Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
žena, 30 rokov 13. 01. 2021
žena, 30 rokov 13. 01. 2021

Dobry den, Moze sa sucasne uzivat antibiotikum Ciphin a anxiolikum

Dobry den,
Moze sa sucasne uzivat antibiotikum Ciphin a anxiolikum Oxazepam, prosim ? Nie je tam nejaka mozna interakcia ?
(Podobne ako neziaduce interakcia ATB Ciphin s tricyklickymi depresivami...)
Dakujem vopred !

Dobrý deň,
u týchto dvoch liekov nie sú popisované interakcie, lebo Oxazepam sa metabolizuje odlišne. Môžete bez obáv užívať.
Prajem veľa zdravia.
Mgr. Veronika Okruhlicová


  • Srdce a cievy
  • Dýchanie
žena, 53 rokov 11. 01. 2021
žena, 53 rokov 11. 01. 2021

Dobrý deň, mám ešte jednu otázku, beriem

Dobrý deň, mám ešte jednu otázku, beriem momentálne Concor 5. Na bronchiálnau astmu mám nasadený Foster, v prípade záchvatu Atrovent, trochu sa mi zhoršilo dýchanie, pľúcna tvrdí, že betablokatory zhoršujú astmu...

A má pravdu.
Podávanie betablokátorov, a teda i bisoprololu (Concor) sa neodporúča, v prípade ťažkej astmy je dokonca zakázané (teda kontraindikované). Na druhej strane však platí, že „dávka robí jed“ a teda pri vhodnom dávkovaní ani bisoprolol nemusí príliš zhoršovať priebeh Vášho pľúcneho ochorenia a stále môže mať ďalšie svoje priaznivé účinky na iné ochorenie, či ochorenia, na ktoré Vám ho lekár indikoval. Ide teda o snahu nájsť rovnováhu, pri ktorej by dávka bisoprololu bola čo najnižšia (z pohľadu astmy) a pritom ešte stále účinná z pohľadu srdcovocievneho ochorenia. Ak takúto rovnováhu nebude možné dosiahnuť, odporúčam konzultáciu s lekárom a náhradu bisoprololu za liek z inej skupiny a s podobným účinkom na srdcovocievny systém.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Tráviaca sústava
  • Dýchanie
muž, 39 rokov 11. 01. 2021
muž, 39 rokov 11. 01. 2021

Dobrý deň užívam denne každé ráno na

Dobrý deň užívam denne každé ráno na lačno Helicid 20 - 1 tabletu. Mám Reflux pažeráka. Chcem sa Vás spýtať keď užívam denne Helicid 20 či si môžem dať v prípade potreby s Helicidom aj Ibalgin 400 na bolesť čelustného kĺbu (odporúčal mi to stomatológ). Prípadne čo by bolo vhodnejšie pri bolesti čelustného kĺbu. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Dobrý deň. 
Užívanie Ibalginu pri refluxe nie je vhodné. Ak užívať, tak len krátkodobo povedzme do 3 dní. Ak by to pomohlo a stav kĺbu zlepšilo bolo by to možné. Inak bezpečný pre Vás je skôr Paralen a Panadol, ktoré oba obsahujú účinnú látku Paracetamol. Tá nezvyšuje tvorbu žalúdočnej kyseliny a tým aj stav refluxu. Možno by pomohli aj prípravky na regeneráciu kĺbov, ktoré pôsobia v celom tele, na všetky kĺby. Tu Vám poradí Váš lekárnik. 
Prajem skoré zlepšenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Dýchanie
žena, 59 rokov 10. 01. 2021
žena, 59 rokov 10. 01. 2021

Dobrý deň, môžem užívať Ibalgin a Metamizol Teva

Dobrý deň, môžem užívať Ibalgin a Metamizol Teva 500mg spolu? Mám horúčky 2 týždne 38-39 a paralen alebo acylpyrin neucinkuje, jediné čo mi zráža teplotu je ibalgin. Metamizol mám na predpis od lekára. Som pozitívne testovana na kovid. Ďakujem

Dobrý deň. 
Kombinácia liekov s obsahom ibuprofenu a Metamizol sa neodporúča z dôvodu možných nežiadúcich účinkov na tráviaci trakt, hlavne ide o poškodenie sliznice žalúdka. Neviem, v akej dávke ste užívali liek Paralen a Acylpyrin. Veľa ľudí užíva nižšie dávky, aké by boli pre nich vhodné a potom lieky nemajú požadovaný efekt. Vhodná dávka záleží aj od hmotnosti človeka. Skúste si na príbalovom letáčiku Paralenu pozrieť, či ste si dávali dostatočnú dávku. Potom by bolo vhodné kombinovať Ibalgin v dávke 400mg a po 4 hodinách podať primeranú dávku Paralenu.  Po 4hodinách zase Ibalgin a tak to striedať. Ak to nestačí, potom je potrebné využiť ochladzovanie tela. Nezabúdajte ani na pravidelný prísun tekutín, lebo pri vysokých teplotách dochádza k strate tekutín.
Prajem skoré zlepšenie.
PharmDr. Ladislav Lukáš

  • Dýchanie
  • Ostatné
muž, 44 rokov 04. 01. 2021
muž, 44 rokov 04. 01. 2021

Dobrý deň, užívam sertralin 50mg 1/2 tabletky rá

Dobrý deň,
užívam sertralin 50mg 1/2 tabletky ráno o 7hod a 1/2 tabletky večer o 7hod a nebilet 1/4 tabletky ráno.
Čo môžem užiť na občasnú bolesť hlavy zo zubu, kým pôjdem k zubárke?

Dobrý deň,
ak nemáte iné ťažkosti napriklad so žaludkom, pokojne možte užit od bolesti lieky, na ktoré ste zvyknutý, že Vám zaberajú. Ibalgin, Nalgesin, prípadne Panadol podľa intenzity bolesti a čím skôr navštívte zubára.
Pekný deň
Mgr. Zuzana Václavová
  • Ostatné
  • Dýchanie
muž, 45 rokov 23. 12. 2020
muž, 45 rokov 23. 12. 2020

Dobrý deň, chcel by som skúsiť užívať Pyrogenium

Dobrý deň,
chcel by som skúsiť užívať Pyrogenium a Hepar sulfur kôli chronickému zápalu zubov a hnisaniu, len sa neviem presne dozvedieť užívanie, či pred jedlom, alebo po a či sa tie granule rozpúšťajú vo vode, alebo sa užijú ako ostatné lieky.

Vďaka

Dobrý deň.
Pri tejto forme homeopatie sa zväčša necháva 5 granúl voľne rozpustiť v ústach, najlepšie pod jazykom. Frekvencia podávania veľmi závisí od konkrétneho problému, jeho štádia, očakávaných výsledkov ale i množstva ďalších faktorov. 
Prajem veľa úspechov a príjemný deň...a pevné zdravie v novom roku!
  • Dýchanie
žena, 47 rokov 21. 12. 2020
žena, 47 rokov 21. 12. 2020

Dobrý podvečer. Vytrhli mi zub a mám mierne

Dobrý podvečer.
Vytrhli mi zub a mám mierne bolesti aj opuch. Nasadili mi aj antibiotiká augmentin. môžem kombinovať s liekmi proti bolesti mig - 400? Alebo aký liek proti bolesti môžem použiť?
Monika

Dobrý deň.
S Augmentinom môžete použiť akýkoľvek voľnopredajný liek proti bolesti.
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Dýchanie
žena 21. 12. 2020
žena 21. 12. 2020

Dobrý deň!Mam 46 rokov...Brala som Dalacin 300mg a

Dobrý deň!Mam 46 rokov...Brala som Dalacin 300mg a neskôr sa zistilo po vytere z jazyka, že po liekoch mám v tele kvasinky a plesne,to sa preliečilo ale spravilo sa mi žlté podnebie na mäkkom tkanive.Bilirubin je v poriadku.Čo môže byť príčina.Ďakujem

Dobrý deň.
Nepíšete čím sa kvasinková infekcia liečila, teoreticky to môže byť z liekov, ktoré boli použité, alebo to môže byť problém so žalúdkom (nadmerná tvorba kyseliny).
S pozdravom
PharmDr. Henrich Zverbík

  • Dýchanie
muž, 33 rokov 15. 12. 2020
muž, 33 rokov 15. 12. 2020

Dobrý deň. Môžem navzájom zobrať paralen grip a

Dobrý deň. Môžem navzájom zobrať paralen grip a Doritricin. Ďakujem.

Dobrý deň, 
áno môžete.
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ
www.lekarensvmichal.sk
  • Dýchanie
  • Iné ochorenia
žena, 27 rokov 06. 12. 2020
žena, 27 rokov 06. 12. 2020

Dobrý deň, strašne má boli zub 8micka a vč

Dobrý deň, strašne má boli zub 8micka a včera sa to nedalo vydržať dala som si polku flectoru od bolesti a dnes som išla k zubárovi na pohotovost nechceli má hneď zobrať že až na objednávku kvôli covidu 19 opatreniam. Strašne má to bolelo. Mohlo to poškodiť bábätku keď som Vypila ten polovičný flektor ? Som v 21tt

Dobrý deň.
V tehotenstve aj počas kojenia je potrebné sa liekom vyhýbať, ak je to možné. Samozrejme môžu nastať u budúcej mamičky zdravotné problémy, ktoré vyžadujú liečbu a v konkrétnej situácii sa potom zvažuje možné riziko pre plod a tehotnú pacientku. V tejto Vašej konkrétnej situácii odporúčam homeopatickú liečbu, ktorá je v tehotenstve bezpečná. Môžete užívať pri bolestiach Traumeel S tbl, a ako prevencia pred prípadnou extrakciou zubu, alebo iným zákrokom aj po ňom je vhodná Arnica montana 9CH. Môžete skúsiť použiť tiež gély s obsahom protizápalových a protibolestivých látok ako sú napr. Ibalgin gel, Diclobene gel, Voltaren gel, ktoré natriete na líce v oblasti nad bolestivým zubom. 
S pozdravom
Mgr. Viera Mokrišová