Obráťte sa na nás so svojimi otázkami a zdravotnými problémami

Na Vaše otázky sú pripravení odpovedať naši odborníci - lekárnici, ktorých nájdete v každej členskej lekárni.

Aby sme Vám mohli poskytnúť plnohodnotné poradenstvo, prosíme Vás o uvedenie veku, pohlavia, prípadných zdravotných komplikácii a užívania iných liečiv.

Vaša otázka bude po zodpovedaní zverejnená v príslušnej kategórii. Ak zadáte emailovú adresu, budeme Vás o odpovedi informovať prostredníctvom emailu.

  • Dýchanie
žena, 39 rokov 16. 11. 2020
žena, 39 rokov 16. 11. 2020

Dobry den, beriem uz siedmy den Flector rapid granulat kvoli

Dobry den, beriem uz siedmy den Flector rapid granulat kvoli silnej bolesti zubov, pulpitida a periostitida na dvoch zuboch s naslednou chirurgickou extrakciou osmicky. V pribalovom letsku je uvedene, ze maximalna doba uzivania je 7 dni. Lekar mi vzhladom na bolesti povedal, ze ho mozem uzivat aj o nieco dlhsie, kym tie najintenzivnejsie bolesti neprejdu. Od vcera vsak trpim aj zavratmi a kruti sa mi hlava. Moze to byt aj tym, ze uz 7 dni uzivam flector? Mam radsej zvazit ine analgetikum ? Dakujem.

Dobrý deň,
podávanie prípravku Flector Rapid grn. sa neodporúča po dobu dlhšiu ako 7 dní z viacerých dôvodov. Prvým je fakt, že tlmenie zápalu a bolesti môže prekryť iný, závažnejší problém. Okrem toho dlhodobejšie podávanie tohto prípravku zvyšuje riziko výskytu jeho nežiaducich účinkov. Medzi najčastejšie patrí podráždenie žalúdočnej sliznice a možné krvácanie do tráviaceho traktu, ako aj edémy a retencia (zadržiavanie) tekutín, čo je možné riziko najmä u ľudí so srdcovocievnymi ochoreniami.
Vami opisované príznaky môžu (ale nemusia nevyhnutne) súvisieť práve so zvýšením krvného tlaku. Preto ako prvé odporúčam kontrolu krvného tlaku. V prípade akýchkoľvek abnormalít by potom bolo vhodné kontaktovať lekára a zvoliť inú liečbu, ktorá nebude založená na podobných liekoch zo skupiny nesteroidných antiflogistík (NSAID), vhodné by boli silnejšie analgetiká napr. tramadol samotný alebo v kombinácii s paracetamolom.
Pekný deň.
PharmDr. Igor Minarovič, PhD.

  • Dýchanie
  • Srdce a cievy
muž, 79 rokov 14. 11. 2020
muž, 79 rokov 14. 11. 2020

Mozem užiť erdamed prasok ak uzivam warfarin ? Mam 79

Mozem užiť erdamed prasok ak uzivam warfarin ? Mam 79 rokov

Dobrý deň,
áno, môžete.
S pozdravom
PharmDr. Viliam Fedorko

  • Dýchanie
  • Mozog a nervová sústava
žena, 53 rokov 09. 11. 2020
žena, 53 rokov 09. 11. 2020

Dobrý deň. Dnes mi pán doktor predpísal Dalacin.

Dobrý deň. Dnes mi pán doktor predpísal Dalacin. Užila som prvú tabletku. Predpokladám, že ešte nestihla zaúčinkovať a ja mám silné bolesti zuba - môžem užiť Flector prášok? Ďakujem za odpoveď.

Pekný deň,
liek Dalacin je antibiotikum, ktoré sa používa aj na liečbu infekcií zubov. Flector Rapid granulát je protizápalový liek, znižuje pocit bolesti, znižuje horúčku, pôsobí proti reume a zápalu. Oba lieky je možné užívať súčasne.
Skoré uzdravenie praje  
PharmDr. Daniela Filippová

  • Kĺby, svaly, kosti
  • Dýchanie
žena, 70 rokov 23. 10. 2020
žena, 70 rokov 23. 10. 2020

Prajem pekný deň. Som žena a mám 70 rokov.

Prajem pekný deň. Som žena a mám 70 rokov. Trpím bradykardiou. Mala som už pulz aj 40. Boli mi zmenené lieky. Teraz beriem Lodoz 2,5/6,5 ráno 1 tabletku, Temzo 40mg - ráno 1/2 tabletky a Anopyrin 100, pretože som mala pred 11 rokmi zlomenú nohu v členku. Teraz mám pulz od 45 do 50. Už 25 rokov sa liečim na vysoký krvný tlak. Krvný tlak mávam v poriadku cca 130/75. Niekedy ma bolí hlava /sluchy/, ale inak sa cítim v poriadku. Tieto lieky beriem len niekoľko mesiacov. Prosím Vás, je takýto pulz v poriadku, alebo by som mala brať iné lieky. Srdečná vďaka vopred za Vašu správu.

Dobrý deň, 
máte ešte aj nejaké iné symptómy, ako opuchy alebo sťažené dýchanie? viac na info@lekarensvmichal.sk
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kysel
www.lekarensvmichal.sk

  • Dýchanie
žena, 28 rokov 14. 10. 2020
žena, 28 rokov 14. 10. 2020

Dobry vecer, moja zubna lekarka zistila, ze mam biely povlak

Dobry vecer, moja zubna lekarka zistila, ze mam biely povlak po stranach jazyka, ktory sa neda zotruet zubnou kefkou. Vraj Candida a odporucila mi vyvplach repikom, ale nepomaha. Uzivala som 2 mesiace aj probiotika Candi Stop. Citala som o pripravku Corsodyl a ustnych vodach s antibakterialnou latkou, ale ze mozu zafarbit zuby a tomu by som chcela predist. Aky liek, pripravok by ste mi odporucili? Dakujem

Dobrý deň,
táto infekcia, má viaceré  možné miesta výskytu - v ústach, na slizniciach, na koži - sa môže vyskytnúť pri oslabeniach organizmu, pri nerovnováhe mikroflory, ovplyvňuje  ju aj konzumácia cukru. Užívanie probiotík by mohlo pomôcť zlikvidovať túto infekciu. Z lokálnych prípravkov sa odporúčajú práve tieto spomínané ústne vody s obsahom chlorhexidinu ako Corsodyl, Parodontax, apod.. Taktiež prípravky s obsahom čajovníkového oleja, ktorý má silné dezinfekčné účinky, existujú vo forme výplachov, alebo v sprejovej aplikácii do úst. Tiež možno skúsiť ošetrenie zubov a dasni zriedeným roztokom peroxidu vodíka.
S pozdravom 
PharmDr. Antonín Kozák

  • Dýchanie
žena, 42 rokov 09. 10. 2020
žena, 42 rokov 09. 10. 2020

Dobrý deň, som po úplnom odstránení ŠŽ z dôvodu

Dobrý deň, som po úplnom odstránení ŠŽ z dôvodu zhubného nádoru (diagnóza C73), zároveň mám za sebou prvú dávku rádiojódu... Od 5.10.2020 beriem 175 mg euthyroxu, ale stále trpím nespavosťou... Nespavosť ma začala trápiť po úplnom odstránení ŠŽ... Dúfala som, že ako mi nasadia hormóny sa to zlepší... Tak sa chcem len spýtať, či by nebolo vhodné dávku Euthyroxu ešte zvýšiť... V lekárni som si kúpila aj Melatonín Hypnox, a C vit. V kombinácii s D vit., Ale nepomohlo... Neviete poradiť, čo s tým.... Ďakujem!

Dobrý deň,
dávku lieku Euthyrox nezvyšujte pokiaľ to lekár nedoporučil. Ešte je krátka doba od takejto operácie a záleží, či Vás nespavosť trápila i pred operáciou. Vaše telo sa adaptuje na syntetický hormón. O nespavosti treba informovať lekára, ktorý Vás sleduje po operácii. Riešením sú výživové doplnky na zlepšenie spánku. 
S pozdravom
PharmDr. Ľubica Krajčírová

  • Dýchanie
žena, 64 rokov 26. 09. 2020
žena, 64 rokov 26. 09. 2020

Beriem antibiotika Ciprofloxacin môžem zároveň užívať aj

Beriem antibiotika Ciprofloxacin môžem zároveň užívať aj Claritin na alergiu, aké by boli príznaky,bolesti hrdla
Žena 64rokov

Dobrý deň, 
môžete súbežne užívať oba lieky, najlepšie po jedle zapiť a vodou, a ak sa vám dá neužiť hneď naraz spolu, ale s určitým odstupom.
V prípade ďalších otázok (info@lekarensvmichal.sk)
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ

  • Dýchanie
09. 09. 2020
09. 09. 2020

Dobrý deň, prosím vás môžem vytierat ústa

Dobrý deň, prosím vás môžem vytierat ústa ročnému dieťaťu herbadent roztokom? Ďakujem.

Dobrý deň,
Herbadent roztok nie je určený na použitie u detí, určite nie je vhodný na použitie u ročného dieťaťa. 
S pozdravom 
Mgr. Miroslav Molčan 

  • Tráviaca sústava
  • Dýchanie
žena, 69 rokov 31. 08. 2020
žena, 69 rokov 31. 08. 2020

Dobrý den prosim Vás o radu čo by ste

Dobrý den prosim Vás o radu čo by ste my poradili od bolesti sanky mam vytrhane zuby už viacej rokov a teraz my zistili že po štyridsiatich rokov mam ulomok korena zo 6 zuba a začalo ma to pobolievať doporučili my zubnu chyrurgiu. Len sa musím objednať a do vtedy by som potrebovala nejaky liek od bolesti ktory neškodí velmi na žaludok.Beriem liek na cholesterol neurol 0,25 rano cavinton forte rano a befoli niekedy magnezium. Dakujem

Dobrý deň,
skúste niektorý z rady Panadolu, na trhu sú dostupne viacere druhy. Zvoľte si z nich vo Vašej lekárni potom podľa intenzity bolesti. Tie by mali menej dráždiť a zaťažovať žalúdok.
S pozdravom 
Mgr. Zuzana Václavová

  • Dýchanie
žena, 32 rokov 31. 08. 2020
žena, 32 rokov 31. 08. 2020

Dobry den. Chcem sa spytat ci moc vadi ze som

Dobry den. Chcem sa spytat ci moc vadi ze som si dala liek flector od strasne silnej bolesti zubu ked som 38 tyzdni tehotenstva. Ďakujem

Dobrý deň, 
flector sa určite nedoporučuje na konci gravidity, môže spôsobiť zvýšenú krvácavosť pri pôrode, ale z jednej dávky sa by sa nič nemalo stať, viac na: info@lekarensvmichal.sk
S pozdravom
PharmDr. Matúš Kyseľ