby, svaly, kosti
muž, 46 rokov 10. 06. 2021
muž, 46 rokov 10. 06. 2021

Dobrý deň môžem užívať diclovit na bolesť chrbta

Dobrý deň môžem užívať diclovit na bolesť chrbta aj s granulatom flector? Diclovit 3x denne... Mám ho predpísaný no zatiaľ nezaberá...vopred ďakujem za odpoveď

Dobrý deň,
lieky Diclovit aj Flector obsahujú rovnakú účinnú látku, aj v rovnakej sile, len v Diclovite su naviac pridané niektoré vitamíny B. Ak Vám nezaberá Diclovit, domnievam sa, že nebude ani Flector. Určite neužívajte oba naraz, buď jeden alebo druhý.
Pekný deň